Vyvetlivky: ??? = boh, Boh, Alah, Najvyšší, Matička príroda, evolučný proces alebo čo ja viem čo( každý nech si to nazve podľa svojho).
Francúzsko má prvé "upravené" dieťa
Re: Francúzsko má prvé "upravené" dieťa
Podstatný rozdiel je, že ??? narozdiel od nás aspoň vie, čo robí.
Vyvetlivky: ??? = boh, Boh, Alah, Najvyšší, Matička príroda, evolučný proces alebo čo ja viem čo( každý nech si to nazve podľa svojho).
Aké zásahy do reprodukcie ? Aké hranie sa na bohov ? Toto je presne to - všetkým takýmto veciam sa bránia predovšetkým fundamentalisti, lebo takéto možnosti nahradzujú predstavu boha, ktorý všetko riadi a určuje. Už je ale na čase prestať sa riadiť nezmyselnými dogmami.
vendom a spol., obrovským moralizátorom, ktorým je ohromne ľúto za potencionálnymi postihnutými Hawkingami: ak sa raz takéto niečo vyvinie, určite to nebude robené nasilu - v prvom rade to bude vždy na rozhodnutí rodičov, resp. matky. Nikto, prirodzene, nebude môcť nakázať danej matke - ej, máte veľkú šancu na porodenie postihnutého či chorého dieťaťa, ideme sa hrať na bohov a pomeníme vám nejaké tie bunky nasilu.
Ak sa dostane do takej situácie vy, resp. vaša partnerka, potom si pokojne moralizujte a nechajte si dobrovoľne narodiť dieťa, ktoré bude odmala trpieť ťažkou chorobou/poruchou a pravdepodobne aj skoro zomrie. Bude to vaše právo.
Dieťa dopredu ľutujem. Je hyenizmus nevyužiť takúto šancu na to, aby sa to obrovské utrpenie a starosti eliminovali.
vendom a spol., obrovským moralizátorom, ktorým je ohromne ľúto za potencionálnymi postihnutými Hawkingami: ak sa raz takéto niečo vyvinie, určite to nebude robené nasilu - v prvom rade to bude vždy na rozhodnutí rodičov, resp. matky. Nikto, prirodzene, nebude môcť nakázať danej matke - ej, máte veľkú šancu na porodenie postihnutého či chorého dieťaťa, ideme sa hrať na bohov a pomeníme vám nejaké tie bunky nasilu.
Ak sa dostane do takej situácie vy, resp. vaša partnerka, potom si pokojne moralizujte a nechajte si dobrovoľne narodiť dieťa, ktoré bude odmala trpieť ťažkou chorobou/poruchou a pravdepodobne aj skoro zomrie. Bude to vaše právo.
Dieťa dopredu ľutujem. Je hyenizmus nevyužiť takúto šancu na to, aby sa to obrovské utrpenie a starosti eliminovali.
- Prílohy
-
- pravo.jpg (74.74 KiB) 1101 zobrazení
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Muffi napísal:Podstatný rozdiel je, že ??? narozdiel od nás aspoň vie, čo robí.![]()
OK...tak nazvime to "evolučný proces". Nedal by som ruku do ohna za to, ze nahodny vyber vie co robi...t.j. (rusku ruletu hrat nechcem ak nemusim)
Hughito:
-
javatar
Hardcore addict
S tym nemozem celkom suhlasit. Pozri - pokial to spravi 1% parov aby dokazali eliminovat dedicnu chorobu tak je to znesitelne alebo dokonca chapem ze to bude brazne ako pozitivne (ved preco nie). Pokial sa to aplikuje celoplosne za ucelom eliminovanie dedicnych chorob tak prizmurim oko a poviem si ze prevencia je predsa len lepsia aj ked liecba je univerzalnejsia - a predsa sa nevrhne len na jeden pristup a bude pokracovat vyskum aj pre liecbu. Ale je naivne si mysliet si ze to pri tom aj ostane. Uz teraz mame vdaka liekom proti bolesti plno ludi vychovanych tak, ze pri najmensej bolesti si zoberu liek. A tento trend ma tendenciu pokracovat. A aj vdaka takymto objavom pri ich pripadnom celoplosnom nasadeni si nasledne vychovame generacie ludi co nic neznesu a vsetko neprijemne budu ostranovat. Lenze bolest a utrpenie k zivotu patria a vdaka nim sa clovek nauci neuveritelne mnozstvo veci. Nehumanne je tyranie, nie bolest. A toto nie je tyranie. Ked ma zivot postavi pred nieco tazke mozem to zobrat ako vyzvu alebo to odstranit (utiect pred tym). Su pripady kedy je spravny ten druhy pristup - su vsak dost ojedinele (mozno aj pripad tohto dietata je ten, detaily presne nepoznam a sudit nebudem).hughito napísal:Je hyenizmus nevyužiť takúto šancu na to, aby sa to obrovské utrpenie a starosti eliminovali.
