Intel core i5

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
robert656
Medium Star
Medium Star

Intel core i5

Príspevok od používateľa robert656 »

Caute, kamos chce kupit novy procak, ale nevie sa rozhodnut medzi i5 2500k alebo i5 760, pretoze ta 760ka ma este dalsie 4 virtualne jadra tak prave preto ho chce, ale zas 2500k je novsi. Zaujimalo by ma preto ci ten HT je nejaka dobra vec, ktoru pc vie fakt vyuzit, alebo je to len minimalne % vykonu. A samozrejme, ktory cpu. thx
Sapo
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Intel core i5

Príspevok od používateľa Sapo »

2500k je oveľa lepší. Neni o čom, stačí pozrieť nejaké recenzie.
robert656
Medium Star
Medium Star

dik, inak este k tomu HT, dokaze to nejaka aplikacia vyuzit ako plnohodnotne jadro? Alebo "vykon" uvidim len v benchmarkoch?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

HT ak ho spravne chapem, je o efektivnejsom vyuziti jadra

ak neaky proces vyuziva jadro na 50% HT umozni nevyuzite casti jadra posunut inemu procesu a tak 2 procesy vytazia jadro na napr. 90% ak mas vsak proces ktory jadro vyuziva naplno HT je nanic a ak nasilu pustis 8 procesov do 4 nativnych jadier vykon o par percent klesne nakolko rezia vyuzitia 8 procesov na 4 jadra nieco stoji - plati do Win 7, windows 7 pri pridelovani prostriedkov procesoru uz na to mysli aj na HT, co sa tyka linuxov tak o tom neviem ako na tom su

celkovo je HT super vec, ale nedovolil by som si povedat ze vytvara virtualne jadro

ak HT chapem zle tak sa rad necham poucit

a k tvojej otazke - 2500k jednoznacne - ma lepsi pomer vykon/cena nez AMD v tych cenovych kategoriach (a to som este nevidel)
Sapo
Addict
Addict

Intel sa nejako polepšili s tými cenami.
Pokiaľ nejaká aplikácia vie využiť HyperThreading naplno, tak dosiahneš maximálne o 30% vyšší výkon ako keby procák bez HT. Ale myslím, že na bežne používanie ako hry to nevyužiješ. Hry s podporou HT asi ešte nie sú, no môžem sa mýliť, neviem to na 100%.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

nemyslim si ze sa niekedy zacnu pisat hry "optimalizovane pre HT"
proste ked pisem program a potrebujem (resp. je to efektivnejsie) pokial to spravim cez vlakna tak urcite nebudem nasilu pisat tie vlakna tak aby "boli dva lahsie vlakna aby to HT pekne vyuzilo" - ani si neviem prestavit ako by som to robil, navyse bolo by to blbe pre AMD procaky
proste HT je vyuzitelny len pri istych situaciach (nastavaju pomerne casto), ale pri plnom zatazeni procesora je skor na skodu (ak s tym nerata OS - ako som pisal Win7 uz s tym rata a neprideluje proces virtualnemu jadru pokial je realne jadro plne vyuzite)
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4RoS3K »

keď už pre Teba hrá tak strašne veľkú rolu ten HyperThreading, tak i5 procáky HT nemajú. Majú len Turbo Boost. HT majú až vyššie procesory i7, procesory i3 a myslím, že aj niektoré staré Pentium procáky
Sapo
Addict
Addict

Aj niektoré i5 majú HT. Napr. i5-650.
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

sa skor spytam..., aky ma socket? alebo kupuje aj dosku? Intel totiz velmi inteligentne ubral na novych i5kach jeden pin a teda tu mame sockety 1155 a 1156.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Johny, 1155 je proste Sandy Bridge patica, nová technológia. Nie je tam žiadna mágia za tým ubratím jednej nožičky. Potrebuješ na to nové SB procák, nič viac, nič menej. Nejaká crosscompatibilita sa možno bude konať až pri high-endových SB procesoroch, ktoré prídu v septembri, alebo novembri tohoto roku. Paradoxne toto sú len low-endové a mid-rangové [teda mainstreamové] procesory, pričom 2600K je výkonnejší v niektorých apps ako 980X, čo je momentálne desktopová vlajková ľoď intelu. Keď nerátam Xeony, ktoré sú ešte o pár chlpov silnejšie.

Highendové SB cpu budú Xeon a Xtreme verzie. Dačo ako sú teraz Xeony 5xxx a Core i7 97x Xtreme a 980Xtreme. [možno aj 990]

Na margo HT. HT je určený len pre viacthreadové aplikácie a funguje to laicky povedané celé nasledovne.

AMD - noHT - máme povedzme 6 fyzických jadier, a teda aj 6 threadov. Aplikácia je multithreadová. Dokáže efektívne utlizovať 80% jadra. Teda celkový efektívny výkon procesoru je 80% aj pri potenciálnej celkovej záťaži 100%.

Intel - HT enabled. Máme povedzme 6 fyzických jadier a teda 12 threadov. Aplikácia je multithreadová. Dokáže efektívne utilizovať 80% jadra. Ako príklad používame app, ktorá nemá výhody, ani nevýhody pri AMD a Intel CPU. Čiže namiesto 6 x 80% = 80% celková efektivita dokáže aplikácia vyžmýkať z Intel cpu 12 x 80% čo je o 10% viac a teda = 90% celková efektivita. Preto ten nárast výkonu pri Hyper Threadingu. Takže celková efektivita CPU je 90% pri potenciálnej celkovej záťaži 100%.

Snáď som to vysvetlil aspoň trošku pochopiteľne aj pre laikov, to len aby zbytočne nevznikali hádky medzi AMD vs. Intel.
robert656
Medium Star
Medium Star

kupuje aj dosku, diky za prispevky.
Napísať odpoveď