Výživový doplnok - oči

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
pitbullko
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Výživový doplnok - oči

Príspevok od používateľa pitbullko »

Konzumujete niekto takýto doplnok stravy? Nakoľko väčšinu dňa trávim pri monitore dosť často mávam unavené oči, bolievajú ma - občas slzia. Okuliare zatiaľ nenosím.
Viem, že zrak sa výživou zlepšiť nedá, avšak aspoň k čiastočnému udržaniu by to pomôcť mohlo preto by som chcel môjmu zraku dopriať nejaký vitamín, výživu.
Na trhu je široké portfólio týchto výživových doplnkov - máte nejaké skúsenosti s konkrétnym?
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Výživový doplnok - oči

Príspevok od používateľa pryja »

uplne bez srandy :) :
Prílohy
mrkva.jpg
mrkva.jpg (23.89 KiB) 2044 zobrazení
pitbullko
Light Star
Light Star
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

to poznám pryja :) . Ale je to naozaj prospešné? Nie je to len povera :?
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

Nie je to povera, mrkva obsahuje karotenoidy, z nich najznámejší je betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Karotenoidy sú nevyhnutné pre správne fungovanie sietnice, najmä pri nočnom videní alebo v situáciách pri slabom svetle. Mrkva veľmi pomáha pri chorobách sietnica a očí všeobecne, pri kožných problémoch, gastritíde, nadbytku žalúdočnej kyseliny, kolitíde a pri prevencii rakoviny.

Ešte zaujímavosť:
Sto gramov mrkvy (asi jedna stredne veľká mrkva) poskytne telu dosť betakaroténu na vytvorenie takmer trojnásobku dávky vitamínu A, akú potrebuje dospelý človek.

Druhá v poradí s najväčším obsahom provitamínu A je ďatelina.

PAMPLONA-ROGER, George D. Zdravie a sila v potrave. 2003. Martin : Advent-Orion, 2003. 383 s. ISBN 80-88719-19-4.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ja som chaloval denne 2-3 mrkvy a potom som sa z toho vyhádzal. Veľa koreňovej zeleniny pôsobí paradoxne aj u zdravého človeka ako alergén. Takže max tú jednu surovú za deň odporúčam.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Nebola by jednoduchšia prevencia? Unavené a slziace oči nesúvisia so sietnicou alebo vitamínom A, ale s tým, že človek má dlhú dobu oči zaostrené do jednej vzdialenosti. V tom prípade by ti väčšina ľudí poradila, aby si raz za čas zaostril do diaľky alebo zavrel oči na pár minút, prípadne zvlhčoval vysušené oči nejakými kvapkami.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Vsak zase nemusi jest kilo mrkvy denne. A vysypat sa mozes z hocicoho. Niekto z mrkvy, niekto z orechov, niekto z mlieka....Kazdy organizmus reaguje inak. Ja tej mrkvy pojem teda dost a ziadne problemy som doteraz nemala. Prave naopak, ked sa v lete opalim, tak nikdy uplne nevyblednem, stale ma koza nadych do hneda :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

odporucam vyzivove doplnky ktore obsahuju LUTEIN. Pouzivam dlhodobo konkretne tento http://www.docsimon.sk/tovar/avilut-lut ... tbl-zdarma , vychadza cenovo asi najvyhodnejsie a proti unave oci naozaj pomaha, spokojnost. :plus:
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Mrkva bez oleja je hlusina. :) Vitaminy A, D, E a K su rozpustne len v oleji. ;-) Odporucam kombinovat s olivovym.

Co je najlepsie na oci? Cucoriedky! Mozno neviete, ale kanadske letectvo kedysi davno vozilo cucoriedky pre svojich pilotov zo slovenska. :)
Existuju aj vyzivove doplnky z cucoriedok, ktore podporuju zrak.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

no ja suhlasim s vymenovanymi vyssie - len to s tym olejom som trosku nepochopil (nakolko mrkva neobsahuje vitamin A ale telo si ho vyraba samo (z betakarotenu v mrkve), ak spravne chapem)

co fakt pomaha na oci stipajuce z kompu je dostatok spanku - takze ak nespis dost tak trosku lepsie zorganizovat cas a dopriat si 8 hodinovy oddych kazdy den
pitbullko
Light Star
Light Star

kinjeril napísal:Mrkva bez oleja je hlusina. :) Vitaminy A, D, E a K su rozpustne len v oleji. ;-) Odporucam kombinovat s olivovym.
Mám tomu rozumieť tak, že konzumácia samotnej mrkvy mi dá menej ako napr. nejaký šalát z mrkvy s olivovým olejom?
Každopádne je to zaujímavé ale ešte som o tom nepočul.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Ako malý chlapec som podstúpil operáciu oka, v dôsledku slabého zraku (samozrejme tam boli aj iné problémy) - po operácii mi lekárka odporučila jesť pravidelne tuším každé 3 dni mrkvu spolu s citronovou šťavou - mrkva sa nastrúha na strúhadle a k tomu sa prileje podľa chuti citronová šťava (neviem či sa tam nedaval aj cukor, ale nie som si istý) - bol som malý a nepamätam si presne zloženie a pomery čoho bolo koľko, ale viem, že to bolo celkom chutné :)
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

pitbullko napísal: Mám tomu rozumieť tak, že konzumácia samotnej mrkvy mi dá menej ako napr. nejaký šalát z mrkvy s olivovým olejom?
Každopádne je to zaujímavé ale ešte som o tom nepočul.
Presne tak.
Aby som to upresnil - tieto vitaminy su rozpostne v tukoch, nie len v oleji.
pitbullko
Light Star
Light Star

Ale čisto teoreticky v tráviacom trakte sú vždy nejaké tuky či nie?
jamesiq
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa jamesiq »

Najlepsie pre oci bude pri castom pozerani do monitoru kazdu dajme tomu hodinku si oddychnut aspon na 5min. Ako bolo pisane vyssie pozriet sa von oknom do dialky napriklad, troska sa prejst :)
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Udajne, keď sa človek pozrie na niečo zelené, tak oči si oddýchnu, možno aj preto mam v izbe časti stien natreté zelenou farbou :P
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

:smt033 ? taketo staci?
gogo956
Redeemer
Redeemer

chlapci, nespekulujte nad nejakou struhanou mrkvou s citronom, pozeranim sa do dialky, ani pojedanim cucoriedok. Ja som tym vsetkym tu vymenovanym presiel a aj vyskusal. Jedina vec ktora mi naozaj vyrazne zabrala je LUTEIN, je to prirodny karotenoid, takze sa v nejakom malom mnozstve nachadza aj v tej mrkve, ale v malom mnozstve a v mizernej vstrebatelnosti. Pokial ma niekto naozaj ze oslabeny zrak, tak pomozu uz len tablety. Vitamin A, resp. betakaroten ma urcity vplyv na funkciu zraku, ale pokial je zrak velmi namahany, tak nepomoze ani keby si betakaroten jedol kila.
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

gogo956 - to je kravina. 100 gramov mrkvy poskytne telu takmer trojnásobok potrebnej dávky vitamínu A. Prebytok človek aj tak vymočí. Čiže branie tabletky je len drahá moč...
gogo956
Redeemer
Redeemer

lama2d

to je nezmysel, skus si pozriet vyzivove tabulky. Nehovoriac o tom, ze vitamin A aj betakaroten sa v tele viazu na tukove tkanivo, takze ho len tak urcite "nevymocis" :wink:
Ale o betakaroten nejde, lebo ten na oci moc nepomaha, ide o Lutein.
Napísať odpoveď