cestovanie a práca v zahraniči
Re: cestovanie a práca v zahraniči
no ved jasne, mas pravdu v tom co píšeš no ale ja ani len nemám predstavu že či niečo take čo si a predstavujem je realizovatelne ...to mas ako ked si chceš spravit zosilovač, dopredu rozmýšlaš ako si púštaš hudbu na plné pecky a pri tom to najpodstatnejšie (realita) je taká, že ani nevieš ako len sieťový kábel vyzerá ..z tohoto príkladu môžeš zistiť, že sa do toho skutočne nerozumiem ...takto som prirovnal moju nevedomosť k tejto téme ...ale tvrdím že nič nie je nemožné, nebol by som prvý ktorý keby som sa tam takto dostal ...a dakujem ti za tvoje, komenty, posty presne tvojho typu som potreboval, ktoré ma usmerňujú z môjho mylného obrazu do reality 
ty musis sam vediet najlepsie aky typ cloveka si, ci sa nebojis, ci ti nebude smutno za domovom hned po troch mesiacoch (mne bolo) a to najpodstatnejsie je ako vies pracovat, otvorene si povedz ako boli s tebou ludia spokojni, ci vies zamaknut a ci robotu flakas alebo nie...
napr. ja mozem povedat ze som mal velke stastie ohladom prace kde som teraz... nahodou som sa dostal k tyzdennemu zastupovaniu na jednej klinike a videli ze som zodpovedny, pracovity... tak z tyzdna su to uz 2 roky a 6 mesiacov co tam pracujem. Podotknem ze nemam ziaden kontrakt s klinikou ale cez agenturu, to znamena ze ak nieco poseriem tak den nato tam uz nemusim pracovat... Aj ked mi ponukali zmluvu, nebral som to, lebo do FR, som prisiel studovat nie pracovat. Pracu mi len treba ako nejake peniazky navyse, cize som to nechal radsej cez agenturu a oni povedali OK... ak budes mat prazdniny daj nam vediet, najdeme ti miesto... ked nehodou nam niekto vypadne a budes mat volno v skole dame ti zase vediet... a tak bolo aj dnes, sefka ma zobudila ci by som nemohol prist ze jej niekto vypadol. Povedal som Jasne pridem nie je problem, aj ked viem ze by bolo lepsie ostat doma, lebo mam skusky nabuduci tyzden, ale tych 12 hodin co si odrobim za vikend ma nezabije a urobim sluzbu niekomu o kom viem ze sa mi odvdaci ked to budem naoplatku ja potrebovat (letne prazdniny)....
napr. ja mozem povedat ze som mal velke stastie ohladom prace kde som teraz... nahodou som sa dostal k tyzdennemu zastupovaniu na jednej klinike a videli ze som zodpovedny, pracovity... tak z tyzdna su to uz 2 roky a 6 mesiacov co tam pracujem. Podotknem ze nemam ziaden kontrakt s klinikou ale cez agenturu, to znamena ze ak nieco poseriem tak den nato tam uz nemusim pracovat... Aj ked mi ponukali zmluvu, nebral som to, lebo do FR, som prisiel studovat nie pracovat. Pracu mi len treba ako nejake peniazky navyse, cize som to nechal radsej cez agenturu a oni povedali OK... ak budes mat prazdniny daj nam vediet, najdeme ti miesto... ked nehodou nam niekto vypadne a budes mat volno v skole dame ti zase vediet... a tak bolo aj dnes, sefka ma zobudila ci by som nemohol prist ze jej niekto vypadol. Povedal som Jasne pridem nie je problem, aj ked viem ze by bolo lepsie ostat doma, lebo mam skusky nabuduci tyzden, ale tych 12 hodin co si odrobim za vikend ma nezabije a urobim sluzbu niekomu o kom viem ze sa mi odvdaci ked to budem naoplatku ja potrebovat (letne prazdniny)....
