Súboj titánov: Creative Megaworks S550 vs. Logitech Z-5500

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Súboj titánov: Creative Megaworks S550 vs. Logitech Z-5500

Príspevok od používateľa uplink »

Ahojte,

Vzhľadom na celkom komické reakcie a ponuky, ktoré mi prišli na moje teraz už ex-repro, som sa rozhodol ich zrecenzovať a porovnať s mojími aktuálnymi repro, aby som týmto spôsobom vyviedol aspoň pár zblúdilcov z tmy do svetla pravdy. Testovacia zostava:

- Creative X-Fi HD
- Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champion
- Asus Xonar D2/PM
- Asus Xonar HDAV 1.3 + panel
- 4 x 5 m² izba

Takže začneme pekne poporadí s faktami:

Creative Megaworks S550 THX

- svetlo sveta uvideli 14. Marca 2003
- boli navrhnuté ako plne HT repro. systém
- výkon repro je:
- satelity - 70W true power
- subwoofer - 150W true power
- "smash power" - 500W [5x70W + 150W]
- žiadny P.M.P.O. bullshit
- sú plne analógové
- zosík je zabudovaný v subwoofery + dekóder ditto
- subwoofer smeruje do zeme
- odstup signálu od šumu 99 db
- frekvenčny rozsah repro a subíku 20 Hz - 20 KHz

Logitech Z-5500 THX

- svetlo sveta uvideli 27. Októbra 2004
- boli navrhnuté ako PC filmové repro s hernou podporou, nie ako HT systém
- výkon repro je:
- satelity - 62W true power / center - 69W true power
- subwoofer - 188W
- R.M.S. - 505W [real power]
- 1010W peak [P.M.P.O.?]
- sú analógovo-digitálne [NiE plne digitálne!]
- zosík je v subíku + dekóder je v olvádači
- subwoofer smeruje smerom ku poslucháčovi
- odstup signálu od šumu 93,4 db
- frekvenčný rozsah repro a subíku 35 Hz - 20 KHz

A teraz prax:

Creative Megaworks S550 THX

:plus: :plus: krásny čistý zvuk s veľmi slabým a nerušivým šumom na analógovm výstupe
:plus: :plus: dokonale čistý zvuk bez akéhokoľvek šumu za použitia D/A prevodníku [DDTS-110] krásne výšky, stredy aj prenikavé a mäkké basy
:plus: veľmi rozumný výkon pre domáce izby a k PC, dajú sa pustiť naplno, bez toho aby človeku urvalo bubienky
:plus: THX Certifikát
:plus: krásna reprodukcia ako hudby, tak filmov a aj hier
:plus: nerušivé diaľkové ovládanie
:plus: solídna výdrž diaľkového ovládania
:plus: nestráca na kvalite ani po rokoch používania
:plus: defaultné nastavenie repro je vyvážené a príjemné
:minus: :plus: decentný a nenápadný výzor, nie každému vyhovuje
:minus: nemajú vstavaný digitálno-analógový prevodník tým pádom nemajú spdif vstup/výstup
:minus: ľahko sa strácajú gumené nožičky zo satelitov a diaľkového ovládania [na diaľkáči mi chýbajú 3 :D a na satelitoch 1]

Logitech Z-5500 THX

:plus: :plus: fakt kinový zážitok z filmu
:plus: naozaj zaslúžený THX Certifikát
:plus: super výzor
:plus: extrémny výkon, nevhodný do menších miestností [aspoň ja ich nemám viac ako na 60%, ináč je to overkill, hlavne pri hudbe, filmy dám aj na 100%]
:plus: bohaté nastavenia zvuku cez diaľkové ovládanie
:minus: nedá sa vypnúť podsvietenie diaľkového ovládnia [WTH? :/] vždy musím vypnúť celé repro, aby to nesvietilo
:minus: mizerná reprodukcia hudby, nečistá, zamlčané stredy a výšky skrze subwoofer
:minus: reproduktory stále šumia [WTF? však tak ako šumia tieto v digi režime nešumeli ani Creativy v analógu]
:minus: bzučia [WTH?! to je trochu moc, nie? Digi zvuk a bzučia ako včielky, aj pri reprodukcii, aj keď sú "potichu"]
:minus: subwoofer v deafultnom nastavení totálne zabíja satelity, treba ho zoslabiť z továrenských nastavení [defaultných]
:minus: diaľkové sa zvykne kaziť, ale keď vrátite dialkáč, dostanete celé nové repro :D [ :plus: ] takto vznikajú Logitech Z-5500 siroty, čo nemajú dialkové
:minus: veľmi slabý zážitok pri hrách, je fakt cítiť že repro boli stavané hlavne na tie filmy :(
:minus: tupé tvrdé basy, nepríjemné a miestami až "ubližujúce", Creativy mali síce prenikavé [až do pľúc ich bolo cítiť :)], ale príjemné, Logitechy sú moc agresívne

No, toto je môj subjektívny názor. Spravil som ho po 5+ rokoch s Creativmi a 2och týždňoch vlastého vlastíctva Z-5500 + poznania od klientov po mnohých rokoch.

