Interaktívny 3D model arealu - Flash?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
pitbullko
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Interaktívny 3D model arealu - Flash?

Príspevok od používateľa pitbullko »

Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu.
Potreboval by som v ramci jednej statickej XHTML stranky vytvorit interaktivny 3D model arealu jednej firmy.
Malo by to vyzerat asi takto:

//obrázky patria do prílohy

Takto by sa to malo spravat velmi priblizne:
http://www.3dsom.com/flash3d/index.html

Resp. predstavujem si to tak ze by tam bol taky model arealu ako je na to obrazku. Po prejdeni myskou na prislusnu budovu by sa tato vyfarbila na cerveno a vyskocil nazov budovy. Po kliknuti na budovu by sa to na nu trochu priblizilo. V podstate to rotovanie by tam byt nemuselo. Stacilo by tam tlacidlo napr. right 90 stupnov, left 90 stupnov. A z kazdeho tohto uhla by sa dalo kliknut na kazdu budovu, ktora by sa priblizila. V kazdom natoceni by malo fungovat priblizovanie a oddialenie. A este by tam mohlo byt jedno tlacidlo na reset view.
Nikdy som nic podobne nerobil, robil som iba zopar statickych XHTML stranok ale nic taketo. Nemam ani potuchy ako na to :( . Neviem ci vo flashi. Ten navrh by som vedel spravit v Google Sketchup ale co potom s nim...
Budem Vam vdacny za kazdu radu, odporucanie. Ak by sa niekto nasiel kto nieco podobne robil a pomohol by mi s tym bol by som mu vdacny a samozrejme by som to nechcel zadarmo.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Interaktívny 3D model arealu - Flash?

Príspevok od používateľa Grim »

...môžem ti spraviť 3D model...Flashom sa zaoberá weroro...
pitbullko
Light Star
Light Star
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

... a potom s tym modelom? myslim aky je postup pri tvorbe niecoho takehoto. sa potom ten model nejako rozstriha na nejake snimky? alebo sa vytvoria v nejakom softe z toho animacie?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...vymodeluje sa model, a ten sa pofotí z rôznych uhlov...potom je to už na programátorovi, aby to dal do nejakej konzistentnej formy...
pitbullko
Light Star
Light Star

aha... a v akom software modelujes ty? resp. robil si uz niekedy nieco podobne nejake budovy a pod? ten google sketchup neni dobry? myslim kvoli tomu ze keby tam bolo mozno treba nieco v buducnosti napr. dorobit, v nom viem ako tak nieco spravit
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...Sketchup nepoužívam...ja modelujem v 3ds maxe...hentaké budovy som ešte nemodeloval...nič komplikované...
pitbullko
Light Star
Light Star

teda dakujem ti zatial za informacie aspon trocha ma to posunulo, resp. uz viem ako sa nieco take tvori. pripadne ak by si mal cas niekedy nepomohol by si mi s tym nejako pls? este by som bol rad keby sa vyjadril niekto kto by to vedel dat do konzistentneho stavu, predpokladam teda ze vo flashi asi. skusim kontaktovat uzivatela weroro ak sa zaobera flashom ak by bol ochotny sa k tomu vyjadrit, ci je to realizovatelne
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Ahoj. Ukážka, ktorú si postol v prvom príspevku je robená pomocou Flash technológie PaperVision v ActionScript 3.0. Problém je v tom že ja sa ActionScriptu 3.0 venujem iba ako bokovke (viem ho, ale neviem ho na takej úrovni aby som to urobil) a plne sa venujem ActionScriptu 2.7, kde táto možnosť 3D vyobrazenia ešte nie je. Riešenie, ale existuje aj keď to bude asi extrém a to použiť starú dobrú techniku Interactive-Stream. Jedná sa o techniku kedy napr. Grim vymodeluje ten komplex a porobí z toho videá (export v transparentnom AVI). Nevýhoda tejto techniky je v vo výslednej veľkosti tej aplikácie. Vyrobiť sa to dá, akurát to bude dlho trvať (lebo Grim mi musí tie videá dáko poslať a ja mám pomalý net :D )
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...poslanie je najmenej...kľudne to môžem upoloadnúť na svoju stránku a potom si to môžeš sťahovať donemoty aj celú noc...osobne si ale myslím, že robiť z toho videá by bolo zbytočné...urobiť zoom sa predsa musí dať aj vo Fľaši...spraviť rotáciu nieje problém cez 3 obrázky (začiatok, stred koniec), ktoré sa "prekryjú"...vyfarbenie budov na červeno sa určite tiež nejako dá urobiť, pre mňa osobne nieje problém vyrendrovať 20 obrázkov z ktorých na každom bude červená iná budova z komplexu...ak počítam, že by tam bolo tých budov 20 a z každého zo štyroch pohľadov spraviť 20 obrázkov, to vychádza na 80 obrázkov...tak to pre mňa nieje problém...hento je veľmi jednoduchý model...potom už je na werorovi, či sa mu bude chcieť skladať cca 80 obrázkov...
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Grim ono by mi úplne stačilo keby si urobil práve to video. otočil by si scénu o 90stupnov (pekne animačne) a snímok za snímkom by rýchlo preblikali všetky budovy na červeno, každá zvlášť. ja to už budem vedieť vo flashi ovládať (pauznut, prehrať a pod.) :) Takže rotujúci model, po každých 90 stupňoch sa zastaví a preblikane na červeno každá budova zvlášť.

