Ako dostat z CPU maximum

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
mirekm
Novice
Novice

Ako dostat z CPU maximum

Príspevok od používateľa mirekm »

Ahojte. Som 3D grafik a potrebujem vykonne a stabilne zostavy na pocitanie renderov. V HW sa uz takmer nevyznam takze zostavy ktore som prave nakupil som si nechal poradit. Pravdupovediac ocakaval som vacsi vykon a tak uvazujem ako z nich dostat maximum a zaroven stabilitu pri zatazi aj niekolko dni maximalneho vykonu v kuse. Zrejme bude potrebne nejake chladenie. Chcel som sa dopatrat ake komercne ( nie dusikom :D) najvykonnejsie chladiace systemy na pre CPU existuju, ale neziskal som pocit ze toto je naj.
Dalsia otazka vznika ci taktovat mozem aj na 2x default vykonu podstatna je vzdy teplota? Obrazne povedane, ak budem mat teplotu 20C, pri 22x300FSB tak to bude slapat stabilne?
Pre uplne pochopenie toho co potrebujem je vedomost ze rendering vyuziva len CPU a RAM na max. Nema to s grafikou nic spolocne, tu chladit nepotrebujem.
Zostavy ktore som nakupil.

Obe maju:
i7 930
12GB ram Kinston 1333Mhz
Jeden z pocitacov je pracovna stanica cize ma
GK: Nvidia GTX460
MB: Asus P6TD Deluxe
Druhy sluzi len na vypocet takze nic special v nom nieje.

Ak potrebujete dalsie info napiste ake, rad poskytnem.
Diqy za vsetky rady ako dostanem z tychto pocitacov co najviac. Financne obmedzenia niesu, no samozrejme ak ten najlepsi chladiaci system bude lepsi od druheho o 5%, a drahsi o 50% priklonim sa k lacnejsiemu.

//autoeditácia príspevku (01 Okt 2010, 14:31)
Ako najlepsie riesenie sa mi zda Titan Fenrir. O tom cooler master V10 som cital ze nieje ani zdaleka tak dobry ako sa o nom pise a tvoria recenzie. Co sa tyka hlucnosti je mi to jedno, mam gigaworks 550, hlucnejsie chladenie urcite nebude :D
http://www.legitreviews.com/article/979/17/
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako dostat z CPU maximum

Príspevok od používateľa uplink »

Voda, ako mám ja. A neodporúčam taktovať - znižuje životnosť aj pri kvalitnom chladení, Bohu žiaľ, tak isto aj stabilitu. Taktiež odporúčam renderovať cez GPGPU, cez vray RT GPU, ktorý bude oficiálne k dispozícii v decembri. Naň treba VGAčkové monštrum, konkrétne 4 way Quadro SLi, kde každá má 6 GB ram, takže dokopy majú 24 GB ram čo stačí na RT render. Btw. môj PC je P6T 12 GB ram Core i7 930 a vga je 480 GTX ktorú vray RT GPU vyťaží na 100%. Jedna nemenovaná scéna trvá na CPU s 1.05v core a 2.8 GHz 12 hodín, na vray RT GPU 7 minút. Najlepší air cooler na trhu je momentálne Noctua NH-D14, žiadny vzduchový nie je lepší.

Ďalej je možné do obvodu zapojiť water chiller, ktorý schladí kvapalinu v obehu na hľadinu nuly, ale problém je odber [800-1700W/h] a hluk [50db+]. To je extrémne bežne dostupné chladenie.
Prílohy
aquarius.jpg
mirekm
Novice
Novice

Vyborna odpoved. O tej zivotnosti som este nepocul. Tak pokial ho (nemozem) taktovat, nema vyznam chladit vodou, vystacim si s chladicom ktory spominas. Zda sa ze si z rovnakeho fachu. Pozname sa? www.binarypixel.eu
Co sa tyka rendrovania vrayu cez GPU, na to sa nejdem niako spoliehat, bohvie ako to bude kompatibilne so shadermy a pluginami ktore bezne pouzivam. Inak pouzivam aj vray realtime, nevies ci sa da nejakym sposobom vykopnut pomocou neho animatic, preview. Mohlo by to fungovat tak ze urcim target sample na kazdy frame a po dosiahnuti tej hodnoty ho ulozi a posunie slider na dalsi frame. Teoreticky by sa to mohlo dat aj nascriptit.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hehe tak na úrovni binary pixel som neni ani náhodou :) ja som tu [čiže úplne iné zameranie a o pár priečok nižšie]:

http://uplink.sk/temporary/

v maxku mám dosť slabé znalosti, skôr som len "ten harvér" ako "rozum a talent". RT GPU má dve nevýhody. Zatiaľ nulová kompatibilita s externými pluginmi a použiteľná pamäť len na PCB grafickej karty, takže systémová pamäť a disky idú bokom, Bohu žiaľ.

