problém s Wifi

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
MaximG
Amateur
Amateur

problém s Wifi

Príspevok od používateľa MaximG »

Dobrý deň, mám tu taký menší problém alebo skôr záhadu na ktorú neviem dojsť. V dedine nám jeden malý poskytovateľ internetu zaviedol asi pred tromi rokmi net cez wifi, spočiatku bola sieť zabezpečená a prihlasovali sme sa cez meno a heslo, no asi pred rokom zabezpečenie z nejakého dôvodu vypli (teda ide o nezabezpečenú sieť s internetom). Háčik je v tom že aj napriek tomu že je nezabezpečená a že moj notebook ju vidí, nedokáže sa na ňu pripojiť a nedokáže to ani ďalších 12 notebookov ktoré som v dedine skúšal, avšak akonáhle hociktorý pripojím cez obyčajné AP-čko, už to ide bez problémov a môžem surfovať, a síce pekne zadarmo :D Má niekto nejáký nápad v čom môže byť problém že notebook sa priamo nevie pripojiť ale cez AP už nemá žiadny problém??
smejo
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: problém s Wifi

Príspevok od používateľa smejo »

MAC filter?
MaximG
Amateur
Amateur

takže správne chápem že MAC filtering sa dá jednoducho obísť zapojením obyčajného AP-cka?? mám EDIMAX EW-7209AP.....
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

nie ale AP má MAC adresu ktorá je povolená, notebook má MAC, ktorá povolená nieje, čiže sa nedokáže pripojiť, riešenie je zmeniť si MAC notebooku na MAC AP (MAC adresa AP je na štítku na zadnej strane AP) a na zmenu MAC použi napr soft Kmac addres changer
MaximG
Amateur
Amateur

a ešte by som sa chcel spýtať, ak teda zmením MAC adresu notebooku na MAC adresu AP, môžu nastať nejaké problémy? niekde som čítal že ak sa súčasne pripoja dve rovnaké MAC adresy dojde ku kolapsu, môže to byť pravda?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

to je IP adresa čo bude mať konflikt
ak majú dve zariadenia rovnakú MAC, nič sa nedeje, ibaže by bolo napevno pridelená IP na MAC, to by sa stalo, že dve zariadenia s rovnakou MAC by mali napevno pridelenú rovnakú IP a to by bol konflikt vtedy pôjde len jedno zariadenie nie obe naraz

v zjednodušenej skratke MAC adresa je nejaké "číslo", ktoré sa pri každom prihlásení zapisuje vo vysielači,každé AP, NB ,wifi kľúč má svoju vlastnú(inú MAC) , MAC filter pustí iba určitú MAC (preto nejdú pripojiť notebooky) a ak je vo vysielači nastavené aby MAC adresa dostala iba jednu špeciálnu IP tak ak sa budú pripájať dve rovnaké MAC adresy súčasne vysielač nebude vedieť komu má prideliť tú IP poprípade pridelí obom zariadeniam rovnakú a vtedy nastane konflikt
ak nieje nastavené prideľovanie IP pre MAC tak sa nič nestane a internet pôjde obom
K+ poteší
Napísať odpoveď