[Blog] Ako sa správame alebo mish-mash mojich myšlienok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

[Blog] Ako sa správame alebo mish-mash mojich myšlienok

Príspevok od používateľa Grim »

...o správaní sa ľudí v špecifických situáciách.

Hovorí sa že Slováci sú národ pohostinný. Ale čo ak sme hostení my?

U mnohých si všímam (hlavne v našej rodine), že na oslavách je vždy na stole toľko jedla, že už nieje kam položiť fľaše s alkoholom. Na konci oslavy je tam skoro toľko jedla, ako bolo na začiatku. Nikto si nič neberie...ale prečo? Žeby hostiteľka nevedela variť a tak sa hostia najedli radšej už doma? Nie, snažia sa byť "slušní". Zo slušnosti odmietnúť jedlo? (Dokonca som už u jedného člena mojej blízkej rodiny videl, ako odmietol dar!) A čo si pomyslí hostiteľka? Samozrejme, vidí, že si nikto nič neberie tak núka. "Zoberte si, zoberte si." Núka tak snaživo, až sa to neskôr mení na nútenie. V takejto situácii si mám potom zobrať jeden obložený chlebík a hneď vyzerám ako nenažranec, ktorý sa prišiel iba najesť. Ostatní odchádzajú z oslavy s hrdosťou (a s prázdnymi bruchami :) ), že nevyzerajú ako nenažranci, napriek tomu, že hostiteľku viac-menej urazili...robila to predsa pre nich, nie? Takže funguje to tak že každý sa pred oslavou doma naje, aby na oslave nevyzeral ako nenažranec...logika išla na prechádzku... :roll:
Niekde som čítal, ako to funguje v Nemecku. Príde hostiteľka s misou a ak hosť odmietne, misu odnesie a prinesie daľšiu. To, čo hosť odmietne, už neuvidí a tak si každý berie hneď ako to zbadá.

Keď som bol malý chlapec, vždy som sa na rodinnú oslavu tešil. Príbuzní ma totiž dotovali (pre mňa vtedy) nemalými finančnými obnosmi. Moja mama to nemala rada. Vždy mi moje peniažky zobrala a nasilu ich vracala pôvodnému majiteľovi. Vždy to bolo tak trápne...strašne som sa za to hanbil. "Sú to predsa už moje peniaze!" Myslel som si. "A keby mi ich nechcela dať, tak mi ich nedá." Na každej oslave z toho bola veľká scéna, akurát že obeťou som bol ja. Keďže aj dnes sa ešte sem tam objavujú nejaké dotácie, napriek tomu, že už niesom malý chlapec, (a už som aj troška inteligentnejší) snažím sa ich pred mamou chrániť a tiež moji sponzori sa snažia vyhnúť sa trápnemu divadlu. Teraz to vyzerá, že tu budem ohovárať svoju rodinu, ale nikde inde som sa s tým nestretol....neviem či to bolo aj u ostatných takto, alebo len naša rodina je trápnou výnimkou, podeľte sa o svoje skúsenosti s príjmaním finančných darov.

