zdravím, nájde sa tu nejaká dobrá duša, ktorá ma navedie na webovú stránku, kde nájdem takéto učivo rozumne vysvetlené? Jedná sa o učivo ako LU rozklad, Jacobiho iteračná metóda, dvojparametrová lineárna metóda najmenších štvorcov, newtonov interpolačný polynóm, regula falsi, numerické derivovanie a integrovanie a podobne. Skriptá z tohto predmetu mám (Základy numerickej matematiky pre nematematikov od Černušáka a spol.), na prednášky som chodil. Podľa výsledného vzorca viem aj niečo vypočítať, no keď nám dal profák na skúške zadanie: odvoďte vzorec pre výpočet... tak som si mohol s písomkou zadnicu utrieť. Proste tým odvodzovačkám nerozumiem, pretože v skriptách je to cez samé x s indexom i a j a podobne a vysvetlenie ako sme sa k tomu dostali nikde.
Predom vďaka za navedenie na správny web - zatiaľ to nejako lúskam z anglickej wiki no je to dosť napikaču - po anglicky viem celkom slušne, no na nej je to snáď ešte horšie vysvetlené ako v skriptách a na prednáškach (tie boli v podstate len prepis skrípt na tabuľu)
numerická matematika pre nematematikov
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: numerická matematika pre nematematikov
ja som sa numeriku na skúšku učil z tadeto: http://math.chytrak.cz/ a zo skrípt od I. Horovej - numerická matematika. Neviem či ich niekde nájdeš, ja som ich kúpil u nás na fakulte. Ale na tom webe je to celkom pekne povysvetlované, len tam nie je všetko (aspo z našej osnovy, neviem čo všetko musíte vedieť vy)
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
audio - supeeeer vďaka 
Ja by som si sem dovolil hodiť ešte naše skriptá. Podľa mňa sú písané veľmi zrozumiteľne a ku každej metóde sú aj uvedené príklady...