Najlepší spôsob uchovania dát

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Klo_b_asa
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Najlepší spôsob uchovania dát

Príspevok od používateľa Klo_b_asa »

Ahojte. Chcem sa opýtať na aký druh média (zariadenia) je najlepšie zálohovať dáta (Fotografie)
Nechcem však používať žiadne "zálohovacie pásky" a podobne. Buď nejaký formát DVD alebo niečo na spôsob USB zariadenia.
Ďakujem za rady.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Najlepší spôsob uchovania dát

Príspevok od používateľa uplink »

Platený server s 24 hodinovou zálohou a "neobmedzeným" miestom. Na druhom mieste sú vlastné disky, WD rady Black. BD, DVD, a CD sú nanič, dáta vydržia tak 10-15 rokov, potom disky zoxidujú, aj tie čo majú vydržať 100 rokov.
andrejko0915
Spammer
Spammer

Príspevok od používateľa andrejko0915 »

dobra je stranka http://anonym.to/?http://uloz.to mozez si tam fotky nastavit ako sukromne subory a mozez nahrat neobmedzene mnozstvo dat
Nyssow
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Nyssow »

Dropbox?
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No skôr by som uprednostňoval "domáci" spôsob uchovania dát (na nejakom zariadení, ktoré mám doma)
A áno CD-DVD nosiče som vylúčil na začiatku.
Preto teda uvažujem nad kúpou nejakého zariadenia na princípe "externého HDD"
Ale tu sa mi naskytujú dve otázky.
Môžem veriť externému disku s pohyblivými časťami ako napr. klasický 3,5" alebo 2,5" HDD ?
Môžem veriť disku na princípe flash pamäte ?

A ešte teda jedna malá podmienka. Najradšej by som bol, keby bolo zariadenie na uchovávanie dát prenosné a mohol by som ho bez problémov pripojiť k akémukoľvek PC bez nutnosti inštalovania rôznych driverov.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ziadnemu disku nemozes verit, cim skor si to uvedomis, tym lepsie
bol by pre teba vhodny externy disk, kedze chces aby to fungovalo stale

staci mat data na 2 roznych miestach a je velmi mala sanca ze o ne prides
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Áno, je mi jasné, že každé zariadenie sa môže pokaziť.
Ale teda je nejaké také zariadenie, o ktorom sú informácie a skúsenosti, že vo oblasti zlyhania je na tom lepšie ako konkurencia?
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Nechcem otvarat novu temu, ale ked odhliadneme od toho, ze Flash disk ma obmedzeny pocet zapisov, tak co by bolo vyhodnejsie pouzit ako ukladaci priestor? Flash Disk alebo HDD? (samozrejme vychadzam z toho, ze ked ho pouzivam ako ulozny, tak ho nebudem permanetne prepisovat). Otazka vlastne znie, ktore zariadenie ma vacsiu zivotnost co sa tyka vplyvov okolia?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nepises zial o akej kapacite zalohovania sa jedna. Ale nejaky NAS Box s diskami v raide by mal byt pre teba spolahlivy a aj cenovo prijatelny.

http://www.alza.sk/pevne-disky/datove-u ... 850505.htm

S.T.E.A.L.T.H: Pokial mas disk pri normalnej teplote a vlhkosti, ktory navyse nepodlieha otrasom, tak ten disk by mal vydrzat, ak nedojde ku chybe elektroniky. Ak sa chces poistit, tak treba dat dva rovnake disky do raidu, aby boli data ulozene na oboch zaroven. V pripade, ze ti jeden odide, ostane ti ten druhy. Ako raz niekto napisal, pri flash disku nie je otazka, ze stratis svoje data, ale otazka je, ze kedy. Iste su dnesne SSD disky napr. od Intelu na tom lepsie, ale aj tak, za tu cenu mas 5x normalny disk.
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Hojko: Pozeral som tie NAS boxy. A teda moja otázka znie. Čím sa líši vnútro NAS boxu od klasických pevných diskov v obyčajnom boxe?
Všimol som si, že majú viac možností (tie NAS) ako napr. pripojenie na sieť, USB vstupy a podobne. Ale mne v podstate ani nejde o takéto vymoženosti.
Skôr som mal na mysli to, že aký napr. 2,5" disk je najkvalitnejší a najspoľahlivejší.
Niečo ako napr. toto http://www.alza.sk/a-data-sh93-hdd-2-5- ... 141055.htm

