v čom programovať?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

v čom programovať?

Príspevok od používateľa silmarill »

takže by som chcel poprosiť skúsenejších o radu - v čom sa naučiť programovať?
nemám záujem o grafiku a hry, skôr nejaké jednoduchšie utility (práca so súbormi, jednoduché GUI, atď).

prípadne k tomu odporučte nejaký dobrý tutoriál (žiadne linky na LMGTFY, proste tut ktorý ste videli a považujete ho za zrozumiteľný a hodnotný).

vopred díky.
redge
Light Star
Light Star

Re: v čom programovať?

Príspevok od používateľa redge »

Visual Basic, to je naozaj spoľahlivé a jednoduché.
Download free express edition:
http://www.microsoft.com/express/Downlo ... sual-Basic
Tutorial:
http://howtostartprogramming.com
je to aj s videami.

//autoeditácia príspevku (14 Feb 2011, 18:36)
ale C# má väčšie uplatnenie. Môžeš s ním aj na operačný systém, ak chceš:
http://www.microsoft.com/express/Downlo ... -Visual-CS
ale tutorial neviem:
na operačný systém:
http://www.codeproject.com/KB/cs/CosmosMS5.aspx
a stiahni si cosmos
silmarill
King
King

díky za radu... Gatesa aj Jobsa ubezpečujem, že na programovanie vlastného OS sa určite v blízkych rokoch nechystám :D

zaujímalo by ma ešte, koľko max. pamäte si dokážu dané jazyky pre seba uchmatnúť, prípadne s akým najväčším súborom dokážu pracovať. pokiaľ si správne pamätám tak v starom Turbo Pascale v ktorom som sa asi pred sto rokmi učil programovať to bolo obmedzené... sú nejaké podobné limity vo VB alebo C# ?
redge
Light Star
Light Star

veľmi som ťa nepochopil. ale ak myslíš aký veľký súbor dokážu spracovať tak o obmedzeniach neviem. ale ty vo svojom programe môžeš obmedziť výkon cpu u tohoto programu a ram pamäť či hdd veľkosť tiež. Stačí
úprava v kóde.
ak si to myslel inak, tak potom mi to prosím hlbšie vysvetli.

//autoeditácia príspevku (14 Feb 2011, 19:10)
angličtinu mám slabú, toto ti asi pomôže:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... s.80).aspx
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

silmarill napísal:díky za radu... Gatesa aj Jobsa ubezpečujem, že na programovanie vlastného OS sa určite v blízkych rokoch nechystám :D

zaujímalo by ma ešte, koľko max. pamäte si dokážu dané jazyky pre seba uchmatnúť, prípadne s akým najväčším súborom dokážu pracovať. pokiaľ si správne pamätám tak v starom Turbo Pascale v ktorom som sa asi pred sto rokmi učil programovať to bolo obmedzené... sú nejaké podobné limity vo VB alebo C# ?
je to obmedzenie operačného systému, nie jazyku
silmarill
King
King

redge: áno, myslel som na obmedzenia súborov, s ktorými dokáže pracovať program vytvorený v tom jazyku.

audiotrack: ďakujem za vysvetlenie

redge: mohol by si ešte prosím upresniť čo si napísal, že prečo má väčšie uplatnenie C# ako VB? v čom je VB slabší? a ktorý z nich je jednoduchší na syntax?
redge
Light Star
Light Star

Na pochopenie je jednoduchší VB, úplné základy v anglickom jazykua rozumieš, žiadne jazykolami ako v jave. C# sa používa hlavne v conslolách(niečo ako cmd) ale funguje aj vo formách. programovanie vo Windows Aplication Form Je veľmi podobné ku VB. Je ľahšie si olízať lakeť než naprogramovať OS vo Visual Basicu. Operačný systém je základ, a základ je centrom všetkého, čiže v prenesenom význame dokážeš naprogramovať v C# "všetko". Vlastne skoro všetko. Visual Basic sa rýchlo rozvíja a niektoré s jeho príkazov(je ich dosť) môžeš použiť vo súboroch .vbs . Je to ľahký jazyk a veľmi logicky znejúci. neviem ti hlbšie poradiť, lebo neviem na čo sa chceš v programovaní zameriavať. na nejaké dobré a užitočné aplikácie by som použil VB. Napr. webbrowser alebo kalkulačka. Na spájanie obrazoviek by som použil skôr C#. ďalej odporúčam si zakúpiť literatúru, ak sa tomu ideš venovať veľmi hlboko. Takú ti odporučím ak budeš chcieť. Ja osobne som sa najprv naučil trochu HTML, chvíľu som bol na PHP, chvíľu na java,, C++, ale na Visual Basic som ostal a spolieham sa naň. Stránky odporúčam vo HTML, PHP a v ASPX. Hlavne v aspx. je to také ako php. Ja som najprv programoval vo VB (to ti na začiatok odporúčam) a teraz sa trochu špáram vo C#. Ale basic ti naozaj odporúčam.

