Nejde vytvorit bootovatelne USB OpenSUSE 11.3

Všetko ohľadom Linuxu...
reDo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nejde vytvorit bootovatelne USB OpenSUSE 11.3

Príspevok od používateľa reDo »

skusam vytvorit bootovatelne USB ale nejako to nejde ImageWriter ktory je na to urceny ma povolene len .raw, na oficialnej stranke je napisane ze to mam prepisat na *.* ale nejde to jednoducho je tam len jedna moznost, neviete co s tym? jedna sa o OpenSUSE 11.3 :roll:
pato83
Addict
Addict

Re: Nejde vytvorit bootovatelne USB OpenSUSE 11.3

Príspevok od používateľa pato83 »

Imagewriter som nikdy nepouzil, tak keby si mohol popisat svoj problem trosku viac a pridat aj zdroj, odkial mas navod.
Existuju aj dalsie sposoby, ako vytvorit bootovatelne usb. Velmi jednoduche je unetbootin, pri ktorom si vyberies distribuciu a verziu a kam to ma vytvorit, teda usb zariadenie a ono to spravi vsetko za teba.
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

skusil som to takto http://www.youtube.com/watch?v=vNnTQDj_wn8 ale aj s nastavenim daneho distra na OpenSUSE a verziu 11.1 ta tam je ako najnovsia ale nnedalo mi ich pri vybere na bootovanie, iso mam odtialto Live Gnome http://software.opensuse.org/113/sk navod co som vravel ze mi nejde 1.Nazov 5c http://en.opensuse.org/Live_USB_stick

//autoeditácia príspevku (16 Feb 2011, 19:21)
mozno je nieco s mojim USB pretoze som na nom skusal Ubuntu aj Linux Mint a ani tie nejdu, nikdy ho nenajde medzi bootovatelnymi :cry: ale dodnes islo ale dnes som tam skusal davat veci aj cez Lili a UNetbootin mozno je to tym, dufam ze som si nepokazil USB :cry: pls ak viete co s tym je pomozte mi
pato83
Addict
Addict

Uz aj mne sa podarilo kadeco s usb porobit, vzdy to vyriesil format. Spusti si fdisk alebo parted a zmaz odtial vsetko. Potom si spusti unetbootin, najdi na disku tu tvoju stiahnutu distribuciu a spusti. Nie som si isty, ale usb maj odpojeny. To znamena, ze bud pouzijes umount alebo priamo v spravcovy suborov, akeho pouzivas, to odpojis a az nasledne spusti unetbootin. A daj vediet.
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

mal som ho umountnuty cez ten program cez ten disk utility cez ktory som aj formatoval ale ked som spustil Unetbootin a zadal ISO a dal ok tak mi nakazalo aby som ho mountnul takze ako to mam urobit? lebo ked som ho mountnul a vytvorilo sa to zase mi ho nenaslo robil som som to z Live USB Ubuntu 10.10 ale chhcel by som to urobit cez windows
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Azda treba ísť podľa zdroja http://en.opensuse.org/SDB:Live_USB_stick
pato83
Addict
Addict

reDo napísal:mal som ho umountnuty cez ten program cez ten disk utility cez ktory som aj formatoval ale ked som spustil Unetbootin a zadal ISO a dal ok tak mi nakazalo aby som ho mountnul takze ako to mam urobit? lebo ked som ho mountnul a vytvorilo sa to zase mi ho nenaslo robil som som to z Live USB Ubuntu 10.10 ale chhcel by som to urobit cez windows
Tak pokial ti hlasi, ze treba mat pripojeny, tak ho prippojeny maj. Ja ti vravim len, co si pamatam a toto zrejme nie moc dobre.
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

cez co si sksual OpenSUSE ty? mohol by si si to stiahnut a tiez skusit prosim? Gnome Live CD 11.3, ani tak mi nejde o to ze to tam nejde dat ako o to ze mi nejde z toho USB bootvat ani ine veci ktore mi sli

//autoeditácia príspevku (17 Feb 2011, 9:20)
a je rozdiel ked to robim ci ho neham pripojene alebo ho odpojim pri bootovani?

//autoeditácia príspevku (17 Feb 2011, 10:18)
nemal by som si zalozit temu ci nie je poskodene v sekcii Hardware?
pato83
Addict
Addict

reDo napísal:cez co si sksual OpenSUSE ty? mohol by si si to stiahnut a tiez skusit prosim? Gnome Live CD 11.3, ani tak mi nejde o to ze to tam nejde dat ako o to ze mi nejde z toho USB bootvat ani ine veci ktore mi sli

//autoeditácia príspevku (17 Feb 2011, 9:20)
a je rozdiel ked to robim ci ho neham pripojene alebo ho odpojim pri bootovani?

//autoeditácia príspevku (17 Feb 2011, 10:18)
nemal by som si zalozit temu ci nie je poskodene v sekcii Hardware?
1. Temu zakladat netreba, poskodene nebude. Doteraz ti fungoval a zrazu, ked zacnes robit nieco, tak prestane. Bootovanie nema nic spolocne s klucom. Pokial sa daju citat data na nom, tak kluc je v poriadku.
2. Idem to tedka vyskusat s OpenSuse a dam ti vediet.
3. Ak dany softver vyzaduje pripojene, tak musi byt pripojene. Ak vyzaduje odpojeny suborovy system, tak musi byt odpojeny.

