Sionizmus

Diskusie na politické témy...
nauraa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Sionizmus

Príspevok od používateľa nauraa »

tehla napísal:Farizeji, ktori ho dali zabiť, boli vlastne dobri a mali ho radi, potom ti, ktori spisovali Talmud zrazu zmenili postoj a už ho nemali radi? Alebo čo vlastne naznačuješ?
Myslela som, ze je celkom jasne, co "naznacujem". Tak naposledy, v skratke... Farizeji Jezisa nedali zabit, mas to v Biblii, to bol myslim hlavny bod, preco som na teba reagovala. Viem, ze nikde nespominas, ze protikrestanskost je pointou Talmudu, ale minimalne z tvojej (a myslim, ze aj z kaliho strany) je to tu casto zdoraznovane na adresu poukazovania, aki su ti zidia vlastne zli... Akoby Talmud neobsahoval nic ine. Ignorujete fakt, ze Talmud je predsa o niecom celkom inom. Ako som uz spominala, vymedzovanie sa voci krestanom je sucastou nabozenskej dobovej polemiky. Ty ako krestan by si tiez nepisal chvalospevy na adresu hnuti, ktore sa odstepili z krestanstva...
jolanek
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jolanek »

Celkom zaijimave debata, vela deti, este viac xenofobistov, co uz, vela primitivov medzi nami :(
No skoda, preco vam chyba tolerancia a schopnost pochopenia inej narodnosti, nabozenstva?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

jolanek: A máš aj niečo konštruktívne, alebo si sa iba vehementne pasoval za rytiera nad všetkými diskutujúcimi a snažíš sa o získanie pozície inteligenta pozerajúceho sa z vŕšku na nás "deti, xenofóbov, primitívov" a tak ďalej? Ohúr nás svojimi vedomosťami, nech to tu ostatní môžu aj prediskutovať...
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

nauraa napísal: Tak naposledy, v skratke... Farizeji Jezisa nedali zabit, mas to v Biblii
Neviem aku Bibliu maš ty, ale ja taku Bibliu nemam. Môžeš uviesť konkretne?

Inak nauraa, čo teraz chceš odomňa počuť? V celej kresťanskej tradícii sa hovori o farizejoch ako o vrahoch Krista a jeho nepriateľoch – z nich vznikol aj talmudský judaizmus – už som tu x-krat citoval napr. encyklopediu judaizmu. A teraz preto, lebo si prečitala jednu knižku mam s tebou suhlasiť?
To, že niekto poukazuje na talmud ako na protikresťansku literaturu si vysvetli ako chceš, ale ber to ako fakt. To potvrdzuju aj židovsky rabini – už som tu daval množstvo citatov v rôznych temach (vrátane bývalého vrchneho pražskeho rabina Sidona). O čom je Talmud – o tom tu už tiež bola reč, nech si každy hlada a utvori si nazor sam, nebudem nikoho presviedčať.
To, čo by som pisal ja ako kresťan je nepodstatne, ak by som aj niečo napisal a potom by ti to niekto predložil ako fakt, tak by si to musela brať ako fakt a nie dookola sa alibisticky vykrucať, že to nie je pointa alebo že to nie je len otom apod.
jolanek
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jolanek »

seth82 napísal:jolanek: A máš aj niečo konštruktívne, alebo si sa iba vehementne pasoval za rytiera nad všetkými diskutujúcimi a snažíš sa o získanie pozície inteligenta pozerajúceho sa z vŕšku na nás "deti, xenofóbov, primitívov" a tak ďalej? Ohúr nás svojimi vedomosťami, nech to tu ostatní môžu aj prediskutovať...
Presne teba som myslel, stacilo mi ked som si kukol tvoj profil

Kód: Vybrať všetko

beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

este ze si dal aj nieco k veci ;-)
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Tehla o tom prečo je Nový zákon aký je a prečo je Talmud aký je, som tu už písal a nebolo to nič prelomové s kúskom logiky na to príde každý. Súvisí to so vznikom a rozmachom kresťanstva a naopak diaspórou židov. Je to logické, opodstatnené, pochopiteľné, zrejmé a je nesprávne a primitívne to využívať dnes ako protižidovský argument. To je všetko.