Celkové dojmy a záver

Veľmi ťažko sa lúčim s Megaworksami, boli to v skutku naj repro vo svojej cenovej, aké som kedy mal. Z-5500 pokladám len za dočasný systém, ktorý čoskoro nahradí niečo iné [Hercules?]. Preto aj ostali vo fóliach a zviazané káble. Sú fajn náhrada ku X-Fi HD, ale v žiadnom prípade nie ako dlhoročné riešenie. Logitech sa posnažil, ale ani z diaľky sa svojou kvalitou nechytá na staršie a menej obľúbené Creativy. Toť môj názor.

So, are You Creative or not? It's Your call!
Prílohy
logitechz-5500.jpg
MWorks550_b.jpg
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Súboj titánov: Creative Megaworks S550 vs. Logitech Z-5500

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Pekna recenzia, chvalim, K+. Len jedna kriticka poznamka. Trošku by som zvažil použivanie slov ako "dokonaly", "krasny" a pod v suvislosti so zvukom u takychto reproduktorov. Čo by si pisal v pripade, ak by si recenzoval nejaku zostavu za tisicky eur?
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

prave naopak, kedze je to recenzia pre uzivatelov hojka, slova ako "dokonaly" ci "krasny", je presne to, co tu bezny clovek potrebuje pocut...jednoslovne ohodnotenie :) ja ako laik v tomto odvetvy by som odbornejsim frazam zrejme nerozumel...proste ja nepotrebujem vidiet cisla, grafy, a podobne veci ktore clovek vidi v beznej recenzii, pre mna je dolezity prave ten jednoslovny (nepodplateny) nazor :)
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Nikdy som recenzie na repro nečítal, pretože som nemal v pláne kupovať takéto repro. (manželka alebo svokra by ma vyhodili z okna keby som to osolil :D :D ).
Ale toto sa mi čítalo dobre. Budem si tie recenzie na repro asi viac všímať, pretože plánujem do budúcna niečo take kúpiť. K+
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ryan Giggs napísal:Pekna recenzia, chvalim, K+. Len jedna kriticka poznamka. Trošku by som zvažil použivanie slov ako "dokonaly", "krasny" a pod v suvislosti so zvukom u takychto reproduktorov. Čo by si pisal v pripade, ak by si recenzoval nejaku zostavu za tisicky eur?
To je trochu môj zlozvyk - za ten sa ospravedlňujem. Samozrejme "šuštítka", alebo "umelohmotné" hračky za 300-500 evri nebudú hrať ako Bowers and Wilkins Nautilus s Krell subwooferom. Ide skôr len o to ze som chcel spraviť recenziu na počítačové repro. Tzn. repráky, ktoré boli svojím pôvodom navrhnuté ako gamerské [pc, x-box, ps], alebo HT [home theater] entertainment repro pre PC. A Bohu žiaľ, tieto dvoje ak si odmyslím Bose Companion a Bose Cinema tak sú jediné repro, ktoré do tejto úzkej kategórie spadajú.

Tak isto je to hrubo subjektívna recenzia, určite si si všimol že som vynechal kopec sekundárnych parametrov, ako priemer jednotlivých repro, chýbajúce výškové repro a ich kritiku, celkovú teoretickú akustiku jednotlivých bedničiek a ich teoretické podmienky na ňu + kopec iných testov, ktoré sa dočíta bežný človek v profi recenziách.

Mnohé "profi" recenzie Ti totižto nahukajú do hlavy že ten a onen produkt je ten naj [povedzme A-DATA pamäte]. Človek si kúpi A-DATA Gamer Edition a po pol roku mu odídu. Toto však pán recenzent nespomenul, buď preto, lebo to nemal spomenúť, alebo pre chýbajúce skúsenosti. Ja som bral v ohľad práve tieto kritické parametre a kvality, ako sú životnosť, vzhľado na to že u klientov hrajú aj S550 THX, S750 THX a aj Z-5500 už dlhé roky, a tým myslím naozaj dlhé roky [6+].

