Programátor-stredoškolák
Programátor-stredoškolák
Dobrý deň.
Mám 16 rokov a už dlhší čas sa venujem programovaniu. Ovládam C++ v ktorom viem pracovať s knižnicou SDL a zbežne s protokolom TCP. Ako malý, ešte len 7 ročný som začínal s GameMaker-om a s ním som pracoval 3 roky. Potom som prešiel na PHP a tvorbu webov. No od 14 sa venujem C++. Ťažko je opísať moje skúsenosti a schopnosti. Na to by bolo potrebné asi ukázať niečo z tvorby. Momentálne mám vypnutý server na pipni.cz ale keď mi ho spustia, môžem tu priložiť ukážku jednoduchého chat-u.
Mám však otázku. Ak by som si chcel s mojimi znalosťami nejako zarobiť, je to možné? Ak áno, ako? Rád by som počul kritiku ohľadom mojich znalostí, lebo neviem posúdiť, či viem toho dostatočne alebo nie. Je možná nejaká práca napríklad na mesiac ako brigáda? Alebo je možnosť vytvoriť cez nejakú osobu živnosť a pracovať akože za ňu?
Za radu vopred ďakujem.
Mám 16 rokov a už dlhší čas sa venujem programovaniu. Ovládam C++ v ktorom viem pracovať s knižnicou SDL a zbežne s protokolom TCP. Ako malý, ešte len 7 ročný som začínal s GameMaker-om a s ním som pracoval 3 roky. Potom som prešiel na PHP a tvorbu webov. No od 14 sa venujem C++. Ťažko je opísať moje skúsenosti a schopnosti. Na to by bolo potrebné asi ukázať niečo z tvorby. Momentálne mám vypnutý server na pipni.cz ale keď mi ho spustia, môžem tu priložiť ukážku jednoduchého chat-u.
Mám však otázku. Ak by som si chcel s mojimi znalosťami nejako zarobiť, je to možné? Ak áno, ako? Rád by som počul kritiku ohľadom mojich znalostí, lebo neviem posúdiť, či viem toho dostatočne alebo nie. Je možná nejaká práca napríklad na mesiac ako brigáda? Alebo je možnosť vytvoriť cez nejakú osobu živnosť a pracovať akože za ňu?
Za radu vopred ďakujem.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Programátor-stredoškolák
game maker nie je znalosť žiadna, to radšej ani nespomínaj lebo budeš na smiech. Napísať že "ovládam c++" je tiež smiešné, to ako keby napíšeš že si inteligentný. STL je základ ktorý sa dá zvládnuť veľmi rýchlo. Podľa toho čo píšeš sa c++ venuješ dva roky, tak to je nič. Vo svojom veku ti isto chýba teoria, a zrejme nevieš toho veľa o smerníkoch, backtrackingu a podobne. Syntax nie je programovanie, programovanie je prepis algoritmu do syntaxe. Samotnú syntax sa človek naučí veľmi rýchlo. Fakt by bolo treba vidieť ukážky nech sa dá posúdiť na akej úrovni si. A zarobiť sa dá, ja momentálne nepracujem nikde lebo sa plne venujem škole a aj napriek tomu si mesačne zarobím okolo 150-200€ len za "bokovky". Len to mám asi trošku vyššie referencie než ty 
Na živnosť v 16 rokoch zabudni, a mesačnú brigádu možno zoženieš, ale nečakaj nič prevratné. Zrejme to bude tiež len nejaká spolupráca na webe s ľuďmi v tvojom veku
Na živnosť v 16 rokoch zabudni, a mesačnú brigádu možno zoženieš, ale nečakaj nič prevratné. Zrejme to bude tiež len nejaká spolupráca na webe s ľuďmi v tvojom veku
Áno budem na smiech, lebo všetci si pomyslia, že GM je len o ikonkách
. Ale akonáhle mi spustia server, pošlem tu ten jednoduchý chat. Server beží na linuxe a klienta spravím v GM. Nebol by problém ho spraviť v C++, ale ukážem ti, že aj keď všetci budete proti GM, niečo spraviť dokáže
. Áno, teória chýba. Ale hodlám sa venovať tomuto aj naďalej, takže učiť sa nové veci nie je problém a ani nikdy nebude. Skúsim ďalšiu vec pre teba na zasmiatie. Som prvák na strednej a sám som si dokázal naprogramovať A* algoritmus, ktorý pokiaľ viem sa učí až niekde na vysokej škole. Ale dalo by sa povedať, že je to proste len moje hobby a dokázal by to isto aj niekto iný. Ohľadom živnosti som to myslel tak, že či sa nedá spraviť napríklad na otca živnosť a tvárili by sme sa, že to robí on a pritom by som všetko robil ja.