A ano - mozes mi napisat (ako si aj viac krat v tejto teme), ze ten clanok o tom nebol. Mozes mi napisat ze to dieta postihnute dedicnou chorobou by isto za chvilu umrelo (ako ephramko - ktory mi neodpovedal na to ze ako je mozne ze ta choroba dovolila rodicom (aspon teda jednemu) dozit sa reprodukcneho veku a mat sestru ktoru chcu liecit s tym ze az musia pockat kym sa zdrave dieta narodi - ak ta choroba sposobuje smrt za par mesiacov). Mozes mi napisat ako by sa rodicia trapili (oni sa dost trapia uz teraz - ale ako som spominal - utrpenie patri k zivotu a robi cloveka silnejsim (ak mu nepodlahne)). Ale v kazdom pripade je to prvy krok uplnej umelej selekcii ludi. Co nemusi byt zle ale urcite s tym opatrne. Inak to bude mat velmi rozsiahle nasledky.
Tak najprv zopakujem, že mi nie je ľúto za žiadnym potencionálnym Hawkingom a nebojím sa žiadneho potencionálneho Hitlera.
Tak ako píše javatar - umelá selekcia s výberom najzdravších jedincov je začiatok. Operovať sa tiež nezačalo z dôvodov, aby si každá tretia američanka dala zväčšiť kozy a pery. Pri povahe ľudí je ľahko možné, že v budúcnosti si budúca mamička pred oplodnením prelistuje katalóg a vyberie dieťa podľa gusta.
Hughito - aj z druhej strany frontu je ľahké dať sem obrázok / video hrajúce na city človeka.
Týmto však neobhajujem právo na život, len ukazujem, že toto moje video je v tejto debate rovnako bezpredmetné, ako tvoj obrázok, keďže je to dosť OT.
Tak ako píše javatar - umelá selekcia s výberom najzdravších jedincov je začiatok. Operovať sa tiež nezačalo z dôvodov, aby si každá tretia američanka dala zväčšiť kozy a pery. Pri povahe ľudí je ľahko možné, že v budúcnosti si budúca mamička pred oplodnením prelistuje katalóg a vyberie dieťa podľa gusta.
Hughito - aj z druhej strany frontu je ľahké dať sem obrázok / video hrajúce na city človeka.
Týmto však neobhajujem právo na život, len ukazujem, že toto moje video je v tejto debate rovnako bezpredmetné, ako tvoj obrázok, keďže je to dosť OT.
kde som prosim ta tvrdil, ze tie deti umru za par mesiacov ??? maju beta thalassemia, co je porucha tvorby hemoglobinu, cize sposobuje anemiu...a to je v tomto pripade dost neprijemna celozivotna chronicka choroba, ktorej priznaky pocitujes kazdy den a pri detoch moze ovplyvnit zdravy vyvin...a jedneho dna by tie deti na priznaky tej choroby zomreli, pripadne na nejaku chorobu sposobenu anemiou...teda pokial by ich nezrazilo auto...
zaroven by si vedel, ze jedinou pricinou tej choroby je geneticka predispozicia, ty by si nechcel svojim detom pomoct, keby si vedel ze aj oni budu cely zivot trpiet slabostou, bolestami hlavy, malatnostou, dychavicnostou a moze byt velmi nebezpecna pri nejakom uraze a poraneni...radsej by si svoje deti si nechal vytrpiet vsetky tieto priznaky kazdy den, rovnako ako si to zazil ty?
zaroven by si vedel, ze jedinou pricinou tej choroby je geneticka predispozicia, ty by si nechcel svojim detom pomoct, keby si vedel ze aj oni budu cely zivot trpiet slabostou, bolestami hlavy, malatnostou, dychavicnostou a moze byt velmi nebezpecna pri nejakom uraze a poraneni...radsej by si svoje deti si nechal vytrpiet vsetky tieto priznaky kazdy den, rovnako ako si to zazil ty?
javatar: Pozri javatar, ja sa stále vyjadrujem konkrétne k tomuto. Teda k eliminácii ťažkých postihnutí, závažných dedičných chorôb. To, že sa dá pokračovať aj "ďalej" a to už by nemuselo byť také pozitívne je jasné - takýto risk ale prináša všetko.
