Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Toto nikam nevedie, pretoze ja mam taky pocit, ze z niecoho, co opisuej akoby mali ludia zit aby skoncili v pekle/nebi sme dospeli asi k tomu, ze nevieme, kto kde skonci. :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

stealth - omyl, my presne vieme, kto v nebi BUDE. No to je len podmnožina všetkých ľudí ktorí v nebi budú. A ak niekto potrebuje hrozbu pekla/sľub neba pre to, aby žil slušne, tak sa niekde v spoločnosti stala chyba, to sa určite zhodneme :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

OK, ale mnozinu urci boh, ktory bude urcovat podla coho?....nevieme, tak ze...nikam sme sa nedostali. Mozno to bude tym, ze sa to tu zacalo moc konkretizovat ale otazka bola polozena, a ak chceme nieco este o tom riesit, takto. Kde skonci "zly" clovek, ktory veri a olutuje, a kde "dobry" clovek, ktory neveri? Thats all.

BTW, mozno by bolo lepsie citat odpovede viacerych veriacich (tehlov som precital a odpoved mam), pretoze (neber to v zlom), tvoje ponimanie boha atp je velmi nazval by som reformovane :).
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko, ako je potom možné, že keď tak presne vieme, kto bude v nebi, nevieme, kto presne bude v pekle ? Respektíve, ako je možné, že to "dnes" (cháp poslednú dobu) nevieme, keď stovky a stovky rokov sa to vedelo ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - prečo presne nevieme, kto skončí v pekle? Neviem - ty vieš podľa čoho všetkého sa bude Boh rozhodovať pri poslednom súde? Možné je to preto, lebo náš pohľad na peklo a to, kto v ňom skončí sa vyvinul - Bibliu začali čítať aj obyčajní ľudia, nie len kňazi (vďaka ti, Martin Luther a všetci reformátori :) )

stealth - v pohode, ja by som tiež rád vedel, čo si o tejto téme myslia ostatní kresťania - len ich tu moc nepíše, čo je škoda.
Človek, ktorý žil zlý život, no oľutoval, uveril v Boha a zmenil svoje zmýšľanie skončí v nebi. Viď napr. lotor na kríži. Kde skončí dobrý človek, ktorý neverí - nevieme povedať. O tom bude rozhodovať Boh na súde.

každopádne vďaka za debatu :) Je to super môcť sem vždy na chvíľu odbehnúť počas učenia sa na skúšky
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko: Interesantné. :)
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

S.T.E.A.L.T.H

V Matúšovi 7:21 Kristus vraví: "Nie každý kto mi hovorí: Pane, Pane!, pôjde do kráľovstva nebeského, ale kto činí vôľu môjho Otca nebeského. Mnohí mi povedia v onen deň: Pane, Pane, či sme neprorokovali v tvojom mene, či sme nevyháňali démonov v tvojom mene a či sme nerobili mnohé divy v tvojom mene? A vtedy im vyznám: Nikdy som vás neznal; odíďte odo mňa, páchatelia neprávosti!"

Podla tohoto do pekla pojdeme asi vseci.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Mne z toho citátu vyplýva, že do neba sa skôr dostane ten, čo hoci o sebe nevykrikuje aky je kresťan, ani nekričí na Ježiša "pane, pane", ale žije spravny život, ako ten, kto vykrikuje o sebe ako veri v Boha a aky je kresťan a žije ako hovädo.

"Nikdy som vás neznal; odíďte odo mňa, páchatelia neprávosti!"

podla tohto - dôležitym kritériom je spravodlivosť
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Stoporko - ja ako ateista, (dobrý, vždy keď viem pomôžem etc.) tak je len na bohovi (schválne malé b) či ma do neba zoberie, alebo nie. hej ? A keď ja mu na tom poslednom súde ukážem stredný prst (fuckera) skončím v pekle ?
Pretože ja sa riadin svojím svedomím a preto odmitam aby ma súdil niekto koho do toho nič. Obzvlášť ak som ani nič zlé nespravil len som ho neprijal ako svojho pána.