Ale ďakujem za tvoju odpoveď. Som si už dávno vedomí toho, že musím sa ešte veľa učiť, ale napadlo ma proste, či by sa už teraz nie moje znalosti nedali aspoň nejako zúžitkovať.
Ale ďakujem za tvoju odpoveď. Som si už dávno vedomí toho, že musím sa ešte veľa učiť, ale napadlo ma proste, či by sa už teraz nie moje znalosti nedali aspoň nejako zúžitkovať.
no, beres mu vietor s krídel oprávnene, ale s C++ mas pravdu. (tedy podla mna). poznam ludi, ktory pekne ale ze fakt zarabaju na tvorbe webov v php + javascript. A poznam ludi, ktory php ovladaju taktiez, ale svoje dovednosti nevyuzivaju komercne. a robia browser hry. tým hrám chýba excelentná grafika, a vyskytne sa aj pár (možno aj viac) bugov. mal by si sa zacat plne venovat bud php, bud C++. Neviem, ale ani som neskusal spajat jazyk webovy s softwarovým. a ani neviem. mal by si sa ostro zamerat na jednu vec, a byt v nej perfektny. A poznam ludi, ktory tvoria forum aby naucili a pomohli programovat inym. vyber si. ak chces komercnu vec, tak radsej pokracuj v php(ale to iba podla mna) a ak ta bavi velmi C++, pokracuj v nom. A mozno sa ti podari neco aj na webe predat. ale ako študentovi si myslim, ze je lepsie vytvarat komercny web.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
to je moj nazor, ale neriad sa nim nijak extra.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
to je moj nazor, ale neriad sa nim nijak extra.
Ako som prešiel na C++, s PHP moc nepracujem. Rozhodol som sa pre C++. Ale ak sa naskytne možnosť, znalosti z PHP využijem. Ale máš pravdu s tým, že s C++ sa ako študent asi moc teraz nemám kde uchytiť a zarobiť si.
ja ti radim, oslň niekoho s C++ na nejakom fore, kde hladaju programatorov. si na pcforum?
Ale s php, radim, radsej pokracuj. inak, ake su tvoje znalosti s php a javascript.
najlepsie je vykusat kopec jazykov a kompilatorov, a vybrat si ten, co mas najradcej, napr na grafiku mam ja najradsej blender a blend a na programovanie html, maličko php + Visual Basic. s C# a C++ sa podla mna najviac uplatnis co sa tyka software. php a mysql + grafika + javascript(co mne vôbe nesedi alebo sedi len malo). apotom uvidis. urob si web a nenapadne ho rozhlas po forach.... hlavne ne velmi napadne. potom sa ti tam nekdo kukne a v 18 mas prau na zivnostnak.
Ale s php, radim, radsej pokracuj. inak, ake su tvoje znalosti s php a javascript.
najlepsie je vykusat kopec jazykov a kompilatorov, a vybrat si ten, co mas najradcej, napr na grafiku mam ja najradsej blender a blend a na programovanie html, maličko php + Visual Basic. s C# a C++ sa podla mna najviac uplatnis co sa tyka software. php a mysql + grafika + javascript(co mne vôbe nesedi alebo sedi len malo). apotom uvidis. urob si web a nenapadne ho rozhlas po forach.... hlavne ne velmi napadne. potom sa ti tam nekdo kukne a v 18 mas prau na zivnostnak.
Doma mam ešte staručkú knižočku Programujem PHP profesionálne. Mám ju už aspoň 6 rokov ak nie viac. A dá sa povedať, že ju mám celu preštudovanú. Ohľadom JS je to len také zbežné. Keď som prechádzal na C++, tak som sa púšťal do AJAX-u, ale to len tak zbežne. Napríklad som si vytvoril online piškvorky také jednoduché. Ja by som skorej chcel nejakú aplikáciu vytvoriť. Chcel by som v C++ rozbehať nejakú aplikáciu bežiacu na našej škole, ktorá by pomáhala učiteľom a študentom v ich vzájomnej komunikácií. Napríklad zdieľanie dokumentov, chat, rozvrh hodín a iné ďalšie. Dúfam, že v škole budú s týmto nápadom súhlasiť a podarí sa mi to. To by mohol byť môj začiatok a myslím si, že dosť dobrý
. Do 18 to stíham a potom sa možno prídu nejaké ponuky.
no za prvé on s tým začal v siedmich rokoch takže to na smiech vôbec nie je... kto z prítomných niečo vytvoril v siedmich rokoch?audiotrack napísal:game maker nie je znalosť žiadna, to radšej ani nespomínaj lebo budeš na smiech.
za druhé GM neni len o WYSIWYG editore na "naklikanie" hry, ale aj o skriptoch.