Takze troska strpenia.

p.s.: V biose mas dufam povolene bootovanie z usb. Pre istotu to skontroluj zatial, lebo nikdy nevies a potom tu zbytocne ztracame cas.
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

ja do biosu pristup nemam je zaheslovany, ale bootovanie z USB klucov mi ide cez F12 Boot Menu, mam este jeden kluc a ten v pohode hentak nabootujem (napr dnes som z neho bootoval Ubuntu 10.10) ako aj tento ok pockam
pato83
Addict
Addict

reDo napísal:ja do biosu pristup nemam je zaheslovany, ale bootovanie z USB klucov mi ide cez F12 Boot Menu, mam este jeden kluc a ten v pohode hentak nabootujem (napr dnes som z neho bootoval Ubuntu 10.10) ako aj tento ok pockam
Tak, konecne stiahnute a nahodene na usb kluci cez unetbootin. Avsak opensuse nenablo kvoli chybe, ze nevedelo najst kernel image a vzhladom na to, ze sa to zacyklilo, tak som s tym vela nespravil. Neskor som pozrel, kde je problem a zrejme je chyba v unetbootin, kedze som nasiel par tem o tom na nete. Idem skusit dalsie a popripade hodim navod v podobe videa.
Mna by vsak zaujimalo, ako to u teba vyzeralo. Nejako chybova hlaska pri zavadzani systemu ci nic a nabehol system, co mas na disku?

//autoeditácia príspevku (17 Feb 2011, 20:43)
Ok, tak som to spojazdnil bez problemov tzv. hard way, ako je to opisane v tom navode.
Postupuj takto:
1. Otvor si terminal a prihlas sa ako root:
2. Vloz kluc
3. Zadaj do terminalu: a pozri si riadok, kde je kluc pripojeny. U mna to vyzera nejak takto:

Kód: Vybrať všetko

/dev/sdb                696770    696770         0 100% /media/openSUSE Live CD GNOME
Takze zariadenie je /dev/sdb
4. Zadaj do terminalu:

fdisk /dev/sdb
a nasledne stlac pismeno d pre vymazanie particie a pokracuj, az kym nebude disk bez particie.
Nakoniec je NUTNE zadat pismeno w , aby sa zmeny aplikovali.
5. Zadaj do terminalu:

dd if=/kde/je/ulozene/livecd of=/dev/sdb
a cakaj.
6. Restartni a malo by to fungovat.

Ak si si neni s niecim isty, tak mozes sem postnut kazdy jeden krok, hocak sa ti to moze zdat hlupe. Staci malo a mozes si prepisat cokolvek ine a si bez systemu trebars.
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

diky hento mi vypisovalo tiez to ze to nevie najst a potom mi to raz uz vobec nenaslo ako bootovatelne a to stale robi
prosim ta skusis to urobit ako video? aby som si nezmazal win pre istotu, a ty v 4. kroku formatujes to USB?
momentalne mam na disku len Windows XP Home Edition
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

pato83

Nemá Linux, ale W XP... a potrebuje vytvoriť bootovatelný USB kľúč OpenSUSE 11.3, takže azda www OpenSuse a ich debatné fórum. Ja by som to riešil cez ich CD, aj na http://www.opensuse.org/cs/
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

diky pato ide to vytvoril som ho aj nabootoval ale ked nabehla ta biela kolonka a naplnila sa s obrazkom chameleona tak to prebliklo na cierno a potom na bielo a uz sa to nepohlo cakal som 5 min a nic :(
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

A z ich Live CD bez inštalácie to nabehne?
pato83
Addict
Addict

1. Pri tom 4. bode som formatil usb disk. Bolo to len pre istotu, aj ked je to otazne, lebo dd tam nakopiruje data a prepise, co tam je.
2. Aku mas graficku kartu? Nikdy sa ti taketo nestalo? Hoc aj pri inej distribucii niekedy davno.

//autoeditácia príspevku (18 Feb 2011, 7:52)
jarda.j napísal:pato83

Nemá Linux, ale W XP... a potrebuje vytvoriť bootovatelný USB kľúč OpenSUSE 11.3, takže azda www OpenSuse a ich debatné fórum. Ja by som to riešil cez ich CD, aj na http://www.opensuse.org/cs/
Stale nevidim, ze by to niekam poznamenal, ze ma Windows. A za druhe, prave o to bootovatelne usb sa snazime. Ale suhlasim s tebou, ze tam mu mozno skor pomozu, ked ti ludia s opensuse pracuju denne, takze pre opensuse specificke veci len sotva mozem vediet.
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

ta biela obrazovka sa mi urobila aj pri ubuntu niekedy, skusim sa este popytat na tom OpenSUSE fore ak to budem tak velmi potrebovat

//autoeditácia príspevku (18 Feb 2011, 9:03)
graficka karta Radeon x1600 a ja mam win xp
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

pato83
reDo napísal:diky hento mi vypisovalo tiez to ze to nevie najst a potom mi to raz uz vobec nenaslo ako bootovatelne a to stale robi
prosim ta skusis to urobit ako video? aby som si nezmazal win pre istotu, a ty v 4. kroku formatujes to USB?
momentalne mam na disku len Windows XP Home Edition
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

zda sa ze USB uz zase funguje diky moc za vsetko :)
pato83
Addict
Addict

jarda.j napísal:pato83
To je sice pekne, ale ten tebou citovany prispevok je hned nad tvojim a moj posledny je nad tym citovanym a kedze ziadny casostroj som este nevymyslel, tak len sotva som to mohol vediet. :)

//autoeditácia príspevku (18 Feb 2011, 8:24)
reDo napísal:zda sa ze USB uz zase funguje diky moc za vsetko :)
Tak ti to tedka uz ide ? Musim ale povedat, ze fungoval vzdy, ale raz tam bola chyba pri zavadzani systemu a druhykrat nieco ine, kde uz system bol zavedeny.
Napísať odpoveď