V Tvojom prípade je teda Noctua NH-D14 najlepšou voľbou. Ak môžem odporučiť, momenalne sedí na pár Thubanoch 1090T, pri takte 4.5 GHz má v úplnej záťaži OCCT Linpackom [cca o 30% vyššia utilizácia CPU akú zvláda vray, alebo maxwell] má 45 stupňov, cca o 40% vyšší výkon ako moja i7 930 na základnom takte. Momentálne mi beží jeden stroj už vyše mesiaca v kuse a teplota nejde nad 40 stupňov v maxku pri izbovej teplote 25-27 stupňov, ten CPU okolitú teplotu doslova ignoruje.

Ale späť ku Core i7. Treba dať pozor aby nepresiahol 63 stupňov v záťaži, po tejto teplote sa menia vnútorné cykly CPU pri renderovaní a znižuje sa výkon cca o 20% čo je dosť citeľné. Na dlhodobé renderovanie vrele odporúčam Xeony [8way], alebo Opterony, ak nie sú love, 100% konvertovať na Thubany, ale len ako render nodes, pracovné stanice treba nechať intelácke [z viacerých momentálne nemenovaných dôvodov].

Vodné chladenie ak je čisto len na CPU a je poháňané aspoň 260 - 360 radiátorom, tak vystačí aj na mierne extrémne pretaktovanie, ale je zbytočne náročné na údržbu.
mirekm
Novice
Novice

Ja som zase nerozumel ani slovo co si prave napisal, ale budem nad tym uvazovat "googlit" :D

//autoeditácia príspevku (01 Okt 2010, 18:19)
A este detail. Pod 63C ho neudrzim ani dusikom :D Navyse sa pisalo ze tieto procaky zvladaju pracovat az do 100C. Fakt ze bezne pri renderingu vykazuju 70-80C.
ericc64
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa ericc64 »

Pretaktovanie znizuje zivotnost ... ano ale je to uplne nepodstatne :wink: Pokial niekto nepusta do CPU extremne vela V pod dusikom atd a taktuje rozumne , tak ten CPU ci ti vydrzi bez taktovania 20 rokov alebo nataktovany 15 rokov si myslim je jedno ...

Stabilita ? Ked niekto nevie taktovat , tak to moze mat nestabilne ,, ked sa tomu niekto aspon trochu rozumie a nepojde k extremnym MHZ , nastavi spravne hodnoty a pouziva nejaky lepsi chladic , tak to bude mat tak isto 100% stabilne ako bez pretaktovania ...

i7 bezia bezne pod zatazou 80-90 stupnov a ziadne znizovanie vykonu sa nekona .... ( neviem ako pri renderovani ,ale pri inych veciach urcite nie --- Folding@home atd ) ...

Kazda i7 ide bez najmensich problemov na 4 Ghz ... a to myslim bohate staci ....

Ked chces dobry vykon a relativne ticho zober tu Noctua NH-D14 ... :wink:
mirekm
Novice
Novice

Super, takuto odpoved som tu hladal.
A ked mi na hluku nezalezi je este nieco lepsie?
-------------------------------------------------
Je niekto v BA kto by mi to prisiel nataktovat v priebehu tyzdna? Myslim niekoho ktory sa v tom vyzna ako doma. Zdvihnut Mhz a trosku voltaze si dokazem aj sam. :)
Samozrejme by to nebolo zadarmo.
ericc64
Light Expert
Light Expert

Ta Noctua ma jeden s najlepsich pasivov ,,, pokial ti teda nevadi hluk , nechaj ju bezat na Full a mas pokoj ... Noctua fany su jedny z naj, aj co sa tyka zivotnosti, takze aspon ti to cosi vydrzi na full otackach a nebudes musiet po pol roku vymenit fany ...