U HAZ MY RESTECP!
-
audiotrack
VIP
keď som mal ja sedem rokov bola iná doba ako keď mal sedem rokov on, takže to nemôžeš porovnávať. Už len preto že asi do 15-tich som sa vôbec s počítačom nestretol. Dnes majú 6 ročné decká iPhony a počítače lepšie než ja. Provnávaj ho s inými v jeho veku. A hej, takých poznám kopec. A tiež poznám game maker a viem čo tie skripty sú. Od programovania to má ďaleko, ale ak si myslí že je niečo extra a že sa mu v 18 začnú kopiť ponuky, tak mu prajem šťastie nech mu to výjde. Poznám však plno 16 ročných programátorov ktorých práce sú fakt dobré. On sem nedal žiadnu ukážku takže pre mňa je iba jeden z tej kopy "wanna be programmer".
Neviem co vsetko dokazes v C++, ale tak skor ako kolega odporucal "vyskusat co najviac jazykov" by som sa radsej vrhol na tu teoriu... asi zaklad je vediet rozne udajove struktury (stromy, grafy, spajane zoznamy, zasobniky,...) a algoritmy (triedenie, vyhladavanie, ...) a potom sposob programovania (kedze sa chces venovat C++ tak potom objektovo orientovane programovanie). Je urcite tazsie premysliet navrh aplikacie ako ju len tak zbrucha nakodit(podla dokumentacie, naseptavacov to ide lahko).
Podla mna toho vies na 16 rocneho tak akurat (ako ide doba)
... ja som v prvom rocniku na strednej vedel maximalne robota karla 
Podla mna toho vies na 16 rocneho tak akurat (ako ide doba)
ano doba je ina. Ale ked sa pozriem na inych ludi, nezda sa mi ze by toto len tak hocikto ovladal. Ale je to jedno. Musim sa este vela ucit a hadam sa casom najde moznost zarobit si. Dakujem za rady
. Poslem tu zo 3 programy zajtra.
no lenze sa musis lepsie rozhliadnut a nehladiet na vek lebo samozrejme medzi rovesníkmi si hodne dopredu... ale zober si ze mozno to co ovladas ty naleju studentom (tym ktory si prichystajú vedro a nemaju ho deravé) aj z teoriou (ktoru mozno nemas) za 2 semestre a takých je vela takze neviem ci by uz bol cas spenazovat svoje vedomosti ... skôr by som uvažoval smerom ziskavania viac a viac skúsenosti kludne mozes ostat pri C++ zaklady mas asi zvladnute OOP ovladas tak sa skus pohrat z FrameWorkami MFC, Qt ... Potom mozes Kludne Javu, C# urcite by som sa striktne neorientoval na jednu technologiu nezavrhoval ostane (okrem PHP
ale nie php je fajn;)) ... a podla mna v dnešnej dobe frčia viac WebAplikácie ako nejake Desktop ...
a stým pre školu čo by si chcel spravit to je trocha moc snívania ak by to mala byt desktop App tak by to bolo trocha neprakticke ... ale skôr by si sa mohol popýtať na Sočku a niečo tam spraviť napr. App pre generovanie rozvrhov ... a ked sa dostaneš do krajského kola tak nebudeš napr. do Brna VUT (ak sa nemýlim) robiť príjmačky
a stým pre školu čo by si chcel spravit to je trocha moc snívania ak by to mala byt desktop App tak by to bolo trocha neprakticke ... ale skôr by si sa mohol popýtať na Sočku a niečo tam spraviť napr. App pre generovanie rozvrhov ... a ked sa dostaneš do krajského kola tak nebudeš napr. do Brna VUT (ak sa nemýlim) robiť príjmačky
-
audiotrack
VIP
to s VUT záleží rok od roku. Ja som bol na kraji v programátorskom zenite a skúšky som aj tak robil (a spravil ale nakoniec som na VUT nešiel). Jo a inak na ten kraj som sa dostal po pol roku programovania. Zaujíma to niekoho?
