32 - 64 GB USB alebo externý HDD

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
BookEditor
Light Professional
Light Professional

32 - 64 GB USB alebo externý HDD

Príspevok od používateľa BookEditor »

Ahojte, aké USB-čko s nasledujúcimi kritériami by ste mi doporučili?

Kapacita: 32 alebo 64 GB
Prenosová rýchlosť: od 40 MB/s
Cena: +-80€
Určenie: Prenos HD videa a veľkých programov, ukladanie veľkého množstva pesničiek, 12-mpix fotiek

Mám vyhliadnuté toto USB-čko - http://usb-flash-disky.heureka.sk/kings ... e/#section (váš názor?)
Ešte by som sa chcel spýtať, čo je to vlastne USB 3.0. (rozdiel od 2.0.) a či mi pôjde na mojom PC s USB 2.0.?
Nebolo by pre mňa cenovo výhodnejšie kúpiť externý HDD s rovnakými parametrami?
Ďakujem, bude aj K :plus:
johny541
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: 32 - 64 GB USB alebo externý HDD

Príspevok od používateľa johny541 »

Určite by som šiel do externého disku za tú cenu. Do 500GB 2,5" od WD. Na prehrávanie a HD stačí.

Pokiaľ máš v pc iba USB 2.0, tak ti je USB 3.0 zbytočné, pretože nebude mať podporu a pofachčí iba na nižších rýchlostiach USB 2.0. Prípadne by sa dala dokúpiť PCI karta do stolného PC alebo PCMIA do notebooku, ak takéto karty podporuje.

Ďalšia vec, ak ti vyhovuje disk napájať, tak sa oplatí už 3,5". Ale keď sa rozhoduješ či zobrať USB kľúč, tak neviem či si rozmýšlal aj o tejto variante. Napríklad ja som pred nedávnom kúpil 2TB disk za 112€ od WD.
h.olub
King
King

Príspevok od používateľa h.olub »

usb 3.0 ma vyssiu prensovu rychlost ako 2.0 ale ked to nepodporuje doska tak je ti to na nic, samozrejem to moze ale byt investicia do buducna pretoze sa pomali prechadza prave na 3.0....a je to spetne kompatibilne, cize ti to pojde aj na tvojej doske.

no hdd ma vyhodu ze v tej cene kupis s vacsou kapaitou ale na druhu stranu sa bude horsie prenasat ako male usbecko, musis sa sam rozhodnut, popripade kupit nejaku 2.5" HDD,tie sa celkom v pohode prenasaju

//edit: stale pisem pomali :D
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Ďakujem Vám, obaja máte K+. Btw, čo je to za značku WD a ako si s ňou spokojný? A musím mať PC Sata, keď chcem kúpiť Sata externý disk? Pretože ja mám ata pc...
A keď niečo skopčím na ext. HDD, tak v prípade výpadku prúdu mi to tam ostane? Pri tomto externom HDD (http://pevne-disky.heureka.sk/western-d ... e/#section) som našiel údaj: USB 1.0 Čo to znamená???
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

WD (Western Digital) je kvalita. spokojný som tiež :) napíš, čo máš za komp, tak sa najlepšie rozhoduje, čo je pre teba najlepšie.
dáta na disku ti ostanú, je to klasický pevný disk
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Ak kupuješ externý disk, tak ťa zaujíma iba pripojenie, v tomto prípade je to pre teba USB 2.0. Pokiaľ tento parameter disk spĺňa, tak vyhovuje. Napíš aký máš pc, či máš stolový, notebook a pod., pretože by tu bola možnosť prípadne dokúpenia USB 3,0 karty (to znamená, že disk s USB 3.0 ti pôjde rýchlejšie ako na tvojom bežnom 2.0). Ďalej čo sa týka značky, tak ak chceš spokojnosť, kúp Western Digital (WD). Samozrejme, žiadny výrobca nie je bezchybný a tak sa nedá zaručiť, že ti ten disk pôjde čo ja viem desať rokov, ale štatisticky je na tom WD s kazivosťou veľmi dobre a hlavne vyrábajú dobré disky za ako tak dostupné ceny, niekedy veľmi výhodné oproti iným značkám.

Čiže, poďme to zhrnúť. USB kľúč sme vylúčili, pretože v takejto kapacite sa absolutne neoplatí pre bežného používateľa, pokiaľ to nemá nejaký špecifický účel.

Takže sa rozhodni, či chceš disk veľa prenášať alebo nie (to nie neznamená, že ho nemôžem prenášať ale je to obtiažnejšie - je trochu väčší a má adaptér do el. zásuvky).