Ináč som rád veľmi za ohlas[y]! :) :plus:

P.S.: Síce nie som audiofil, ale počul som naživo u klientov desiatky drahých audiosystémov, od štúdiových repro, cez drahé tisícevriové HT až po custom "super-high vision like" repro sústavy. Tieto veľké zostavy nehrajú kvalitnejšie ako tie moje ex-creativy [podľa môjho názoru], ale hrajú rovnako kvalitne pri vyššom výkone. Jednotlivé systémy mali buď naboostovanejšie výšky, stredy, alebo iné basy. V podstate pri každom systéme som našiel niečo, čo mi nevyhovovalo. Totižto keď sú repro veľké, tak sa ani tomu šumu častokrát človek nevyhne, aj keď sa jedná o samotné aktívne repro s vlastý D/A prevodníkom, tak aj na tej krátkej dráhe od základne repráku ku samotnému reproduktoru je dráha, ktorá je síce odrušená, ale nie dokonale a ten šum je tam predsa len prítomný.

Takže čo sa týka drahých "desať až stotisícových" zostáv, tak im nejako extra nefandím. Sú veľké, nespratné, určené pre veľké priestory a nie pre izbičky PC hráčov a tých čo pozerajú filmy cez PC na telke vo svojom malo bytíku.

V skutku svojím výkonom "prehluší" akákoľvek HT zostava od 400 evri tie moje megaworksy...ale kvalitou zaostáva veľmi ďaleko, tak isto aj za Logitechmi. Jediné repro ako som spomenu, ktoré krute konkurujú Logitechom a Creativom sú práve Bose. Ale tak tie majú aj svoju cenu, že áno.

Ostatné repro systémy sú buď 2.0, 2.1 a keď sa jedná o HT, tak nemajú dostatočnú kvalitu a čistotu zvuku, lebo výrobca vsadil na ich "hluk", namiesto ich "zvuku".

P.S.2.: Ak má človek peniažky na obrovský byt, alebo gigantický rodinný dom, ručím za to že sa nebude pozerať po repro za 300 evri :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Isto je to na PC prevádzkovanie hudby v tej hornej kategórii. Aj vzhľadom ku pomerne malému posluchovému priestoru. Akustika pre priestorový vnem v byte je náročná, a nie každý má zatlmený priestor cez 100 m kubických. Ja som to riešil priestorovo prepojením dvoch miestností, v starej zástavbe, takže aj vysoké stropy, cca 140 m kubických, analog s expanziou dynamiky, SQ, QS, CD4 /4 x 100 W/ s 4pásmovými repro 100l Marantz, a samozrejme bez počítača /LP, CD, mgf, SAE, dolby pro, dbx/. U toho sa ale nedá nič iného robiť... Na bežné účely v pracovne mi postačujú aj 30l drevené 3 pásmové aktívne bedne Redstar.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jarda.j - a marantz speaker set so všetkou technikou vyšiel na 280 evri? Alebo 150? :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Len som rozšíril obzory, v dobrom, pre hudbu. Samozrejme je to iná kategória, a iba sviatočná. 120 dB dynamika - klasika, organ, jazz a.i. Samozrejme tá varianta pre PC je výborná. Pre moju pracovňu až moc, mám tam málo miesta. O cene radšej nehovorím nič. Tá nestačí ani na jednu Marantz LS-17A - 8 Ohm 300 watts - 5 way... a možno to prepojím s PC pre digitalizáciu archívu LP/MG

Max input is 300 watt Frequency responce is 20-40,000 hz, Cross-over frequency is 700Hz/7,000Hz/14,000Hz Rated sensitivity is 99 dB/W/m (Woofer is 16-1/8 '') - (Mid-range is 4"" x 2) - (Tweeter, horn type ) - (Super Tweeter is 1-1/2) Demenisions are 17-1/2 W x 27-3/16 H x 12-7/16 D, Weight is 40.7lbs
Prílohy
1595_pict_big_marantz_ls17a_b.jpg
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jarda.j - tak isto nič v zlom. To mi je jasné :) tam šlo len o to že keď má človek lofky na také repro, tak sa nebude kukať po týchto hračkách...toť sjo. Ale samozrejme, ako alternatíva je to super, škoda tej fin. náročnosti. Mám klienta čo má doma marantz repro sústavu [totálka netuším aký model, ani parametre :)], ku tomu kopec gearu [zosík, bd, dvd/rw, hdd...]. Je to fakt zážitok...ale tá cena...:)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Nafotím a priložím img... pre potešenie, všetko ostatné išlo samozrejme bokom, za kvalitu sa platí. Našťastie to je aj o hudobnom sluchu, takže je to v tejto kategórii iba o hudbe. Predvádzanie sa je k ničomu. Fanatik potrebuje práve iba tú kvalitu. Koncertná sieň doma...

