Mladým hrozí dištanc z ciest
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Mladým hrozí dištanc z ciest
Jednoduchá otázka...čo si myslíte o tomto?
http://natankuj.sme.sk/c/5745988/mladym ... dicov.html
http://hnonline.sk/c4-10023630-20056980 ... nc-z-ciest
Mňa osobne to bude, v prípade schválenia, (čo sa týka jazdy s doprovodom v nočných hodinách) dosť obmedzovať. Viem aj to, že niektorí mladí kamionisti s tým budú mať taktiež problémy.
P.S.
Ak sa to tu niekde už rieši, tak sa ospravedlňujem za duplicitnú tému.
http://natankuj.sme.sk/c/5745988/mladym ... dicov.html
http://hnonline.sk/c4-10023630-20056980 ... nc-z-ciest
Mňa osobne to bude, v prípade schválenia, (čo sa týka jazdy s doprovodom v nočných hodinách) dosť obmedzovať. Viem aj to, že niektorí mladí kamionisti s tým budú mať taktiež problémy.
P.S.
Ak sa to tu niekde už rieši, tak sa ospravedlňujem za duplicitnú tému.
Re: Mladým hrozí dištanc z ciest
No ak by posunuli vek na 17, tak by sa o tom mohlo uvažovať. Inak určite nie. No a keď to má reálne výsledky..
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
No ano, ten posun na 17 a rok s doprovodom je v pohode...to beriem ako plus...ale podla mna je nemyslitelny zakaz alebo doprovod do 24 rokov v nocnych hodinach.
Toto je podľa mňa blbosť. Si predstavte že v práci dostanete služobne auto...
Radšej by som zvýšil hranicu na 20 alebo aspoň 19 rokov, lebo priznajme si, 18 rokov je pre drvivu väčšinu mladých veľmi skoro na prebratie zodpovednosti za seba, posádku a hlavne ostatných členov premávky...
Radšej by som zvýšil hranicu na 20 alebo aspoň 19 rokov, lebo priznajme si, 18 rokov je pre drvivu väčšinu mladých veľmi skoro na prebratie zodpovednosti za seba, posádku a hlavne ostatných členov premávky...
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Kym to schvalia, tak som za vodou. Ale inak pekna kravina, kedze sem tam mavam firemne auto pozicane..To ako dostanem rodica 300km aby si prisadol, kym pojdem k zakaznikovi nieco vyriesit? Vsak to je viac nez chore na hlavu
Hlavne pre tych, ktory si nerobia vodicak hned v 18ke, ale o par rokov neskor.
Proste umna velka kravina. Ano mladym treba dohovorit, ale nie vzdy moze dakto skuseny sediet za volantom s mladym paprdom..Predsa aj pracuju ludia..
Proste umna velka kravina. Ano mladym treba dohovorit, ale nie vzdy moze dakto skuseny sediet za volantom s mladym paprdom..Predsa aj pracuju ludia..
prvy pohlad: velmi dobry navrh, lebo vacsina nehodovosti na cestach je zapricinena vodicom s cerstvym vodicakom, na luxusnom aute, s rucickou na tachometri zaseknutej na rychlosti znacne prevysujucou 100 km/h . kazdy sa chce vysialit na super autach, ale nech to robia na letisku alebo neviem kde, proste tam kde nemozu sposobit dopravnu nehodu, resp. jej nasledky budu minimalne, popripade ziadne. tymto "detickam" s vodicakom chyba kusok drezury a lekcie spravania.. ako sa zrusila vojna, odvtedy tu je taky bordel vo vsetkom si myslim, predtym si mladi tolko nedovolovali ako teraz... ja som na vojne nebol, ale som slusne vychovany, soferoval som uz ako 13-14 rocny, a nie osobak, ale vetriesku (samozrejme mimo cestnej komunikacie, kde sa policajt aj dostal autom, ale mohol mi len olizat kiwi), ja som nepodlozitelne skusenosti v soferovani nadobudol tam...
