Mladým hrozí dištanc z ciest
Re: Mladým hrozí dištanc z ciest
Zase Lipsteinove 3,14-čoviny.... Najprv buzerácia športových strelcov, potom zase mladých vodičov..... Životným zmyslom tohto Kaprohuba je asi večne niekoho buzerovať, regulovať a obmedzovať.... Čož ma ostatne ani neprekvapuje, keď sa pozrieme na minulosť jeho rodiny, a to, do akej strany sa dal.....
Celé je to nezmysel.... Keď je raz niekto spôsobilý na získanie vodičského preukazu, tak predsa nie je dôvod na to, aby táto spôsobilosť bola obmedzovaná tým, že viesť vozidlo môže iba v prítomnosti "skúsenej osoby" a nesmie šoférovať napr. v noci..... Vysvetlí mi niekto, čo je to vlastne tá "skúsená osoba"????....
A k riešeniu údajnej vysokej nehodovosti???? V prvom rade nemám pocit, že by bola nehodovosť nejaká super vysoká.... Je akurát priamo úmerná počtu a hustote vozidiel na cestách.... Ani údajnú "vysokú rýchlosť" nepovažujem za problém..... Ako problém by som videl skôr alkohol/drogy za volantom.... Takéto jednanie treba kvalifikovať ako trestný čin a postihy musia byť zvýšené.... Teda žiadne pokuty, žiadne odobratie VP, ale minimálne 5 rokov nepodmienečne....
Celé je to nezmysel.... Keď je raz niekto spôsobilý na získanie vodičského preukazu, tak predsa nie je dôvod na to, aby táto spôsobilosť bola obmedzovaná tým, že viesť vozidlo môže iba v prítomnosti "skúsenej osoby" a nesmie šoférovať napr. v noci..... Vysvetlí mi niekto, čo je to vlastne tá "skúsená osoba"????....
A k riešeniu údajnej vysokej nehodovosti???? V prvom rade nemám pocit, že by bola nehodovosť nejaká super vysoká.... Je akurát priamo úmerná počtu a hustote vozidiel na cestách.... Ani údajnú "vysokú rýchlosť" nepovažujem za problém..... Ako problém by som videl skôr alkohol/drogy za volantom.... Takéto jednanie treba kvalifikovať ako trestný čin a postihy musia byť zvýšené.... Teda žiadne pokuty, žiadne odobratie VP, ale minimálne 5 rokov nepodmienečne....
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Pinhead: Skusena osoba som napriklad ja
Inak byt sposobily na ziskanie vodicaku je dost siroky pojem, najma ked sa pozries blizsie na tych ludi, ktori dostanu vodicak. Ja viem, ze za tych 25 hodin jazdy v autoskole, zo 5 hodin trenazeru a dakych 20 hodin teorie sa neda odhalit clovek, najma pokial si v kontakte len s instruktorom, potom prebehnes skuskami pred policajtom, spravis jazdu a cvicisko za 10 minut a dostanes vodicak. Jedna vec je naucit sa teoriu, resp. otazky na skusky a druha vec je vediet rozumne viest motorove vozidlo. Je samozrejme, ze na skuskach si s policajtom nikto nedovoli ist 4500 otacok na jednotke, vynechat smerovku pri odbocovani, nedat si pas alebo zastal v zakaze zastavenia, aby sa kolega z autoskoly so mnou vymenil. Ked vsak mlady fagan dostane auto, tak sa mnohokrat chce ukazat pred kamaratmi, zial su pripady, kedy neodhadne svoje schopnosti jazde alebo mu k tomu dopomoze aj alkohol, vid. Noviny na JOJke z piatku, ked sa na Orave ci kde to zabili 4 ludia, pricom vbehli pod kamion - To, ze boli popijat, ze isli 130km/h niekde mimo obce, ze vodic neodhadol svoje schopnosti, ze bola mozno mokra ci zladovatela vozovka, ze boli siesti v aute..., za toto ich mam lutovat??? Viem, ze je to ludska tragedia, ale bolo ich dost v aute na to, aby vodicovi povedali, aby spomalil, aby sa venoval jazde atd..., no ako sa hovori: Kto chce kam, pomozme mu tam. Preto si myslim, ze pravidelna vikendova kontrola alkoholu na cestach ci prisnejsie pravidla pre vodicov napr. do 23 rokov by boli fajn (resp. napr. do 5 rokov od ziskania VP), vsak clovek casom dostane rozum, aj ked vynimka potvrdzuje pravidlo.