Tretia časť nebude o mojej rodine. Bude to časť môjho života. Kedysi som veril v Boha. Aj teraz verím, ale bez skutkov. Chodil som do spoločenstva v našom meste. Chcel by som sa zamerať na niekoľko faktorov, kôli ktorým som si urobil vlastný názor na kresťanov v našom meste posobiacich v spoločenstve, kôli ktorým som spoločenstvo opustil. Drobnosti vynechám a zameriam sa na hlavnú príčinu môjho roznodnutia. Bol to jeden chalan, ktorý si o sebe myslel že je rovný Bohu. Aspoň tak vystupoval - povrchne. Tváril sa že on je šéf, pritom do spoločenstva prišiel neskôr ako ja a bol o rok mladší. Nazvime si ho Martin. To by ešte nebol problém. Lenže začal sa do mňa nejako obúvať. Prvá vec - náš kňaz nám dal nejaké materiály, aby sme ich prepísali na wikibooks, ak budeme mať čas. Rozdal nám asi 10 rovnakých knižiek (desiatim ľuďom, nie nám dvom). Boli to animátorské materiály k Oáze nového života. Myslel som si, že to tam niekto hneď začne písať. Po pol roku nikto nenapísal ani písmenko a tak som si povedal že začnem. S obrovským elánom som napísal prvú kapitolu. Bol som na seba strašne hrdý a tak som sa Martinovi v sakristii hneď pochválil. Uzemnil ma poznámkou "Nemusíš to prepisovať...ty s tvojím datlopisom! Ja to mám za týždeň všetko prepísané." "Dobre" Pomyslel som si. V tej dobe som ešte nevedel veľmi dobre písať s interpunkciou a tak som si myslel, že to radšej nechám na ňom. Po niekoľkých mesiacoch som sa pozrel na wikibooks, či to prepísal. Samozrejme, ako som skončil, tak to aj ostalo. No nič, pokračoval som kde som skončil. Napísal som daľšie 3 kapitoly. Lenže medzitým ako som ich pridával, začal písať aj on. Napísal jeden odsek. Nechcel som aby mi tam do toho skákal a chcel som aby to vyzeralo, že na to kašlem. Chcel som ho tromfnúť. Prepisoval som si to do Textových dokumentov a keď som to mal celé hotové tak som to tam hodil naraz. Bol som zvedavý, čo mi na to povie. Ja so svojim datlopisom so to prepísal skôr ako on. Kde je ten týždeň, he? Hneď ako to bolo možné som ho o tom informoval. Nenechal sa zaskočiť - "Ja to už dávno mám prepísané, ale je to na notebooku, ktorý má moja sestra v Poľsku." "Aha, no samozrejme....máš to celé napísané, ale nemal si 2 minúty aby si to tam skopíroval." :roll: Samozrejme, že som bol radšej ticho, lebo keby som otvoril hubu tak by asi museli znova vysväcovať celý kostol...Nejako som to predýchal, nikto ma za to nepochválil (bolo to dobrovoľné, ale tak aspoň poďakujem, nie?), ale veď čo môže človek čakať? Po nejakom čase som sa vypracoval na animátora. Aj Martin. Ak by niekto nevedel, nemá to nič spoločné s animáciou na počítači. Anima je po latinsky duša (tuším). Jednoducho sme viedli skupinky chalanov, ktorí sa pripravovali na birmovku. Mali sme animátorské stretko, radili sme sa o nejakých veciach. Samozrejme nuda jak hovado a tak som sa hral s nejakým krížikom, ktorý som našiel na stole. Martin sedel oproti mne. Už som skoro ani nevnímal diskusiu keď ma z delíria drasticky prebral Martin...načiahol sa po krížiku, zobral mi ho z rúk a na celú miestnosť svojim prenikavým hlasom zahlásil "SVÄTÉ VECI NEPARTIA DO RÚK PSOM!" Síce ma to prebralo, ale zostal som tak zaskočený, že som bol neschopný reakcie. Samozrejme, svojim prejavom netaktným spôsobom prerušil aktuálneho rečníka...všetci zostali zarazení a ja dvakrát na dvakrát, keďže to bolo adresované mne. Ticho ako v hrobe...a do toho ticha sa ozval jeden animátor "Ty kokso!" A na ďaľších 30 sekúnd hrobové ticho. Už si ani nepamätám ako som zareagoval, ale toto bol ten moment, kedy som sa rozhodol odísť zo spoločenstva. Ešte som sa tam nejakú dobu objavoval, čím daľej tým menej, až som tam prestal chodiť úplne. Takže, nieje kresťan ako kresťan. Niektorí sú riadne svine (Ja som pes).

A na záver - http://sk.wikibooks.org/wiki/Katechéza:_ONŽ_0 - toto som celé (okrem jedného odseku) prepísal sám. Martin to chcel stihnúť za týždeň.

// prečo nefunguje tag url?
Frikso
Darca
Darca

Re: [Blog] Ako sa správame alebo mish-mash mojich myšlienok

Príspevok od používateľa Frikso »

Zaujímavé. Pri tých rodinných oslavách si to trafil do čierneho. Avšak, čo najviac neznášam je, keď ma niekto núti jedlom (nemyslím pagáče, chlebíčky, ale polievky a celé chody. Je to strašne nepríjemné.). Odmietnuť dar znamená uraziť darcu, to neviem čo má spoločné so "slušnosťou".

Pri tých kresťanských stretkách to máš velmi zajímavé. V týchto kruhoch som sa pohyboval od detstva a títo ľudia sa snažia byť tak dokonalí, až to smrdí falšou a pokrytectvom (bez urážok)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

tag url ti nefunguje kvôli "Ž" v linku
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Upravil som link cez bit.ly, aby to fungovalo.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

hojko fakt originálne riešenie :roll:
Ja som ho teda zase opravil (po tebe) tak aby fungoval aj cez url tag :wink:
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Grim ... Boh neboh, kolegovi Martinovi by som napchal ten krizik do prdele.
Vrcholne sa mi hnusia taketo osoby ...