druhy pohlad: z hladiska toho, ze by sa chcel mlady clovek zivit pracou, ako vodic z povolania, myslim, ze by tam mohli byt vynimky... povedzme, ze vodic dodavky do 3,5t, proste len opravnenie skupiny B, tam by podla mna uplne postacovali psychotesty spravene psychologom (riadny 6 hodinovy test, nie polovicne sracky), nejaky doklad z autoskoly, ze cely kurz clovek absolvoval bez akychkolvek komplikacii, a nejaky doklad o absolvovani kondicnych jazd a samozrejme preukaz o preskusani vodicov BCP... toto by podla mna stacilo na B, ako vodicovi z povolania.. na opravnenie skupiny C, E atd by to mohlo byt kludne tvrdsie, vydavat len po 2 rokoch preukazatelnej praxe vo vedeni vozidla skupiny B, bez nehody...
je na to strasne vela pohladov, ale kompetentni spravia ako uznaju za vhodne, kazdopadne to bude hovadina
druhy pohlad: z hladiska toho, ze by sa chcel mlady clovek zivit pracou, ako vodic z povolania, myslim, ze by tam mohli byt vynimky... povedzme, ze vodic dodavky do 3,5t, proste len opravnenie skupiny B, tam by podla mna uplne postacovali psychotesty spravene psychologom (riadny 6 hodinovy test, nie polovicne sracky), nejaky doklad z autoskoly, ze cely kurz clovek absolvoval bez akychkolvek komplikacii, a nejaky doklad o absolvovani kondicnych jazd a samozrejme preukaz o preskusani vodicov BCP... toto by podla mna stacilo na B, ako vodicovi z povolania.. na opravnenie skupiny C, E atd by to mohlo byt kludne tvrdsie, vydavat len po 2 rokoch preukazatelnej praxe vo vedeni vozidla skupiny B, bez nehody...
je na to strasne vela pohladov, ale kompetentni spravia ako uznaju za vhodne, kazdopadne to bude hovadina
nemyslim si ze soferovanie od 17 s doprovodom rodica je vyhra.... vodicak v 17 znamena priprava v 16 atd... poviem zaseba ze ja v 16 som teda este necitil nejako zodpovednost, resp som vobec neriesil veci ako vodicak a podobne...ale je to velmi subjektivne....a ani ten rodic nemusi byt v aute prave povzbudzujuci a prijemny.... pocuvat neustale tlacenky do hlavy len zato ze mam 17 a cerstvy vodicak no dakujem pekne
dalej co sa tyka zakazu jazdy mladym vodicom v noci....dalsia katipalna, velka, otrasna zalezitost....
zachvilu to bude tak ze mlady neskuseny vodici budu po cestach chodit iba v nedelu od 11:00 do 18:00 a aj to iba v sprievode otca, matky a pripadne stareho rodica podla vyberu..... a ti ostrielani a hlavne "skuseni" 50, 60 rocny vodici z reflexmi stareho medveda si budu v pohode jazdit ako chcu a kedy chcu......
poruučam sa
-
Grim
Darca
...do 24 rozhodne nie...do 21 by som to dal...možno ani to nie...vodičák od 17 a do 19 s doprovodom...ľudia zmaturujú, nájdu si prácu a jazdiť jednoducho musia...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
kravina ... nikto sa nenaucil dobre soferovat tym, ze mu bolo zakazane soferovat
... kkti, ktori to rozpecu 100 po meste a zroluju niekoho vychadzajuceho spoza autobusu, pripadne parite drbnutych vyrastkov v aute s naliatym soferom omotane okolo stromu tu budu vzdy ... a zakazat jazdu v noci ? to to prosim bude za par rokov potom vyzerat stokrat horsie ako dnes (a to si povedzme otvorene - jazdit v nasich sirkach a dlzkach v noci nieje ziadna prdel, kedze ludia nevedia ako spravne ovladat svetla (a to nemyslim iba tie dialkove, vy idioti s dennym svietenim, hmlovkami a HID sadami
) ...
