BIOS na dosku Matsonic 8137C

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

BIOS na dosku Matsonic 8137C

Príspevok od používateľa Flashrobot »

Zdar, potrebujem zohnat bios na tohto smejda:) Vyse hodiny som googlil a nic vyhovujuce (funkcne) som nenasiel, jedine na driverguide.com bol bios ale len na 8137C+...
Preto by som vas poprosil ci by ste nemohli este poradit nejake konkretne stranky (nie platene:D) alebo upnut to na nejaky filehosting. Potrebujem aj bios aj flash utilitu.
Vopred diky...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: BIOS na dosku Matsonic 8137C

Príspevok od používateľa jarda.j »

Píšeš, že potrebuješ aj BIOS aj flash utilitu, takže azda potrebuješ ten IO? Pre istotu som našiel na nete obstojné foto, je to DIL v sokli, azda by sa to dalo riešiť. Je tu tu http://www.limundo.com/kupovina/Maticna ... 37C/423188
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

Pod pojmom flash utilita som mal na mysli klasicky software cez ktory sa nahrava binarka BIOSu z disku na cip.
A ano je to presne ta doska co na obrazku, ale nikde tam nevidim linky na stiahnutie tychto suborov:) Nerozumiem ani tomu jazyku co sa tam pouziva, ale zda sa mi, ze to je asi nejaka ponuka na predaj tej dosky, nie? A ja chcem len subory biosu a utility na jeho flashnutie.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Aha, skús www výrobcu MB. Tam to je z bývalej jugošky, mne na nejakom jayzku až tak nezáleží, išlo mi o zistenie možnosti vyletovať alebo vybrať chip BIOSu, lebo to nebolo jednoznačné, a občas to ľudia takto zháňajú. Popis upgradu býva pri tom súboru a obvykle to ide z reštartu PC z diskety pod DOSom.
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

To som skusal ako prve, stranka vyrobcu uz ako taka neexistuje, su tam len nejake pochybne platene linky. Ja viem ako sa robi upgrade, len potrebujem tie subory:)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Hmmm, tak ešte hľadaj na nete, isto to tam niekde je. Skús aj ruské www, pokiaľ potrebuješ oživiť historickú MB.
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

No lebo viem toho po rusky:D Hladam hladam a vsetko bud nefunkcne linky alebo pochybne platene stranky....
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Ani ja nemám čas, predsa len. A načo Ti to vlastne bude? Oplatí sa to?
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

Jasne, ze sa to neoplati, hodnota prace co som vynalozil na skladanie tej haraburdy daleko prevysuje hodnotu vsetkych suciastok v celom tom PC. Ale robim to pre rodinneho znameho.....
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

A na čo tam vlastne treba najnovší Bios? A robí na tom Biose aj niekto, keď sa to nedá nájsť na nete? Ja mám aj staršie stroje, a netreba mi žiaden upgrade Biosu.
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

Keby nebolo treba tak ho pochopitelne neupgradujem. Doska sa sprava tak, ze raz ide uplne v pohode a raz nenabehne ani POST test - vtedy pomoze niekolkokrat po sebe resetnut bios, skusal som uz vsetko mozne, vratane vymeny baterky ale nic nepomaha, flashnutie biosu je posledna moznost. Samozrejme ze "novy" bios sa uz nerobi pre tu dosku, ja len chcem vyskusat prepisat ten co tam je teraz....
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Tož tomu rozumiem a zajtra prekutrám sklad, či je tam taká MB, mám ich rozličných dosť, a keď táto bude, stiahnem BIOS a pošlem netom, nejaké Matsonicy som robieval
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

No, tak to by som ti bol velmi vdacny:)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak som prekutral sklad, Matsonic som našieľ iba dve, ale asi Ťa nepoteším. Jedna je ešte na klasický zdroj, nie ATX, chipset VIA, 4PCI a 3ISA a BIOS AWARD PCI/PNP 586 z roku 1998, typ MB neuveden.
Druhá MB je 8127C+, má ale iné rozloženie komponentov na MB, PhoenixBios D686 z roku 1998 a mám na nej poznámku, že nebootuje.
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

No tak nic, aj tak dik za snahu. Asi tu dosku a cely ten pc vyhodim von oknom niekde...:D
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Nechvátaj, a skontroluj chip BIOS, prikladám foto, ale teraz vidím, že je to 8127C+, okuliare...
Prílohy
MS8127C+.JPG
Flashrobot
Medium Expert
Medium Expert

Vidim, ze to je ina doska, tato "moja" ma sloty aj na DDR, ale tak idem skusit flashnut bios z 8137C+ ktory som nasiel na nete, aj tak nemam co stratit...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

No najprv BIOS pozálohuj, lebo človek nikdy nevie, a následne by mohol byť ozajstný problém. Ale aj tak, prv by som skontroloval všetky kontakty, kedže tie problémy bývajú iba nahodile
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

mrznutie reflashom nevyriešiš. ak tam dáš nesprávnu verziu biosu, máš z nej po reštarte mrtvého brouka. už to viackrát nebootneš. ale flash utilita by mala vypísať či sedí checksum ...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Pravda. Má ale originálný BIOS a nevie zohnať novší. Chcel som pomocť, ale žiaľ mám iný typ. Nemáš Ty možnosti? Ja nie, Iných MB mám veľa, ale túto nie, nejako sa nekazili. Na www výrobcu to nieje, snáď na ruských niekde ešte majú. Alebo jinde na platených. A evidenciu do podrobností u klientov nevediem, že by som niektorého požiadal. Možno to majú nekde vo velkoobchode /technici/, chodieval som do BGS v Blave.
Napísať odpoveď