pitbullko: v akom rozlíšení to potrebuješ? Je to dosť podstatná informácia aby Grim vedel v akom rozlíšení má renderovať. Ak to potrebuješ 320x240 tak Grim musí renderovať 800x600 (kvôli tomu zoomu) alebo sa to urobí tak že sa urobia aj fotky a tie sa budú zobrazovať pri zoome (čo by bolo asi výhodnejšie)

//edit
pitbullko: Mám taký nechutný pocit že ti zmažú časť príspevku, lebo obrázky patria do prílohy, tak pre istotu to sem dávam v prílohe.
areal.jpg
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a okrem rozlíšenia potrebujem aj nejaký plánik, aby som vedel, ako majú byť budovy rozmiestnené, prípadne veľkosti budov, ak sú podstatné...potom ešte niesom si istý, ako chce autor tú rotáciu, či to má byť rotovanie o 360° v 90° intervaloch, alebo rotovanie o 90° doprava a o 90°doľava od originálu (čiže len tri strany)...potom rýchlosť rotácie a weroro by mi mal napísať, koľko FPS to video má mať (ja štandardne dávam 25 FPS)...

//...pojem transparentné avi počujem prvý krát v živote, a myslím, že nebude transparentnosť potrebná, keďže ja mám v pláne spraviť "podklad" dostatočne veľký, aby na videu neboli vidieť jeho hranice (nie tak, ako to je na ilustračnom obrázku)...
propernex
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa propernex »

čo sa týka sketchupu taký model ako potrebuješ tam máš hotový za 20 min, otázka je ale v akej kvalite, keďže sketchup nerenderuje ako ostatne 3D programy. Je tam možnosť export do .jpg ale nie moc kvalitný. Existuje plugin Podium s ktorým sa už dajú tvoriť pekné obrázky. Dokonca Sketchup podporuje aj tvorbu jednoduchých animácií, ale zas je tu otázka kvality, trebalo by sa s tým pohrať, tu máš ukážku je to robené na rýchlo za 5 min kvalita žiadna, nič som nenastavoval .http://kajoo.yweb.sk/FTP/video/a.avi Výhoda sketchupu oproti ostatným programom je hlavne v jeho jednoduchosti.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Grim FPS je jedno ja si ho viem modifikovať ale 25 je štandard tak to môže u teba ostať. Pod pojmom transparentné AVI som myslel AVI s vyexportovaným Alpha kanálom.
alpha.png
ty aj ked spravíš podklad (dosku na ktorej bude ten model) tak sa bude točiť celý ten model aj s podkladom a dookola nebude nič. Ak exportneš aj Alpha kanál, tak tam budem moc pridať hocijaké pozadie podľa autorovho želania (dokonca sa bude môcť načítavať dynamicky) a nebude sa musieť robiť nový render, lebo to video bude priehľadné ako transparent PNG obrázok :) Pred rokmi som sa stým hral, kedy mi jeden známi vymodeloval super ruku a tu som použil http://wvw.xf.cz/
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...v maxovi som také nastavenie nenašiel...nič o alpha tam nieje a daľšia vec je, že tie budovy budú vrhať tiene, ktoré budú dopadať práve na podklad...
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Ani keď to exportuješ v MOV? Lebo v Maxovi to byt musí a je to tam, som si 100% istý. Je to niečo ako keď v Adobe premiere používaš modré (zelené) pozadie. V maxovy je všetko okrem objektov priehľadné a ta priehľadnosť sa dá exportovať.. v prehrávači ti to nezobrazí ale v ďalších programoch sa to využíva práve kvôli tomu aby bolo video renderované v maxe použiteľné hocikde. Kukni napr template monster kde sú flash stránky na ktorých sú animácie robotov robené v Maxe a tie videjka sú transparentné. Áno tiene dopadať môžu na podklad, lebo aj ten podklad sa bude otáčať s budovami. skús urobiť malinku ukážku čo ja viem dve kocky vedľa seba v rozlíšení 320x240 ako to bude vyzerať keď to použijem vo flashi (stačí ak sa bude scéna otáčať o 360 stupňov). a ten alpha kanál pohľadaj. lebo to tam je (nie je ale podmienkou).