A áno nauraa trafila klinec po hlavičke ak povedala že nie je pointou talmudu ani nového zákona nenávisť voči židom a vice versa. To je všetko čo by mal človek pochopiť. Ale ty si sa ako upaľovač čarodejníc narodil a tak aj zomrieš. Tým som si istý.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

jolanek: A máš aj niečo konštruktívne, alebo si sa iba vehementne pasoval za rytiera nad všetkými diskutujúcimi a snažíš sa o získanie pozície inteligenta pozerajúceho sa z vŕšku na nás "deti, xenofóbov, primitívov" a tak ďalej? Ohúr nás svojimi vedomosťami, nech to tu ostatní môžu aj prediskutovať...A ešte dodám, aby si nevypisoval, že sa opakujem - dúfam, že chápeš čiernemu humoru. Skús ho aplikovať na to moje bydlisko a svet bude pre teba hneď jasnejší.
nauraa
Medium Star
Medium Star

tehla napísal:Neviem aku Bibliu maš ty, ale ja taku Bibliu nemam. Môžeš uviesť konkretne?
Mk 14,10: Jidáš Iškariotský, jeden z Dvanácti, odešel k velekněžím, aby jim ho zradil.
Mk 14,53: Ježíše odvedli k veleknězi, kde se shromáždili nevyšší kněží, starší a zákoníci.
Mk 15,9-11: Pilát jim nato řekl: "Chcete, abych vám propustil židovského krále?" Věděl totiž, že mu ho velekněží vydali ze zášti. Velekněží však podnítili zástup, ať jim raděj propustí Barabáše.

Mt 26,14: Tehdy šel jeden ze Dvanácti, jménem Jidáš Iškariotský, k velekněžím a řekl: "Co mi dáte? Já vám ho zradím." Oni mu dali třicet stříbrných.
Mt 26,57-67: Ti, kteří Ježíše zatkli, odvedli ho k veleknězi Kaifášovi, kde se shromáždili zákoníci a starší (...) Velekněží a celá rada hledali křivé svědectví proti Ježíšovi, aby ho mohli odsoudit k smrti (...) Jejich výrok zněl: "Je hoden smrti."
Mt 27,1: Když bylo ráno, uradili se všichni velekněží a starší lidu proti Ježíšovi, že ho připraví o život.
Mt 27,20: Velekněží a starší však přiměli zástup, aby si vyžádal Barabáše, a Ježíše zahubili.

Lk 22,4: (Jidáš) (o)dešel, aby se domluvil s velekněžími a veliteli stráže, že jim ho zradí.
Lk 22,52-54: Pak řekl Ježíš těm, kteří na něho přišli, kněžím, velitelům stráže a starším (...) Pak ho zatkli a odvedli do veleknězova domu.

V pasiovom pribehu synoptickych evanjelii nie su farizeji tymi, ktori Jezisa vydali Pilatovi. Jediny, ktory farizejov vyslovene spomina, je autor svojskeho Janovho evanjelia, J 18,3: Jidáš vzal s sebou oddíl vojáků, k tomu stráž od velekněží a farizeů, a přišli tam s pochodněmi... Ale ako pribeh pokracuje, aj on zas hovori o velknazoch, J 19,6: Když ho velekněží a jejich služobníci uviděli, dali se do křiku: "Ukřižovat, ukřižovat!"

Podla pasazi pasioveho pribehu nie je iste, ze zakonnici pochadzaju z radov farizejov, prave naopak, je mozne, ze slo o saducejskych zakonnikov. Vsetky zobrazenia farizejov v Markovom evanjeliu (spominam len jedno evanjelium, pretoze je najstarsie a inspirativne pre vznik ostatnych evanjelii) sa znacne lisia od role zakonnikov v pasiovom pribehu. Na druhej strane, aj keby boli tito zakonnici farizejmi, je zvlastne, ze napriek ich submisivnej roli, kedy v pasiovom pribehu nic nehovoria, nemaju ziadnu nezavislost v cinoch a len su spajani s konanim velknazov, su podla teba prave oni, ktori "dali zabit Jezisa".