Pokial vies zdvihnut Mhz a pridat V , tak si to nataktuj aj sam ( staci guuglit ako na to ) ... 4 - 4.2 Ghz zvladnes aj sam .... ze ti to niekto nataktuje o trepnem 100 Mhz viac ? Za to niekomu platit ? :nono: ( i7 930 dava max bezne okolo 4.2 Ghz + - ) takze viac necakaj na vzduchu ....

Takze ja radim Noctua NH-D14 a smelo do biosu 8)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja som moju Core i7 930 dal na 4.XY Ghz bez problémov na NH-D14 no až na tie teploty. Je pekné že cpu vydrží die 100 stupňov celsia, avšak transfer case je len 70 stupňov celsia [69 a nejaké drobné]. Čo sa týka toho výkonu, tak je to drasticky citeľné. Čo som do teraz skladal render nody, tak sa snažím vždy držať teplotu pod 50 stupňov ak to ide, a to tak že netaktujem a podvoltuvávam, pre dlhú životnosť.

Folding @ home utilizuje inú časť CPU ako rendering - preto nemusí byť výkon CPU ovplyvňovaný jeho teplotou, najviac ju utilizujú syntetické benchmarky [OCCT Linpack] a v RL najviac v-ray/maxwell/mental ray.

S tou životnosťou nesúhlasím 15 vs. 20 rokov. Je to viac ako 1 rok vs. 4+. Čo som poskladal desiatky Q6600viek a zákazníci si ich hodili na 3.5-4 GHz, tak sú skoro všetky post mortem a to šlapali na najnižších možných voltážach s noctuami NH-U12P a ich teploty boli do 75-80 stupňov celsia pri plnej utilizácii, tie čo fičali na defaultnom takte ešte stále žijú, viac ako 4 roky [3.+-].

Noctua NH-D14 je tichá aj na plných otáčkach s obomi vetrákmi, dávať ju na nižšie nemá zmysel, teda ak niekomu vadí 25db z PC, tak potom nech na ňom nerenderuje :)

Je celkovo nepísaným pravidlom že akýkoľvek polovodič použitý v CPU mení svoje vlastnosti pri teplote nad 50-60 stupňov celsia. Teda česť výnimkám. Nie som fyzikálny freak, neviem to odvodiť nijakou múdrou poučkou, len mojími skúsenosťami.

Ináč, ak máš dobré pamäte, tak sa netreba hrať ani s deličkou kvôli pamätiam, jednoducho zvýš voltáž na 1.35 a zvýš takt zbernice, tak aby si mal výsledný takt CPU povedzme 3.8-4.5 GHz [násobič CPU taktiež nie je treba a neviem či sa vôbec dá meniť].
ericc64
Light Expert
Light Expert

" najviac ju utilizujú syntetické benchmarky [OCCT Linpack] "

Zaujimave ze ani v OCCT , Linx , Intel burn Test a nikde inde mi vykon neklesa a CPU ma aj vyse 80 stunov :) To ze klesa vykon CPU nad 63 stupnov je imho podla mojho nazoru kravina :P Mal som v rukach 6 kusov i7 a na ziadnom nikdy vykon neklesal ... Je pravda ze rendering som nerobil ani na jednom, ale ked si pisal ze " najviac ju utilizujú syntetické benchmarky [OCCT Linpack] " tak sa drzim toho :) Ci vazne klesa vykon pocas renderovania neviem , to sa hadat nebudem ... Ale ako pisem, vo vsetkych danych benchmarkov vykon neklesal ...

Zivotnost , o tom by sa dalo diskutovat, samozrejme tych 20 - 15 rokov som trepol len tak ....Kolko ti CPU vydrzi nevie nikto z nas ... moze odist hoci kedy aj na default takte :) Mal som teda uz doma hodne CPU , kazdy bol nataktovany a ani jeden mi neodisiel ....

