Ako spravit FTP server bez potreby instalacie FTP klienta?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Googler1
Star
Star

Ako spravit FTP server bez potreby instalacie FTP klienta?

Príspevok od používateľa Googler1 »

chcel by som sa spytat ako sa da na klasickom pc pripojeneho na net (s dynamickou ip) spravit FTP server? (resp. samba server)
Chcel by som to spravit tak ze server bude pristupny z celeho internetu nie len z LAN siete a to tak ze tomu serveru (PC) bude priradena klasicka verejna IP a bude stacit ked sa na tuto ip dostanem prakticky z akehokolvek pc priamo cez win a funkciu pripojenie sietovej jednotky. Tym by som chcel docielit to ze nebudem musiet na kazdy takto pripojeny pc instalovat nejakeho FTP klienta alebo nejaky VPN tunel alebo nieco podobne. Samozrejme ze pokial si tu sietovu jednotku hodim do PC tak pri kazdom pokuse o nalogovanie sa na server bude vyzadovane prihlasovacie meno a heslo a po spravnom zadani tychto udajov by som chcel vidiet prakticky cely obsah HDD servera. Potom budem môcť kopirovat subory na server, stahovat zo servera, pozerat subory priamo na servery povedzme nejaky film by som si pozrel priamo zo servera bez toho aby som ho musel stahovat zo servera na pc a pozriet az potom (POZOR nejedna sa o vzdialenu plochu alebo nieco podobne proste vsetko by islo len cez win bez dalsich softov) na tento ucel by som chcel pouzit sambu
Viem ze toto cele sa da spravit pretoze to mame takto zariadene vo firme (akurat ze ten firemny server ma staticku ip ale pokial by niekto vedel ako takyto server spravit len cez staticku ip tak by som si ju tiez prehodil na staticku v tom nie je problem) lenze vo firme ten server (PC) bezi pod linuxom a ja by som potreboval nejaky navod ako toto iste spravit vo wine. Pokial by sa to cez win nedalo tak potom by som potreboval navod ako toto cele rozbehnut pod linuxom.
THX za odpovede.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako spravit FTP server bez potreby instalacie FTP klienta?

Príspevok od používateľa hojko »

Potrebujes program na vytvorenie FTP servera, teda napriklad Serv-U Server, Cerberus FTP Server, Bulletproof Server atd..., tie si nastavis a pustis. Pokial mas vypnuty firewall a presmerovane porty (NAT), tak by mal byt server pristupny aj z internetu. Staci do internetoveho prehliadaca vlozit ip adresu v tvare s ftp, teda napriklad ftp://111.222.111.222/ a hotovo, pripadne to mozes zadat aj s menom a heslom: ftp://meno:[email protected]/, okrem toho by sa nieco take dalo riesit aj webovym ftp klientom, teda by si si napriklad k sebe nainstaloval Apache (web server) a tam pouzil webovu aplikaciu, napr. v PHP pre webovy klient a ten by si si mohol rovno nastavit na tvoj ftp server s tym, ze uzivatel by si uz len doplnil meno a heslo. Dynamicka IP adresa sa da riesit cez sluzbu DynDNS a podobne, kde na tvojom PC bezi v pozadi program, ktory odosiela pravidelne tvoju IP adresu na ich server a pristupovat na tvoj server je mozne napr. v tvare moj_server.dyndns.com alebo v podobnom style, takze staci poznat host a IP adresa sa ziska automaticky.
Googler1
Star
Star

vygooglil som si ze ta funkcia ktoru popisujem v prvom prispevku nie je funkcia samba protokolu ale vraj tuto funkciu podporuje ssh protokol. Moze to byt pravda? nic blizsie o tom neviem vie mi to niekto vysvetlit?
vvTF
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa vvTF »

Klasicke FTP na porte 21 myslim ze neumoznuje nieco take ako spustit video zo servera a priamo pozerat, ale niesom si na 100% isty. O tom ssh co vravis, to je secure shell vzdialeny pristup na unix/linux/bsd... stroj pomocou localneho uzivatela. to znamena ze ak je na stroji X-server(to ovlada okienka a graficke rozhranie) je mozne pustit video zo servera a pozerat nieco, ale tvoj stroj musi byt tiez linuxovy. Ten server co mate vo firme ? Co to presne je ?
Googler1
Star
Star

neviem jeho parametre ani presnu distribuciu linux ale je tam linux a pristupujeme do neho cez win
Napísať odpoveď