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2011, 03:39)
To video bude musieť byť asi vo väčšom rozlíšení, lebo je to nekvalitné po zväčšení :? Toto je Video 1:1, zväčšuje sa tak, že sa drží ľavé tlačidlo myši a otáča sa kolieskom, reset je 2x rýchli klik na objekt. (Je to iba ukážka urobená za 5 minút, takže bez kritiky pls)
3d-Objekt.swf
(370.99 KiB) 409 stiahnutí
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...no mám tušáka, kde by asi ten alpha kanál mohol byť, lebo pri obrázkoch viem kde je, tak možno to bude aj pri animáciách...zajtra večer ti niečo spravím na ukážku...
pitbullko
Light Star
Light Star

Chlapi diky ze sa tomu venujete.
Nejake plany k budovam mam.
Ono si to predstavujem takto. Bude jeden hlavny zakladny pohlad z nejakeho uhlu. Napr. z takeho uhlu aby to bolo vidno ako je to na tom obrazku. Vsetky budovy budu zhasnute ( nebudu cervene ). Po prejdeni na konkretnu budovu, parkovisko myskou by sa toto vyfarbilo a vyskocil by nejaky popisok - nazov budovy. Kazda budova by bola "klikatelna" po kliknuti na nu by sa troska priblizila.
Teraz neviem, to uz by som si nechal poradit, ci by bolo mozne priblizovanie ( oddialenie ) aj koleckom alebo by priblizenie bolo mozne len kliknutim na budovu. Oddialenie by mohlo byt realizovane nejakym tlacitkom "reset view", ktore by vzdy animacne oddialilo resp. vratilo zakladny pohlad ( jeden zo 4 keby to bolo po 90 stupnov ). Teda keby sme chceli vynechat kolecko kvoli zjednoduseniu.
Teda predstavujem si to tak ze by tam mohlo byt: "right 90", "left 90", "reset view". A rotovat by sa dalo vzdy az po stlaceni reset view.
Podklady k budovam mam, tento povodny model ten ktory je na obrazku je vyrobeny vo photoshope. Je vyrobeny z odfoteneho papieroveho modelu. Ten je v podstate dobry jedine co mu bolo vytknute je vyska budov. Je rovnaka no v skutocnosti su budovy rozdielne vysoke.

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2011, 7:43)
Este k tomu rozliseniu, malo by to byt siroke 1126 px. Vyska by uz bola taka aka by vychadzala pri modelovani. Chlapy a tie tiene by tam vobec nemuseli byt ak by to malo stazit, resp. bez nich by to mozno aj bolo prehladnejsie.

Chlapy a ako by sa to robilo? Cez tie videa sa mi to zda extrem.
Ked pocitam je tam 20 objektov. Pre kazdy objekt video pre priblizenie a oddialenie to je 40 videii plus jedno pre rotaciu vlavo a jedno pre rotaciu vpravo to je 42 videii. ked by boli 4 pohlady z toho vyplyva 168 videii co je dost extremne teda
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...video bude len jedno a v ňom to bude všetko...o ostatné sa postará weroro...daj sem plánik, rozmery budov, jednoducho všetko čo je pevne definované...ostatné veci si domyslím...momentálne by som si musel domýšľať celý areál...z rozlíšenia máme zatiaľ iba šírku...tiene tam budú, bude to nasvietené nepriamo, čiže nebudú ostré...
pitbullko
Light Star
Light Star

mam planik, pohlad z vrchu na podorys... poslem ti ten. presne rozmery budov zatial nemam, ono to nemusi byt uplne take podrobne. ale pokusim sa ich zohnat. Mohol by som tie budovy pofotit ale to ti nepomoze asi v nicom. Ty potrebujes asi rozmery aby sa dodrzali proporcie resp. mierky so skutocnostou ze? na tom planiku su proporcie bez rozmerov ved poslem ti ten planik, co povies nan, ci by sa dalo podla neho zacat.
A to video asi bude brutal velke ze? Ked na tym rozmyslam, tym priblizenim budov aj tak nic neziskame nakolko su to len obrysy budov, priblizenim sa nic nezviditelny. Mozno by sme mohli nechat teda len to otacanie bez priblizovania, myslim ze by to bolo o dost menej roboty.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...no rozmery ani tak nie...skôr výška, lebo tu si z obrázku nevyčítam...a to je dobrý nápad, vzdať sa približovania...ako efekt úplne postačí zvýraznenie načerveno...
Napísať odpoveď