treba doslednejsie vychovavat k zvladnutiu techniky jazdy (nie k drzaniu volantu a konstantneho plynu, aby uchadzac nedajboze neprekrocil rychlost), techniky ako takej (kto z vas vie co vase auto vie a kolko z vas si to vyskusalo?) a zvladaniu krizovych situacii (skusali ste niekedy dostat smyk ? a nasledne ho zvladnut ?) ...
lekarnicky, zakazy, prikazy, regulacie, buzeracie a organizovana cyklistika nas nezachrania (dokonca nezachrania ani ladovce a holandsko!) ! zachranime sa iba sami
a rozhodne vidim ako riesenie zmazanie vsetkych sprostych statistik .. pretoze potom to vyzera ako to vyzera
... divim sa ze pani velkomozni nenavrhli zakaz soferovania vekovej kategorie 30-39 rokov pocas dennych hodin (pretoze ti a vtedy spravia najviac nehod - preco asi, ze ?
)...
co takto miesto zakazu soferovania dat fuknut kazdemu kto vychadza autom od diskoteky ?
treba doslednejsie vychovavat k zvladnutiu techniky jazdy (nie k drzaniu volantu a konstantneho plynu, aby uchadzac nedajboze neprekrocil rychlost), techniky ako takej (kto z vas vie co vase auto vie a kolko z vas si to vyskusalo?) a zvladaniu krizovych situacii (skusali ste niekedy dostat smyk ? a nasledne ho zvladnut ?) ...
lekarnicky, zakazy, prikazy, regulacie, buzeracie a organizovana cyklistika nas nezachrania (dokonca nezachrania ani ladovce a holandsko!) ! zachranime sa iba sami
a rozhodne vidim ako riesenie zmazanie vsetkych sprostych statistik .. pretoze potom to vyzera ako to vyzera
co takto miesto zakazu soferovania dat fuknut kazdemu kto vychadza autom od diskoteky ?
-
Hellboy248
Guru wannabe
Grim: dnes ma dost studentov robotu uz popri strednej, takze to auto vyuzivaju este pred maturou.
k teme: osobne si myslim ze to neschvalia, ustava ci ktora ko*ot predsa po dovrseni 18 rokov dovoluje vse co do tohto veku nemohol. teraz by bol dospely a nemohol jazdit sam? dost blbost ..riesili sme to par tyzdnov dozadu u kamarata v autoskole.
btw, to ze ma niekto cerstvy vodicak neznamena ze hned je kok co spravi nehodu. skor by som starych daval na preskusanie, lebo to co vidim na cestach hlavne 50 a viac rokov je dost ppci ..
k teme: osobne si myslim ze to neschvalia, ustava ci ktora ko*ot predsa po dovrseni 18 rokov dovoluje vse co do tohto veku nemohol. teraz by bol dospely a nemohol jazdit sam? dost blbost ..riesili sme to par tyzdnov dozadu u kamarata v autoskole.
btw, to ze ma niekto cerstvy vodicak neznamena ze hned je kok co spravi nehodu. skor by som starych daval na preskusanie, lebo to co vidim na cestach hlavne 50 a viac rokov je dost ppci ..