A inak to, ze sa v krestanskej tradici hovori o farizejoch ako "o vrahoch Krista" je argument?
tehla napísal:A teraz preto, lebo si prečitala jednu knižku mam s tebou suhlasiť?
Ze sa odvolavam na konkretny zdroj neznamena, ze som precitala len jednu knizku, omg...
tehla

že talmud je protikresťanska zaležitosť, to je proste fakt. O tom, že prečo je to tak, je už zas ina debata

nauraa klinec po hlavičke netrafila, lebo o tom, že nenávisť voči židom je pointou Noveho Zakona a nenavisť kresťanov je pointov talmudu tu reč vôbec nebola, čo je pointou by si teraz mohol vysvetliť ty, znalec Talmudu, čo je tam vlastne tou pointou
slay napísal:Ale ty si sa ako upaľovač čarodejníc narodil a tak aj zomrieš. Tým som si istý..
lol, človeče, tvoje pateticke dristy mam fakt rad

//nauraa a napadlo ťa niekedy, že ti veľkňazi boli farizeji :wink: ?
neviem prečo si sa akurat toho chytila, ja ti dam x pasaži z Biblie, kde sa spominaju farizeji - napr. stranu dopredu, ale neviem prečo sa teraz chceš naťahovať prave o tomto, či to boli farizeji, veľkňazi alebo jaka guta, iba to odputava pozornosť od toho, o čom sme sa tu pôvodne bavili

/// dal som si tú námahu, špeciálne kôli tebe, aby si mala srdce na mieste, lebo vidim, že ťa to veľmi trapi a tu to maš čierne na bielom: Evanjelium podľa Jána - 11. kapitola:
Rada rozhodla o Ježišovej smrti

45 Vtedy mnohí zo Židov, ktorí prišli k Márii a videli, čo učinil, uverili v Neho, 46 ale niektorí z nich odišli k farizejom a rozpovedali im, čo Ježiš urobil. 47 Preto veľkňazi a farizeji zvolali radu a vraveli: Čo robiť? Lebo ten človek činí mnohé znamenia. 48 Ak Ho necháme tak, všetci uveria v Neho; prídu Rimania a vezmú nám toto miesto, aj národ. 49 Ale jeden z nich, Kaifáš, ktorý bol toho roku veľkňazom, im povedal: Vy nič neviete, 50 ani neuvážite, že lepšie bude pre vás, keď jeden človek umrie za ľud, a nezahynie celý národ. 51 To však nepovedal sám od seba, ale - ako veľkňaz toho roku - prorokoval, že Ježiš má umrieť za národ, 52 a nielen za národ, ale aj aby zhromaždil rozptýlené deti Božie. 53 Od toho dňa boli rozhodnutí, že Ho zabijú. 54 Preto Ježiš nechodil už verejne medzi Židmi, ale odišiel odtiaľ do kraja blízko púšte, do mesta nazývaného Efrajim, a pobudol tam s učeníkmi. 55 A bola blízko židovská Veľká noc, a mnohí z krajiny šli pred Veľkou nocou do Jeruzalema očistiť sa. 56 Hľadali Ježiša, a stojac v chráme zhovárali sa: Čo myslíte? Že by ozaj neprišiel na slávnosti? 57 Ale veľkňazi a farizeji vydali rozkaz: Keď sa niekto dozvie, kde je, nech to oznámi, aby Ho zlapali.
nauraa
Medium Star
Medium Star

tehla napísal:nauraa a napadlo ťa niekedy, že ti veľkňazi boli farizeji :wink: ?
Ach tehla... Ja som myslela, ze mas aspon nejake zakladne znalosti o tom, k comu sa vyjadrujes. Ako by mohli byt farizeji velknazmi?? Sak to su uplne rozdielne skupiny... Ty mi tu budes vycitat, ze sa odvolavam na "jednu knizku" a ty si ocividne neprecital ani to. Po tejto tvojej grandioznej neznalosti mi je uz naozaj uplne jasne, ze nema cenu ti nic vysvetlovat, pretoze, prepac, ty o tomto nevies absolutne nic. Ja pozornost neodvadzam, od zaciatku tvrdim, ze farizeji Jezisa ani nezabili, ani nehrali rolu v jeho vydani Pilatovi. Ale ked si chces mat svoju pravdu, tak si ju maj. A ten citat ma dokazovat co? Ved ja som pisala, ze Jan farizejov v pasiovom pribehu spomina. Rovnako som pisala, ze sa jedna o svojske evanjelium, dovody si dohladaj sam...
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

