Autozosilňovač – spotreba
Autozosilňovač – spotreba
Ako je to so spotrebou u zosilňovača?
Mám Kenwood KAC – 5201 – je to starší typ, výkon 250 Watt.
V manuálne som sa dočítal že to papá 16A ale v zátvorke bolo 1 kHz pri skreslení 10%
Ja budem mať na ňom zapojený len slabší subwoofer – cca 50 Watt RMS
Tak som skúšal merať pomocou digitálneho multimetra a potom si to hodil cez vzorec P = U x I a dospel som k tomu, že:
pri „stand-by“ režime to má spotrebu 0,00369 Watt (Prúd 0,0003A)
pri režime „on-line“ ale bez signálu 4,8 Watt (Prúd 0,4A)
pri priemernej záťaži – na subwoofer so zapnutým filtrom pre zosilňovanie tónov do 80 Hz 48 Watt (Prúd 4A)
Odporúča sa stále pripojenie na batériu no neviem – nemôže sa nič stať, že sa mi vybije baterka? Spotreba je tam v podstate nulová, len nerád by som ostal niekde trčať. Alebo tam hodiť radšej vypínač?!
A vec ďalšia – aké káble mám k nemu ťahať? GND zoberiem hocikde z kostry a potom (+) z batérie mám dať hrubší vodič a (+), ktoré budí zosilňovač stačí nejaký tenší alebo ako?!
Mám Kenwood KAC – 5201 – je to starší typ, výkon 250 Watt.
V manuálne som sa dočítal že to papá 16A ale v zátvorke bolo 1 kHz pri skreslení 10%
Ja budem mať na ňom zapojený len slabší subwoofer – cca 50 Watt RMS
Tak som skúšal merať pomocou digitálneho multimetra a potom si to hodil cez vzorec P = U x I a dospel som k tomu, že:
pri „stand-by“ režime to má spotrebu 0,00369 Watt (Prúd 0,0003A)
pri režime „on-line“ ale bez signálu 4,8 Watt (Prúd 0,4A)
pri priemernej záťaži – na subwoofer so zapnutým filtrom pre zosilňovanie tónov do 80 Hz 48 Watt (Prúd 4A)
Odporúča sa stále pripojenie na batériu no neviem – nemôže sa nič stať, že sa mi vybije baterka? Spotreba je tam v podstate nulová, len nerád by som ostal niekde trčať. Alebo tam hodiť radšej vypínač?!
A vec ďalšia – aké káble mám k nemu ťahať? GND zoberiem hocikde z kostry a potom (+) z batérie mám dať hrubší vodič a (+), ktoré budí zosilňovač stačí nejaký tenší alebo ako?!
Re: Autozosilňovač – spotreba
Spotrebu nerieš, pokiaľ nie si prasa, že remote spojíš s napajaním a stále ti potečie prúd do zosika...Mínus z kostry a plus z baterky cez poistku (čo najbližšie k baterke) - káble kľudne 8mm2.
jimmy_xp > Remote by som dal z autorádia - myslím, že je tam taký výstup alebo ak nie tak zo spínacej skrinky nejako. A poistka - je v zosilnovači. Čo som skúšal špičky tak to bralo cca 4A pri mojm príkone a výkone, takže poistku nechám len tú, čo je v zosíku a mám pokoj. Namiesto 20 A tam hodím preistotu 10 a bude to.
Remote by bolo dobre ak dáš z rádia - odporúčam. Ak nebude mať rádio remote, tak zo spínacej skrinky si vyveď 12V na tlačidlo a budeš vstup REM na zosíku ovládať tým tlačidlom. Silové kable k zosilňovaču sa neprerušujú vypínačom, ani ničím podobným!!! Chápem, každý zosilňovač má poistku, ale tá čo je hneď pri baterke má svoju opodstatnenú funkciu. A teraz ti poviem prečo - kábel ti prechádza cez karosériu, vedieš ho popri karosérii a podobne. A prestav si,že nastane skrat. Káble sú pekne dimenzované na veľký prúd a taktiež baterka im ten prúd dodá. Čo sa stane? Prinajlepšom sa roztopí izolácia a kábel sa prepáli. Prinajhoršom (čo sa už neraz stalo) - ti zhorí celé auto! Preto ti radím - obetuj 3 alebo 4€ na poistku s puzrom a zapoj ju čo najbližšie k baterke, a môžeš kľudne spávať s pocitom, že keď nastane skrat tak ti nevyhorí auto...
jimmy_xp > Rozhodol som sa pre 10A poistku. Káble som dal nejaké slabšie, ale určite zareaguje skôr poistak ako káble. Skúšal som vyskratovať pri 15A prúde a poistka išla hneď. Takže tie káble musia niečo vydržať. V každom prípade špičkový prúd ten zosilnovač pri omjej záťaži bude mať cca 4A takže to je pohoda. A pokiaľ nedostane signál z remote tak nemá prečo skratovať, resp. aj tú kabeláž idem robiť ja, takže určite si to sám neodfláknem.