-
Hellboy248
Guru wannabe
hojko: dnes davaju tusim autoskoly tusim 15hod. jazd, 3hod trenazer a par hod. teorie ..este dodam, myslis si ze prisnejsie pravidla by mali byt iba pre mladych ala zacinajucich vodicov? myslim, ze ak si niekto spravi v 30ke vodicak, tiez zozaciatku nevie odhadnut svoje schopnosti a moze spravit taku istu nehodu ako ten mlady vodic. suhlasim, ze mlady rozmyslaju inak, ale ked uz dal by som rovnake pravidla pre vodicov zacinajucich ci vo veku 18 alebo 30 ..
Skúsený vodič je moja mamka, ktorá ma vodičák viac, ako 5 rokov a nespôsobila žiadnu nehodu. To, že od autoškoly nesedela za volantom a v reale by sa nevedela ani pohnúť na jednotke je druhá strana mince. 
Ja hovorim za seba ze jazdim zodpovedne, hoci mam 18...Alkohol ani ine omamne latky som v zivote neuzival, par krat som si pripil na oslave ale v tom case som este nebol sofer a bol som tam s rodicmi..Taktiez beriem auto ako prostriedok pre prepravu nie pre jasenie, samozrejme skusil som si jazdne vlasnosti ako sa sprava auto ked dam plny kotol , ale na odlahlom velkom parkovisku v nedelu vecer, kde som nikoho nevidel aby som nikoho neohrozil, je vela pripadov vodicov ktory maju 5-10r. vodicak a ako povedal frikso nejazdia od autoskoly..Tiez najviac skusenosti som ziskal jazdenim sam, ja sam musim uvazit ako rychlo pojdem, kam zaparkujem , kam sa mam pozerat do spatnych zrkadiel, rodic ak je dobry sofer moze vam vela pomoct, ale najviac som sa naucil sam. Vtedy mi nehovorili rodicia " tam chod, tu sa pozeraj " to som musel ja sam..Jazdim po bratislave kde su aj ohladuplny no vela krat aj arogatni vodici, stale mam nalepene Ztko a necham si ho este aspon pol roka... To ze mlady idu z diskoteky 130km/h a potrebuju sa predvadzat, to nezmeni ani lipsic ani ja , to moze zmenit len ten clovek sam ked chce, ak nechce ani zakony, ani pokuty ho neprinutia.
-
Hellboy248
Guru wannabe
Frikso: like, presne tak!
-
D4vid
Medium Star
Takýto zákon v normálnej krajine nemá svoje miesto. je to blud. zasa niečo, čo má prispieť k menšej nehodovosti a pritom je to nedomyslený nezmysel. tieto zákazy určite nič nevyriešia.
-
hojko
Site Admin
Hellboy248: 15hod jazdy su ale dvojhodinove jazdy, ak sa nemylim??? Taktiez aj 3hod teorie su v skutocnosti nejake dlhsie teorie. Ak sa nemylim, tak je na to smernica, zakon ci vyhlaska, ktora stanovuje kolko hodin jazdy, trenazeru a teorie musi ziak autoskoly navstevovat. Boli tam kedysi tri varianty, rozdiel tam bol v nejakej hodinke ci dvoch medzi trenazerom a normalnou jazdou. Povacsine clovek vo veku 30 rokov ma uz iny pohlad na svet, na zivot, mnohokrat ma rodinu a da sa povedat, ze uvazuje uz racionalnejsie a nepotrebuje si dokazovat na kazdom semafore, ze taktove auto ma 300 koni, takze vystrestat dvojlitrovy Passat stojaci vedla neho mu nerobi problem. Tiez nie je umenie to, ze niekoho predbehnem po pravej strane alebo to, ze nevyhodim smerovku pri odbacani, dokonca nie je ani umenie pridat plyn pred plnym predchodom pre chodcov...