1. Ak chceš disk často prenášať a nechceš aby sa pchal do zásuvky ako prídavné napájanie (nutné), tak si zober 2,5" externý disk (menší, napája sa z USB portu, čiže žiadne daľšie káble).

http://www.alza.sk/western-digital-2-5- ... 192808.htm

2. Ak ti ide skôr o väčšiu kapacitu za menej peňazí, nepotrebuješ tak často disk prenášať a nevadí ti, že vyžaduje napájanie z el. siete, tak zober 3.5" externý disk

http://www.alza.sk/western-digital-my-b ... 138308.htm

Rozhodni sa medzi tými dvoma diskami, iný v tvojej cenovej kategórii by som nebral. Sám vidíš, že 3,5" má väčšiu kapacitu za o trochu vyššiu cenu ako 2,5", ktorý je ale menší a pomalší (no stále bude postačovať na prehrávanie HD videa,fotky a hudbu).
RobertHammer
Expert
Expert

Príspevok od používateľa RobertHammer »

Ber 2,5 WD My Passport Essential ;)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Takže takto:
- pôjdem do značky WD
- potreboval by som 1TB externý disk podľa možností s napájaním cez USB
- nie je podstatná veľkosť v palcoch, farba dizajn a pod. (nebudem prenášať, bude schovaný)
- minimálne otáčky 7200/min

Otázky:
1, Ak bude mať napájanie cez USB, ovplyvní to rýchlosť alebo výkon môjho PC?
2, Ak zapojím externý HDD do USB portu (príp. aj do siete), tak ho môžem ihneď používať alebo musím niečo v PC spraviť?
3, Sú nejaké tlačítka na externom disku (okrem ON/OFF :D ) a čo sa dá s nimi robiť?

Všetkým, čo mi zatiaľ odpísali, dávam K :plus: za rady aj snahu. Díky zatiaľ :-)
P.S.: PC mám stolový.
Prílohy
2011-01-30_095346.jpg
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

nemáš na PC e-sata? bolo by to rýchlejšie ako USB 2.0, omnoho :)
keď zapojíš disk do kompu, hned sa dá používať. ako ked pichneš do kompu USB kľuč.
tlačítka na diskoch nebývajú :D okem on/off
spomaliť kompa by ti to nemalo, nie nejako výrazne

//hmm, tak esata nemáš...
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

3,5" USB 2.0 http://www.alza.sk/western-digital-my-b ... 138308.htm 82,46 €
3,5" USB 3.0 http://www.alza.sk/western-digital-my-b ... 191947.htm 84,09 €

- bohuzial 2,5" su vacsinou vsetky 5400ot...ale kedze vravis ze bude disk "schovany" a nebudes ho prenasat, tak bude pre teba najlepsia volba 3,5" :wink:
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Takto, ked uz vieš, že chceš 3,5" disk, tak si treba určiť cenu a trocha sa v tom zorientovať, pretože tu nastáva taká situácia, že keď dolozis k jednému trochu viac peňazí, tak zistis, že môžeš mať disk s kapacitou väčšou skoro o polovicu. Ja osobne si myslím, že treba stále ísť do toho najväčšieho disku, ktorý si môžeš dovoliť pokial bude slúžiť na ukladanie fotiek, filmov a hudby, ktorých bude ustavicne pribúdať. Je na tebe aby si sa rozhodol či do toho das toľko peňazí. Ja ti iba radím a na tvojom mieste by som zobral WD 2TB, ktorý sa za tu cenu v tomto obchode oplatí. Je to obchod v Košiciach ale posiela aj kurierom po Slovensku. Na tento disk majú asi najlepšiu cenu na trhu. Sám mám tento disk odtiaľ a uplna spokojnosť.

http://datacomp.sk/ext-wd-mybook3-essen ... 85998.html.

- 7200ot/min, USB 3.0 (toho sa neboj, disk ti pôjde aj ked máš len USB 2.0, rozdiel je tam iba v rýchlosti pripojenia. USB 3.0 je 8x rýchlejšie ako 2.0, čiže ak máš stlovy pc, tak by som odporúčal donho dokúpiť prídavku kartu s USB 3.0 vstupmi aby si mohol využiť jeho rýchlosť naplno - niečo takéto : http://datacomp.sk/msi-star-2x-usb-3-0-pcie_d78681.html - ale to môžeš dokúpiť az neskôr ak nebudú financie teraz, zatiaľ ti ten disk pôjde pomalšie na USB 2.0 tak ako to mám aj ja)

Ak by sa ti zdalo 112e veľa, tak tu máš disky s menšou kapacitou. Ale USB 3.0 ber určite do budúcna.

