Gramaticke Okienko!
-
BookEditor
Light Professional
Re: Gramaticke Okienko!
Boh úrody sa píše s veľkým "B" či s malým?
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
malým
-
RATZINGER666
Darca
nj, malym 
Sestrin spoluziak v diktate namiesto "kníh" splechol "kňých" . Slovencinarka vo svojej kariere vraj este take nevidela.
-
krankenwagen
Professional
Je spravne dva pixely alebo dva pixle? Podla vzoru dub by to malo byt asi pixely ale nie je mozna aj druha varianta? Dik 
-
redliner
King
IMHO: myslím že pixelykrankenwagen napísal:Je spravne dva pixely alebo dva pixle? Podla vzoru dub by to malo byt asi pixely ale nie je mozna aj druha varianta? Dik
-
RATZINGER666
Darca
jasne, ze pixely, vzor dub 
// este dodam, ze aj ked je sklonovane podla vzoru dub, ide o tzv. cudzie slovo s pozmenenym sklonovanim v L sg., t.j. "na pixeli", nie "na pixele"...
// este dodam, ze aj ked je sklonovane podla vzoru dub, ide o tzv. cudzie slovo s pozmenenym sklonovanim v L sg., t.j. "na pixeli", nie "na pixele"...
-
krankenwagen
Professional
Dik obom K+ 
-
audiotrack
VIP
uf
Jankokuk napísal:Prosím vás, ako môžem zystiť port môjho servera (napr. cs1.6). Najprv som dával find server a tam my našlo moju verejnu ip aj port ale teraz my find server nejde. Furt sa my dáva iný port (napr. dnes som mal 61329). Alebo aspoň neviete ako nastaviť port aby som mal furt rovnaký
Asi sa to niekde už riešilo, ale nechce sa mi prehľadávať 107 strán. Tak ma teraz napadlo, pri osobnom zámene Vy, aký tvar majú slovesá? Napr. niekomu vykám a pýtam sa ho "Vy ste to písali / písal?" Takže question: Správny tvar je písali alebo písal? A prečo?
Ďakujem
Ďakujem
pisali
-
BookEditor
Light Professional
Písali, písal je nespisovné, ale napriek tomu sa stále dosť používa. Odôvodnenie je podľa mňa asi také, že "vy ste to písali?" = "Vy ste to písali?", čiže 2. pádu plurálu. Takže si predstav, ako by to vyzeralo, keby si povedal: "Vy ste písal..." (myslíš tým napr. 2 osoby) 
pise pri vykani, vtedy sa casto pouziva "Vy ste pisal", aj ked spisovne to ma byt "Vy ste pisali"
Martin Rázus
Nevykajte nikdy pane kde ste bol,
kto tak vyká ten je vôl.
Ten, kto chodil do slovenskej školy
vyká pekne pane, kde ste boli?

Nevykajte nikdy pane kde ste bol,
kto tak vyká ten je vôl.
Ten, kto chodil do slovenskej školy
vyká pekne pane, kde ste boli?
Príspevok z jednej témy:
Len pri pohľade na to slovo musí človekovi docvaknúť, že ypsilon tam asi nebude a vôbec sa tam nehodí. Zjavne ale nedocvakáva všetkým...objednal som si baterie, nabyjacku a usb video capure device...
ty tiež tomu slovenčinovi dávaš zabraťrados915 napísal:Len pri pohľade na to slovo musí človekovi docvaknúť, že ypsilon tam asi nebude a vôbec sa tam nehodí. Zjavne ale nedocvakáva všetkým...
toto je uz fakt extremdobre dýky za pomoc skúsim to nájsť
-
pryja
Darca
No niekto daruje karmu za pomoc, niekto dyku 
Aký problém? Správne je tvar človekovi aj človeku, takže neviem, kam mieri tvoj príspevok.pinco napísal:ty tiež tomu slovenčinovi dávaš zabrať