slay napísal:Tehla o tom prečo je Nový zákon aký je a prečo je Talmud aký je, som tu už písal a nebolo to nič prelomové s kúskom logiky na to príde každý. Súvisí to so vznikom a rozmachom kresťanstva a naopak diaspórou židov. Je to logické, opodstatnené, pochopiteľné, zrejmé a je nesprávne a primitívne to využívať dnes ako protižidovský argument. To je všetko.
Takze ked upozornim napr na toto: "Len Židia sú ľudia. [Nežidia] sú zvieratá. (Baba Mezia 114a - 114b)443" je podla teba nespravne ze o tom hovorim a poukazujem nato. Clovece ty fakt nie si kompletny.
tehla

nauraa napísal:od zaciatku tvrdim, ze farizeji Jezisa ani nezabili, ani nehrali rolu v jeho vydani Pilatovi. Ale ked si chces mat svoju pravdu, tak si ju maj....
Kedže evanjelium podla Jána ti z nejakych pričin nevyhovuje, tak len tak namatkovo:
Evanjelium podľa Mareka: Mk3

III. Uzdravenie v sobotu - 1 Potom znova vošiel do synagógy. Tam bol človek s vyschnutou rukou. 2 A oni naň striehli, či ho v sobotu uzdraví, aby ho mohli obžalovať. 3 Tu povedal človekovi s vyschnutou rukou: „Staň si do prostriedku!“ 4 A tamtých sa opýtal: „Slobodno v sobotu robiť dobre alebo zle, zachrániť život alebo zničiť?“ Ale oni mlčali. 5 S hnevom si ich premeral a zarmútený nad zaslepenosťou ich srdca povedal človekovi: „Vystri ruku!“ On ju vystrel a ruka mu ozdravela. 6 Farizeji vyšli von a hneď sa radili o ňom s herodiánmi, ako ho zahubiť.
Evanjelium podľa Lukáša:

43 Beda vám, farizeji! Radi vyhľadávate popredné miesta v synagógach a vyžadujete, aby vás ľudia na ulici úctivo zdravili.
44 Áno, čaká vás strašný súd. Ste ako zabudnuté hroby, po ktorých ľudia chodia a nevedia, aká práchnivina sa v nich skrýva."
52 Beda vám, učitelia Zákona! Skryli ste kľúč, ktorým sa dajú otvoriť dvere pravého poznania. Sami ste nevošli, a tým, ktorí chceli vojsť, ste zabránili."
53 Tieto slová strašne popudili farizejov a učiteľov Zákona,
54 začali doňho dorážať a klásť mu zákerné otázky, aby ho mohli pre nejaký výrok obžalovať.
Uznavam, že v dobe Ježiša Krista boli veľkňazmi saduceji, ale s tou submisívnou rolou farizejov by som si na tvojom mieste nebol až taky isty:
Do vedúcej pozície v Sanhedrine sa potom dostali skrze rôzne politické boje raz farizeji, inokedy zase saduceji. Nakoniec sa v dobe Ježiša vytvorila nasledujúca situácia: veľkňazstvo sa natrvalo dostalo späť do rúk saducejov, v Sanhedrine sa zasa farizejskí zákonníci dostali do stabilnej prevahy, ktorí vo väčšine prípadov vedeli svoju vôľu voči veľkňazovi presadiť. Po zničení Chrámu stratili saduceji úplne svoj význam.
http://www.zvolen.ks-viera.sk/?run=cont ... 86&lang=sk
Vieš, kto napisal vlastne ten talmud?

k tomu, čo si pisala, že vinu na Kristovej smrti maju rimania a pontsky pilat – čo je v evanjeliach :
Rozsudok smrti