Muffi: O čom má to video, čo si sem poslal, byť ?
Muffi: O čom má to video, čo si sem poslal, byť ?
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Uz tu bolo velakrat napisane, ze co by bolo keby je vzhladom na pozitivum irelevantne (inymi slovami). V podstate sa tu bavime o niecom v zmysle "ak by pes nesral, tak by ho roztrhlo".
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
odcitujem teba este razhughito napísal: vendom a spol., obrovským moralizátorom, ktorým je ohromne ľúto za potencionálnymi postihnutými Hawkingami
viem ze budem OT ale naozaj ma to zaujimaTvoja schopnosť debatovania je naozaj na vysokej úrovni ,). Dookola tam omieľaš totálne nezmysly, ktoré nemajú so samotnou témou nič spoločné.
teraz sa pozri na svoj prispevok, a zamysli sa, doteraz ked som sa v ramci diskusie na nieco pytal, nikto mi tu nedal odpoved, namiesto toho sa domna (a do inych nezdielajucich vas nazor) ludia ako ty obuvaju a este mi aj povedia ze ja neviem debatovat. preco namiesto "debatovania" hned len zacnete na druhych ukazovat a pisat nezmysly, vkladat im do ust veci co nikdy nepovedali/nenapisali?
co sa bojis odpovedat na niektore otazky? bojis sa ze v nejakej veci by si mohol suhlasit s niekym kto ma ine nazory? fakt ako taketo "diskusie" tu stoja za velke hovno
imo toto je dost vazny "pokrok" aj ked pokrok sam o sebe to ani nieje, geny citat vieme uz davnejsie skor je to prvy vyznamny krok, kde na zaklade precitanych genov si vybrali dietaS.T.E.A.L.T.H napísal:Uz tu bolo velakrat napisane, ze co by bolo keby je vzhladom na pozitivum irelevantne (inymi slovami). V podstate sa tu bavime o niecom v zmysle "ak by pes nesral, tak by ho roztrhlo".
same o sebe to moze vyzerat naozaj pekne ale predstavy ze zachvilu (relativnu chvilu) sa bude vyberat detailnejsie su pre mna daleko horsie ako predstavy toho co postol hugito napr
-
javatar
Hardcore addict
hughito - ok, then we are done
ephramko: napisal si to tu:
ephramko: napisal si to tu:
nasledne som ta poziadal aby si mi to vysvetlil a to sa uz nestalo... a ak si hore citovanu situaciu myslel vseobecne tak to nic nemeni na tom ze nie je moznaephramko napísal:...a ty dokonca obhahujes to, ze chces aby sa takej matke to dieta chore aj narodilo, vedela by ze ma dedicnu chorobu a za chvilu umrie a na to vsetko by sa musela divat, starat sa onho a potom ho aj pochovat...a tak a tak stale dokola, pretoze by sa jej rodili iba deti s tou dedicnou chorobou...
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
javatar, ja som sice genetiku nestudoval, ale tu je odpoved na tvoju otazku http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=1586681#p1586681 (ak je to naozaj tak)
//edit
//edit
Ale to iste by sa dalo tvrdit aj o studii jadrovych reakcii. Ano, ma to neskutocnu nicivu silu, ved ak si to tak vezmes, kazdy den nam hrozi, ze sa vyhubime jadrovou vojnou, ale napr na Slovensku je +/- 66% ele. energie prave z jadrovyh elektrarni a zvysok su ostante.imo toto je dost vazny "pokrok" aj ked pokrok sam o sebe to ani nieje, geny citat vieme uz davnejsie skor je to prvy vyznamny krok, kde na zaklade precitanych genov si vybrali dieta
same o sebe to moze vyzerat naozaj pekne ale predstavy ze zachvilu (relativnu chvilu) sa bude vyberat detailnejsie su pre mna daleko horsie ako predstavy toho co postol hugito napr
javatar dana situacia je mozna, niekto moze byt iba prenasacom a choroba sa unho nemusi prejavit...takze deti sa mu mozu rodit postihnute a chore, ale pritom on sam moze byt zdravy...tiez sa niektore geneticke ochorenia vylucne viazu iba na 1 pohlavie...tiez dost zalezi od kombinacii partnerov, niekto kto ma predispoziciu prenasat urcitu chorobu ju napr. nemusi preniest na dieta, ked si najde zdraveho partnera, ktoreho geny su v tejto oblasti dominantnejsie...