-
Hellboy248
Guru wannabe
hojko: co viem od kamaratov, 15hod. jazd - kazda jazda trva hodku, necelu hodku ..teoria, tusim ja som maval 2 mesiace kazdy tyzden jednu hodku, co mas 8hod teorie - kazda trvala hodku ..bohuzial takto to chodi vo vacsine autoskol, nie len tam kde som si ja robil papiere ..miesto nejakeho trenazera by mohli dat radsej jazdu na parkovisku, kde by sa ucili ziaci rozbiehat, tocit etc.
ja neviem ake autoskoly navstevujete ale ja som mal teoriu snad pol roka kazdy tyzden dvojhodinovka, jazd som mal pomerne dost(mozno aj 25) a bol som aj na trenazery 2x
a samozrejme prvy krat ked som sadol do auta tak som jazdil po parkovisku a ked mi rozjazdy sli tak az potom sme sli do premavky a ked prisiel na druhu jazdu s druhym autom a este mi povedal, ze na jeho strane nefunguje spojka tak sme rozjazdy cvicili asi pol hodinu aby to bol na 100%
a samozrejme prvy krat ked som sadol do auta tak som jazdil po parkovisku a ked mi rozjazdy sli tak az potom sme sli do premavky a ked prisiel na druhu jazdu s druhym autom a este mi povedal, ze na jeho strane nefunguje spojka tak sme rozjazdy cvicili asi pol hodinu aby to bol na 100%
-
hojko
Site Admin
Hellboy248: Nezmysel, neverim tomu.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Ano, prisnejsie pravidla...za tuto moznost by som bol aj ja. Vyssie sadzby za prekrocenie rychlosti a i., pretoze tymto nikto nikoho neobmedzuje. Podla zakona mas jazdit tak a tak, tak podla toho jazdi, a ak sa nevies vpratat do koze kvoli veku, tak si to odnesies. Ale odnesies si to ty a nie 20 percent obyvatelov SR (strelene cislo). Zakazat soferovat od 00:00 - 06:00 (resp. s doprovodom) je uz podla mna obmedzovanie. Kde sme? V policajnom state? To uz rovno mozu vyhlasit stanne pravo, zakaz vychadzania v nocnych hodinach a "vyriesene".hojko napísal:Preto si myslim, ze pravidelna vikendova kontrola alkoholu na cestach ci prisnejsie pravidla pre vodicov napr. do 23 rokov by boli fajn (resp. napr. do 5 rokov od ziskania VP), vsak clovek casom dostane rozum, aj ked vynimka potvrdzuje pravidlo.
-
hojko
Site Admin
S.T.E.A.L.T.H: Samozrejme, ze zakazat jazdu v noci je chore. Ak sa boja, ze ludia nevedia jazdit, tak nech predlzia prakticku jazdu v autoskole a nech sa jazdi trebars o 30 percent viac, predsalen to s instruktorom pomoze daleko viacej ako ist s niekym "skusenym".
To mi bolo vzdy divne, ked som cital o 20+ hodin jazd, trnazer a kopa teorie. Ja som mal zaplatenych 13h jazd, z toho som 11 odjazdil, prva hned mesto, trenazer ziadny a teoria viac menej nepovinna, mal som asi 8 hodin. Pokial viem tak v tej autoskole to tak stale funguje.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
nezmysel ? napisem ti ako som robil papiere ja - trenazer znamenalo oboznamit sa s tym co je a ako vyzera volant a ako sa hadzu kvaltyhojko napísal:Hellboy248: Nezmysel, neverim tomu.
prva jazda spocivala v troch - styroch rozbehoch a zabrzdeniach na prazdnom parkovisku a podho do premavky (v poobednajsej spicke)
jazdy? neviem kolko som spravil hodin, ani ma to netrapilo, lebo som bol s autom, ako aj s predpismi familiarny ... urcite ale viem, ze to bolo obsahom daleko od predpisovych hodin - lektora som vozil domov na obed a ja som si zatial doprial nejake cigaro, raz som ho viezol do stavkovej a takto
ja som nejak podobne jazdil, prva jazda hned do premavky ale treba povedat, ze na aute jazdim cca od 15
jazdenie nie je o tom, ze sa vies rozbhenut na prazdnom parkovisku alebo ceste za dedinou.
ja viem a tiez som tym nemyslel len rozbiehanie
a este k veci kedze som robil vodicak aj na motorku mal som s 13 jazd jednu uplne prvu a potom na skuskach takze co sa tyka motoriek tiez to je dost zaujmave.
-
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
ked sa hadate o jazdach , ja som ich mal v lete 18 ( nemal som trenazer ) a boli 1,5 hodinove .
no to ti vychadza 27hodin jazd