Siete - TCP/IP

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Light
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Siete - TCP/IP

Príspevok od používateľa Light »

Zdravím všetkcýh, mal by som na vás takú skôr teoretickú otázku kedže som sa začal trochu venovať sieťam a v niektorých veciach mám trochu nejasnosti.

Pr. mám lokálnu sieť s 3 PC tie sú prepojené cez switch, ako potom medzi sebou komunikujú ? Resp. ako sa identifikujú v rámci tejto lokálnejs siete ? Predpokladám že len pomocou MAC adresy, kedže switch obsahuje tabuľku všetkých MAC adries strojov ktoré su pripojené k jeho portom. V LAN sa teda nepoužívajú IP adresy nie ? IP sa používa až ke plánujeme odosielať údaje mimo lokálnu sieť, do sveta je tak ?

ďakujem za odpoveď
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Siete - TCP/IP

Príspevok od používateľa RomanB »

No switch je L2 , ako si napisal co znamena , ze sa rozhoduje len podla source a destination MAC adresy , ktoru cita z prijatych packetov. Tvori si CAM tabulky , na akom porte ma aku mac adresu.
Ak ju nema tak odosle na vsetky porty a caka z ktoreho dostane odpoved o prijati.

Z hladiska clientov , si PC-ka ziadaju o priradenie MAC adresy k IP adrese pomocou ARP requestov a cashuju si ich u seba v tzv ARP tabulke.
Od tial potom vedia doplnit destination mac address , podla ktorej sa neskor switch rozhodne ... :)

IP adresy su len logicke adresy , rozhoduju sa podla nich len L3 sietove prvky , ROUTRE , L3 Switche ...
Light
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Aha, už je mi to jasnejšie :) ďakujem teda za objasnenie

//autoeditácia príspevku (09 Feb 2011, 23:18)
Mal by som ešte otázočku, len či som správne pochopil. Rozdelenie signálu na symetrický a asymetrický je o tom že ... Symetrický máme napr 4 vodiče, 2 slúžia na odosielanie a 2 na prijímanie ... Asymetrický, pr. máme vodič jeden, cez ktorý je realizované aj prijímanie aj odosielanie. Je to tak správne ?
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RomanB »

Myslis HALF a FULL Duplex , ked mas FULL na odosielanie a prijmanie su zvlast vodice , Ak mas HLAF pouziva sa jeden par na to aj na to , a vyuziva sa technologia CSMA-CD , aby nedoslo ku koliziam , resp. je vacsia sanca kedze pouzivas ten isty vodic na odosielanie a prijmanie ...
Light
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Mám otázočku ďalšiu :D tak pre zaujímavosť :) mam doma dva počítače, jeden pripojený cez kábel k Wifi Routeru a druhy cez wifi, a ked idem na stránku http://checkip.dyndns.org/ tak mi ukáže rovnakú IP adresu pre oba počítače, ako je to možne ? ked by mal mať každý stroj unikátnu ?? teda asi viem čím to je ale tak cem vedieť názor odborníka :D :)
Zetom
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Zetom »

moj nazor: ak mas pridelenu IP adresu od providera, teda staticku, tak ti ukaze tu, pretoze tvoje ip tvojho NB bo PC to je len oznacenie v tvojej domacej sieti.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

je to vonkajsia IP, oba tvoje kompy su za natom a router im prideli vlastnu (vnutornu) adresu
Light
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Hej hej aj som si myslel ze to tak bude ako vravite, cize pomocou tejto mojej IP adresy sa pakety vedia dostat k mojemu routru, ale ako vedia potom do ktoreho pocitaca maju dalej smerovat ?? pomocou MAC adresy alebo ako ?
Zetom
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Zetom »

kazdy router ma v sebe smerovaciu tabulku podla ktorej vie kam dalej poslat paket a to zisti podla cielovej adresy ktoru ma v sebe kazdy paket
Napísať odpoveď