Eletrotechnik alebo mechatronik?
Eletrotechnik alebo mechatronik?
končím 9. ročník a neviem sa rozhodnúť medzi týmito dvoma odbormi. Navštevovať by som chcel jeden z nich na SOŠ Nováky. bol by som rád keby mi sem niekto zasvätený napíše nejaké skúsenosti alebo odporúčanie 
Re: Eletrotechnik alebo mechatronik?
ale čo vlastne chceš??vedieť ktoré je lachšie na učenie alebo ktorý lepšie zarábajú ??alebo čo??musíš to trošku upresniť.ale mal bi si si vybrať to ktoré ťa bude baviť 
technika, elektrika a vsetko okolo toho ma bavi. o ucenie mi nejde. niekedy som rozmyslal aj o gymnaziu ale od toho som upustil kvoli okamzitej potrebe vs. v buducnosti si chcem spravit aj vysku ale chcem mat istotu uz po strednej. myslim ze rozumiete. a samozrejme ze ma zaujima co je lepsie platene
ale chcem aby som bol s robotou spokojny, aby ma naplnala
ale kto by nechcel. chcem sa spytat napriklad ludi co maju vystudovane tieto odbory s cim pracuju a kde. aj som cital opis odborou ale dostatocnu predstavu som si neutvoril.
-
Janio
Zablokovaný
- Kontaktovať používateľa:
Tak ja študujem aj elektrotechniku... (Technické informačné služby v elektrotechnike) máš tam 50% ele a 50% ekonomika... To by som odporučil aj tebe. Na výšku môže ísť na ekonomickú, alebo elektro (podľa toho čo chceš...)
No ale k tvojej otázke, ja by som zvolil elektrotechniku, či silno prúd, alebo slabo sa už rozhodneš sám. No nezabúdaj, že je dosť ťažká a hlavne prvý ročník samé vzorce etc. Koniec koncov ele je sama o sebe veľmi ťažká... A mojím neodborným okom by som povedal, že elektrotechnici sú viac žiadaný a aj viac zarábajú...
No ale k tvojej otázke, ja by som zvolil elektrotechniku, či silno prúd, alebo slabo sa už rozhodneš sám. No nezabúdaj, že je dosť ťažká a hlavne prvý ročník samé vzorce etc. Koniec koncov ele je sama o sebe veľmi ťažká... A mojím neodborným okom by som povedal, že elektrotechnici sú viac žiadaný a aj viac zarábajú...
TIS by som ti neodporučal to su učtovníci to už rovno na obchodnu
a medzi el. a mech. ----> určite elektrotechnika , snad každeho mechatronika čo poznám to olutoval , že tam šiel
a medzi el. a mech. ----> určite elektrotechnika , snad každeho mechatronika čo poznám to olutoval , že tam šiel
presne taketo nieco som chcel pocut. od zaciatku som rozmyslal o elektrotechnike a cim dalej tym viac sa v tom utvrdzujem. neviem ako to je so silno/slabo prud. ta sos v novakoch ma uz dlhsie nedostupnu stranku a neviem ako to tam je. myslim si ze to je aj aj. budem rad ked mi este toto niekto upresni. dik za odpovede
-
Janio
Zablokovaný
zaxman je to z 50% jedno z 50% druhé... Prvé 2 roky praxuje v elektrotechnike a druhé 2 v ekonomike... Získa základy, ktoré sa mu neskôr pri zakladani firmy a vôbec zídu... Môže si vybrať či bude pokračovať ako ekonóm, alebo ako elektrotechnik na vysokej, učivo to isté, len nepôjdu až tak dopodrobna, ale keď ho to baví tak to nie je problém doučiť sa aj sám
-
Suffel
Guru
ja uz 3 roky som na elektrotechnickej odbor elektrotechnik a nemozem sa stazovat.. su predmety ktore su tazsie ale zase aj ktore su lahsie je to vlastne u kazdeho ine kazdy sa hodi na nieco ine.. my sme sa po 2 rokoch delili na spotrebnu a automatizacnu techniku som v automatizacnej a velmi som spokojny, vsetko co sa ucime ma bavi a urcite ak budem v tom pokracovat aj na VS uplatnenie najdem (aspom dufam
).. tak asi tolko takze ja urcite odporucam elektrotechnika...