11 Ježiša predviedli pred rímskeho miestodržiteľa Piláta. Spýtal sa ho: Tak ty si židovský kráľ?"
Ty sám to hovoríš," odpovedal Ježiš.
12 Ale na ostatné žaloby veľkňazov a židovských vodcov Ježiš vôbec neodpovedal.
13 Nepočuješ, z čoho ťa obviňujú?" vyzval ho Pilát.
14 Ale na jeho nesmierne prekvapenie Ježiš mlčal a neobhajoval sa.
15 Bolo zvykom, že cez veľkonočné sviatky vladár prepustil jedného väzňa podľa želania ľudu.
16 V tom čase bol vo väzení povestný zločinec Barabáš.
17 Keď sa ľudia toho rána zhromaždili pred Pilátovým domom, spýtal sa ich: Koho vám mám prepustiť, Barabáša alebo Ježiša, vášho Mesiáša?"
18 Vedel, že Ježiša zo závisti udali veľkňazi.
19 Keď Pilát sedel v sudcovskom kresle, dostal odkaz od svojej ženy: Ruky preč od toho spravodlivého človeka. Kvôli nemu ma v noci prenasledovali strašné sny."
20 Židovskí veľkňazi a predstavitelia ľudu medzitým presviedčali zástupy, aby žiadali slobodu pre Barabáša a smrť pre Ježiša.
21 Keď sa Pilát znova spýtal, koho z tých dvoch má prepustiť, ozval sa krik: Barabáša!"
22 A čo mám urobiť s Ježišom, vaším Mesiášom?"
Ukrižuj ho!" kričal dav.
23 A čoho sa vlastne dopustil?" namietal Pilát.
Ukrižuj ho, ukrižuj!" ešte naliehavejšie sa domáhal dav.
24 Keď Pilát videl, že jeho úsilie zachrániť Ježiša je márne a dav je čoraz zúrivejší, dal si doniesť nádobu s vodou, pred očami všetkých si umyl ruky a povedal: Som čistý od krvi tohto človeka. Je nevinný, zodpovednosť leží na vás!"
25 Nech trest za jeho vyliatu krv padne na nás a na naše deti!" kričal rozvášnený dav.

26 A tak im prepustil Barabáša, Ježiša nariadil zbičovať a dal súhlas, aby ho ukrižovali.
62 Na druhý deň -- v sobotu, po prípravnom dni sviatkov -- veľkňazi a farizeji sa zhromaždili u Piláta
63 a povedali: Pane, spomenuli sme si, že ten zvodca svojho času povedal: Po troch dňoch opäť vstanem k životu.
64 Daj teda aspoň tri dni strážiť hrob, lebo prídu jeho učeníci, ukradnú ho a potom budú ľudí presviedčať, že vstal z mŕtvych. A to by bol ešte väčší podvod ako prvý!"

65 Dobre," povedal Pilát, máte vlastnú stráž, tak si ho strážte."
66 A tak aj urobili, postavili k hrobu stráž, dokonca zapečatili balvan, ktorým bol hrob privalený.

Pilát mu preto povedal: „Nič neodpovieš? Pozri, čo všetko žalujú na teba!“ Ježiš mlčal. To udivilo Piláta, ktorý si myslel, že židia predviedli Ježiša pred súd iba zo samotnej zlosti a závisti. Pilát, ktorý tu nič nemohol dosiahnuť, vošiel do svojho paláca a prikázal pred seba priviesť Ježiša a tu sa ho ešte raz sám opýtal: „Si židovský kráľ?“ Ježiš odpovedal: „Moje kráľovstvo nie je z tohto sveta. Keby moje kráľovstvo bolo z tohto sveta, moji služobníci by sa bili, aby som nebol vydaný Židom. Lenže moje kráľovstvo nie je stadiaľto.“ Keď to počul Pilát, vyšiel k židom, ktorí stáli pred palácom, a vravel im: „Ja na ňom nenachádzam nijakú vinu.“ No zákonníci, farizeji a ďalší začali tým silnejšie kričať: „Poburuje ľud a učí po celej Judei; počnúc od Galiley až sem.“ Keď Pilát počul to slovo „Galilea“ a dozvedel sa, že Ježiš pochádza z Galiley, v ktorej vtedy vládol Herodes, hneď ho kázal odviesť k Herodesovi, ktorý sa zhodou okolností vtedy nachádzal v Jeruzaleme.Herodes sa veľmi potešil, keď zbadal Ježiša, lebo už dávno si želal vidieť ho, pretože o ňom veľa počul a nádejal sa, že ho uvidí urobiť nejaký zázrak. Vypytoval sa ho na mnohé veci, ale Ježiš mu nedával žiadnu odpoveď. Herodes sa kvôli tomu nahneval, súčasne so zákonníkmi a farizejmi sa z neho vysmieval a kvôli posmechu ho dal obliecť do bieleho odevu a poslal ho naspäť k Pilátovi.