//autoeditácia príspevku (14 Feb 2011, 20:48)
Basic má ľahšiu syntax a na programovanie v začiatkoch ti odporúčam toto. Hlavne mi musíš povedať, na aké programovanie sa chceš sústrediť a aké jazyky už poznáš. AK budeš mať problém napíš tu alebo do Súkromných Správ. Ešte niečo? VB sa ale rýchlo vyvíja. S Windows 2013/8 vyjde určite aj Visual Studio 2013. Bližšie zameranie ti môžem odporučiť až po tom, čo mi povieš na čo by si sa chcel sústrediť alebo na čo sa sústredíš.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

VB sa rychlo vyvyia? nevyvija sa uz len .NET ? a to ovplyvni aj jazyky...

k teme: Ak plne chapes a ovladas paradigmy objektoveho programovania tak C#alebo JAVA, ak nie tak neviem co by som odporucil sa na ucenie objektovych principov
silmarill
King
King

redge: ako som už písal, chcel by som sa naučiť programovať užitočné utilitky, hlavne také kde je práca so súbormi. teda žiadne hry, webové aplikácie či OS. (nie som z tých, čo si myslia že bez znalostí naprogramujú hru v štýle WOW). ako si už spomenul napríklad tú kalkulačku, prípadne nejaký jednoduchší textový editor. neskôr ukáže čas že do akej hĺbky (a či vôbec) sa tomu budem ďalej venovať. a aké jazyky poznám? základy Pascalu a HTML.

javatar: či ich plne chápem? to ešte neviem, len sa informujem že v čom je najjednoduchšie sa naučiť :smt006
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

no takto sa ta spytam: uz si nieco naprogramoval s tym ze si vyuzil vsetky tri paradigmi objektoveho programovania?
silmarill
King
King

ak odpoviem NIE, tak to znamená že sa ani nemám pokúšať sa to naučiť?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

nie - to znamena ze ma nemas posluchat :D
ja som sa objekty naucil este v starom pascale - brblacka ale potom bol prechod na objektove jazyky o poznanie lahsi... ale neviem ci by bolo dobre odporucit ti naucit sa na tom... v zasade sa to mozes naucit na kazdom jazyku - skor ide o to aby si videl ten rozdiel a chapal vyhodam - proste aby si si nieco naprogramoval jednym aj druhym sposobom - a potom videl ze objekty su lepsie :D
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

silmarill napísal:jlen sa informujem že v čom je najjednoduchšie sa naučiť :smt006
Ake najlahsie? Ak sa chces naucit programovat, tak sa naucis programovat v hocicom. Tu ide len o to, ci chces robit programy, alebo programovat programy. Na take "1duche utilitky" - ako to nazyvas - mas na vyber C, C++, C# (alebo hociaky .NET), Java, python, perl atd. Ak chces robit len pod windows aj s nejakym tym UI, tak z toho vyber jednoznacne .NET Tu mas potom na vyber jazyky. Dajme tomu, ze C#: Tam spravis program aj bez toho, aby si chapal, co vlastne robis. Tu ide ale ta druha stranka - ci chces ten program len silou mocou urobit, alebo ho chces naprogramovat, zoptimalizovat atd.
Ak len urobit, chod rovno do knihy Windows Forms v jazyce C# od Petzolta. Tam sa naucis vyuzivat win forms a na specificke aplikacie ti uz bude stacit len online dokumentacia.
Ak chces ale naozaj programovat a ovladat windows, chod do C++ a winApi. To je ale trocha dost tazsie, pretoze tam sa robi uz naozaj s operacnym systemom. Ziadne frameworky ako v .NET.
Zlaty stred je, ked pojdes pekne od zakladov v C# a neskor prejdes na win forms.
Tak to vidim ja :)
redge
Light Star
Light Star

Vse to ide naucit sa na nete. Ja som sa to pol roka ucil na nete z utubu a slo to.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

no len je rozdiel programovat a programovat - to ze to funguje este neznamena ze je to spravene dobre...
redge
Light Star
Light Star

ja odporucam vb, a mas to jednoduche.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

teraz nehovorim o jazyku ale o vnutornej strukture programu - ale na to jednoducho potrebujes prax, clovek sa musi vela krat popalit kym zacne programovat ako tak dobre
redge
Light Star
Light Star

javatar napísal:teraz nehovorim o jazyku ale o vnutornej strukture programu - ale na to jednoducho potrebujes prax, clovek sa musi vela krat popalit kym zacne programovat ako tak dobre
nemyslim, ale v niečom máš pravdu....
No ale stále, ak cheš programovať, musíš to chcieť, inak to nepojde. mna dajmetomu php nebavi.
Napísať odpoveď