-
Experience
Light Expert
Poviem ti to takto:
Je jasné, že v prvom rade musíš ty vedieť aké máš záľuby, ale skúsim ti to zhodnotiť.
Podľa mňa predmet mechatronika není moc dobrá voľba. Kedže na Slovensku tento odbor není skoro vôbec rozvinutý.
Čo sa týka elektrotechniky, veľa ľudí tam ide s tým, že chcú robiť s PC, informatika, atď. To je síce pekné, ale zrovna takýto ľudia spokojný nebudú. Čo sa týka PC, je tam toho dosť málo a na dosť slabej úrovni. Aj keď je tam určité programovanie, a to mikrokontrolérov. Skús sem napísať, čo od školy požaduješ, konkrétne tvoje očakávania, a konkrétne, čo ťa baví.
Len vravím, ak chceš ísť na tú mechatroniku, zisti si, niečo o tej škole. Lebo poviem ti na rovinu, keď není kvalitná škola, človek by povedal, že mechatronik bude vedieť strojarinu aj elektrotechniku, ale pravda je často iná, a to taká, že dotyčný nebude vedieť ani 1.
Je jasné, že v prvom rade musíš ty vedieť aké máš záľuby, ale skúsim ti to zhodnotiť.
Podľa mňa predmet mechatronika není moc dobrá voľba. Kedže na Slovensku tento odbor není skoro vôbec rozvinutý.
Čo sa týka elektrotechniky, veľa ľudí tam ide s tým, že chcú robiť s PC, informatika, atď. To je síce pekné, ale zrovna takýto ľudia spokojný nebudú. Čo sa týka PC, je tam toho dosť málo a na dosť slabej úrovni. Aj keď je tam určité programovanie, a to mikrokontrolérov. Skús sem napísať, čo od školy požaduješ, konkrétne tvoje očakávania, a konkrétne, čo ťa baví.
Len vravím, ak chceš ísť na tú mechatroniku, zisti si, niečo o tej škole. Lebo poviem ti na rovinu, keď není kvalitná škola, človek by povedal, že mechatronik bude vedieť strojarinu aj elektrotechniku, ale pravda je často iná, a to taká, že dotyčný nebude vedieť ani 1.
Ja chodím na elektrotechnickú a pre mňa to bol jeden z najväčších failov aké som v živote urobil. Ešte som si myslel, že v tretej triede keď si vyberám odbor a 2 voliteľné predmety ma aspoň niečo začne baviť bohužiaľ nezačalo. Našťastie som si vybral angličtinu a manažment a to je tak jediné čo ma baví. Už odpočítavam mesiace kedy odtiaľ vypadnem. FEIka ani FITka u mňa nehrozí. Týmto vysokým školám sa chcem vyhnúť veľkým oblúkom. A v triede čo počúvam je nás veľa takých čo to ľutujú. Mal som ísť na gympel, takže si veľmi dobre premysli čo chceš, aby si to potom neľutoval ako ja.
A ku známkam - známky mám celkom fajn nato, že sa skoro vôbec neučím ... Predmet je ťažký podľa toho akého máš učiteľa.
A ku známkam - známky mám celkom fajn nato, že sa skoro vôbec neučím ... Predmet je ťažký podľa toho akého máš učiteľa.
nemam bohvieaky zaujem zaoberat sa vyslovene PC. pocitacom sa dost rozumiem, ked je daky problem, vzdy si poradim sam. ale radsej by som bol keby si napr. viem opravit pokazeny zdroj
informatika nie. bavi ma zistovat ako veci funguju, na akych zakonoch atd... bol by som stastny keby som sa dostal do nejakeho vyvoja alebo testovania prototypov a tak. planujem ozivit stavebnicovy zosik, postavil som si repro - a nie len jeden par. nemam zaujem zaoberat sa ani ekonomikou. v Handlovej budu otvarat odbor mechatronik. v prispevku nad tymto napisal to co som si myslel. mechatronik - strojar aj elektrotechnik. myslel som ze sirsie zameranie ale naozaj neviem na akej urovni su skoly v okoli.
