denné svietenie/ zapojenie
denné svietenie/ zapojenie
malá technická otázočka mám namontované denné svietidlá na nárazníku
a potrebujem radu k čomu mám tie káble pripojiť aby to svietilo pri naštartovaní
s každého svetla ide kábel + / - kam ich mám pripojiť ?
ďakujem za rady
a potrebujem radu k čomu mám tie káble pripojiť aby to svietilo pri naštartovaní
s každého svetla ide kábel + / - kam ich mám pripojiť ?
ďakujem za rady
Re: denné svietenie/ zapojenie
Oba plusy aj minusy spoj dokopy, minus daj na nejaku kostru (pod nejaky plechovy drziak,srubu,atd ) a plus treba premerat vpredu nejake kable,kde po otoceny kluca bude mat 12V,...najlepsie by bolo ich napojit na spinacku,ale budes musiet tahat kabel do kasne...
no a tahať to do kasne sa mi zdá zbytočné preto by som to rád zapojil v predu
a z vlastných skúsenosti vie mi niekto povedať ktorý s káblov bude mať 12V ?
a z vlastných skúsenosti vie mi niekto povedať ktorý s káblov bude mať 12V ?
Pozor, denne svietenie sa musi pri zapnuti normalnych svetiel vypnut. Na to je vhodne pouzit rozpinacie rele. Zachvilu hodim schemu v MS painte...
edit : Paci sa, tu som to nakreslil, snad je to zrozumietelne. Par poznamok - zo spinacej skrinky ber napatie z miesta, ktore je dimenzovane, cize aby bolo na odber tych svetiel dostacujuce (pokial mas LED svetla, tak tam je ten odber mensi), dalej rele je prepinacieho typu (ako je zapojene najdes na kazdom rele napisane), a to prazdne cervene je cievka rele, cize 1 pol ide na zem - kostru auta, a druhe ide napajanie od prepinaca svetiel (drobna pomocka - pokial chces mat rele vpredu, staci ti "oholit" kablik od parkovacky, ten ma v postate tiez 12V ako od prepinaca) a kostrenie das do jedneho bodu. Verim ze ti to pomoze a budes to vediet zapojit
edit : Paci sa, tu som to nakreslil, snad je to zrozumietelne. Par poznamok - zo spinacej skrinky ber napatie z miesta, ktore je dimenzovane, cize aby bolo na odber tych svetiel dostacujuce (pokial mas LED svetla, tak tam je ten odber mensi), dalej rele je prepinacieho typu (ako je zapojene najdes na kazdom rele napisane), a to prazdne cervene je cievka rele, cize 1 pol ide na zem - kostru auta, a druhe ide napajanie od prepinaca svetiel (drobna pomocka - pokial chces mat rele vpredu, staci ti "oholit" kablik od parkovacky, ten ma v postate tiez 12V ako od prepinaca) a kostrenie das do jedneho bodu. Verim ze ti to pomoze a budes to vediet zapojit
Dam sem schemu ktoru som pouzil ja.
- Prílohy
-
- Schema_DRL.gif
- (103.21 KiB) 29834 stiahnutí
tomasmate - to je tiez fajn schema, avsak kolega tu ma svetla, ktore len maju + a -. Nevravi nic o tom, zeby tie svetla mali 3 vodice. To co si dal, maju niektore (castokrat drahsie LED svetla) uz priamo v sebe.
ďakujem za rady už som to zapojil 
//autoeditácia príspevku (11 Jan 2011, 7:05)
no moje zapojenie teda nieje najlešpšie
čapli ma policajti v noci že mi svieti denné svietenie spolu zo stretávačkami tak som sa vykecaval z pokutu ale bolo to nakoniec za 20€
ale potrebujem to prerobiť na to relé aby mi to zhaslo pri zapnutí stretávačiek
mám kúpené relé schema vyzerá následovne a keďže niesom študovaný elektrikár skoro nič mi to nehovorí
takže si to prosím preložiť
ďakujem
//autoeditácia príspevku (11 Jan 2011, 7:05)
no moje zapojenie teda nieje najlešpšie
ale potrebujem to prerobiť na to relé aby mi to zhaslo pri zapnutí stretávačiek
mám kúpené relé schema vyzerá následovne a keďže niesom študovaný elektrikár skoro nič mi to nehovorí
takže si to prosím preložiť
Ako možno vidíš z mojej predchádzajúcej schémy, tak si kúpil blbé relé. Kúpil si spínacie, a potrebuš prepínacie. Potrebuješ aby bez privedenia napájania z páčky svetiel svietili denné svetlá a privedením napájania sa obvod denných svetiel rozopol. Takže skús si popýtať prepínacie relé a potom ti poradíme ako to zapojiť ďalej (aj keď zo schémy čo som postol vyššie to je zrejmé).