1,5TB, 7200ot./min, USB 3.0
http://datacomp.sk/ext-wd-mybook3-essen ... 86717.html

1TB, 7200ot./min, USB 3.0
http://datacomp.sk/ext-hdd-wd-mybook-es ... 87797.html

Uz je na tebe aku kapacitu si vyberies, každopádne s týmito diskami chybu nespravíš :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Pigesko, Curuj - K+ :-) No a dá sa povedať, že HDD s USB 3.0. pôjde na mojom PC, ktorý má USB 2.0. porty rovnako rýchlo, akoby HDD mal USB 2.0.? Neexistuje nejaký externý (najlepšie u Vás overený) prevodník z 3.0. do 2.0.? V PC sa moc nevyznám, preto by som privítal nejakú externú alternatívu :D
Btw, čo si myslíte o vývoji ceny u WD MyBook3 Essential 2TB USB 3.0 3.5" (pýtam sa, pretože ho pravdepodobne kúpim :D)? Kedy by som ho mal kúpiť? Aká drahá je doprava do Piešťan, neviete? Nemáte skúsenosti s kúpou ext. HDD z bazáru? Díky.
Prílohy
Chart.asp.gif
(3.99 KiB) 535 stiahnutí
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

ako vravi johny...sam si urci, kolko do toho chces investovat, a podla toho si vyberies aj kapacitu :) ale rozhodne ber usb3...

- z bazaru by som ext. hdd moc nekupoval, clovek nikdy nevie...moze to byt poskodeny hdd, pricom chyba sa ti moze prejavit aj po dlhsom case...

- "Neexistuje nejaký externý (najlepšie u Vás overený) prevodník z 3.0. do 2.0.? V PC sa moc nevyznám, preto by som privítal nejakú externú alternatívu" - neviem sice preco to chces riesit externe, ked ti tam johny hodil "internu" kartu, co je urcite komfortnejsie riesenie :) http://datacomp.sk/msi-star-2x-usb-3-0-pcie_d78681.html
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Externá neexistuje, veď ako by si si to predstavoval? Externá karta sa musí pichnúť do USB v pc, ktoré je v tvojom prípade 2.0 a to jednoducho nepusti. Existuju iba karty, ktore sa zapájajú rovno na dosku (PCI pre stolné PC, PCMIA pre notebooky ak takýto slot podporujú). Čiže v tvojom prípade, kúp si tú kartu na ktorú som ti dal link a maš vystarané. Samozrejme aj bez tej karty ti ten disk pôjde, ale pomalšie, t.j. tak ako normálny 2.0 (je spätne kompatibilný s USB 2.0)

Ten graf ceny nerieš, po prvé, nemusí byť pravdivý a po druhé, keby sme stále mali čakať pokiaľ niečo bude lacnejšie, tak by sme si nikdy nić nekúpili. Pošta vychádza kuriérom cca 6EUR s dobierkou po celej SR). Prípadne si nájdi nejaký pc shop v Pieštanoch a pozorvnaj ceny kde by sa ti to viac oplatilo.

Taktiež sa prikláňam k názoru, že externý harddisk by som z bazaru nebral. Istota je istota a keby sa niečo v budúcnosti aj pokašľalo, tak by si mal kľudné svedomie. Záruka je pri diskoch veľká výhoda, aj keď pri strate dôležitých dát je výmena za nový disk iba malá náhrada, ale poteší aspoň to.
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Tú kartu si asi sám nebudem vedieť narvať do počítača, čo? :-) Je vôbec tá karta kompatibilná s mojim PC, pretože PC má asi 5 -6 rokov... Díky.
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

pichnut ju do dosky je primitivna vec :) toho sa neboj...este sem preistotu napis aku mas dosku, ale ajtak som na 99% presvedceny ze tam mas PCIe slot :wink:

//aha pozeram ze hore je obrazok z everestu, sry...takze slotov tam mas habadej (konkretne dva)...karta bude s doskou kompatibilna :coffee:
BookEditor
Light Professional
Light Professional

... potešil si ma :D A čo vlastne treba všetko urobiť, aby karta fungovala? Čo treba pozapájať? A kde? Sorry, ja sa nevyznám a bojím sa dotknúť PC. :-)
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

1.) otovris skrinku a uvidis tam dosku, vid obrazok :D kartu zasunies do jedneho zo slotov, najlepsie do slotu 2, kde nebude nicomu zavadziat...zasrobujes jeden srobik, aby sa pri zapajani externeho HDD z vonkajsej strany karta nehybala, popripade cela nevysunula...potom zavries skrinku a vualaaa, koniec :D otazka max. 5min...

2.) potom pustis PC, vlozis CD s ovladacmi, ktore dostanes ku karte, a nainstalujes drivery...a opat, vualaaa, koniec :) neboj, nemas co pokazit...

3.) nasledne uz len zapojis ext. hdd a ides...
Prílohy
thb16096.jpg
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Iba dodám pre istotu, že úkon číslo 1 rob pri vypnutom pc, najlepšie bude keď ho aj vytiahneš zo zásuvky alebo vypneš zozadu na zdroji :)
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Johny, díky za upozornenie. O akom šróbiku hovoríš? :-)
Napísať odpoveď