Ohladom toho jedla, ked ma uz hostitel par krat ponuka tak si radsej nieco vezmem.
Ide o to ze treba sa pozriet na "Problem" z oboch stran.
Hostitel chce ponuknut navstevu svojim jedlom lebo nechce byt za "Chudaka" ktory nema hosti cim ponuknut.
Zaroven navsteva nechce vyzierat hostitela ... A problem je na svete.
Kompromis je vziat si trochu z ponukaneho, pochvalit ked je dobre (Pre istotu aj ked nie) a potom su spokojne obe strany.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Nech sa na mna nikdo nehneva ale co si "Martin" dovolil je neskutocne a nech by si bol v akomkolvek kostole pri akejkolvej prilezitosti a s akymkolvek poctom veriacich ludi, zasluzil by si minimalne facku.

Co sa tyka jedenia na oslavach tak mi to pride divne najst sa predtym aby som nevyzeral ako supak a potom ist hladny domov, az trocha chore. Samozrejme vsetko s mierou ale odmietnut to uplne? To je netaktnost dost vysokeho kalibru. Taktiez ale nemam rad ked niesom hladny a niekto sa mi silou mocou snazi nanutit, ako spominal Frikso cele chody, napriek tomu ze som slusne odmietol. Nerozumiem co tym ludia sleduju.

Ze ti mamka brala peniaze je v podstate to iste ale ovela normalnejsie, nechcela vyzerat ze je nejaka s prepacenim "zobracka" ktora namiesto toho aby svojim detom dala peniaze sama, necha to robit inych a tak tie peniaze odmietla za teba. Mal si to nechat tak a byt ticho, v mladom veku tieto veci len tazko zmenis a mamke to nemozes mat za zle, ma to svoju logiku.
FeeL_ThE_PoweR
Novice
Novice

Príspevok od používateľa FeeL_ThE_PoweR »

S tým pohostením som sa už stretol veľa krát. V mojej rodine to na šťastie funguje vcelku normálne, jedlo pri oslavách sa míňa a každý si zoberie čo mu chutí (samozrejme v rozumnom množstve). Ale keď som bol napríklad u bratrancovej tety bol plný stôl a nikto si pomaly nič nebral , kedže ma ponúkla zobral som si niečo zo stola a moja ruka sa okamžite zmenila na stred pozornosti niektorých prítomných. Z tých pohľadov som mal pocit ako keby som práve niečo ukradol. Fakt to nepochopím , hostitel minie na to jedlo určite veľa peňazí a času . Keď si zoberiem že nachystám plný stôl jedla prídu hostia a skonzumujú tak tretinu čo potom urobím z ostatkom? Jedlo s nejakou trvanlivosťou môžem uschovať ale také chlebíčky , majonézové šaláty dlho určite nevydržia. Takže jedine vyhodiť do kontajnera alebo prascom :D.
Takže takto v podstate vznikne nielen morálna škoda ( odmietnutie jedla , pocit hostitela že zle navaril..)
ale i materiálna škoda .
Čo sa týka finančných darov k narodeninám alebo meninám neodmietam ich pokiaľ niesú v nejakej nadmernej hodnote . Ale neznášam keď mi ľudia dávajú peniaze za nejakú pomoc. Napríklad som pomáhal tete pri stavbe domu , bol som tam iba občasne a zakaždým mi vnucovala peniaze. Pomôcť som jej šiel z vlastnej vôle nie z finančnej vidiny. Ona zase chcela byť zrejme slušná čo chápem ale slušne som odmietol a vysvetlil jej to . No napriek tomu trvala na svojom. Potom mi doma mama vynadala že čo si o nás pomyslia že beriem peniaze za pomoc rodine.

Ten "Martin" bol podla mňa pokrytecký človek ktorý v skutočnosti bol možno neschopný no snažil sa všetkým ukázať že je niečo viac. Vyvyšovanie nad ostatnými mu živilo ten pocit. Dúfam že raz narazí na človeka čo mu všetko riadne vytmaví a dokáže si uvedomiť vlastné chovanie k iným :).
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

S jedlom je to menej nepríjemné, horšie keď ťa neustále nútia piť. Niektorým členom rodiny alebo budúcim členom rodiny sa ťažko vysvetľuje to nie, resp. nechcú to pochopiť.
Napísať odpoveď