A teda ešte aby som to upresnil, nech má najmenej 250 GB.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

NAS je akysi malicky pocitac s diskami, ktory sluzi primarne na uchovavanie dat. Obsahuje zbezne nejaky procesor, trebars cip Realtek a par MB RAM. To ti na takyto box postaci. Disky tam idu normalne, bud 3,5 palcove alebo mensie (notebookove) 2,5 palcove. Trebars aj vykonny disk Velociraptor, ktory sa montuje do 3,5 je v skutocnosti 2,5 palcovy disk v kovovom chladiacom rame a preto sa montuje do 3,5 palcoveho slotu. Treba ratat s tym, ze 2,5 palcove disky su podstatne pomalsie, aspon co sa tyka standardnych notebookovych.

To co pozadujes ty by si riesil nejakym priemernym NAS boxom, ktory sa da kupit za prijatelnu cenu a do neho bezne 3,5 palcove disky, trebars 2x 1TB disk do raidu, takze mas data zrkadlovo ulozene. Ak odide jeden disk, druhy bude fungovat a data ti ostanu. Ak chces nieco kvalitnejsie z diskov, tak bez Western Digital Black alebo tiez RE4. WD Black 1TB stoji v Alze 86 eur, cize to mas 86+86 eur za disky a nejakych 130 eur za NAs, konkretne som vybral Xtreamer e-Trayz. Zariadenie ma bezne veci ako e-Trayz, Samba, FTP, ma to DHCP, moznost vlastnej domeny. Taketo zariadenie v pripade verejnej IP mozes mat pripojene doma na sieti a hocikde zo sveta sa mozem pripojit a stiahnut si co budes potrebovat alebo si tam nahrat veci. Zaroven sluzi aj ako mensi server, takze si tam mozes umiestnit svoju webovu stranku, napriklad nieco co by dokazalo streamovat tvoju online kameru z bytu, tiez toto zariadenie dokaze stahovat z torrentov, takze nemusis mat pusteny PC. Zariadeni s podobnou funkcionalitov je vela, treba len pozriet ich popis.
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem za ozrejmenie tejto problematiky. Veľmi mi to pomohlo.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Keby si este napisal cenovy rozpocet kolko chces dat do toho, presnejsie kolko za zariadenie a kolko za disky, tak sa da pozriet aj presny model, ze co vyzera zaujimave. Potom by uz bolo len na tebe, aby si si na nete precital recenzie alebo rady uzivatelov.
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No ja som sa asi rozhodol pre My Passport Essential, USB 3.0 - 320GB.
Rozpočet na to mám do 100 € na komplet funkčné zariadenie a to WD sa mi zdalo celkom v pohode.
Alebo máte iný názor? Ak áno podeľte sa a poradte :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Aha, takze si sa rozhodoval pre nieco nacnejsie. Mohol si hned napisat, ze chces nieco prenosne v cene 100 eur. Skor by som sa rozhodol pre 2,5 palcovy externy disk a to z dvoch dovodov. Ten prvy je, ze je maly, lahky, prenosny. Ten druhy je, ze nepotrebuje vlastne napajanie a je napajany cez USB, takze postaci USB kabel.

USB 3.0 je zbytocny luxus, minimalne v tejto dobe a pocitam, ze aj na tie dva ci tri roky vopred. Plnohodnotne postaci FW alebo USB 2.0, tych 25MB/s je prijatelnych. 500GB disk od WD alebo Seagate kupis za 60 eur. Ak chces nieco na zalohovanie, co budes mat nonstop pripojene k PC, tak tam povazujem za lepsiu volbu 3,5 palcovy externy disk, ktory ma ako USB, FW, tak aj LAN pripojenie pre siet a tam je asi tvoj vyber tym lepsim. V opacom pripade vsak uprednostnim 2,5 palcovy disk - 1TB disk sa pohybuje v cene okolo 100 eur. Zvaz, co potrebujes, co vyuzijes a ci ti to stoji za tie peniaze.
Napísať odpoveď