no ja som typ človeka, čo nič nemá zadarmo ... Ja sa musim ovela viacej učiť ako iní, ..iný príde domov sadne pred comp a ani sa do knihy nepozre co ja sa učím celý deň ...a čo aj viem so skúseností známich, jeden otcov kolega žil 6 rokov v austrálii na vidieku, farmárčil a vraví ženikde mu nie je tak ako doma ...a viem že lepšie ako na Slovensku mi nebude nikde, ani sam neviem prečo ma všetko tam ťahá ..no moje záluby idú po dráhe po kt. Sa chcem vidať ...a tvoje komenty su pre mňa velmi užitočné a rád si to prečítam znova pre lepšie pochopenie ... Jednoducho, mne ide o to dobrodružstvo, zažiť niečo po čom takpovediac túžim ...uvidím čo sa ako vyvinie, už to aj vo svete začína byť všeliake čo asi všetci môžeme vidieť ...hadam chápeš čo sa snažím zisiť..
heh domom chodim rad, lebo viem ze ma tam necaka ziadna preca, tj. chodim tam ked viem ze uz mam po vsetkych skuskach, cize sa mi netreba ucit. Takze vsetko cas venujem rodine a kamaratom. v juny to budu tri roky co som prec a na swk sa teraz vobec nechcem vratit, citim sa tu fajn, studujem ovela lepsiu skolu s ovela lepsou perspektivou do buducna ako hociktory spoluziak z gympla. Penazi je tolko ze na swk by sa typek s diplomom nemal za co hanbit (ja ho naopak este nemam) a co najdolezitejsie su ludia! Nasiel som si dobrych kamaratov, vela znamych s ktorymi sa dokazem ovela uprimnejsie porozpravat ako s niekym z swk. Vdaka panubohu, ze ludia ma neberu ako nejakeho imigranta, ktory prisiel do Fr aby profitoval z systemu. Ked sa ma niekto spyta ze co tu robim, odpoviem ze na swk su lacne skolu a sem som prisiel aby som mal kvalitny diplom. On je statny lebo mu chvalim skolstvo a ja som statny ze mi da pokoj...
mozno preto sa vela ludi vracia domov, lebo nedokazu prekusnut ze nie su akceptovani domacimi a to vie pekne podrypnut moralku...
mozno preto sa vela ludi vracia domov, lebo nedokazu prekusnut ze nie su akceptovani domacimi a to vie pekne podrypnut moralku...
kazdemu chyba asi ten domov ...podla mna musi byť krásne byť v niečom odborník, teda ako vysokoškolsky vzdelaný človek kt. sa rozumie veciam, ktore sa naucil pocas studia a má pracu čo ho bavi... Inak, ake boli tvoje zaciatky ked si odchadzal prec zo slovenska?
-
pryja
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ak vies trochu po nemecky, tak na VOX chodia kazdy tyzden pravidelne 2 relacie, nieco ako reportaz alebo dokument a tam ukazuju emigrantov, ktori odisli prec z Nemecka do vsetkych kutov sveta a zacali tam budovat pomaly novy zivot. A casto odchadzaju bez jazyka, alebo bez penazi, maju len na letenku a nieco na zaciatok na prezitie.
pryja: a ukazuju priklady ludi ktory skoncili velmi dobre... ako nehovorim ze nie, ale to sa podari len vyvolenym
ti ludia podla mna neprisli k peniazom ako slepe kura k zrnu, stale za tym nieco je!
damiamarl: poradim ti este jedno... zaciatok si budes hovorit ze to nezvladnes, budes chciet ist domov... vtedy si povedz ze vydrzim este rok a po roku sa uz nevratis....
damiamarl: poradim ti este jedno... zaciatok si budes hovorit ze to nezvladnes, budes chciet ist domov... vtedy si povedz ze vydrzim este rok a po roku sa uz nevratis....
