Ako z Ubuntu na XP
Ako z Ubuntu na XP
Dobrý deň, rád by som sa vás opýtal ,linuxákov, ako si mám z ubuntu 10.0.4 nainštalovať XP.
Na USB kľúč som hodil bootovatelne XP ale pri inštalácií mi nemôže nájsť disk(t.j nájde mi len Flash Disk).
A ešte mám v linuxe problém vytvoriť novú partíciu(vid priloha)
Ako to všetko fixnem aby som si pri boote mohol bez problemov nainštalovať znova XP?
Na USB kľúč som hodil bootovatelne XP ale pri inštalácií mi nemôže nájsť disk(t.j nájde mi len Flash Disk).
Ako to všetko fixnem aby som si pri boote mohol bez problemov nainštalovať znova XP?
Re: Ako z Ubuntu na XP
Nazdar,
1. Co sa tyka toho XP, tak by som skusil aj na inom pc, ci to bootuje tam. Ak nie, tak si spravil daku chybu pri vytvarani toho bootovatelne kluca.
2. Co sa tyka particii, tak si pouzil cely jeden disk a na nom mas vytvorene dve particie. jedna je / a druha swap. Pokial je / pripojeny, nepodari sa ti zmensit danu particiu a vytvorit tam novu pre xp.
Najjednoduchsie by bolo tam vlozit instalacne cd Ubuntu a spustit live rezim a tam to pomocou gparted upravit (zmensit particiu pre / ) .
Musim ta vsak upozornit, ze najpohodlnejsi sposob instalacie win a linuxovej distribucie je, ze prv nainstalujes win a neskor nainstalujes v tvojom pripade ubuntu. Je to kvoli tomu, ze ked si prerozdelis ten disk, tak pri instalacii si XP prepise mbr a ubuntu nenabootujes prv, nez nenahodis spat grub, ktory nema problem zaviest aj win aj linux.
Taktiez je dolezite si uvedomit, ze si vzdy treba zazalohovat data, pred akoukolvek upravou particie, ak tam su pre teba dake dolezite. Ja si presuniem dake dolezite dokumenty na iny disk vzdy pre istotu. Ale zatial sa nikdy nic zle nestalo, ale iba zatial.
1. Co sa tyka toho XP, tak by som skusil aj na inom pc, ci to bootuje tam. Ak nie, tak si spravil daku chybu pri vytvarani toho bootovatelne kluca.
2. Co sa tyka particii, tak si pouzil cely jeden disk a na nom mas vytvorene dve particie. jedna je / a druha swap. Pokial je / pripojeny, nepodari sa ti zmensit danu particiu a vytvorit tam novu pre xp.
Najjednoduchsie by bolo tam vlozit instalacne cd Ubuntu a spustit live rezim a tam to pomocou gparted upravit (zmensit particiu pre / ) .
Musim ta vsak upozornit, ze najpohodlnejsi sposob instalacie win a linuxovej distribucie je, ze prv nainstalujes win a neskor nainstalujes v tvojom pripade ubuntu. Je to kvoli tomu, ze ked si prerozdelis ten disk, tak pri instalacii si XP prepise mbr a ubuntu nenabootujes prv, nez nenahodis spat grub, ktory nema problem zaviest aj win aj linux.
Taktiez je dolezite si uvedomit, ze si vzdy treba zazalohovat data, pred akoukolvek upravou particie, ak tam su pre teba dake dolezite. Ja si presuniem dake dolezite dokumenty na iny disk vzdy pre istotu. Ale zatial sa nikdy nic zle nestalo, ale iba zatial.
Mám netbook.takže teraz mám akože zas dávať na usb ubuntu a dalej čo?
-
Deafboy
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Odporucam zalohovat si vsetky data, nainstalovat Win XP (hlavne nie na cely disk) a potom znovu na zvysnu particiu nainstalovat ubuntu. Tym docielis ze budes mat pri zapnuti na vyber ktory OS chces, prakticky bez akejkolvek namahy navyse. Ak ti XP z USB nebootuje, skontroluj v biose ci mas povolene bootovanie z USB.
Pokiaľ chceš ísť z Ubuntu na XP, tak cez patričný SW, ktorý je k dispozícci, trebárs VMWARE, Oracle VM VirtualBox a.i. Iná možnosť je dualboot, ale najprv je potrebné mať nainštalovaný XP, a až potom Linux. Partície netreba, Linux si s tým poradí, ale potrebuješ sa v tom aj vyznať, dá sa veľa pokaziť /volba inštalácie Linuxu umožňuje aj využitie celého HD, a potom prídeš o všetky data.../, nechvátať. Win bezmyšlenkovité odklikávačky treba zabudnúť.
-
Sagittarius
Guru
Alebo si ho vo Win XP nainštaluj cez Wubi. http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt ... -installer Je to celkom jednoduché, takže by si s tým nemal mať problém. 
to ze ti nejde zvuk sa urcite da vyriesit ked napises jaky mas notebook a verziu ubuntu
danko, predsa inštalácia Ubuntu ponúka aj nastavenie HDD, uchvátal si to. A ten zvuk - no veď si prezri nastavenia, býva to apriori stlmené /systém - předvolby - zvuk, a aj Aplikace - Zvuk a video - přehrávač filmů/
-
johny3212
Star
Najlepsi sposob skombinovania Linux, windows:
1. Nainstalovat Windows - vytvorit mu diskovy oddiel a ostatne nechat nealokovane, to bude pre linux.
2. Nainstalovat Linux - nedat vytvorit particiu autmaticky ako LVM, to je hlupost. Skor manualne vytvorit [/] (ext4) a swap oddiel. To je vsetko, nerobit LVM particiu
3. Pri instalacii linuxu nastavit aby sa system nebootoval z linuxu, ale z windowsu, takze aby ho linux boot loader neprepisal, tam sa urci aby sa nainstaloval do prveho sektoru linuxovej particie, napriklad (/dev/sda3).