.....
Tak unaveného, zbitého, opľúvaného a krvou zaliateho, s tŕňovým vencom na hlave, s purpurovým plášťom na ramenách kázal Pilát predviesť Ježiša pred ľud a ukazujúc ho ľuďom vravel: „Hľa, človek!“ Lebo Pilát si myslel, že ľudia, len čo uvidia Ježiša v takomto stave, zmilujú sa nad ním a prepustia ho. No židia, len čo uzreli Ježiša, tým hlasnejšie kričali: „Ukrižuj! Ukrižuj ho!“ Farizeji, ktorí si mysleli, že Pilát chce Ježiša prepustiť, mu povedali: „Ak ho prepustíš, nie si priateľom cisára. Každý, kto sa vydáva za kráľa, stavia sa proti cisárovi.“ Táto reč Piláta prestrašila, preto prikázal priniesť vodu, pred očami všetkých si umyl ruky a povedal: Ja nemám vinu na krvi tohoto človeka. To je vaša vec!“ Ľudia na to odpovedali: „Jeho krv na nás a na naše deti!“ Vtedy Pilát Ježiša odovzdal židom, aby ho ukrižovali. Ježiš na toto všetko nepovedal ani slovo.
nauraa napísal:.A inak to, ze sa v krestanskej tradici hovori o farizejoch ako "o vrahoch Krista" je argument?..
ano, ak sa ešte stale bavime o kresťanstve
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

kali520 napísal:Takze ked upozornim napr na toto: "Len Židia sú ľudia. [Nežidia] sú zvieratá. (Baba Mezia 114a - 114b)443" je podla teba nespravne ze o tom hovorim a poukazujem nato. Clovece ty fakt nie si kompletny.
No takže nakoniec som si nad to sadol a využil fantastickú možnosť copy and paste. Snažil som sa aby to bolo prehľadné (, a preto dodávam pointu medzi citáciami) kto má problém s Eng (a chce si to prečítať) na (pekné) požiadanie cez ss preložím naozaj sa mi nechcelo babrať : ). Snažím sa vyberať kaliho výňatky ktoré boli viac krát podrobené kritike toho "že boli vytrhnuté z kontextu"
kali napísal:.Len Židia sú ľudia. [Nežidia] sú zvieratá. (Baba Mezia 114a - 114b)443
Všetky [nežidovské] deti sú zvieratá. (Yebamoth 98a)455
[Nežidia] majú radšej sex s kravami. (Abodah Zarah 22a - 22b)456
kontext: slovo pre kravu alebo zviera znamená aj "člen národa" v tomto článku sa hovorí o konvertovaní na judaizmus a rodinných príbuzenstvách
Non-Jews as inferior to Jews
Hyam Maccoby and the ADL describe a criticism that the Talmud treats non-Jews as animals or sub-human, "deserving only hatred and contempt from Jewish superiors." As an example, the ADL report describes the criticism that the Talmud uses a Hebrew word for "cow" or "animal" to identify non-Jews, and the ADL points out that the word actually means "a member of a nation." Critics also cite Yebamoth 98a which critics claim describes non-Jewish children as animals, but this passage is discussing converts to Judaism, and is asserting that they no longer have any legal relationship with their non-Jewish father.
Kali napísal:· Za vraždu, či už cutheana [nežida] cutheanom alebo Izraelitu cutheanom je vyvodený
trest; ale pri vražde cutheana izraelitom trest smrti neexistuje. (Sanhedrin 57a)
Ak hethen [nežid] udrie Žida, nežid musí byť zabitý. Udrieť Žida je ako udrieť Boha.
(Sandherin 58b)448
talmud ako celok zavrhuje vraždu, a vražda je v ňom zakázaná (ostatne časť kde "udrieť žida je ako udrieť Boha som nenašiel")
Punishment for murder