presne, to je pravda ...vzdy a vsade to tak bolo, akonahle som vydrzal na istom mieste dlho, kedy mi tam v uvodzovkach bolo najhorsie, neskor to bol uplny opak ...aj to prostredie sa v mojich ociach zmenilo a vnimal som to ako uplne ine ...mozno sa vam bude zdat tento priklad prosty, no najneradcej chodim k babke a pritom to tam mam hrozne rad a nechapem preco tam nechcem zostat, vsade slovaci, nadherna krajina, vlasne vsetko to co nemam doma ...no neskor ked som bol donuteny tam zostat a vydrzal som tam byt dobu, ked mi tam bolo akoze „najhorsie”, tak neskor ma to preslo a vnimal som to vsetko inak ..nieco v tom predsa len bude 
-
seth82
Darca
Neboj, postupom času sa dopracuješ aj k tomu návratu
Alebo ak nie k návratu, tak niekam blízko, povedzme Čechy. Ja som v UK už skoro 6 rokov, pričom som prechádzal presne tými štádiami - najprv iba na pár mesiacov, potom na rok a viac ani bohovi a nakoniec som to pekne predĺžil, pričom si už začínam hovoriť, že odtiaľto čoskoro vypadnem, už ma to tu prestáva baviť. slušná práca sa dá nájsť aj v kontinentálnej Európe, napríklad Praha, Rakúsko, Nemecko (chcem ísť tam, kde sa ako-tak dohovorím, severské krajiny a Francúzsko veľmi do úvahy nepripadajú)...A myslím, že to časom postihne každého 
zdravím, čo myslíte, ísť na školu so zameraním na geografiu alebo rok skúsiť prácu v UK a potom sa prípadne vrátiť? Tiež uvažujem, že by som napriklad ostal tam, našetril, naučil sa jazyk tak, aby som v ňom mohol študovať a skončiť geografiu-geoinformatiku tam.
-
seth82
Darca
Pokiaľ ti to nebude vadiť, tak zostaň v zahraničí a tam si aj sprav školu. Budeš mať lepšiu perspektívu a pokiaľ máš záujem o štúdium a výskum, určite budú možnosti širšie ako na Slovensku.
dík za odpoveď
...a čo sa týka práce, končím gymnázium, teda prakticky budem nekvalifikovaná pracovná sila... na prácu som zvyknutý, ide len o to, či si nájdem takú, pri ktorej by som vedel poprípade platiť školu, ubytovanie a tak..proste, či by som to utiahol...viem, že vláda dáva dáke pôžičky študentom a tí ich po ukončení štúdia splácajú, ako je to vlastne? má tento nápad vôbec dáku perspektívu?
jazyky mi problém nerobia, myslím, že do roka-dvoch by som sa angličtinu dokázal naučiť na takú úroveň, aby som v nej vedel študovať 
-
seth82
Darca
Tam ide skôr o to, aby si si na školu zarobil dopredu. Pretože Študovať sa dá tromi spôsobmi - Full Time, teda normálne denné štúdium, tam na bežnú prácu v bežných hodinách 9-5 nemáš šancu. Potom je to Part Time, tam je to 50 percent z celkového štúdia, problém je, že prednášky a cvičenia sú taktiež cez deň, takže znovu problém s klasickou prácou v bežných časoch (niektorí fakt dobrí zamestnávatelia ti môžu poskytnúť priestor na takéto výbehy). Tretia možnosť je niečo ako diaľkové štúdium, to však neodporúčam, pretože je poväčšine neskutočne drahé (od 20 000 ročne a viac) a nie je to tak efektívne (aspoň nie pre mňa osobne, neviem si predstaviť štúdium bez prednášok a cvičení). Všetky tri druhy štúdia sú drahé, takže finančne sa na to treba pripraviť.
A čo sa týka nekvalifikovanej pracovnej sily, v tomto prípade všetko závisí iba od tvojej bojovnosti a šťastia. Pretože je tu cez 2 milióny (nesrandujem, to hovoria prieskumy) Poliakov, ktorí príliš teda kvalifikovaní nie sú, je tu X iných ľudí taktiež hľadajúcich nekvalifikované zamestnanie. Takže to je už iba na teba, avšak treba pamätať na to, že väčšina prác v skladoch, továrniach a podobne sa koná práve cez deň...Nočné sú tiež, to je asi jediný spôsob, ako poriešiť denné štúdium a zároveň aj zarábať (tak som to robil aj ja, avšak ja som mal šťastie na relatívne slušne platenú robotu).
A čo sa týka nekvalifikovanej pracovnej sily, v tomto prípade všetko závisí iba od tvojej bojovnosti a šťastia. Pretože je tu cez 2 milióny (nesrandujem, to hovoria prieskumy) Poliakov, ktorí príliš teda kvalifikovaní nie sú, je tu X iných ľudí taktiež hľadajúcich nekvalifikované zamestnanie. Takže to je už iba na teba, avšak treba pamätať na to, že väčšina prác v skladoch, továrniach a podobne sa koná práve cez deň...Nočné sú tiež, to je asi jediný spôsob, ako poriešiť denné štúdium a zároveň aj zarábať (tak som to robil aj ja, avšak ja som mal šťastie na relatívne slušne platenú robotu).
díky za rady
...takže odporúčaš
a čo sa týka výberu mesta...čítal som, že niečo ako Londýn, Birningham atď. by som si nemal vybrať, ak chcem žiť slušne (a niečo usporiť) a nie v chlieve so 4 Poliakmi, tak doslova som to niekde čítal
čo si o tom myslíš?