Inak otázka pre all: "pán boh" je žid ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Janio napísal:odmitam aby ma súdi niekto koho do toho nič.
No ak ta Boh stvoril (zakladny predpoklad k tomu aby ta mohol sudit) tak je ho do toho nic?
Janio napísal:Obzvlášť ak som ani nič zlé nespravil
Aby si mohol toto mohol tvrdit, musel by si poznat vsetky doseldky svojich cinov... A to je nemozne...
Janio napísal:Inak otázka pre all: "pán boh" je žid ?
To je ako otazka na vierovyznanie Boha? :D
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Nie mňa boh nestvoril, takže to mi to nepíš. Ja vám nepíšem opak a rešpektujem vás... Tak ma maximálne irituje keď niekto napíše, že mňa stvoril boh! Mne dali život rodičia nie boh! Boh nespravil nič preto aby som sa narodil tak preto je maximálna sprostosť aby ma súdil (z môjho pohľadu) Že vy si myslíte opak mňa netrápi... No to nech mi už nikto nepíše.

Ak boh naozaj existuje tak sa len šterbato na nás usmieva, ako mesiačik na hnoju. Či musí zasahovať vždy aj keď sa rozmožujú zviera hmyz etc. ? Pretože ak stvoril mňa (somarina) tak musí fakť robiť milióni komárov etc. Ľutujem ho potom - veľa roboty, ale čo si navaril to si aj zožere...

Nepoznám dôsledky svojích činov. (to nikto) Ale aj veriaci sa ide vyspovedať a vraví len o zlých skutkoch o ktorých si je vodomí nie aj o tých dobrých, ktoré mali zlý koniec a začo ja vlastne nemôžem. A koniec koncov napísal som podľa svojho svedomia a ja keď pomôžem nejakej babe odniesť tašky domov tak mám dobrý skutok, a to, že som jej poškodil pretože zleniveje nie je môj problém. A to čo je dobré a čo zlé nevie nikto a určite ani boh, pretože patent na rozum nemá nikto.

Uvediem príklad: ak by niekto zachranil adolfka má dobrý skutok nie ? No môže zato, že on potom pozabíja veľa ľudí ? Myslím, že nie... a je lepšie jeho zachrániť ako nechať zomrieť niekoho nevyného len kvôli tomu, že môže niečo spraviť zlé a ja nepôjdem do neba... To by sa tu len strieľalo... Takže to chápem ako úplný nezmysel...
A v konečnom dôsledku si stojím za tým čo som napísal, že on nemá čo mňa súdiť a dám mu to aj patrične najavo. A môžeš mi aj ty odpovedať pôjdem len kvôli tomu do pekla, že sa mu na ten jeho súd vykašlem ?

A nie, nie je to otázka na jeho vierovyznanie, len ma zajíma či je žid, alebo nie :D Lebo napr. aj starý zákon (pokiaľ mi je dobré známe) napísali židia... :)

BTW - K tým vrahom ešte, pokiaľ viem tak právo vziať život môže len boh nikto iný/í A zdá sa mi maximálne nefér (aj keď život fér nie je, tak boh by mal byť - a aj cirkev vraví, že je) keď bude nejaký vrah, pedofil etc v nebi len kvôli tomu, že si pred tým ako umrel o život povedal "pane bože verím v teba" a dobrí ľudia, ako sú ateisti, alebo tí čo si to nepovedali skončia v pekle. Veď keby to tak bolo postrieľam všetkých ľudí oľutujem to a zastrelím aj seba a s celým bohom a jeho trestom, že Adamcovci a Evovci zožrali jablko vytoto :D :lol:

