raid 0 vs 10?
-
Shrekzv
Star
- Kontaktovať používateľa:
raid 0 vs 10?
co si myslite o rychlosti? spolahlivost momentalne neriesime, potrebujem dosiahnut rozumnu rychlost....a otazka je ci pre vsetky particie raid 10 alebo pre systemovu a programy raid 0 a pripadne raid 1 z druhych 2 diskov pre data? mam v pc 4 rocny disk....a chudak uz ma asi dost ked treba pracovat viacej s datami
-
javatar
Hardcore addict
Re: raid 0 vs 10?
ak neriesis spolahlivost tak 0... na 10 potrebujes 4 disky... a 0 je v podstate najrychlejsi raid...
edit: ty chces strkat do raidu particie z jedneho disku? to je blbost to ti vobec nepomoze - 1 disk vie naraz citat len na jednom mieste a navyse by si to mohol spravit len softverovo... takto rychlost nedosiahnes!
edit: ty chces strkat do raidu particie z jedneho disku? to je blbost to ti vobec nepomoze - 1 disk vie naraz citat len na jednom mieste a navyse by si to mohol spravit len softverovo... takto rychlost nedosiahnes!
-
Shrekzv
Star
viem ze mi treba 4 disky na 10...ide mi o rychlost oproti 0
a to druhe riesenie je systemova particia na raid 0 z dvoch hdd a druha particia na data z druhych 2 hdd raid 1...
a to druhe riesenie je systemova particia na raid 0 z dvoch hdd a druha particia na data z druhych 2 hdd raid 1...
-
javatar
Hardcore addict
10 je o cosi pomalsia ako 0...
ono 0 je fakt najrychlejsia lebo nerobis ziadne zalohy, proste pokojne mozes spocitat priepustnosti dvoch diskov a mas vyslednu priepustonost
ak nechces zalohy tak ine ako 0 nerieis... ak chces tak v tvojom pripade ries ci raid 10 alebo raid 01 (ale 10 by mala byt rychlejsia)
ono 0 je fakt najrychlejsia lebo nerobis ziadne zalohy, proste pokojne mozes spocitat priepustnosti dvoch diskov a mas vyslednu priepustonost
ak nechces zalohy tak ine ako 0 nerieis... ak chces tak v tvojom pripade ries ci raid 10 alebo raid 01 (ale 10 by mala byt rychlejsia)
skor by som siel do raid 5
-
Shrekzv
Star
5ka vyzera super na zodpovednost dat pri nie az takej strate kapacity ako pri 10, otazka je vykon
moja zakladna doska(GA-X48-DS4): Support for SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10
este je tu optazka ci sa oplati robit raid na takejto zakladke...prave som videl video inay vyrobca zakladky a rozdiel rychlosti na radici adaptec a na zakladke ten isty raid, radic mal super vykon oproti zakladnej doske....tiez ak by trebalo ratat data na raid 5...ako si s tym poradi ta doska vs kvalitny radic....
alebo ist do SSD? o kapacitu mi tak kriticky nejde...planoval som raid postavi z 4x640GB WD, 1,2TB by mi vystacilo na pekne dlho, mam teraz 250GB v pc, externy 1TB plny do 2/3 a book ktory mam tiez ako datove ulozisko tam mam este cez 100GB volne...320 7200rpm disk tam mam....vcera vecer som nad ssd zacal uvazovat...lebo ide mi hlavne o system programy hry aby to slo rychlo, verim tomu ze keby aj obycajny hdd kupim na system a zvysok necham na tomto druhom ta sa polepsi celkovo pc...lebo by tak nezatazovalo jeden disk ale rozdelilo sa to na dva
moja zakladna doska(GA-X48-DS4): Support for SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10
este je tu optazka ci sa oplati robit raid na takejto zakladke...prave som videl video inay vyrobca zakladky a rozdiel rychlosti na radici adaptec a na zakladke ten isty raid, radic mal super vykon oproti zakladnej doske....tiez ak by trebalo ratat data na raid 5...ako si s tym poradi ta doska vs kvalitny radic....
alebo ist do SSD? o kapacitu mi tak kriticky nejde...planoval som raid postavi z 4x640GB WD, 1,2TB by mi vystacilo na pekne dlho, mam teraz 250GB v pc, externy 1TB plny do 2/3 a book ktory mam tiez ako datove ulozisko tam mam este cez 100GB volne...320 7200rpm disk tam mam....vcera vecer som nad ssd zacal uvazovat...lebo ide mi hlavne o system programy hry aby to slo rychlo, verim tomu ze keby aj obycajny hdd kupim na system a zvysok necham na tomto druhom ta sa polepsi celkovo pc...lebo by tak nezatazovalo jeden disk ale rozdelilo sa to na dva
-
javatar
Hardcore addict
tak skor asi to SSD ako raid - ale ak raid a neriesis zalohy tak ti pisem uz po neviemkolky krat ze 0 je najrychlejsia a principialne nemoze byt ziadny raid rychlejsi ako 0 
-
Shrekzv
Star
vsak tie zalohy su problem..preto by som sa do nuly nerad pustal.....aj ked dake planovane zalohy urcitych adresarov by sa dali cez program spravit......ale je to take..musi zase nieco bezat co bude spomalovat vsetko ostatne....nejaku chvilku....takze je to take....
Vyries to napr tak, ze si nechaj 2 disky na rychly RAID0, kde budes mat system, hry.. a 3 disky na RAID5, kde budes mat data o ktore za ten svet nechces prist, pripadne na ne mozes zalohovat data z RAID0. Je to mozno trochu nakladnejsie, mat v PC 5 diskov, ale je to rozumnejsi kompromis.