Gramaticke Okienko!
Re: Gramaticke Okienko!
Ok dakujem pekne za overenie 
-
Janio
Zablokovaný
- Kontaktovať používateľa:
Čavte, taká otázka pri vykani. Napr. keď mi vyka učiteľka (jednotné číslo) je na konci i, alebo nie ?
Asi nechapete tak uvediem príklad: "Uz ste sa najedol?" alebo "Už ste sa najedli?" Ktoré je z tých správne ?
Asi nechapete tak uvediem príklad: "Uz ste sa najedol?" alebo "Už ste sa najedli?" Ktoré je z tých správne ?
-
Grim
Darca
...najedli...aj keď podľa mňa by to logicky malo byť najedol...aby sa odlíšilo vykanie od množného čísla...
najedli, nasa slovencinarka nam to silno zdoraznovala
urcite najedli. je to prave ako s mnoznym cislom (pri vykani tiez pouzivas vy, takze to ma rovnaky tvar ako mnozne cislo)
audiotrack:
to je zbytočne komplikované, radšej by som to nechal tak ako to je teraz a cez ajax dodatočne získavať názvy iba tých videí, cez ktoré budeš prechádzať mišou. Uvidí sa, možno to nakoniec ostane nezmenené a na celé názvy sa zabudne
to je zbytočne komplikované, radšej by som to nechal tak ako to je teraz a cez ajax dodatočne získavať názvy iba tých videí, cez ktoré budeš prechádzať mišou. Uvidí sa, možno to nakoniec ostane nezmenené a na celé názvy sa zabudne
-
adr0z
Zablokovaný
Môj spolužiak namiesto všetkých Z píše S . Niekedy je to otras. Teda , v škole tak nepíše , ale na Facebooku , atď
-
BookEditor
Light Professional
Čo je správne? "Roboti" či "roboty"? Ja si myslím, že roboty - veď dub - duba(u), robot - robota. Ale stále viac a viac ľudí používa slovo roboti. Nie je to tak, ako pri zvieracích prívlastkoch - orlý - skôr pre zvieratá, orlí - tiež pre zvieratá, ale aj pre ľudí, napr. orlí nos? Netýka sa čisto teoreticky slovo roboti robotov, ktorí sa podobajú ľuďom? 
-
Hellboy248
Guru wannabe
BookEditor: podla toho ci to beres ako zivotne alebo nezivotne
ale spravne by malo byt roboty
my doma hovoríme tvrdo - roboty
alebo po bratislavsky - "roboty, ne?"
alebo po bratislavsky - "roboty, ne?"
-
RATZINGER666
Darca
BookEditor: zalezi, ci to podstatne meno zosobnujes... ak robotmi (alebo robotami) nazyvas veci (resp. deje, ale uvazujeme cisto M rod, nie tvar robota=praca), uziva sa nezivotny tvar "roboty" (pl. N a tak isto aj v pripade sin. G ); ak su tymto nazvane osoby, pouziva sa zosobneny tvar "roboti" (pl. N), a teda "robota" a "robotov" v sin., resp. pl. G... tzn. fe.: sin. N zivot.: "on tancuje ako robot" pl. N zivot.: "tancuju ako roboti", pl. N nezivot.: "tie pristroje su roboty", a teda pl. A nezivot.: "skonstruoval som dva roboty (nie dvoch robotov!)"...
-
BookEditor
Light Professional
Ďakujem za vysvetlenie. 
-
last_knight
Light Professional
tak ja sem tiež prispejem troškou
konkrétne, toto som našiel na pokeci ako "vyznanie lásky" dospelého muža (podľa zákona, ale stupňom vývoja asi nie) preklepy a občasná hrubka sa dá vydržať, ale všetko v niekoľkých riadkoch
celý Pokec je plný takýchto "vypatlaných" úryvkov
-
BookEditor
Light Professional
Na jednej inzertnej stránke:
"je po malej go stoji us 2roki v garazi ide voda do oleja moja chyba treba vimenit vloski prezrata bude jedna mala chyba velka robota nemam cas sa venovat autu .. je bes tp a spz"
Čo na to hovorýte?
"je po malej go stoji us 2roki v garazi ide voda do oleja moja chyba treba vimenit vloski prezrata bude jedna mala chyba velka robota nemam cas sa venovat autu .. je bes tp a spz"
Čo na to hovorýte?
tvrdo hovoris, silno tvrdo
lol, táto téma ma vždy odrovná.
kolegova prihoda z vojny
pisal priatelke list domov, kamarati mu ho vytrhli, precitali si ho a cudovali sa co tam bolo napisane:
Ahoj láska, je tu na pyču ...
kolega im vysvetlil. Viete chlapci, ked napisem ze je tu na pyču, tak to znamena, ze je tu tvrda doba a tvrde sposoby, ciže tvrdo na pyču. Ako inak by ste to chceli napisat?

pisal priatelke list domov, kamarati mu ho vytrhli, precitali si ho a cudovali sa co tam bolo napisane:
Ahoj láska, je tu na pyču ...
kolega im vysvetlil. Viete chlapci, ked napisem ze je tu na pyču, tak to znamena, ze je tu tvrda doba a tvrde sposoby, ciže tvrdo na pyču. Ako inak by ste to chceli napisat?
-
Fabo
Hardcore addict
A ja som si myslel ze to bol len ostravak 
ten koniec zabilmimo76 napísal:Nazdar mam problem s myskou v hre, nasiel som na nete ze ked v nadstaveniach vypnem vsync(synchronizacia obrazu) myska by uz takzvane nemala plavat, v menu ide v pohode ale v hre ide pomaly sice reaguje uz lepsie ale ani pri nadstaveny najvyzsej rychlosti misky ide uplne pomaly....