:minus: Po rozdýchaní radšej edit... no dúfam, že si si to prečítal! (pôvodný príspevok) Chlapče zlatý ak tu nevieš nič zmyslupné napísať tak sa nevyjadruj. Nitko na teba nie je zvedavý
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Je%C5%BEi%C5%A1
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Boh
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Janio - ale však nikto ťa do neba ísť nenúti :) Ak tam ísť nechceš a Bohu ukážeš na súde fakera, tak prečo by si mal skončiť v nebi? Že sa riadiš svedomím je super, že vedome nechceš ísť do neba - tvoja voľba :)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Nie, že nechcem (nepripúšťam, že niečo ako nebo existuje) ale za predpokladu, že áno. Tak kto by tam nechcel ísť ?
Ja si len neželám aby ma súdil niekto ako on (prečo som už vysvetlil)
A vlastne to celé sa ti nezdá byť na hlavú padnuté, že vrah len kvôli tomu, že ho uznal za svojho pána je v nebi a niekto, kto len odmietol a chcel zmeniť sudcu horí v pekle? Pritom je oveľa lepší človek ako ten vrah ?
Mimochodom - ty nevieš či bol/je boh žid ? :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

janio - tak ale si uvedom, že nebo patrí Bohu. A nie je povinné sa ísť doňho. Ak tam ísť chceš, splň podmienky stanovené jeho vlastníkom (Bohom) = uver v Boha a ži čo najlepšie alebo ži ako len najlepšie vieš a dúfaj, že Boh bude k tebe milostivý. Ak si neželáš, aby ťa súdil Boh, tak prečo chceš ísť niekam, čomu On vládne, čo patrí Jemu a On si určuje pravidlá hry? Tebe nedochádza, že iný sudca v tomto prípade nie je? Ak sa ti nepáčia pravidlá hry, nehraj, no zmier sa s následkami :) NIKTO po tebe NECHCE aby si šiel do neba. Je to dobrovoľné. Ak tam ísť chceš, tak si zvykni na dané pravidlá: buď uveríš v Boha alebo sa budeš počas života snažiť žiť čo najlepšie a dúfať v Jeho milosť. Ak tam ísť nechceš, rob si čo chceš - rozhodni sa sám - máš slobodnú vôľu :)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Chápem, slobodná vôľa..(no ja som sa už rozhodol a svoj osud som si zvolil nie?)Ehm, vôbec ma nenapadlo, že on tam rozkazuje... No nemôže sa stať žeby bol v nebi ateista ? Pretože sám si písal, že nevieš ako odsúdi dobrého človeka, ktorý neverí. Možno pôjde do pekla a možno do neba, ale v nebi by tiež neveril v boha a byť medzi toľkými neveriacími...
A teraz ma napadlo: nemôže sa niekto poslednému súdu vyhnúť ? Pretože myslím, že každý veriaci verí, že existujú duchovia, ktorých tu drží nejaká sila a tam nemôžu ísť do neba... Takže sa v konečnom dôsledku vyhli poslednému súdu... A viac menej ostať na zemi a pozeráť v sprchách po nahých ženách... no nie je to až taká zlá predstava :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

janio - kto sa raz na súde stretne s Bohom, tak už nie je ateista v pravom zmysle slova - už môže Boha len odmietnuť. No nie neveriť v Jeho existenciu :)

vyhnúť sa poslednému súdu? Nemyslím si, že by to bolo možné. Duchovia sú podľa mňa skôr prejav jemnohmotných bytostí, a.k.a. anjeli a démoni. Ohľadom toho, že by tu zostali ľudské duše blúdiace svetom - neviem, v Biblii sa o tom nepíše (aspoň som nenašiel) a moc ma to netrápi.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Stoporko - No teraz keď sa nad tým aj tak zamýšľam máš pravdu... ďakujem