bohužiaľ to tak v drvivej väčšine je. Otvárajú sa nové možnosti čo nedozretí chlapci nedokážu ukočírovať. Prirovnal by som to 15ročnym dievčatam ktore cely život boli držané na krátko, potom sa im povolili "krídla" a nevedia čo so sebou.Hellboy248 napísal: btw, to ze ma niekto cerstvy vodicak neznamena ze hned je kok
Proste sú určite veci na ktoré musí daný človek dozrieť, a jazda autom medzi ne patrí
tak ale potom nech aj daju zakaz 55+ ročným vodičom ( vačšina je to vykendovy vodič čo iba rozčuluje a spomaluje celu dopravu a nervozny ludia robia nervozne rozhodnutia a potom to tak dopadne )
samozrejme to bol len priklad pretože si myslim že ludia čo stýmto suhlasia tak , stým suhlasia len preto že sa ich to netýka ale nesuhlasim ani stým aby bol vodičak od 17 , myslim že niekto dospeje v 17, niekto v 19 niekto až v 23 jednoducho sa to neda nejako presne špecifikovať a ani psycho testy to nezmenia
ty politici by mali riešiť ine veci ako toto
samozrejme to bol len priklad pretože si myslim že ludia čo stýmto suhlasia tak , stým suhlasia len preto že sa ich to netýka ale nesuhlasim ani stým aby bol vodičak od 17 , myslim že niekto dospeje v 17, niekto v 19 niekto až v 23 jednoducho sa to neda nejako presne špecifikovať a ani psycho testy to nezmenia
ty politici by mali riešiť ine veci ako toto
moj nazor je taky vodicak urcite nie skorej ako 18 rokov skorej by som sustredil policajtov pred diskoteku o druhej v noci a potom by sa diali veci (za komunizmu tiez mohli policajti stavat pred diskotekou tak mozu aj teraz
) skorej by som tie dodavky do 3,5t dako obmedzil lebo to je utrpenie ked dakdo nema rozum a pali si to 130 na takej dodavke plne nalozeni
A aby som nezabudol na kamionistov minimalne 20-21 rokov aby tam bolo proste ked chces soferovat kamion tak potrebujes skusenosti je podobne ako qwertyho problem z motorkou ktoru videl iba v autoskole a mysli si ze ked ma dva roky vodicak moze zrazu soferovat 1000ccm
A aby som nezabudol na kamionistov minimalne 20-21 rokov aby tam bolo proste ked chces soferovat kamion tak potrebujes skusenosti je podobne ako qwertyho problem z motorkou ktoru videl iba v autoskole a mysli si ze ked ma dva roky vodicak moze zrazu soferovat 1000ccm
pokial to bude ohranicene vekom(mozno do 20,21) tak by sa to este dalo, ale napr ja som si zacal robil vodicak v 26rokoch a karticku som si vyzdvihol ked som mal 27, pracoval som uz niekolko rokov a kedze som bol v Prahe(vodicak mam ale robeny na slovensku) tazko by odomna mohli chciet aby som so sebou vozil mamku(otca)
ale problemov je niekolko, zaprve ten 'skuseny' vodic vobec nemusi byt skuseny, moja babka ma vodicak ktory nepouzila minimalne 30 rokov(neviem ci ho vobec niekedy pouzila), je skusena?
mlady si spravia vodicak a nebudu jazdit pretoze s nimi rodicia nebudu chciet ist, bude lepsie ked pojdu do premavky az niekolko rokov po skuskach a vlastne bez trenningu?
ale problemov je niekolko, zaprve ten 'skuseny' vodic vobec nemusi byt skuseny, moja babka ma vodicak ktory nepouzila minimalne 30 rokov(neviem ci ho vobec niekedy pouzila), je skusena?
mlady si spravia vodicak a nebudu jazdit pretoze s nimi rodicia nebudu chciet ist, bude lepsie ked pojdu do premavky az niekolko rokov po skuskach a vlastne bez trenningu?
na jednej strane chápem tých, ktorí sú proti tomu lebo by im to prekážalo v práci.
na druhej strane chápem tých, ktorí chcú aby sa znížila nehodovosť a zvýšila zodpovednosť mladých vodičov. asi pred týždňom som sa bavil s jedným 19ročným chalanom, vravel že keď si spravil vodičák tak tomu vždy vytúroval 170-180 kde sa len dalo, ale že si už teraz vstúpil do svedomia a jazdí "len" cca 120. toť typický (zatiaľ žijúci) exemplár toho čo tu už bolo spomenuté - okolo stromu omotaná mäsová konzerva, ktorá bola ešte pred chvíľkou auto s deckami vracajúcimi sa z diskotéky.