Uzavriem to tak ze : kto sa boji o svoj CPU ,tak nech ostane pokakany a netaktuje :vrta_sa_v_nose:
mirekm
Novice
Novice

Tak o 4r to bude sunt ktory ani nepredam a to nehovoriac ze pre mna uz nebude mat ziadnu cenu. Staci ked sa dozije 3r.
Pamate mam praveze take shity narychlo kupene v ageme, kedze lepsie neboli v tej chvili k mani. Ako som pisal Kingstony na 1333Mhz.
Neviem no. Uz som daco pozrel na youtube, tak ked dojdu chladnicky, pustim sa do toho.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

1333 Kingstony sú allright, ak majú kovové heatspreadery a nie sú to tie value, tak vydržia bez problémov 1450 MHz, dokonca niektoré kusy aj 1600 MHz. Ku tým PC by som sa tak nestaval. Rebusfarm používa už od 2006teho, či 7meho Q6600 a neplánujú sa ich všetkých vzdať. Ale tak samozrejme oni sú render farma:
Comp. Power: 3700 GHz
Cinebench: 4 Mio.
140 Intel XEON E5530
140 Intel XEON E5420
96 Intel Q6600
64bit OS
each 16 GB RAM
ericc64 - neviem prečo to tak je. Proste mám maxko, jednu scénu, render time je 12 hodín 17 minút povedzme, ak nechám CPU zohriať nad 60 stupňov celsia, tak sa zvýši render time na 15 hodín, vobec netuším prečo to tak je. Je to u mňa len jav v-rayu, maxwell-u a mental rayu, scanline to nerobí :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Sú veci, ktoré je potrebné riešiť principiálne, takže viacprocesorovú najvýkonnejšiu MB s viacjadrovými procesormi. Pretaktovanie je o ničom. Kto chce kvalitne robiť, potrebuje k tomu aj patričnú výbavu. Pretaktovanie je o ničom.
ericc64
Light Expert
Light Expert

jarda.j napísal: Pretaktovanie je o ničom.
To moze povedat len taky clovek, kto o pretaktovani nema ziadnu sajnu :slap:
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa FR33RIDER »

Hmmm tak co sa tyka zmeny vykonu pri zmene teploty o tom pocujem prvykrat a to som taktoval procesory pri teplotach v rozmedzi od -200 az do +100 stupnov...

Co sa tyka najlepsieho chladenia pre 24 hodinovu pouzitelnost... zalezi to jedine od penazi... Od vykonneho vzduchoveho chladica cez peltier, water chiller, single stage chladenie, cascade chladenie... To sa pohybujeme v cenach od 30 do 3000+eur...

Co sa tyka znizenia zivotnosti pri taktovani... moze to byt znizenie z 10 na 8 rokov, co je pri sucasnom vyvoji HW nepodstatne :)

i7 by som sa posnazil udrzat do tych 80 stupnov, je stavane na taketo teploty, kedze ma enormne vyzarovanie tepla, ale pri vyssich uz fakt trpi :)
dildo
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dildo »

Ja tu Q6600 mam uz asi 3-4 roky a stale v pohode ficim :-)
maty89
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa maty89 »

dildo napísal:Ja tu Q6600 mam uz asi 3-4 roky a stale v pohode ficim :-)
len pre zaujimavosť na koľko si vytočil svoj procak, a (pls napiš aku maš dosku) ja mam Q8300, a tiež planujem pretakt :)
dildo
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dildo »

Kedze mam Intelacku dosku, tak som to netaktoval :/
kakashi121
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kakashi121 »

uplink napísal:Voda, ako mám ja. A neodporúčam taktovať - znižuje životnosť aj pri kvalitnom chladení, Bohu žiaľ, tak isto aj stabilitu. Taktiež odporúčam renderovať cez GPGPU, cez vray RT GPU, ktorý bude oficiálne k dispozícii v decembri. Naň treba VGAčkové monštrum, konkrétne 4 way Quadro SLi, kde každá má 6 GB ram, takže dokopy majú 24 GB ram čo stačí na RT render. Btw. môj PC je P6T 12 GB ram Core i7 930 a vga je 480 GTX ktorú vray RT GPU vyťaží na 100%. Jedna nemenovaná scéna trvá na CPU s 1.05v core a 2.8 GHz 12 hodín, na vray RT GPU 7 minút. Najlepší air cooler na trhu je momentálne Noctua NH-D14, žiadny vzduchový nie je lepší.

Ďalej je možné do obvodu zapojiť water chiller, ktorý schladí kvapalinu v obehu na hľadinu nuly, ale problém je odber [800-1700W/h] a hluk [50db+]. To je extrémne bežne dostupné chladenie.
pekné chladenie vodne vsak ??
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

OT: si precitaj prve stryri slova
Napísať odpoveď