Dan Cohn-Sherbok and Gil Student have discussed the criticism made by Nicholas Donin, Elizabeth Dilling, Israel Shahak and others that the Talmud has a double-standard for punishing murder: critics claim that the Talmud provides more severe punishments when the victim is a Jew rather than a non-Jews. The passages cited are Sanhedrin 57a (murder of a Jew is punishable by death, but murder of a non-Jew is not) and Sanhedrin 58b (when a non-Jew hits a Jew, the Gentile must be killed).
However, all murder is forbidden by the Talmud, and all murder - regardless of the victim's status - was punished. The passages cited by the critics was referring only to capital punishment, which was administered very rarely. The passages appears in the context of a debate discussing various alternative punishments and - taken as a whole - the Talmud as a whole condemns murder of non-Jews
kali napísal:· Aj najlepší z [nežidov] by mali byť zabití. (Babylonský Talmud)445
v tejto časti sa hovorí o čase vojny- konkrétne v čase vojny sa nemá brať ohľad na charakter nepriateľov a majú byť pozabíjaný bez výnimky
Murder of non-Jews
Steven Schwarzschild and Dan Cohn-Sherbok discuss the criticism that the Jerusalem Talmud, in a discussion about tactics to be employed during battle, contains the phrase "even the best of the gentiles should all be killed" (Tob shebe goyyim harog) which has been cited by numerous critics of the Talmud, including the disputations in the Middle Ages.[190] The passage is found in Minor Tractates. Soferim 15, Rule 10, and is based on Mechilta, Beshalach 2 (discussing Exodus 14:5-7)[191]
An early example of this criticism was by Nicholas Donin who - during the Disputation of Paris - claimed that the Jerusalem Talmud (Soferim 15) "states that 'the best gentile may be killed'. In response, a rabbi defended this Talmud text by saying an important phrase was omitted: 'the best gentile may be killed in time of war'." Rabbi Steven Schwarzschild criticized this passage in relation to it use on modern warfare.
The context of the text is within a battle situation, specifically Israelites fighting Egyptians during the Exodus narrative, and in that context it can be understood as "when in battle, do not try to spare the lives of those opposing soldiers who are fine, upstanding people. Kill any enemy soldier, regardless of their character."
kali napísal: Čo Žid obdrží krádežou od cutheana [nežida], môže si ponechať. (Sandherin 57a)452
· Ak Žid nájde predmet, ktorý pohan [nežid] stratil, nemusí to vrátiť. (Baba Mezia 24a;
tiež v Baba Kamma 113b)450
No dostávame sa ku koncu kde Kalimu musíme dať v tomto prípade za pravdu kontext:žid si môže vec ponechať ak to nebude vrhať zlé svetlo na židovskú komunitu neskoršie náboženské texty Židov však kradnutie od nežidov zakazujú
Gil Student maintains that numerous later Jewish religious authorities explicitly prohibit stealing from non-Jews.[220] Although later Jewish religious texts explicitly prohibit stealing from non-Jews, as in Tosefta Baba Kamma 10:15,[221] some critics point out that the rationale is not ethical behavior, but rather fear of bringing Jewish society into danger or disrepute.
Či ale chceš alebo nie v podstate som všetko vyvrátil. Nemusíš sa však vyjadrovať. tento príspevok som nevenoval tým ktorý majú už jasno ale pre tých ktorí sa ešte nerozhodli.
zdroj: wiki
slay
Addict
Addict

