Ďalší "koniec" sveta
-
javatar
Hardcore addict
Re: Ďalší "koniec" sveta
nie - nezda sa ti - vstva prachu v atmosfere dokaze narobit dost velke skody - ak by bola dostatocne husta tak vyhubit komplet zivot - jedina moznost ako prezit by bola utekat smerom k teplu od zemskeho jadra....
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Odhadovana sila narazu rovna 850MT (pre porovnanie Hirosima 5,2MT, TSAR 50MT, Tunguzsky meteorit(ak to bol meteorit) 10-20MT), myslim, ze ak by to spadlo, bolo by to "nadherne".Frco napísal:Má priemer asi 300 metrov, hmotnosť 100 miliónov ton a odhaduje sa, že by mohol Zem zasiahnuť obrovskou silou.
Aj keby do nas hned narazil, neverim v nejaky koniec sveta, max velke straty na zivotoch, radovo 10tky milionov, plus dalsie problemy. Ale koniec sveta urcite nie, na to je moc maly.
-
javatar
Hardcore addict
850MT?
to by bola pekna vlnka keby to padlo do oceanu...
Nuž ak do oceánu tak treba surfy vytiahnuť a bude zábava.
-
Old Dirty Bastard
Guru
tie "nasa výpočty".. tomu som nikdy popravde neveril.. vedia zistiť priemer 300m, ok.. (aj to je len približná záležitosť, kto vie aká by bola reálna hodnota), ale ako zistia hmotnosť objektu, ak nemajú šancu zistiť/skúmať z čoho je zložený, je to len (v najlepšom) hrubý predpoklad? rovnako môžu len hrubo predpokladať aká časť objektu sa zničí pri vstupe do atmosféry, akou rýchlosťou sa pri vstupe objekt spomalý, čiže v konečnom dôsledku je výpočet sily nárazu len "výstrel na slepo".
-
javatar
Hardcore addict
no uplne presne vypocty samozrejme nevedia spravit ale
1. na zaklade roznych typov vln je mozne zistit zlozenie dostatocne presne (obdobne sa hlada ropa a ine nerasty)
2. asteroidy maju povacsine podobne zlozenie
3. aka cast objektu sa znici pri vstupe do atmosfery zalezi od zlozenia a tvaru - ako zistia tie mas vyssie
4. za predpokladu ze asteroid nie je pruzny ani tvarny (co si myslim ze predpokladat mozme) je spomalenie zavisle len od tvaru (nakolko hmotnost z rychlostou padu telesa nesuvisi)
1. na zaklade roznych typov vln je mozne zistit zlozenie dostatocne presne (obdobne sa hlada ropa a ine nerasty)
2. asteroidy maju povacsine podobne zlozenie
3. aka cast objektu sa znici pri vstupe do atmosfery zalezi od zlozenia a tvaru - ako zistia tie mas vyssie
4. za predpokladu ze asteroid nie je pruzny ani tvarny (co si myslim ze predpokladat mozme) je spomalenie zavisle len od tvaru (nakolko hmotnost z rychlostou padu telesa nesuvisi)
javatar čím to je, ži si taký silný v tejto problematike? 
Inak samozrejme, že sa to vypočítať dá. Vypočítať sa dá všeličo
Ale je tam tá miera pravdepodobnosti, ktorú má javatar tak rád. Totiž ak počítajú, či nás v roku 2036 zasiahne meteorit a vypočítajú, že je pravdepodobnosť 0.05, tak skonštatujú, že pravdepodonosť tu je a treba to ohlásiť. No a o ostatné sa postarajú médiá. A čo by výsledok neprikrášlili, keď na ňom môžu ešte aj zarobiť 
Inak samozrejme, že sa to vypočítať dá. Vypočítať sa dá všeličo
-
javatar
Hardcore addict
nie som silny v tejto problematike ale tak silne nemam rad ked niekto hovori ze sa nieco neda lebo je to zlozite... (pripadne lebo si nevie predstavit ako sa to da)
a to stou pravdepodobnostou si vystihol
a to stou pravdepodobnostou si vystihol
-
Old Dirty Bastard
Guru
áno, samozrejme môžu použiť rôzne typy vĺn s nekonečným dosahom aj na vzdialenosti x svetelných rokov, potom môžu čakať spätne na príjem údajov, ktoré sa nemajú šancu ani trochu skresliť počas tak dlhej vzdialenosti putovania vesmírom (externých vplyvov vhodných na to xyz). alebo by sme mohli taktiež predpokladať, že asteroid je vytvorený z nám neznámeho materiálu.. (prípadne materiálu, ktorým ani na povrchu tie tvoje vlny nepreniknú, či pošlú skreslené hodnoty) odkiaľ máš, že takmer každý asteroid sa skladá z toho istého materiálu? koľko asteroidov sa už podarilo vedcom reálne skúmať? či všetci používali tie "vĺny" ako jediný prostriedok? (nie, neboj sa.. viem čo si myslel) ak je podľa teba slovné spojenie "ten istý materiál" všeobecne chápaný ako "šuter", tak jo.. tak nejak to bude..
