Reinstall OEM Vista na notebooku Acer

Informácie o software, ankety...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Reinstall OEM Vista na notebooku Acer

Príspevok od používateľa begbeee »

Mám zakúpený notebook Acer, ktorý bol dodaný spolu s OEM Vistou.
Po kúpe a prvom zapnutí sa Vista inicializovala (inštalovala? nepamätám) a počas procesu sa vytvorili-napálili nejaké 2 DVD...
Vista je klasicky (pre Acer) uložená (neinicializovaná) na nejakej skrytej partícii.

A teraz problém...

Chcem, potrebujem ten noťas reinstallovať po 3 rokoch a popritom aj lepšie rozdeliť partície: teraz 70GB a 70GB plus tá skrytá a potrebujem to dať na nejakých 30 + 110 + skrytá.
No a vôbec neviem ako mám začať.. mám jednoducho formátovať C: a ono sa potom samo inicializuje? Potrebujem k tomu tie 2 DVD (mám ich asi) ? Treba ho nejak prinútiť najprv rozdeliť tie partície a potom inicializovať? Alebo sa to inštalne z tých 2 DVD?

Fakt neviem a v pc nie som až taký expert... :smt104
K :plus: isté.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: Reinstall OEM Vista na notebooku Acer

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

Pozri sa či tie 2 DVD sú záloha PC. Partície rozdelíš cez Gparted v ubuntu.
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Acer01 »

http://www.hojko.com/acer-aspire-6930-a ... lacia%20OS

Na tie 2 DVD si si vytvoril zalohu... staci ich dat do mechaniky a stustit program eRecovery/Restore
Ale ak si chces rozdelit disky tak urob novu instalacku,(zozen si DVD z win Vista) a pri formatovani disku si ho este rozdelis ako potrebujes.. jednak aspon si neobnovis hluposti od aceru hry a zbytocne programky ktore nepotrebujes a ostane ty viac miesta na HDD...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Opíšem priebeh snáď to niekomu pomôže:

Najlepšie je obnoviť to cez Alt+F10, kde sa spýta, čo robiť, či obnoviť so skrytej partície, či z tých boot DVD. Prvá možnosť vyžaduje heslo, ktoré ste si mohli nastaviť. Ak nie (môj prípad) zostáva len možnosť obnovy z bootovacích DVD. Trvá to asi tak 30 - 45 min.
Ja osobne som mal problémy s načítaním DVD, boli staršieho dáta a niekedy ich chytilo až na 6-7 pokus.
Po prvej obnove ale vyhodilo chybu 0xc000000f chýbajúci aspi.sys, tak som spravil obnovu druhýkrát a bolo všetko OK. Potom sa už len OS inicializuje a všetko je ako z obchodu.

Partície mi rozdeliť nikde neponúklo, ale to nie je tragédia, aspoň dostane zabrať nový 2TB externý disk.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Azda popremýšlaj, Vista nieje práve to vhodné pre NB, pomalá, vysoké nároky na HW. Mám ju na desktopu, a zbytočne vyhodené peniaze. Radšej XP a Linux.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Jasné, ja si dám XP alebo aj Linux, ale nemám čas za tým sedieť a hľadať ovládač na wifinu pri Linuxe alebo zhánať warez verziu XP a tak podobne. Toto je OEM, všetko hneď funguje akonáhle to obnovím a nemusím riešiť hodiny strávené za PC riešiením vecí na ktoré nemám čas a chuť. Film si na tom pozriem, fotky tiež, surfovať sa dá, Total War si zahrám. Bodka. To je niečo čo geekovia nepochopia.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Dobre, isto tam máš oddiel pre obnovu Visty. Celkom isto je popis v manuále alebo na nete. Ja NB nemám, takže mám instalačku. Obnovu v NB robia na partíciu.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Dík za rady, ale už som to spravil, asi si čítal len OP. Neskôr som popísal aj pre druhých čo a ako.
Napísať odpoveď