NAT vs routovaná externá IP

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
DjBass
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

NAT vs routovaná externá IP

Príspevok od používateľa DjBass »

Zdravím,
mám na výber tieto 2 možnosti externej IP adresy. Nevedeli by ste mi povedať, aké sú rozdiely a výhody/nevýhody medzi týmito dvomi možnosťami a či sa vôbec oplatí priplatiť si za routovanú IP? Ďakujem.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: NAT vs routovaná externá IP

Príspevok od používateľa STomko »

povedal by som ze to mas prakticky jedno ak ti ISP vytvori 1-1 static NAT. Rozdiel je asi akurat ten, ze v jednom pripade mas public IP priamo na tvojom WAN if, v druhom pripade mas na if priradenu nejaku privatnu IP a ISP ti robi NAT.... Teda to vsetko za predpokladu, ze myslime na to iste ...
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RomanB »

No podla toho naco to potrebujes ... ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ked budes mat routovanu externu IP, tak si rovno u seba doma mozes nastavit jeden PC, ktoremu router zabezpeci, ze bude mat verejnu IP a teda na tom PC budes moct bez problemov hostovat rozne sluzby (napriklad herne servery ak budes chciet s niekym hrat online). Ak si za NATom od providera, tak si verejnu IP nezabezpecis nijakym sposobom.
Teda to je podla toho ako som to pochopil ja - provider ti da router a ten bude mat verejnu IP.
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

STomko: Thx za vysvetlenie.

Ide o pripojenie od Antiku pre organizáciu a tam je na výber aj routovaná, len som nevedel, čo to presne znamená. Myslím si, že by mal stačiť aj NAT 1:1. Jedná sa o linuxový server, ktorým sa bude pristupovať do siete a zároveň bude slúžiť aj ako súkromný FTP server, stream server pre IP kamery a pod.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Z hladiska funkcnosti je to jedno. Ide len o to ci je ta verejna IP priamo u teba napr. na routri na WAN porte, alebo je u providera a ten ti ju 1-1 natuje na privatnu IP co mas na routri.
Cokolvek budes hostovat - tak napriklad HTTP server na porte 80:
Verejna IP je u providera (ta bude staticka predpokladam). Uzivatelia sa pripoja na verejnu IP na port 80, odtial ich provider prenatuje na tvoju privatnu IP co mas na routri na port 80 a odtial si to uz urcis ty na routri, na aku privatnu IP (v LAN) ich to ma prenatovat a na aky port. Vsetko to zalezi od toho, na co to potrebujes.... Mozno by sa pri dlhsom skumani nasiel nejaky dovod, preco je lepsie mat routovanu verejnu IP... no nepredpokladam to. Kedze spominas FTP, kamery... aj keby si mal routovanu verejnu IP, stale to budes musiet riesit port forwardingom na rozne privatne IP. A potom je to jedno, ci mas na WAN privatnu alebo priamo public IP.
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Toto som viac-menej vedel, len som netušil, čo sa skrýva za názvom "routovaná IP". Myslím si, že doplácať ešte 8 eur za routovanú je trošku prehnané, takže to skúsime s NATom. Čítal som, že v minulosti bol s NATom pri pristupovaní v sieti Antiku problém, tak som zvedavý, čo to bude robiť. :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Vo funkcnosti rozdiel nebude ziadny, rozdiel je iba v technickom prevedeni.
Napísať odpoveď