Darcovstvo krvi
Re: Darcovstvo krvi
"Koncentrát krvných doštičiek – trombocytov
Koncentrát krvných doštičiek je možné tiež získať dvoma spôsobmi – spracovaním celej krvi a pomocou krvinkového separátora (trombocytaferéza). Pri ťažkých ochoreniach, veľkých operáciách, po dopravných nehodách, v rámci intenzívnej starostlivosti alebo liečby onkologických ochorení, sú koncentráty krvných doštičiek nenahraditeľné.
Trombocytaferéza - odber krvných doštičiek pomocou separátora (prístroja na separovanie krviniek), kedy sa darcovi odoberie len určité množstvo týchto častíc. Ostatné komponenty krvi sa vrátia späť do krvného obehu. Odber krvných doštičiek je časovo náročnejší, trvá asi 1 - 2 hodiny.
Krvné doštičky je možné darovať častejšie – odber je možné zopakovať po dvoch týždňoch. Takto získaný koncentrát sa skladuje maximálne ;5 dní, pri teplote od +20 do +24 °C a pri stálom pohybe.
Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/4116512/zakladne ... z19UV8TPUs"
Koncentrát krvných doštičiek je možné tiež získať dvoma spôsobmi – spracovaním celej krvi a pomocou krvinkového separátora (trombocytaferéza). Pri ťažkých ochoreniach, veľkých operáciách, po dopravných nehodách, v rámci intenzívnej starostlivosti alebo liečby onkologických ochorení, sú koncentráty krvných doštičiek nenahraditeľné.
Trombocytaferéza - odber krvných doštičiek pomocou separátora (prístroja na separovanie krviniek), kedy sa darcovi odoberie len určité množstvo týchto častíc. Ostatné komponenty krvi sa vrátia späť do krvného obehu. Odber krvných doštičiek je časovo náročnejší, trvá asi 1 - 2 hodiny.
Krvné doštičky je možné darovať častejšie – odber je možné zopakovať po dvoch týždňoch. Takto získaný koncentrát sa skladuje maximálne ;5 dní, pri teplote od +20 do +24 °C a pri stálom pohybe.
Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/4116512/zakladne ... z19UV8TPUs"
Mňa skôr zaujímal spôsob, akým sa to vykonáva. Nejako som to z toho nevyčítal.
vraj ti napichnú jednu, alebo dve žily na rukách a krv ti cirkuluje medzi telom a nejakým prístrojom, ktorý vyseparuje tie doštičky.
Takže v podstate nič extra. Ok, díky za info. 
kamarat bol na tych trombocitoch a co si pamatam, tak vravel, ze to trvalo okolo 1,5 hodiny a raz skoro zamdlel..
Ja som bol zatiaľ darovať vždy keď som mohol rád pomáham druhým.
Podľa mňa to nie je nič hrozné aspoň takto nejak môžem pomôcť druhým.
tiež som bol. a musím znova. teda chcem. s kámošom sa nejako nemôžeme k tomu dokopať
neviem prečo, ale po tom odbere som sa cítil lepšie
neviem prečo, ale po tom odbere som sa cítil lepšie
-
bolek
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Po odbere sa po psychickej stránke cítim super, po fyzickej mi je celý deň divne, točí sa mi hlava a som slabá, ale to len posledné razy, predtým mi nebývalo nič. Ale je to fajn vec, pomôcť iným a sebe darovať bronzovú plaketu pod stromček 
Po fyzickej stránke sa cítim rovnako ako predtým a po psychickej tiež. Príde mi to samozrejmé - ak človek môže takto pomôcť a nič mu v tom nebráni, tak by to mal robiť.
-
twardykamen
Medium Professional
bol som 4 krat a zatial iba raz mi bolo trosku slabsie...tak som to dahanal flasou vinecka...BTW bolo to pri ziatial poslednom odbere..nie prvom ..
-
Wonderwall
Medium Expert
Nerad otvaram tri roky staru temu ale nechcem ani zakladat novu takze..
zajtra/pozajtra som sa chystal ist prvykrat darovat krv no az teraz mi doplo ze vonku su 30 stupnove horucavy a ze to pre organizmus nemusi byt prave najlepsie. Mate niekto skusenosti s darovanim krvi v lete? Je to velky rozdiel ako v dajme tomu 15-20C pocasi? A tiez, je tu niekto kto bol darovat krv v Novej nemocnici v KE? Rad by som vedel co mozem ocakavat.
Dakujem 
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
V novej som daroval raz, ked tam bola nejaka akcia. Transfuzka, proste, nic zvlastne.
S tou teplotou - moze, nemusi byt problem, zalezi ako to bude telo zvladat, mne to problem nerobi, zas mne nerobi problem ani v zime ani vobec. Hlavne vela pit, este viac ako normalne.
S tou teplotou - moze, nemusi byt problem, zalezi ako to bude telo zvladat, mne to problem nerobi, zas mne nerobi problem ani v zime ani vobec. Hlavne vela pit, este viac ako normalne.
-
Wonderwall
Medium Expert
Dakujem pekneFabo napísal:V novej som daroval raz, ked tam bola nejaka akcia. Transfuzka, proste, nic zvlastne.
Neriešil by som teplotu určite. Inak ja už len 1-krát darujem a prvú plaketu. 
-
twardykamen
Medium Professional
tak moj update.cca 11 odber a prvykrat problem.nedokazali mi odobrat plnych 450 ml.
nejedol som(tak to robim stale)bol som nejaky nezobudeny ale uplne v pohode a netieklo to zo mna.hecoval som sa ,cvicil s loptickou a ono to netieklo,popri odbere som vypil 1,5 l vody(sestricka mi nalievala pohare) a slabych 390 ml a odpojila to ajked ja by som kludne ostal.Zaujimave ze mi vobec nic nebolo,ziadny pocit slabosti ani unavy.
Otazka:berie sa to ako odber?pouziju tu krv?
inak ta horucava podla mna pomoze tomu ze budes aspon viac pit
Otazka:berie sa to ako odber?pouziju tu krv?
inak ta horucava podla mna pomoze tomu ze budes aspon viac pit