Inak súhlasím s tým že ten vek vôbec nehrá rolu. Celá táto téma mi príde štýlom "pozrite aký som mladý a čo všetko viem". To je ale každému predsa jedno. Prečo si myslíš že ťa v 18 budú kontaktovať, keď tak isto môžu kontaktovať 30 ročného programátora ktorý má kopec vedomostí a skúsenosti? Ak máš talent, zapoj sa do súťaží a ťaž z toho. Ale kým nemáš nič, tak nie je o čom diskutovať. Sorry že ti takto surovo beriem ilúzie, ale ono to tak je. Keď raz nastúpiš niekde ako programátor, tak 4 hodiny z tých 8 budeš sedieť nad papierom a rozmýšlať ako spraviť nemožné lebo to klient chce. Ak na to neprídeš, tak ťa vyhodia a zoberú niekoho kto je schopný na to prísť. A nikto sa ťa nebude pýtať kedy si začal s programovaním a či vieš naprogramovať A*
Inak súhlasím s tým že ten vek vôbec nehrá rolu. Celá táto téma mi príde štýlom "pozrite aký som mladý a čo všetko viem". To je ale každému predsa jedno. Prečo si myslíš že ťa v 18 budú kontaktovať, keď tak isto môžu kontaktovať 30 ročného programátora ktorý má kopec vedomostí a skúsenosti? Ak máš talent, zapoj sa do súťaží a ťaž z toho. Ale kým nemáš nič, tak nie je o čom diskutovať. Sorry že ti takto surovo beriem ilúzie, ale ono to tak je. Keď raz nastúpiš niekde ako programátor, tak 4 hodiny z tých 8 budeš sedieť nad papierom a rozmýšlať ako spraviť nemožné lebo to klient chce. Ak na to neprídeš, tak ťa vyhodia a zoberú niekoho kto je schopný na to prísť. A nikto sa ťa nebude pýtať kedy si začal s programovaním a či vieš naprogramovať A*
ja som ti praveze vdacny za tvoju kritiku lebo ta ma posunie dalej. Ano tema sa zvrhla a je zbytocne rozoberat take veci co uz viem a somariny. A s tou sockou atd. Nakolko som prvak, skusam to prvy krat ale tento rok idem len s trapnostou a len preto aby som videl co to je ako to je. A ta aplikacia nie je az taky problem. Ale pravda ze desktopove aplikacie su dost neprakticke a v mode su webove ale mohlo by to byt fajn.
a vlastne kde si sa naučil TCP? na nete? vieš ho dokonale. Potom si geniálny samouk. ale úprimne, kde si to našiel, možno by som sa tam aj pozrel. z C++ viem strašne málo.
Skus root.cz a na nom pohľadaj
. Pridávam tie sľúbené ukážky. VA1 a VA2 sú jednoduché vyhľadávacie algoritmy. SyKyP je stredoškolský komunikačný program. Je vo fáze vývoja. Viac sa dočítate o ňom v súbore Citaj ma.TXT . Hojko chat je jednoduchý chat. Pokojne si cezeň môžete písať s niekym aj teraz. Ale asi zajtra večer to vypnem a už sa vám nepodarí pripojiť naň. A ináč, ten chat je vytvorený pomocou GM a nezdá sa mi to až tak zlé. Ostatok je C++ a SDL. Sú to len patlatinky alebo rozrobené veci. Nič z toho nie je dokonalé. Ale ako ukážka schopností myslím že postačia.
- Prílohy
-
- hojko.com.zip
- (4.15 MiB) 57 stiahnutí
-
mirak2
Hardcore addict
pekne...ako ten chat vypnem?
tak to je konečná
lol...
btw. Nie je to až také zlé, ale je to nič. To čo potrebuješ, sú referencie. No a referencie, to máš ako s pokémonmi. S jedným to ide ťažko, s dvoma lepšie, s troma začínaš byť frajer a keď ich už máš celé vrece, tak sa môžeš pustiť do boja s mistrom audiotrackom... Ty ale nemáš žiadneho pokémona, máš len obrázky vysnívaných pokémonov. Získaj prvého pokémona, možno to nebude hneď Mewtwo, ale ináč to neide...
Ináč, svojho času som sa tiež dostal na krajské kolo (ako audio), ale to je jedno, bolo to prd platné...
btw. Nie je to až také zlé, ale je to nič. To čo potrebuješ, sú referencie. No a referencie, to máš ako s pokémonmi. S jedným to ide ťažko, s dvoma lepšie, s troma začínaš byť frajer a keď ich už máš celé vrece, tak sa môžeš pustiť do boja s mistrom audiotrackom... Ty ale nemáš žiadneho pokémona, máš len obrázky vysnívaných pokémonov. Získaj prvého pokémona, možno to nebude hneď Mewtwo, ale ináč to neide...
Ináč, svojho času som sa tiež dostal na krajské kolo (ako audio), ale to je jedno, bolo to prd platné...
aby som nebol OT:
len sa pekne drz toho programovania, studuj to, pokracuj na vyske a ak budes sikovny a nebudes cakat, ze ti nieco samo padne do ruk (myslim robota, projekty a pod..) tak budes mat buducnost zabezpecnu