Tehla, tak s tými farizejmi si sa pekne strápnil.
Kali, Už musíš aj sám seba presviedčať o vlastných bludoch aby si im uveril.
tehla

slay napísal:Tehla, tak s tými farizejmi si sa pekne strápnil.
maš niečo k teme? Keď nie, tak pal tam odkial si vyšiel a neotravuj
(vedel som, že tu bude čihať za rohom, aby hneď mohol hodiť svoj bezobsažny priblbly zakomplexovany koment :cokolvek: )
nauraa
Medium Star
Medium Star

tehla napísal:Kedže evanjelium podla Jána ti z nejakych pričin nevyhovuje, tak len tak namatkovo...
Vzdy je najlepsie odvolavat sa na to najstarsie evanjelium, co Janovo nie je ani zdaleka. Jasne, v ostatnych pasazach mas naznaky, kedy sa farizeji udajne snazia Jezisovi poskodit, ale preco taketo naznaky v samotnom pasiovom pribehu nie su? Preco sa tu zrazu pozornost presuva na velknazov? Kam zmizli vsetci ti farizeji? Je totiz pravdepodobne, ze podobne vyroky o farizejoch mimo pasioveho pribehu su len dodatocnou snahou evanjelistov viac upriamit pozornost prave na tych predstavitelov, ktori sa po pade Chramu stali jedinymi reprezentantmi zidovstva, pretoze poukazovat na saducejov by uz v tom case naozaj nemalo zmysel.
tehla napísal:K tomu, čo si pisala, že vinu na Kristovej smrti maju rimania a pontsky pilat – čo je v evanjeliach...
Ten uryvok evanjelia, ktory ma poukazovt na (ne)vinu Pilata je z Matusa, ze? Mne uz sa to nechce zas vysvetlovat tak budem citovat: "Pilatov obraz v evanjeliach presiel behom vzniku evanjelii a v naslednej dobe hlbokou premenou, ktorej tendenciou bolo zmiernit a zlahcit Pilatovu vinu na ukor zidovstva. Spociatku ovsem bolo pre rany krestansky zbor najdolezitejsie, aby mu Pilat takpovediac vystavil svedectvo o jeho loajlite voci Rimskej risi. Kazdy totiz musel jasne vidiet, ze zakladatel noveho nabozenstva, ktoreho prislusnici naviac odmietali ucast na cisarskom kulte, bol ukrizovany ako rebel proti Rimu. Pokial bol vsak sam prokurator Pilat vyliceny tak, akoby bol sam presvedceny o Jezisovej loajalite a odsudil ho len na natlak Zidov (...) bol to padny argument na obranu krestanov pred rimskymi tribunalmi. Tito Zidia, ktori dotlacili Pilata k tomu, aby odsudil Jezisa, si podla Mk 15,6-15par vyprosili prepustenie protirimskeho povstalca menom Barabas. Nie krestania, ale Zidia su neloajalni - tak znie sprava, ktoru evanjelisti pri svojom liceni Jezisovho procesu pred Pilatom odkazuju Rimu (...) Odlisne reaguje zidokrestan Matus. Jemu ide o to, vyrovnat sa so zidovstvom, nie s Rimanmi (...) nasleduje zdelenie, ze Pilat si umyl ruky pred ocami zastupu, aby zo seba tymto gestom zmyl vinu za preliatu krv. Na co vsetci odpovedia: Krv na nas a na nase deti! Videne literarne, zmyl zo seba Pilat vinu len preto, aby ju na seba mohol vziat vsetok lud. Vsetko hovori pre to, ze Matus tu nelici historicku udalost, ale polemizuje so Zidmi, ktori v Krista neuverili (...) Umytie ruk v zmysle uistenia sa o nevine nebolo rimskym, ale zidovskym zvykom (...) Neda sa domnievat, ze by tu Pilat vedome kopiroval zidovsky zvyk. Skor chcel Matus poukazat svojim zidokrestanskym adresatom vinu Zidov. Matus specificky pouziva zidovske predstavy, ktorymi chcel svojim zidokrestanskym adresatom zretelne priblizit obsah novozkonnej tradicie, pomerne casto." Kurt Schubert, Ježíš ve světle tradiční židovské literatury

Tie tvoje druhe dva uryvky su len nejakou zlataninou snad vsetkych evanjelii, navyse mi pride, ze si autor tejto interpretacie mierne popustil uzdu fantazie...

Inak este k tomu menu Pilata, oslovenie "pontsky Pilat" je nezmysel, pretoze ten "pontsky" odkazuje do oblasti Cierneho mora. Ale to len tak na okraj.
tehla napísal:Ano, ak sa ešte stale bavime o kresťanstve.
Tak to je skor interpretacny fail bez znalosti historickych suvislosti nez argument.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Inak este k tomu menu Pilata, oslovenie "pontsky Pilat" je nezmysel, pretoze ten "pontsky" odkazuje do oblasti Cierneho mora. Ale to len tak na okraj.
Asi to má nejaký význam.
slay
Addict
Addict

:lol:
Prílohy
64511_460_v1.jpg
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

hughito napísal:Asi to má nejaký význam.
Ani nie že význam ako skôr chyba. Pontský Pilát je proste chybný preklad podľa mňa. Pontus bolo kráľovstvo v malej ázii ktoré bolo rimanmi(Pompeiom) podmanené tesne pred prvým triumvirátom(alebo už počas neho?). Slovom pontus alebo pontos taktiež gréci označovali územie v okolí čierneho mora. Teda k tomuto územiu spomínaný pilát určite nemal niaký vzťah a pravdepodobne pojde o zlý preklad z latinky.

Ale keďže vidím že to tu je samý expert na bibliu tak možno má niekto latinskú verziu a mohol by tam kuknúť no nie? Aspoň k niečomu by táto debata bola dobrá.
Napísať odpoveď