-
javatar
Hardcore addict
to ze sa viazu na jedno pohlavie by znamenalo ze by mohla mat len dcery/synov (podla toho kto z rodico by chorobu siril), nie zeby nemohla mat deti... ok.. beriem ze si to myslel vseobecne...
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
neviem ci som ta javatar dobre pochopil, ale ak by mohla mat len dcery/synov tak ak vezmeme do uvahy ze len synov a narodila by sa dcera tak?...na odstrel? Ak som zle pochopil, tak sa ospravedlnujem 
vidíš, ja som zas toho názoru že by sa narodilo to isté dieťa, len bez postihnutia.vendo napísal:a aby som tebe odpovedal, tak k prvej, asi by som mu povedal, ze kebyze nema postihnutie tak by nezil,a bol by tu namiesto neho niekto iny, potom by som mu asi zo srandy dodal sak, ked ho zivot nebavi nech si skoci, ja si spravim toho zdraveho![]()
takže plodiť, plodiť, plodiť nehľadiac na následky? s takýmto postojom samozrejme nesúhlasím.vendo napísal:a k druhemu, ano da sa to obracat, ale ja nechcem diskutovat o tom ci sa to da obratit alebo nie, ked sa narodi predsa 10 deti aj ked chorych mame vacsiu sancu ze svet dostane genia, aj ked choreho ako ked si vyberieme jedneho no nie? zakladna logika, o to mi slo
muffi: veď tá malá ani netuší, o čom hovorí... len rapoce text evidentne napísaný nejakými pro-life aktivistami. výpovedná hodnota nula.
-
vendo
Guru
to som nikdy nepovedal, skor, by som povedal, nevyberat, nevyberat, nevyberatsilmarill napísal: takže plodiť, plodiť, plodiť nehľadiac na následky? s takýmto postojom samozrejme nesúhlasím.
pochopil som to tak preto, lebo si napísal že keď sa narodí 10 detí tak je väčšia šanca že sa narodí génius než pri tom jednom "selektovanom".
ináč treba brať do úvahy aj ten fakt že pokiaľ sa jedná o "štartovaciu" genetickú výbavu chorého zárodku alebo selektovaného zdravého, tak sú na tom úplne rovnako - sú predsa zo spermií jedného otca a vajíčiek jednej matky. a v takomto štádiu ešte ani nemá zmysel hovoriť o nejakom mozgu či inteligencii zárodku. takže je možné že či to dieťa bude selektované alebo nie, tak z neho bude cca ten istý človek.
ináč treba brať do úvahy aj ten fakt že pokiaľ sa jedná o "štartovaciu" genetickú výbavu chorého zárodku alebo selektovaného zdravého, tak sú na tom úplne rovnako - sú predsa zo spermií jedného otca a vajíčiek jednej matky. a v takomto štádiu ešte ani nemá zmysel hovoriť o nejakom mozgu či inteligencii zárodku. takže je možné že či to dieťa bude selektované alebo nie, tak z neho bude cca ten istý človek.
-
vendo
Guru
tak to absolutne mozne nieje potom by sme predsa mali rovnake deti na svetesilmarill napísal:pochopil som to tak preto, lebo si napísal že keď sa narodí 10 detí tak je väčšia šanca že sa narodí génius než pri tom jednom "selektovanom".
kazda spermia/vajicko ma ine info v sebe a pochybujem ze najdes 2 uplne uplne totozne (nie som ziadny odbornik) takze nikdy dvoch totoznych ludi nespravis (ak nepocitam klonovanie)
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
totozny v zmysle metalnej predispozicie
+/-, ani ja nie som odbornik, dava mi to logiku, ale ruku by som za to do ohna nedal
no tak úplne 100% identické nie, to som sa zas zle vyjadril. ale takisto nie sú ani úplne odlišné, istý dedičný základ od rodičov tam predsa je. pokiaľ majú rodičia IQ90 tak z dieťaťa génius nebude.