-
redliner
King
Brat taktiež končí 9. ročník, chcel by ísť na SPŠ Strojnícka v PO ale nevie sa rozhodnúť medzi strojárstvom (grafické systémy)
a TIS (zameriava sa viac na prácu s PC keďze ovláda HTML a učí sa v PHP) Viem že to nie sú odbory čisto zamerané na informatiku ale ktorý by sa mu viac hodilo ?
a TIS (zameriava sa viac na prácu s PC keďze ovláda HTML a učí sa v PHP) Viem že to nie sú odbory čisto zamerané na informatiku ale ktorý by sa mu viac hodilo ?
-
Experience
Light Expert
Tak pokiaľ máš záujem stavať zosiky, repráky, atď, jednoznačne elektrotechnika. Problém dnešných elektrotechnických škôl je v tom, že možno 3 žiakov z celej triedy tá elektrotechnika zaujíma, a sú tomu ochotný venovať čas aj mimo školy. Takže pokiaľ ťa to baví a chceš sa v tom naďalej vzdelávať, vravím, jednoznačne elektrotechnika. Na mechatronike sa toho z elektrotechniky naučíš oveľa menej. Ako vravím mechatronika je kombinácia strojariny a elektrotechniky a absolvent dokopy nič nevie, česť výnimkám.radeon09 napísal:nemam bohvieaky zaujem zaoberat sa vyslovene PC. pocitacom sa dost rozumiem, ked je daky problem, vzdy si poradim sam. ale radsej by som bol keby si napr. viem opravit pokazeny zdrojinformatika nie. bavi ma zistovat ako veci funguju, na akych zakonoch atd... bol by som stastny keby som sa dostal do nejakeho vyvoja alebo testovania prototypov a tak. planujem ozivit stavebnicovy zosik, postavil som si repro - a nie len jeden par. nemam zaujem zaoberat sa ani ekonomikou. v Handlovej budu otvarat odbor mechatronik. v prispevku nad tymto napisal to co som si myslel. mechatronik - strojar aj elektrotechnik. myslel som ze sirsie zameranie ale naozaj neviem na akej urovni su skoly v okoli.
Nato si ako prisiel prosim ta ? Automobilovy priemysel, Siemens, Honeywell a X- dalsich, mozem pokracovat ak chces.Experience napísal: Podľa mňa predmet mechatronika není moc dobrá voľba. Kedže na Slovensku tento odbor není skoro vôbec rozvinutý.
Ano je pravda, ze mechatronika sa neuci na SS dlho ale zase je potreba zabezpecit studijne pomocky(PLC, 3D softy, programovatelne stanice etc) a skoly, ktore ucia MET su na tom s vybavenim dobre. Samozrejme je ich malo, ktore to ucia.
Uplatnit sa v obore mas vacsiu sancu s elektrotechnikou (podla mna) ale ak nebudes to flakat a popripade by si sa zucastnil nejakej tej SOČ-ky (ak by som bol mechatronik) tzn. ziskal by si pomerne velke mnozstvo novych informacii, znalosti a hlavne by si sa naucil ako nieco vznika od nuly tak by si bol na dobrej ceste. Preukazal by si tym kreativitu, samostatnost a ochotu robit nieco naviac.
Ake predmety sa ucia na mechatronike a ele ti pisat nejdem. Ja som si vybral MET a bol som uplne spokojny, teraz ju tiez studujem na VS.
PS: doc. Ondrusek nas vzdy tak motivoval na hodinach, ze aky dobry odbor mame, strasne dobre sa to pocuvalo tie jeho historky
(Ber to ako moj subjektivny nazor).
