[Blog] Survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

[Blog] Survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Príspevok od používateľa Stoporko »

Čo robiť, keď sa dostanem do krízovej situácie v prírode?
Uvarím si šálku dobrého, sladkého čaju :)

Na úvod by som chcel poďakovať britskému bushcraftovému portálu, ktorý ma motivoval zamyslieť sa nad tým, čo je v krízovej situácii naozaj nutné a padla tam okrídlená veta: „Survival is all about a good cup of tea.“

Teda poďme na to:
Predstavme si, že sme niekde v horách na výlete, mali sme naplánované prespať na horskej chate, no padla hmla, zišli sme z cesty, noc sa blíži a nevieme čo teraz.

Väčšina ľudí má v podobných chvíľach automatické nutkanie robiť „niečo.“ Je to prirodzený pud, spraviť čokoľvek, aj keď by to malo byť hlúposť, len proste niečo robiť. A my sa tento pud pokúsime využiť v náš prospech – uvaríme si dobrý sladký čaj.

Keď v lese zistíme, že sa nám niečo nezdá, že nie sme tam, kde by sme mali byť, zhoršujú sa podmienky a pomaly nás chytá prvý jemný záchvat paniky, zhodíme z pliec batoh a sadneme si naň. Pár krát sa zhlboka nadýchneme, vyberieme z batoha ešus (kotlík), fľašu s vodou, krabičku s cukrom, položíme to na batoh a vydáme sa do blízkeho okolia zháňať drevo a niečo, z čoho ten čaj uvaríme.
Dôrazne doporučujem vzdialiť sa od batoha len na takú vzdialenosť, aby som na ten batoh dovidel, prípadne ho označiť svietiacou baterkou/lightstickom/spievajúcim kamarátom...

Super, takže sme našli nejaké suché drevo, možno aj trochu ihličia alebo bylinky na čaj. Teraz si kľakneme, vyčistíme kruh zeme s polomerom aspoň pol metra až na holú zem, založíme oheň (ako sa to robí bude v niektorom inom článku), nalejeme do ešusu vodu, dáme na oheň a máme chvíľu relax. Využijeme ho na to, aby sme porovnali mapu s okolím, ktoré sme videli počas zbierania dreva a byliniek – možno sme natrafili na potok, významnú skalu, roklinu ktorá je blízko našej pôvodnej trasy...

Voda na čaj nám už zovrela, tak môžeme zaliať nami nachystané ihličie/bylinky, pridať cukor a vychutnať si pravý survivalový čaj. Pokiaľ podľa mapy nevieme kade ďalej alebo sa už stmieva, ostaneme na mieste nocovať. Za predpokladu, že nemáme so sebou spacák, pretože sme chceli spať v pohodlí horskej chaty, pripravený oheň využijeme nasledovným spôsobom: asi hodinu pred spaním až na holú zem vyčistíme obdĺžnik široký a dlhý ako je naša postava. Sem premiestnime náš oheň a budeme ho hodnú chvíľu udržiavať čo najväčší (aspoň pol hodinu, ideálne viac). Zároveň na ohni zohrievame v kotlíku vodu.

Prišiel čas sa uložiť k spánku – dopijeme posledný dúšok z našej survivalovej šálky čaju. Oheň z nášho obdĺžnika presunieme na pôvodné miesto, poriadne z obdĺžnika vymetieme všetky uhlíky. Do prázdnej fľašky nalejeme horúcu vodu. Na obdĺžnik položíme vrstvu suchých vetvičiek a svoju telesnú schránku, prikryjeme sa vetrovkou, pod hlavu dáme batoh, schúlime sa a na brucho si pritisneme fľašu s horúcou vodou. Ak očakávame chladnú noc (napríklad pre to, že je október...), necháme oheň horieť a postavíme za neho odrazovú stenu z dreva, veľkého kameňa..(ak je fakt zima, tak si počas zohrievania zeme ohňom postavíme nad obdĺžnikom nejaký prístrešok)

Zaspávame s pocitom, že ráno je múdrejšie večera.

Dúfam, že sa Vám tento článok páčil a bol aspoň v niečom prínosom.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: [Blog] Survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Príspevok od používateľa audiotrack »

to je fakt to šaškovanie s ohňom potrebné? Príde mi to trochu nebezpečné (že uhlíky mi zapália moju "posteľ" aj so mnou). Má to nejaký význam dávať oheň na ten obdlžnik? Napadlo ma že usušiť a vyhriať zem, ale neviem či sa nemýlim :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: [Blog] Survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Príspevok od používateľa Stoporko »

audio - to "šaškovanie" zachraňuje životy. Skús si niekedy večer ľahnúť na holú zem, uvidíš, ako ti bude nepríjemne. Čečina je dobrý izolant, suché halúzky ešte lepší, no vyhriata zem, resp. rozhorúčené kamene sú istota, ktorá ťa udrží v teple.

Áno, má to vysušiť a rozohriať zem, aby si mohol noc prečkať bez spacáku v dobrom zdraví a neskončil s podchladením od chladnej zeme.
Napísať odpoveď