-
seth82
Darca
To už závisí na tom, aký máš cieľ a čo by si chcel robiť, študovať. Najlepšie je sa usadiť tam, kde budeš mať potom možnosť aj začať Uni, ktorá ti ponúkne odbor, ktorý ty chceš, sťahovanie sa je komplikované a nie je to najšťastnejšie riešenie. Takže podľa toho by som si aj vyberal mesto. Určite by som nešiel do Oxfordu a Cambridge, tam je zahraničných ľudí ako nasratých, plus je to tam všetko vďaka prestíži predražené. Čo ja viem, niekde sem na sever, niekam do väčšieho mesta, kde máš šancu nájsť si prácu, nie do nejakej diery. Birmingham posúdiť neviem, je síce druhé najväčšie mesto po Londýne, ale ako to tam chodí s prácou, to netuším. V Londýne je multi-kulti plno, všetci sa tam serú, je to priveľké, pridrahé, špinavé a rozťahané mesto, takže mňa osobne by tam nik nedostal okrem prípadu, ak by mi ponúkli 3K mesačne minimálne. To tiež závisí na tebe, kde sa lepšie cítiš, či v urbanizovanej oblasti, alebo skôr viac vidieckej. Orientuj sa podľa tabuľky http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_En ... population
-
nestik
Medium Professional
Vedel by mi niekto objasnit ako funguje brigada v zahranici cez agenturu ? Rozmyslam ze by som chcel vyskusat nieco nove, trocha sa pozriet aj niekam inam ako stale tu doma. Malo by to byt asi buduce leto, viem ze vybavovat by som to mal zacat uz od decembra cca aby sa mi este nieco uslo. Bude tam nejaky problem ak v dobe vybavovania tej brigady nebudem este mat 18 rokov ale v lete uz 18 mat budem ? Inak predpokladam ze agenture sa plati vopred aspon daka zaloha alebo tak ? Chcel by som od agentury aby som mal vybavene od leteniek az po vopred dohodnutu pracu a ubytovanie. Krajinu som rozmyslal nieco ako nemecko, rakusko neviem sice ake su tam teraz podmienky preto ak sa niekto vyzna mohol by mi prosim poradit kde sa to asi najviac momentalne oplati, no este problem je v tom ze nemcinu sa neucim, po anglicky by som sa snad dokazal dohovorit ale nemcina absolutne nic. A s ubytovanim to ako prebieha ? Takychto mladych ludi co idu cez agenturu napchaju do dakeho prenajmu viacerych alebo ako ? Dik
ja ti s tymto asi moc neporadim lebo nemam skusenosti stymto 
No ja mam taku otazocku ako je to dneska zo zamestnanim na miestach ktore si vyzaduju kvalifikaciu mimo slovenskej republiky, najlepsie az za hranicami EU... Som pocul ze len v Anglicku, resp v Londyne je takto zamestnany jeden z 500 az 1000 ludi
No ja mam taku otazocku ako je to dneska zo zamestnanim na miestach ktore si vyzaduju kvalifikaciu mimo slovenskej republiky, najlepsie az za hranicami EU... Som pocul ze len v Anglicku, resp v Londyne je takto zamestnany jeden z 500 az 1000 ludi
-
seth82
Darca
nestik: O agentúrach a práci cez ne tu už niekoľko tém je. Skús vyhľadať, predpokladám, že nikomu sa nechce opakovať všetko, čo už prediskutované bolo...
damiamarl: WAT?
damiamarl: WAT?
tak to si zabil
..len nechapem s cim to suvisi 
-
seth82
Darca
No nechápem celkom tvojej otázke...Zamyslel som sa nad ňou, ale netuším, čo konrétne s kvalifikáciami myslíš a o čom londýnskom to vlastne píšeš...