t-com internet - vlastny router

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: t-com internet - vlastny router

Príspevok od používateľa M4RoS3K »

ja som doteraz nemal problém. Tento spomínaný router Vigor máme od zavedenia netu+magio TV. Nastavený bol za 5 min s letáčikom "s najzákladnejšími inštrukciami". Jednoducho som sa nalogoval na router (192.168.1.1 do prehliadaca netu) zadal meno a heslo a šlapalo to. Nič viac nebolo treba a šlape doteraz bez jediného problému. Aj keď sme mali problém s magioboxom (a že už máme tretí), tak technik prišiel do dvoch dní najneskôr. Neviem, čo všetci nádavajú na T-Com. A keď už kúpiť nový router, tak určite nie od providera. Nemáš absolútne žiadnu slobodu výberu, vlastne ani nevieš čo Ti donesú. A ani nevieš, či už bol používaný :) (s magioboxami to tak vraj robia)
vald
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa vald »

šťastný to človek. Ja som tam mal asi nejaký iný firmware ako mal byť a dosť sme pritom maturovali.
No router by som si kúpil aj za hotové, asi to aj urobím, keď mi skončí viazanosť, lenže nemám potuchy aký? Mám optiku od t-comu a Belkin vraj nie je kompatibilný z mojim spôsobom pripojenia (spôsob pripojenia na optiku je ethetnet)
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

no väčšina routrov je do rýchlosti 54 Mbps. Neviem akú máš rýchlu optiku, ale ak viac tak musíš kúpiť taký router, aby Ti to rýchle internetové pripojenie nebrzdil. Potom si už len treba pozrieť aké máš káble (telefonicky, ethernetový má označenie RJ-11, obyčajný LAN kábel je RJ-45) a podľa toho kúpiť router. Takto som to robil aj ja a funguje to. Kúpil som router, ktorý má namiesto WAN vstupu (sem prichádza vstup dát do routra) vstup pre telefonický kábel. Potom to už treba nastaviť a malo by to ísť. Ale na optickom pripojení neviem ako to chodí
vald
Light Star
Light Star

Optiku ťahali len do vchodu, do bytu mi vedie ethernetový kábel ukončený takou malo kockou s Lan zásuvkou do ktorej sa pripája priamo router spojovacím Lan káblom takže v byte už nemám žiadne iné zariadenie. Všetko obstaráva router. Rýchlosť je 20Mbps (príjem) a 1Mbps (odosieľanie). (časom dúfam, že viac). Na ten router môže byť pripojený len jeden PC, lebo ostatné porty sú vraj určené pre telefon a Mágio. Keď som chcel pripojiť ďalší PC musel som si kúpiť switch. Bezpochyby má ten router špeciálny firmwer (upravený pre T-com) a je teda otázne aký router by na to bol dobrý, čo by mal spĺňať a pod. (aspoň toto keby som vedel)
Svojho času ma T-com doslova zasypával všeliakými ponukami na Mágio s tým, že vraj "moje zariadenie je k tomu už predpripravené" (nejak nevedeli pochopiť, že im na ich Mágio kašlem).
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

ja si myslím, že ten vigor môžeš nahradiť ktorýmkoľvek routrom s WAN vstupom, do ktorého pichneš LAN kabel, ktorý Ti ide z tej malej kocky (volá sa to splitter) a ak ho správne nastavíš, nie je tam nič čo by nemalo fungovať. A na tom routri máš 4 LAN výstupy, do ktorých môžeš kľudne pichnúť ďalší kábel napr. do pc. Viem, že 2 sú zafarbené namodro a 2 nažlto no malo by to ísť (tie žlté určite). My máme využité všetky štyri. Inak ten router sa mi nezdá byť až taký zly. Nevidím na chybu na ňom zatiaľ, musím zaklopať na drevo :). A telefón sa pripája priamo na splitter a s routrom nemá nič spoločné..
vald
Light Star
Light Star

To nie je splitter tá biela kocka. Zapojenie ktoré opisuješ som mal predtým než nám zaviedli optiku. Medzi zásuvkou a DSL-routrom bol splitter, ktorý rozdeľoval telefónny signál od dátového. Na splitter sa dala pripojiť aj klasická pevná linka..
Tá kocka čo tam je teraz iba nahrádza zásuvku, to je všetko. Tí montéri totiž nedávali zásuky, ale len také kockaté koncovky na voľno s cca 5m káblom aby sa to dalo natiahnuť až do izby; (ale fakt to vyzerá ako splitter - sorry ak som sa zle vyjadril)
Takže by mal fungovať hociaký router, ktorý zvláda moju rýchlosť + nejakú rezervu? Máš aj nejaké typy? Najideálnejšie by asi bolo pred kúpou si router najprv vypožičať na skúšku (napr. na 1-2 dni za nejakú zálohu) ale snívajte s nami.
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

To "snívajte s nami" to vystihlo :). V kúpe routra Ti už neporadím, nie som v tom odborník, ani s nimi nepracujem. Ale je tu dosť ľudí, ktorí sa význajú a aj tém o routroch tu je dosť. Stačí sa tu len pohrabať..
vald
Light Star
Light Star

No aspoň viem, že sa to dá. Oni tie "múdre hlavy" v T-come mi tvrdili, že mi to na inom routri nepôjde, len na tých čo sú od nich, tak teraz neviem..
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

to by bola somarina. Aj keď dá sa to oklamať. PC, routeri, tlačiarne a vôbec všetky zariadenia s procesorom a matičnou či s čím neviem by mali mať MAC adresu, ktorá je vpálená do matičnej dosky zariadenia a je nemenná. Môžu Ti takto bloknúť internetové pripojenie len pre ten jeden router (opíšu túto MAC adresu routra a inú nepovolí), ale toto T-Com nerobí. Viem, že Chello to tak zriadené má. Majú tak istotu, že ľudia kúpia takéto veci iba od nich, aj keď aj tento spôsob sa dá oklamať klonovaním MAC adries (novšie routery by to mali zvládať)
Napísať odpoveď