no schéma je celkom jasná len ju použiť v praxi
kúpil som ďalšie relé hádam je v poriadku a bol tam pribalený aj nejaký pliešok
kúpil som ďalšie relé hádam je v poriadku a bol tam pribalený aj nejaký pliešok
Nedobre si kúpil, to je to isté ako predtým. Prepínacie relé vyzerá takto : http://www.autoomega.sk/obrazky/shop/17610115506.jpg
http://www.saunika.sk/img_prod/426202_5.jpg (má 5 vývodov)
http://www.saunika.sk/img_prod/426202_5.jpg (má 5 vývodov)
kurnik však som si pýtal u predavača prepínacie relé a dal mi toto a na sačku kde bolo zbalené je písané spínacie relé
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2011, 17:56)
mám dalšie relé
dúfam že je schéma dobre vidieť
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2011, 17:56)
mám dalšie relé
dúfam že je schéma dobre vidieť
Výborne, presne to som chcel 
Takže zapojíš to nasledovne :
-vývod číslo 86 na kostru auta
- vývod číslo 85 na páčku svetiel (kladný pol, čiže +12V) - pozn. môžeš to zapojiť aj na parkovačku ale na kladný pól, ciže na plus!
- vývod číslo 30 na napájanie - tj. na miesto odkiaľ napájaš svoje LED svetlá (spínacia skrinka. atď)
- vývod čislo 87a - na neho zapojíš svoje LED svetlá
Zhrnieme to tak, jednoducho rozštikneš káblik od LED svetiel, napojíš to ako som ti napísal vyššie a overíš funkčnosť
PS: Vývod 87 ostáva nezapojený
Veľa šťastia pri zapájaní 
Takže zapojíš to nasledovne :
-vývod číslo 86 na kostru auta
- vývod číslo 85 na páčku svetiel (kladný pol, čiže +12V) - pozn. môžeš to zapojiť aj na parkovačku ale na kladný pól, ciže na plus!
- vývod číslo 30 na napájanie - tj. na miesto odkiaľ napájaš svoje LED svetlá (spínacia skrinka. atď)
- vývod čislo 87a - na neho zapojíš svoje LED svetlá
Zhrnieme to tak, jednoducho rozštikneš káblik od LED svetiel, napojíš to ako som ti napísal vyššie a overíš funkčnosť
PS: Vývod 87 ostáva nezapojený
výborne spravil som to podla návodu a je to funkčné tak ďakujem 
a ako by sa dali v praxi použiť tie predchádzajúce relé ?
a ako by sa dali v praxi použiť tie predchádzajúce relé ?
Zamálo. Na svetlá sa to tuším dá (tlmené, diaľkové), na klaksón, atď...
Zdravim odbornici.
Chcel by som si zapojit led denne svietenie,ale mam stym trochu problem.
Mam Volvo S40 a svetla su tam tak riesene ze aj ked mam ovladac (prepinac medzi stretavacimi a parkovackami a uplnym vypnutim) vypnuty alebo zapnuty svetla svietia uz pri nastartovani.AK shasnem motor vyberiem kluc tak svetla sa vypnu.V pripade ze mam prepnute na parkovacky,tak ked vypnem a vyberem kluc ostanu svietit.
A ja by som chcel ledky zapojit aby cez den svietli len ledky(mozno aj s parkovackami a zadnymi svetlami)...a ked zapnem stretavacky tak zhasnu a svietia normalne stretavacie svetla na celom aute.
Kto by vedel poradit ako to mam zapojit?????????
Dakujeeeeeeeeeeeem
Chcel by som si zapojit led denne svietenie,ale mam stym trochu problem.
Mam Volvo S40 a svetla su tam tak riesene ze aj ked mam ovladac (prepinac medzi stretavacimi a parkovackami a uplnym vypnutim) vypnuty alebo zapnuty svetla svietia uz pri nastartovani.AK shasnem motor vyberiem kluc tak svetla sa vypnu.V pripade ze mam prepnute na parkovacky,tak ked vypnem a vyberem kluc ostanu svietit.
A ja by som chcel ledky zapojit aby cez den svietli len ledky(mozno aj s parkovackami a zadnymi svetlami)...a ked zapnem stretavacky tak zhasnu a svietia normalne stretavacie svetla na celom aute.
Kto by vedel poradit ako to mam zapojit?????????
Dakujeeeeeeeeeeeem
mas denne s modulom alebo bez?
S modulom a 3 vodice z neho vychadzaju.....
cerveny, cierny a zltycapi16 napísal:S modulom a 3 vodice z neho vychadzaju.....
zlty napojit na parkovacky, cerveny na 12V a cierny upevnit na kostru
To viem....len mne ide o to,ze ja ked mam nastartovany motor tak neviem vypnut uplne svetla.
Asi tam je nieco dorobene nejake spinacie rele ktore pri otoceni kluca do 2polohy zapne svetla.
A ja neviem kde to je.....tak som to uz kupil.
Asi tam je nieco dorobene nejake spinacie rele ktore pri otoceni kluca do 2polohy zapne svetla.
A ja neviem kde to je.....tak som to uz kupil.
tak sa informuj na volvo cz/svk fore, tam ti podla mna skor poradia