Čo sa týka tých duchov tak nepovdal by som, že musí to byť v biblii... Veď je predsa známe, že duša je na zemi ešte 30 dní dokiaľ sa s každým nerozlúči nie ? Takže za predpokladu, že zomrel a nie je so smrťou vyrovnaný, alebo niečo pod. ostáva na zemi... (Čo by som aj povedal, že je celkom možné, ak to všetko pripustím...) A s tým názorom sa stretávam skoro vždy. A nie raz náš farár chodil po domov a chľapal svetenú vodu do kútoch aby vyhnal duchov... :lol: Takže preto myslím, že je aj celkom možné sa vyhnuť tomu súdu za predpokladu, že ostanem na zemi :)
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

stoporko - istý čas odolávam zapojiť sa do tejto diskusie, no nedá mi napísať pár poznámok k tvojim príspevkom...

1) nemôžeš si z biblie spraviť trhací kalendár a proste vynechať to čo sa ti nehodí a upraviť to čo sa ti zdá neaktuálne. svätá kniha je základ každého náboženstva, božie slovo - nemožno ju len tak meniť podľa našich aktuálnych poznatkov o fungovaní sveta či potrieb spoločnosti

2) snažiť sa opravovať "outdated" myšlienky ako napríklad že "boh nestvoril svet za 7 dní" a nahradiť to milióny rokov trvajúcou evolúciou riadenou bohom je vlastne priznať fakt, že sa biblia mýli vo veľmi podstatných otázkach. a pokiaľ sa mýlila v jednej veci, tak je tu možnosť že sa mýli aj v ďalších

3) aký je tvoj názor na iné nebá? to o ktorom hovoríš ty je (žido)kresťanské nebo, potom je tu islamské nebo ako záhrada s džimni houri ktorí slúžia ľuďom, hinduistická mokša a budhistická nirvána ako cieľové stanice procesu reinkarnácie... prečo by mal ateistov súdiť práve kresťanský boh? prečo by mali ísť práve do kresťanského neba/pekla? prečo ich nesúdi napríklad budha, ktorý súdi ľudí prioritne na základe karmy než na základe toho či ho prijali za svojho nebeského otca?
jax90
Expert
Expert

Príspevok od používateľa jax90 »

ked už tu je reč o nebi a pekle,neda mi sem nepostnut toto video :D

http://www.youtube.com/watch?v=0-QMzRNdTfY
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmarill - kde vytrhávam veci z kontextu?

v Biblii je písané, že jeden deň u Pána je tisíc rokov u nás a naopak - jeden deň u nás je tisíc rokov u Pána = neexistuje rovnítko medzi našim vnímaním času a Božím ponímaním. Takže tvoj bod 2 ohľadom 7 24hodinových dní stvorenia sveta padá.

pokiaľ mi bolo zrejmé, bavili sme sa sa tu o kresťanstve. Som kresťan a dostal som otázku na svoju vieru. Odpovedal som na ňu. Prečo by som mal ja ako kresťan odpovedať na to, aké to bude v Hinduistickom "nebi" a kto bude súdiť človeka aby sa tam dostal? Som azda hinduista? Bola tu reč o tom náboženstve? Nebola.
Môj názor na iné nebá - prakticky len tri súčasné náboženstvá vravia o nebi ako o mieste stretnutia človeka s B/bohom: židovstvo, islam a kresťanstvo. Ostatné náboženstvá majú ako posmrtný život nirvánu (rozplynutie sa v nebytí a všehomieri), reinkarnáciu (prevtelenie - dôsledok karmy)... možno ešte tak staré vikingské a keltské náboženstvá mali niečo o tom, ako bude človek sedieť v hodovnej sieni a tam popíjať medovinu so svojimi spolubojovníkmi. Priznám sa - do nich sa toľko nevyznám - neviem, či bolo súčasťou keltskej a vikingskej viery nebo, kde človek a boh (to spojenie je dôležité) budú na veky v mieri spolu. Tento koncept je pre už zmienené tri náboženstvá spoločný. Takže podľa môjho názoru je židovské, kresťanské a islamské nebo to isté.
Napísať odpoveď