hore som pridal stručné parametre a foto repra
Ryan Giggs
VIP
VIP

Pigesko napísal:prave naopak, kedze je to recenzia pre uzivatelov hojka, slova ako "dokonaly" ci "krasny", je presne to, co tu bezny clovek potrebuje pocut...jednoslovne ohodnotenie :) ja ako laik v tomto odvetvy by som odbornejsim frazam zrejme nerozumel...proste ja nepotrebujem vidiet cisla, grafy, a podobne veci ktore clovek vidi v beznej recenzii, pre mna je dolezity prave ten jednoslovny (nepodplateny) nazor :)
Ja tu ale nehovorim, že ma použiť nejake odborne frazy. Hovorim o inom. A sice, že použivať slova ako "dokonaly" a pod. u reprakov za "par" eur je trošku pritiahnute za vlasy. Ako potom nazve zvuk u repro za tisicky eur?! Tie 5.1 zostavy maju ďaleko od dokonaleho zvuku.
To ale nebola kritika tej recenzie, ani tych reprakov iba kritika par vyrazov, ktore sa nie v tomto pripade veľmi hodia.

uplink
Ja som to samozrejme aj bral ako recenziu repro k PC (a hlavne na filmy) a nebral ako porovnanie s "dospelymi" zostavami, ale predsa len je to o zvuku a ta jeho kvalita je v ramci určenia tych repro (k PC) na vysokej urovni - to nepopieram. Ale kvalitny zvuk ako taky je niečo ine. Išlo mi len čisto o tie jednotlive vyrazy. Pretože v ramci hodnotenia kvality zvuku ako takeho, nie su tie vyrazy prave vystižne.

To že ti nejaka draha zostava nehra dobre, nie je problem reprakov ale ich adekvatneho sparovania s komponentami (nie každy zosil sadne konkretnemu repru), resp. akustiky priestoru. Ale ako piše jarda. Izba v byte či dome nie je prave idealne akusticke miesto bez patričnych uprav.
A pokiaľ ide o šum, u takych drahych zostav, ten nie je vo väčšine pripadov spôsobeny prenosom (kablami) ale samotnymi nahravkami resp. paradoxne kvalitou repro. Dnes je totiž veľmi ťažke najsť nejaku kvalitnu nahravku (CD). Tie su väčšinou najslabšim člankom v reťazi. A čim kvalitnejšie repro, tym lepši detail a teda aj viac počuteľneho bordelu v nahravkach. Tie recenzovane repro nešumia paradoxne preto, že nie su dosť kvalitne aby dokazali ten bordel reprodukovať.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ryan Giggs - len na okraj, všetky repro sústavy ktoré šumia šumia bez akéhokoľvek signálu, len pasívne z rušenia okolia. Tým som chcel poukázať na nekvalitné odtienenie jednotlivých reprákov od prostredia. Reproduktory nemusia byť ani zapojené do zvukového výstupného zariadenia a už šumia, alebo bzučia. Takže s kvalitou nahrávok to bude mať pramálo spoločného...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Reproduktor sam o sebe nie je aktivny prvok, ten šumieť nemôže. Šumi niečo ine čo doňho lezie. Pri kvalitnych kabloch je to malo pravdepodobne. Stači zajsť do ktorehokoľvek hifištudia kde sa daju drahe zostavy vypočuť a ver tomu, že žiadna zostava šumieť nebude. Je to problem konkretneho (zrejme) "neodborneho" zapojenia. Nie problem repra, kvalitnych kablov či komponentov.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Šum je závislý na použitých aktívnych prvkoch, predovšetkým v prvom stupni. Pre kvalitu se používajú špeciálne nízkošumové IO alebo tranzistory. Brum je dvojího druhu - špatná filtrácia napájania a dvojité zemnenie. Zaradením expanzného procesora sa dosiahne "počuteľnosť ticha", ale to nebude o MP3.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Však o tom píšem, že väčšina "kvalitných" repro sústav nie je dodávaná s dostatočne odtienenými káblami. A btw. sú aj aktívne repro, ale tie sú úplne iná cenová. Tak že má každý repro vlastný D/A prevodník a vlastne vznik šumu môže vzniknúť len vo vnútry samotného repráku. To je samozrejme extrém.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Kvalítne sústavy bývajú pasívne. Pre ich prepojenie so zosilovačom potom netreba tienené káble, a podľa potrebného výkonu s dostatočným prierezom káblov od kvalitného externého zosilňovača. A následne tie interné prevodníky D/A pre PC... nedá sa lacno kvalítne. Viď tá debata o prepojeniu opticky v druhej téme. A test na nete - pre filmy a hry... a vysoká spotreba aj v kľude /tuším 18W/, neišieľ by som touto cestou. Iba ak tie hry a TV na bežnú prevádzku. Takže súhlas, je to iba lacná komercia.
majkicimo
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa majkicimo »

CREATIVE S550 ,,su to masinky,mozem potvrdit,doporucujem kupu
Napísať odpoveď