Ci si vyberies jedno alebo druhe je len na tebe ako tu sancu vyuzijes. GL
ako vravím TIS je blbost , tento odbor stôjho brata spravy sekretárku a to myslim uuuuuplne vážneredliner napísal:Brat taktiež končí 9. ročník, chcel by ísť na SPŠ Strojnícka v PO ale nevie sa rozhodnúť medzi strojárstvom (grafické systémy)
strojárstvo bude mať na PC ale nie html ani php , ale budu tam programi ako autoCAD , proengeneering atd. proste kreslenie sučiastok atd. v neskoršom ročniku ak ho to bude baviť su záverečne práce ktore vyzeraju nejak takto : motor kamiona,motorova píla, atd. všetko v 3D a do posledneho šrobíka tak ako v skutočnosti daná vec vyzera, samozrejme ho to musi baviť, ak chce niečo ako HTML,PHP a programovanie a ine veci tak to mu nedá žiadna stredná škola, to len samoštudiom - len by som sa snim porozprával či naozaj vie čo to to programovanie je , lebo v tomto veku si mysli že programovanie a práca s PC je hranie sa hier a chatovanie , a ked príde na radu učenie sa jazykov ako html a php tak zrazu bum ....čo to je ? toto som nechcel
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
nech sa rozhodnes pre cokolvek, rozhodni sa dobre ... a nerozhodni sa pre TIS - nechces predsa aby z teba bola studovana asistentka 
na elektre skysnes pri detailoch fungovania elektrosveta, ziskas pravdepodobne lepsie poznatky z programovania a z praktickej stranky automatizacie
na mechatronike (ktoru som mal na SS a dva roky aj na VS) ziskas sirsi prehlad ... nebudes vedet ani zdaleka tolko co strojar, ani zdaleka tolko co elektrikar, ani zdaleka tolko co programator ci automatizer, ale budes vediet dost na to, aby si si vedel predstavit nejaky problem z viacerych profesnych uhlov
... a to ja trebars dnes a denne ocenujem, ked nieco robime ... strojari si vacsinou hladia iba strojariny (az kym niesu dobri a neziskaju nejake skusenosti z inych odborov) a podobne, ale ty dokazes najst pravdepodobny problem v spojeni roznych pristupov 
na elektre skysnes pri detailoch fungovania elektrosveta, ziskas pravdepodobne lepsie poznatky z programovania a z praktickej stranky automatizacie
na mechatronike (ktoru som mal na SS a dva roky aj na VS) ziskas sirsi prehlad ... nebudes vedet ani zdaleka tolko co strojar, ani zdaleka tolko co elektrikar, ani zdaleka tolko co programator ci automatizer, ale budes vediet dost na to, aby si si vedel predstavit nejaky problem z viacerych profesnych uhlov
-
D_I_C_K
Light Professional
Podla mna mechatronik ak sa ti nechec učiť a venovať sa tomu naplno tak na mechatronika ani nechod.. tažky odbor je to vsehochut...som niečo ako mechatronika fakt mas tam strojarstvo eletrotechniku dokopy programovaniea taketo blbosti apricom elektrika je len flakaren uplne si myslim ze lektriku si vyber ale ja keby osm bol 9 v zivote nejdem na priemyselnu skolu..uz nikdy!:DD
dick a preco nie priemyslovka?
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
elektrika tiez nieje ziadna flakaren ... mozno na istych "skolach"
... u nas to mali elektrikari draho vydrete, ale po strednej si mohli povedat ze co-to vedia co sa elektrotechniky tyka 
-
D_I_C_K
Light Professional
no to hovorim o sebe že ja by som už na to nešiel...tak SPŠ Poprad nevravím že nejaka super škola čo sa hodnotenia týka prave naopak učíš sa vieš sereš na to maš problemy...ale elektrotechnik sa uči len čiste elektriku a mechatronik je vlastne elektrikár spojený so strojárom teda u nás na škole to tak je...