avšak to, že niekomu zákonom posadíte rodičado auta nič nerieši. pretože:
- chalan jazdí s fotrom doslova ukážkovo, no keď foter vystúpi z auta tak to chalan hneď zošliapne na 150 v meste
alebo
- fotr je lotr, pomalú jazdu neuznáva, sám prekračuje predpisy a ide v tom vzorom synovi
chcem častejšie kontroly a vyššie tresty pre nezodpovedných. nutnosť jazdiť s rodičom nič nerieši, okrem toho že ešte aj obmedzuje rodičov.
na druhej strane chápem tých, ktorí chcú aby sa znížila nehodovosť a zvýšila zodpovednosť mladých vodičov. asi pred týždňom som sa bavil s jedným 19ročným chalanom, vravel že keď si spravil vodičák tak tomu vždy vytúroval 170-180 kde sa len dalo, ale že si už teraz vstúpil do svedomia a jazdí "len" cca 120. toť typický (zatiaľ žijúci) exemplár toho čo tu už bolo spomenuté - okolo stromu omotaná mäsová konzerva, ktorá bola ešte pred chvíľkou auto s deckami vracajúcimi sa z diskotéky.
avšak to, že niekomu zákonom posadíte rodičado auta nič nerieši. pretože:
- chalan jazdí s fotrom doslova ukážkovo, no keď foter vystúpi z auta tak to chalan hneď zošliapne na 150 v meste
alebo
- fotr je lotr, pomalú jazdu neuznáva, sám prekračuje predpisy a ide v tom vzorom synovi
chcem častejšie kontroly a vyššie tresty pre nezodpovedných. nutnosť jazdiť s rodičom nič nerieši, okrem toho že ešte aj obmedzuje rodičov.
Ja si spomínam že keď som mal cca rok vodičák, mal som plné auto dievčat a všetky sa velice čudovali že dodržujem 50 v obci... Bol som celkom zarazený
Takže nehovorme len na mužské pohlavie že sa správajú nerozvážne...
S častejšou kontrolou plne súhlasím... Za tri roky som nemal jedinú kontrolu, a to jazdím viac než často
Takže nehovorme len na mužské pohlavie že sa správajú nerozvážne...
S častejšou kontrolou plne súhlasím... Za tri roky som nemal jedinú kontrolu, a to jazdím viac než často
-
Traktorista
Guru
2dunlop: tak ono zas je rozdiel dodrziavat 50 a nedodrziavat 50...
pokial ides tak ze ti rucicka mozno o milimeter presiahne 50 na tachaci tak amen tma,..
ja ja jazdim tak pod 60, samozrejme vramci situacie.
zbytocne nezdrzujes a ani ta nezastavia za rychlost...
pokial ides tak ze ti rucicka mozno o milimeter presiahne 50 na tachaci tak amen tma,..
ja ja jazdim tak pod 60, samozrejme vramci situacie.
zbytocne nezdrzujes a ani ta nezastavia za rychlost...
pointa bola inde než si ju našiel ty. nečudovali sa nad tym že idem "pomaly" ale že idem predpisovo, kedže každá z nich bola vodička (nie tekutina
) a jazdili rovnako, ak nie horšie jak čerství dorastenci. Ano, aj ja som tak jazdil (nie rychlo, ale ako debil), ale drvivej väčšine to časom dôjde
je to hlupost neskonala, zacali zase nieco riesit ked sa uz nieco stalo (predpokladam, ze zakon zacali navrhovat po nehode toho ***** co zabil tie dve dievcata) to iste ako ked harman vystrielal priatelskych romskych spoluobcanov. Jednoducho za par jedincov budu trpiet vsetci...
-
Hellboy248
Guru wannabe
skor keby dali v autoskole viac povinnych jazd, lebo tych 15 je fakt nic