Taktovanie procesora
Taktovanie procesora
Poradte niekto ako mam pretaktovat cpu. intel dual core e5200. Ake su vyhody taktovania. Da sa tym nieco pokazit ? 
Re: Taktovanie procesora
pri dnešných cenách procesorov patrí overclocking do kategórie experimentovania a minulosti. pokaziť sa dá to, že pretaktovanie skracuje životnosť chipu.
Takze ak som to spravne pochopil tak pokazit sa toho vela neda. Oplati sa mi ten moj cpu taktovat llebo vela hravam hry ? A ako na to ?

-
janciny
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Kdeze, pri taktovani sa toho neda vela pokazit... Mozes si akurat tak nanajvys odpalit procesor... Je tam toho ze?! Pre (zjavne) skuseneho overclockera ako ty je to len detail... Ked vies len to, ze taktovanie = zvysenie vykonu procaka, tak sa do toho vobec nepustajMATWiX napísal:Takze ak som to spravne pochopil tak pokazit sa toho vela neda. Oplati sa mi ten moj cpu taktovat llebo vela hravam hry ? A ako na to ?![]()
Aké odpálenie procesoru? Dnešné procáky majú v sebe rôzne ochranné prvky proti prehriatiu. Ked sa prehreje, tak sa automaticky podtaktuje alebo vypne sa PC a vtedy už musí aj blbec vedieť, že je niečo zlé. Ale máš pravdu, tiež by som mu radil aby sa do toho nepúšťal.
MATWiX: Naštuduj si nejaké teórie a základne pojmy, čo na čo slúži a podobne. Potom môžeš skúšať.
MATWiX: Naštuduj si nejaké teórie a základne pojmy, čo na čo slúži a podobne. Potom môžeš skúšať.
http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... 50#p464350 Ja som taktoval podla tohto navodu a tiez som pred tym vedel akurat ze taktovanie=zvysenie vykonu procesora na ukor zivotnosti (a popravde viacej o tom neviem doteraz
)
Je to tam popisane dost podrobne a myslim ze to pochopi hocikto. Nezabudni ze "vsetko s mierou" .
Je to tam popisane dost podrobne a myslim ze to pochopi hocikto. Nezabudni ze "vsetko s mierou" .
A olatí sa mi to vôbec pri Intel dual core e5200 1.70Ghz.
A k tomu veľa hrám ??
A k tomu veľa hrám ??
o okamžité odpálenie procesora sa zrejme jednať nebude.
obvykle nestačí pri pretaktovaní len zdvihnúť násobič. kvôli stabilite sa o nejakú tú desatinku volta zdvíha aj napätie Vcore.
tým sa chip vystavuje:
1/ vyššiemu zohrievaniu - ok, dá sa to ČIASTOČNE eliminovať výkonnejším coolerom.
2/ neuvážné zvýšenie napájania Vcore môže poslať procák do silikonového raja napriek superchladičom skôr než bys řekl švec ...
obvykle nestačí pri pretaktovaní len zdvihnúť násobič. kvôli stabilite sa o nejakú tú desatinku volta zdvíha aj napätie Vcore.
tým sa chip vystavuje:
1/ vyššiemu zohrievaniu - ok, dá sa to ČIASTOČNE eliminovať výkonnejším coolerom.
2/ neuvážné zvýšenie napájania Vcore môže poslať procák do silikonového raja napriek superchladičom skôr než bys řekl švec ...
-
janciny
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Sapo - viem co myslis, ale nie kazdy to ma nastavene, ze sa mu PC vypne pri XY °C. A ak by to nemal nastavene a zvysil napatie + takt a chladil to boxakom
vysledok by mohol byt aj odpaleny procesor.
PC na hry - predovšetkým silný vo všetkom, takže najvýkonnejší procesor, VGA, RAM, MB... ide rádovo o cca 2000 EUR ako spodná hranica, a hry sa stále vyvíjajú. Takže čo chvíľu rovnaký problém. Pretaktovanie procesora je o ničom, iba to žerie elektriku.