4. Po instalacii restart - ako prvy sa zapne windows boot loader, ten standardne nabootuje iba windows, to je v poho. Vo windowse treba nainstalovat EasyBCD a tam pridat linuxovu particiu na bootovanie a EasyBcd prepise win boot config. Po restarte Vam nabehne win boot loader, kde uz budu 2 moznosti (Windows7, Linux Ubuntu). Date moznost Linux a hned vam nabehne standardny linuxacky boot loader, kde budete mat na vyber zvolit si pozadovanu verziu kernelu ako to uz poznate
.
5. Ak mate este volne miesto na HDD, tak spravit jeden NTFS oddiel vo windowse a ten sa bude vzdielat medzi vsetkymi systemami.
S takouto konstalaciou mozete hravo fungovat a robit aktualizacie vo vsetkych systemoch bez problemov a bez strachu, ze po restarte vam neaky system nenabehne pre zlu aktualizaciu hlavne windowsu. Po pripade tam hocikedy doinstalovat 3. system alebo opacne jeden odobrat, bez toho aby ste poskodili ostatne
. Pracujem s tym uz dlho a mam toto odskusane
.
1. Nainstalovat Windows - vytvorit mu diskovy oddiel a ostatne nechat nealokovane, to bude pre linux.
2. Nainstalovat Linux - nedat vytvorit particiu autmaticky ako LVM, to je hlupost. Skor manualne vytvorit [/] (ext4) a swap oddiel. To je vsetko, nerobit LVM particiu
3. Pri instalacii linuxu nastavit aby sa system nebootoval z linuxu, ale z windowsu, takze aby ho linux boot loader neprepisal, tam sa urci aby sa nainstaloval do prveho sektoru linuxovej particie, napriklad (/dev/sda3).
4. Po instalacii restart - ako prvy sa zapne windows boot loader, ten standardne nabootuje iba windows, to je v poho. Vo windowse treba nainstalovat EasyBCD a tam pridat linuxovu particiu na bootovanie a EasyBcd prepise win boot config. Po restarte Vam nabehne win boot loader, kde uz budu 2 moznosti (Windows7, Linux Ubuntu). Date moznost Linux a hned vam nabehne standardny linuxacky boot loader, kde budete mat na vyber zvolit si pozadovanu verziu kernelu ako to uz poznate
5. Ak mate este volne miesto na HDD, tak spravit jeden NTFS oddiel vo windowse a ten sa bude vzdielat medzi vsetkymi systemami.
S takouto konstalaciou mozete hravo fungovat a robit aktualizacie vo vsetkych systemoch bez problemov a bez strachu, ze po restarte vam neaky system nenabehne pre zlu aktualizaciu hlavne windowsu. Po pripade tam hocikedy doinstalovat 3. system alebo opacne jeden odobrat, bez toho aby ste poskodili ostatne
-
G0lDiER_
King
tak ja osobne pouzivam cisto grub.
nevidim dovod mat dva zavadzace.
nevidim dovod mat dva zavadzace.
-
johny3212
Star
To, ze ho ty nevidis, neznamena, ze nie je
. Ja som tam napisal dvovody, preco je vyhoda mat dva
. Teraz mas iba GRUB na hlavnej boot part., skus si napriklad preinstalovat windows, aby ti bez problemov isiel povodny linux, je to problem, pretoze ti windows prepise cely grub. Rovnako niektore updates windowsu ti prepisu GRUB, podobne, ked das z windows DVD repair system, tak ti ten GRUB vyhodnoti ako chybu a prepise ho atd ........ Pri mojej instalacii sa to nestane, pretoze zavadzace su na rozdielnych particiach a prepinaju sa medzi sebou.
-
G0lDiER_
King
aj samotny system som povodne instaloval v poradi ubuntu > windows. len koli tomu ze mi windows moze prepisat grub, coho naprava trva 3 minuty s usb klucom a livekom nebudem mat 2 zavadzace. je to pomalsie vyzera to divne.
-
johny3212
Star
Kazdy mame vypracovany svoj system instalacie, ja nevravim, ze tvoj je zly, tiez som ho pouzival asi 4 roky. Ale ten moj mi teraz viac pasuje, lebo nepracujem so systemami iba z uzivatelskoho hladiska a casto ich menim.
No to tak vyzera ked niekto najprv instaluje a potom chce zazraky. Nehovorym ze sa to neda ale keby ti to sem napisem ako na to tak to nezvladnes. Lebo by si to isto ani neprecital do konca. Co keby si si najprv nieco precital pred tym ako zacnes instalovat ubuntu.Rayiner napísal:Dobrý deň, rád by som sa vás opýtal ,linuxákov, ako si mám z ubuntu 10.0.4 nainštalovať XP.
http://wiki.ubuntu.cz/