Finsko

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Finsko

Príspevok od používateľa hojko »

Je tu niekto, kto bol pozriet na vylete alebo pracoval vo Finsku??? Skandinavia, resp. Finsko ako take je krajina, ktora ma velmi laka...

Chceli by sme ist s partiou cca. 8 ludi v maji 2012 do Finska na vylet, v tom case tam od 4. do 20. maja budu spolocne so Svedskom prebiehat MS v ladovom hokeji. Radi by sme teda spojili prijemne s uzitocnym a spravili si tyzdnovy vylet do Finska, kde by sme si radi skusili rybolov, pozreli krajinu, ale i navstivili zimny stadion a pozreli si zapas nasich (ak nevypadneme).

Co som sa pozeral, tak Finsko nie je lacna krajina, no su tam urcite zaujimave moznosti. Jednou z nich je vziat si do prenajmu celu chatku na tyzden, teda chatku s dvomi ci tromi izbami, spolocenskou miestostou s krbom, saunou, wc, kupelnou, terasou, kuchynou..., proste vybavena chatka. Ceny nie su vobec zle, pri plnom obsadeni je to velmi prijatelna cena. Nasiel som napriklad chatku, ktorej cena je od 714 eur na tyzden + servisne poplatky asi 150 eur, co by pri vylete na dvoch autach a obsadenosti 8 ludi bolo tak 120 eur na tyzden. V cene chatky je uz aj veslarske naradie a zaklade rybarske potreby, navyse je moznost pozicat si motorovy cln, kajak atd... Spravit si teda tyzdenny vyletik do Finska, povenovat sa rybacke, pozriet krajinu, na bezky uz snehu asi nebude, ist sa pozriet na jeden ci dva zapasy hokeja, vybrat sa na turu, nieco vypit (6 dni v tyzdni :D) a tak... Nepatrim sice k rybarom, ale par krat som sa na rybacke ako pozorvatel vyskytol, takze by som sa tomu nebranil a urcite by som si aj ja skusil zachytat, napokon ceny za povolenia su smiesne, neda sa to porovnat s tymi co prevladaju u nas.

Tu je cez cestovku ponuka na rybacku: http://www.agritours-slovakia.com/?menu_id=4&page_id=14
O rybacke: http://www.inloco.sk/wildnorth/files/2/Referencie.pdf
O rybacke: http://dromedar.topky.sk/?action=showArticle&cid=99934
O rybacke: http://polovnictvo.pluska.sk/polovnictv ... inska.html

Nepozna niekto stranku, kde by som si mohol pozriet denne a nocne teploty vo Finsku, resp. vybrat si niektore z miest a pozriet si teploty, ktore tam prevladaju v maji???

Obrazok c.7 vymazany.
Prílohy
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.JPG
06.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
110mat110
Light Professional
Light Professional

Re: Finsko

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Stryko bol vo finsku a nadhera to bola... Drzim palce
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

bol som pred pár rokmi vo Fínsku na týždeň a bol to skvelý zážitok. Vrelo návštevu odporúčam. Do programu by som určite zaradil nejaké výlety pešo - príroda je tam nádherná. A nič sa nevyrovná prechádzke po hrubej vrstve machu = ako by si kráčal po koberci v obývačke. My sme boli v dolnej štvrtine krajiny - mestečko Mikeli, "dedina" Juva. Veľmi príjemné miesto. Väčšina obyvateľstva žije v rodinných domoch pár km od mesta, v meste je len pár bytov a hlavne obchody, služby a podobne. zvykne sa tam bývať systémom: z mesta ide veľa dlhých kvalitných asfaltových ciest, z tej cesty sa po pár km odbočí do lesa a v lese je rodinný domček. Fantázia. A nezvykne sa tam zamykať - teda aspoň naši domáci a ostatné rodiny u ktorých sme boli ubytovaní nezamykali. Veď načo aj? Pár praktických info - fíni majú hnusné pivo no skvelú vodku. Doporučujem vyskúšať ich cukríky "salmiaky." No kúp si najprv len maličký balíček na skúšku. Chuť je to taká sladko/slaná/pelendreková. Vraj je celkom chutné ich vylúhovať vo vodke (neskúšal som, počul som). My sme tam boli tuším v auguste a dalo sa tam v pohode plávať. Ako to bude teraz - ťažko povedať. My sme tam mali v lete cez deň cca 25°C. A keďže sme chytili obdobie "polárneho dňa" tak keď som sa bol o polnoci prejsť v lese, bolo šero ako keď u nás chvíľu po západe slnka = už to nie je na fotografovanie, no nenarazíš do stromu. Snáď trochu pomohlo.