//autoeditácia príspevku (28 Jan 2011, 20:00)
Nakoniec som tam pre istotu hodil len 5A poistku. Vydrží to slušne hrať, skúšal som to vyskratovať - poistka reaguje hneď.
//autoeditácia príspevku (28 Jan 2011, 20:00)
Nakoniec som tam pre istotu hodil len 5A poistku. Vydrží to slušne hrať, skúšal som to vyskratovať - poistka reaguje hneď.
Ak to ide a si spokojný tak potom fajn
Ešte si pre pokoj v duši pomeraj kľudový odber z batérie ak chceš a budeš si správnou montážou na 100% istý.
jimmy_xp > Dnes to idem pomerať. Už dlhšie som si to chcel pomerať koľko žerie auto v kľudovom stave a v stave ked je zapnutý alarm - len neviem ako pomerám alarm keď budem mať otvorenú kapotu 
//autoeditácia príspevku (29 Jan 2011, 17:02)
Meral som - v kľudovom stave - všetko vypnuté - 0,03A = cca. 0,40 Watt (nakoľko napätie je 12,39), pri zapnutom alarme je to 0,06A - cca 0,75 Watt.
Myslím si, že je to v norme a baterka toto dokáže živiť aj 3 mesiace bez naštartovania, nie?!
//autoeditácia príspevku (29 Jan 2011, 17:02)
Meral som - v kľudovom stave - všetko vypnuté - 0,03A = cca. 0,40 Watt (nakoľko napätie je 12,39), pri zapnutom alarme je to 0,06A - cca 0,75 Watt.
Myslím si, že je to v norme a baterka toto dokáže živiť aj 3 mesiace bez naštartovania, nie?!
-
Masaker
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
neodporucam kotrit o karoseriu:) poctivci tahaju od baterky aj minus:) potom tu bude dalsia tema typy "piskanie chrcanie v subiku" a pod:)
DR8PruBr - je to úplne v pohode, ten odber je minimálny. (Pri 45Ah baterke mi to vychádza na 750 hodín, čiže nejakých 31 dní).
Masaker - práve naopak, lepšie je ťahať od baterky aj mínus - vieš prečo? Kvôli prechodovým odporom cez karosériu. Pre nás bežných smrteľníkov (nie sme autohifi magori) stačí mínus ukostriť na karosériu (ktorú pred tým pekne vyšmirgľuješ a vyčistíš). To, že to píska a hučí spôsobuje zemná slučka v zapojení.
Masaker - práve naopak, lepšie je ťahať od baterky aj mínus - vieš prečo? Kvôli prechodovým odporom cez karosériu. Pre nás bežných smrteľníkov (nie sme autohifi magori) stačí mínus ukostriť na karosériu (ktorú pred tým pekne vyšmirgľuješ a vyčistíš). To, že to píska a hučí spôsobuje zemná slučka v zapojení.
-
Masaker
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
jimmy: tvoj prispevok aj odporuje aj pritakava tomu co som povedal:D piskanie sposobuje aj zl ukostreny alternator a kopec dalsich veci....
ja som tahal aj minus... vzdy_:) ale najmensi amp bol 600w rms:) to ze to piska je najcastejsie kvoli zle vedenym napajacim a signalovym kablom...zle tienene rca a pod.
samozrejme kostra aj silneho zosika sa da dat na karoseriu , ale ked sa potiahne aj minus , tak sa predijde moznym komplikaciam:)
ja niesom audiofil:D iba som sa hral v db drag odvetvi:D
ja som tahal aj minus... vzdy_:) ale najmensi amp bol 600w rms:) to ze to piska je najcastejsie kvoli zle vedenym napajacim a signalovym kablom...zle tienene rca a pod.
samozrejme kostra aj silneho zosika sa da dat na karoseriu , ale ked sa potiahne aj minus , tak sa predijde moznym komplikaciam:)
ja niesom audiofil:D iba som sa hral v db drag odvetvi:D