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Asteroidy sa nachadzaju v nasej slnecnej sustave, obiehaju okolo slnka ako planety, no s odlisnymi orbitami. Z toho vyplyva, ze to meranie sa uskutocnuje na relativne kratku vzialenost, ziadne svetelne roky.
Asteroidy su zlozene viac menej z kremiku, uhliku a kovu (pokial mi je zname nikel, zelezo), ale su aj take, ktorych zlozenie nepozname, to je pravda. Skumat mozes akekolvek, ktore dopadli na Zem
Asteroidy su zlozene viac menej z kremiku, uhliku a kovu (pokial mi je zname nikel, zelezo), ale su aj take, ktorych zlozenie nepozname, to je pravda. Skumat mozes akekolvek, ktore dopadli na Zem
Jój, takýchto zrážok už malo byť..
Určite sa nemusíme báť.
Určite sa nemusíme báť.
-
Old Dirty Bastard
Guru
na zem žiadny poriadný ale nedopadol (v dohľadnej dobe - rozumej pár miliónov rokov), tak prečo len predpokladať, že také krpaté šutre by sa zhodovali v zložení s obrovskými.. keď sa jedná v podstate len o ich čiastkové okrajové úlomky.. kto ho vie, čo by bolo hlbšie..
vsetko su to 3,14coviny aj 2012 aj toto aj vsetky ine... ludia na tom chcu zbohatnunt, resp. si niekto musi riesit komplex tym, ze zastrasuje inych...
... ale vsetko je mozne :} aj to ze zajtra vyhrajem loto
... ale vsetko je mozne :} aj to ze zajtra vyhrajem loto
heh to s tým pí ma dostalo
aj tá kniha je dobrá

-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Toto ale nie je <>ina, toto je vedecky fakt. Ziadne, ze konci sa maysky kalendar tak co to bude az to bude, velky bullshit. Apophis nam krizi drahu ci sa ti to paci alebo nievsetko su to 3,14coviny aj 2012 aj toto aj vsetky ine...
ste mojimi svedkami, ze ziem kefu, ak sa to stane.
Myslím, že ak sa to stane, tak tú kefu ani nestihneš zjesť. A v tom momente nám to asi aj tak bude všetkým jednoredge napísal:ste mojimi svedkami, ze ziem kefu, ak sa to stane.
co sa nestane.
Bože, to je zas článok, autorka by sa mala ísť hanbiť do kúta a mali by jej zamedziť prístup k médiám, nech nešíri dezinformácie a paniku. Že zánik Zeme, koniec sveta... 
-
javatar
Hardcore addict
ja neviem ludia - jedna vec je pristupit k tomu objektivne ako napr. S.T.E.A.L.T.H. - moze sa to stat (uz sa to raz stalo tak preco nie zas), treba sa vsak povzniest na to ako to prezentuje bulvar(spravny pristuo) a druhy pristup je povedat si "to sa nemoze stat" (aj ked sa to uz raz stalo) - to je uz debilizmus
ja netvrdim ze sa to stane alebo ze ma Apophis potencial na znicenie zivota na zemi, rovnako nie som proti robit si z toho srandu, ale povedat si - to sa nestane a neuvies ziadny argument?
osobne si myslim ze zrovna tento tiez len tak prejde okolo - keby bola pravdepodobnost zasahu dost vysoka tak sa uz premysla nad sposobom ako tomu zamedzit bez toho aby o tom verejnost cokolvek vedela....
ja netvrdim ze sa to stane alebo ze ma Apophis potencial na znicenie zivota na zemi, rovnako nie som proti robit si z toho srandu, ale povedat si - to sa nestane a neuvies ziadny argument?
osobne si myslim ze zrovna tento tiez len tak prejde okolo - keby bola pravdepodobnost zasahu dost vysoka tak sa uz premysla nad sposobom ako tomu zamedzit bez toho aby o tom verejnost cokolvek vedela....