Ak by sa dalo, hneď by som ukecal priateľku a do Fínska sa presťahoval a žil tam natrvalo. O Fínsku sa vraví, že je to krajina ktorú si buď zamiluješ alebo znenávidíš. Ja som v tej prvej skupine.
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa yazoo »

Bol som v celej Škandinávii pred 5-6 rokmi. Mne zas padla sánka zo Švédska. Tohto roku sa chystám do Štokholmu, uvidíme či to vyjde. Každopádne držím palce pri tvojom výlete. ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ja snad zavitam buduci rok do finska na 4+ mesiacov
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Stoporko: Nice :)

yazoo: V sobotu sa vratili dvaja kamarati zo Stokholmu, ze nic moc, navyse prilis drahe, za pivo dali 9 eur.

beardie: Ides tam pracovat alebo za akym ucelom???
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

erazmus
adr0z
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adr0z »

Tiež som bol vo Fínsku , resp prechádzali sme tade , je to tam nádherne , hlavne ta vidiecká kultúra , odporúčam ;)
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Tu je niečo o klíme vo Fínsku:

Fínsko, Helsinki, Jyväskylä

A ešte by sa chcel spýtať odkiaľ je ten obrázok 07? :) Lebo na Fínsko sa mi to nezdá...
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa yazoo »

hojko: To už záleží od toho jak sa na to pozeráš. Podľa mňa Slovák to tam sprdne práve kvôli cenám, ale treba pochopiť, že tam sa o občanov starajú ináč.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Sagittarius: Fuha, no neviem ti povedat, uz som to zmazal z disku. Boli to foto najdene cez Google a Flickr, kazdopadne bolo pri obrazku spomenute Finsko, ale je mozne, ze prave tento siedmy obrazok bol z ineho statu, kedze Finsko tych velkych kopcov veru nema na rozdavanie.
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

hojko: Najvyšší vrch Fínska má cca. 1300 m.n.m. tak preto sa mi to nezdalo. Keby to jazero bolo vo výške 0 m, tak možno by to na tých 1300 vyšlo, len aj tak si takto kopce vo Fínsku nepredstavujem. :) Pozriem si ešte fotky Škandinávskeho pohoria, lebo ma to zaujíma, či by to teoreticky nemohlo byť vo Fínsku.

// Takže som použil Goggles na mobile a zistil, že ten siedmy obrázok je Skalnatých horách v Montane. Ináč, neviete, či existuje niečo také ako Goggles aj pre PC ako aplikácia, resp. ako stránka?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Rad by som sa po dlhej dobe vratil k tejto teme. Rozpravali sme sa s partiou pocas leta o ceste do Finska, vsetci tam chcem ist, predbezne tak 8 ludi (mozno aj viac), chceli by sme ist na dvoch autach, mozno az na trochu, zalezi od poctu ludi a ubytovacej kapacity. Planujeme to na zaciatok maja, kedy sa v Helsinkach zacinaju MS v hokeji a chceli by sme sa pozriet aj na hokej, aspon na jeden zapas. Ubytovanie nemusi byt priamo v blizkosti Helsink, kludne by sme vzali aj nieco vzdialenejsie (do 300km), najlepsie chatka pri jazere s clnom, udicami, saunou, nejakym nedalekym obchodikom alebo malym mesteckom... Problemom je zohnat ubytovanie, pretoze stranky s ubytovanim vyhodia vacsinou len hotel v cene 1000-2000 eur na dve osoby na tyzden. V minulosti mi ponukla jedna cestovna kancelaria rybacku, tam bola cena okolo 1000 eur na tyzden pre chatku s kapacitou 8-12 ludi, malo to spominane veci ako je cln, udice, sauna, spolocenska miestnost s krbom..., ale bolo to tusim okolo 400km od Helsink a ani okolie chatky nevyzeralo najlepsie. Na jednej ceskej stranke som nasiel krasnu chatku, ale cena bola 59 tisic ceskych korun na tyzden, takze okolo 2400 eur, k tomu asi nebol servisny priplatok v podobe upratovania na zaver, pradlo atd..., co je dalsich 80-200 eur naviac.

Autami by sme radi isli do Polka a odtial trajektom, pretoze ist cez Lotysko, Litvu ci Estonko nie je to najruzovejsie, cesta je o dost dlhsia a peniaze, ktore by sme minuli na naftu, tak to radsej dame za trajekt na ktorom si este aj oddychneme.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

ak sa chystas do Finska skus navstivit Tampere a kazdy den chod do sauny :)
a po ceste domov za zastavte v Taline
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

axxis: Dovod na zastavku tych miest, resp. co sa tam oplati vidiet??? O saunu sa nebojim, tych je vo Finsku tusim pol miliona ci milion.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ziadny urcity dovod, prirovnal by som to asi k navsteve Prahy - mesta maju krasne historicke centra, ktore sa oplati vidiet ( povodne budovy, chramy... ) + okolo Tampere je super priroda popri jazerach ( a mozes krmit vevericky z ruky :lol: )
Prílohy
P8230057.JPG
PA090409.JPG
P9100131.JPG
P9100230.JPG
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Stoporko napísal:Doporučujem vyskúšať ich cukríky "salmiaky."
Pred par rokmi som isty cas zila vo Finsku a nic horsie nez salmiaky som nejedla. Je ale mozne, ze som len natrafila na nejaky drsny druh, ktory sice na prvy pohlad vyzeral ako nejake nase sladke zelatinove cukriky obalene cukrom, no chutil ako pelendrek vyvalany v mnozstve soli.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

nauraa - tak to si natrafila na bežný druh :) Aj keď s tou soľou je to troška prehnané. Proste treba ochutnať a buď to chutí alebo nie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

nauraa: Aku oblast by si odporucila pre tyzdnovu dovolenku pre partiu ludi??? Ako je to s dopravou, obyvatelmi a s cenami???
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

a skusali ste aj tie ich "tar" cukriky?
vo Finsku fakt nie nic co by nespravili z popola
Napísať odpoveď