rubiki napísal:Dnešné kresťanstvo podľa mňa neni zlé tehla, podľa mňa je zastaralé.
Pravda nemôže nikdy byť zastaralá. Pravda je proste pravda. Všetko, čo je "moderné alebo in", nemusí byť pre človeka ešte dobré.
rubiki napísal:Nechcem vraveť ako ho nahradiť ako to od nás žiadaš ale taktiež netvrď že jediné čo dokáže človeka vychovať je kresťanstvo.
Samozrejme, že jediné, čo človeka dokáže vychovať nie je kresťanstvo. Dokaže ho vychovať aj Islam, judaizmus, satanizmus, materializmus, atd atd. či táto výchova bude viesť ku šťastnemu a dobrému životu je otazne. Ty si vlastne za ktory smer - alebo za veľke "nič"?
rubiki napísal:To že kresťanská tradícia je hlboko zakorenená vo svete neznamená že ľudia budú slepo veriť v imaginárnych kamarátov.
Odkiaľ ty vlastne berieš tu istotu, že Boh je „imaginárny kamarat“? Pre mňa je Boh oveľa realnejši ako ty. Teba som tiež nikdy nevidel na vlastne oči. Ale Božiu pritomnosť citim každy deň.
rubiki napísal:Pretože sa chcú oslobodiť od mechanického kresťanského videnia sveta.
Kresťanské videnie sveta nie je – určite by nemalo byť vôbec mechanické, je plne života, narozdiel od materialistického. Od čoho sa chceš oslobodiť – od lásky k bližnemu, jednoduchosti, dobra, zásad, Boha? Taka „sloboda“ stoji za hovno a nič dobre tvojmu životu neprinesie.
P3Bo napísal:Preto je chyba v dogmatizme a preto náboženstvo nemôže dávať rady do života(rozumej života ako celku) z 2000 rokov starej knihy .
Boh si teraz hovori – do kelu, čo som to tym ľudom poslal pred 2000 rokmi? Som sa musel zblazniť, take blbosti, dam ľudstvu slobodomurárske spolky, nech ich naučia nove pravdy. Pomylil som sa – Bibliu treba zničiť, ideme ešte raz od znova.
Hughito – na kresťanske školy som nereagoval, lebo ak poviem, že školy zakladala cirkev, tak sa sťažujete, že ich zakladala v klaštoroch, ak napišem, že pismo na slovensko doniesli Cyril a Metod – dvaja mnísi, tak napišete, že pisať sa učil len niekto. Skratka nevďačnici. Načo stracať čas? Vy ste si už našli nepriateľa, respektive vam ho našli. Prinos a vyznam cirkvi vidia aj mnohi, čo prepadli bludu ateizmu – ale na to treba IQ aspoň hojdacieho koníka.
Son - goku napísal:a ako inkviziciu vidis ty tehla?
Inkvizícia je dosť komplexny problem, dalo by sa diskutovať veľa, jednoznačne stanovisko asi nebude take lahke. Existovalo viac druhov inkvizície, mnohe z nich sa začali učelovo zneuživať proti cirkvi – napr. španielska inkvizícia. Inkvizícia vznikla ako reakcia na rôzne hnutia (napr. katari, ktori boli nebezpečny pre spoločnosť a vraždili pospolitý lud), pričom sam ľud žiadal po cirkvi, aby zakročila. Alebo rôzne procesy, ked chceli ľudia brať sami spravodlivosť do vlastnych ruk a zabiť človeka, v stredoveku sa s tym asi nikto velmi nesral, cirkev ustanovila sud – a na tú dobu veľmi pokrokovy - v oblasti svedectiev, obhajoby, skumania dôkazov atd. Ad - hrôzostrašne historky o mučeni – treba povedať, že inkvizičné súdy ako prvé v stredoveku ustanovili zákaz mučiť deti a tehotné ženy – to bol na to obdobie prelomovy počin – ide o to, že ludstvo sa vyvijalo a pod taktovkou cirkvi sa vyvijalo smerom k väčšej ľudskosti. Mnohe udalosti su proti cirkvi zneuživane - ako napr. „martýr inkvizície“ Galileo Galilei – ktory podla archivov nebol sudeny za to, že zem je guľatá, ale za to, že chcel prepisovať Bibliu, hlasal, že trojjedinosť Boha je nezmysel a vystupoval dlhe roky proti učeniu cirkvi – a dostal domáce väzenie – čo je na stredovek velmi humanny trest (nakoniec dnes sa ozyvaju hlasy, že kolkokrat bola Biblia prepisovana a pozmenena, ked sa vyskytne udalosť ked sa cirkev proti tomu branila, tak je zase zle).
Určite aj tam došlo k omylom a možno aj svinstvám, ale v principe išlo o prirodzenu obranu spoločenskeho poriadku, ktora je charakteristicka pre všetky obdobia ľudskej spoločnosti.
Ked sa na to pozrieme objektivne, každy spoločensky poriadok ma svoju inkviziciu. Existujú súdy, existuje justícia, počas komunizmu bola inkvizícia na takej úrovni, že cirkevna inkvizicia je oproti tomu nič. Dnes v USA – detto.Od dôb komunizmu sa zamlčuje, že v stredoveku bola inkvizícia pokrokovým súdom, stredoveké súdy boli drsné – katolícke boli oproti nim mierne, ludia sa umyselne ruhali, aby sa dostali pred cirkevny sud, nie pred svetsky. Upaľovanie ľudi sa konalo výnimočne, aj to väčšinou v prípadoch, keď boli odovzdaní svetskej moci.
Ina káva je masová španielska inkvizícia – tá ale nepodliehala cirkvi – bola svetskou inštitúciou – ale samozrejme to nebráni využívať ju ako zbraň proti katolicizmu. Procesy s čarodejnicami boli špecialitou reformovaných cirkví – najmä protestantov v Nemecku.
Ak sa o to naozaj zaujimaš, odporučam ti články od profesora teologie, ktory sa zaobera skutočnostami ohladom inkvizície po otvorení Vatikánskych archívov:
http://katologia.szm.com/inkvizicia-I-judak.pdf
http://friedo.szm.com/inkvizicia-II-judak.pdf