2 rovnake disky ?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
LubosZ
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

2 rovnake disky ?

Príspevok od používateľa LubosZ »

Ahojte, chcem sa spýtať či je možné prevádzkovať v pc 2 rovnaké disky, či sa to nebude náhodou medzi sebou biť ? Nechcem ich mať v raide.

Jedná sa o model: HDD WD Black 2TB 64MB cache (2001FASS).
Sapo
Addict
Addict

Re: 2 rovnake disky ?

Príspevok od používateľa Sapo »

Jasné že je to možné. Nebudú sa biť.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Namajú sa ani ako "biť", veď každý má vlastné pripojenie SATA na MB.
l33supa
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa l33supa »

Urcite sa bit nebudu mozes tam mat aj 10 rovnakych hardiskov ak si myslel problem pri bootovani alebo detekcii tak nastavis v biose prioritu hdd . :smt003
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Neexistuje nic ako bitie pri SATA zariadeniach. To sa stavalo len pri ATAPI zariadeniach pri zlych pinoch - napriklad oba boli na master na jednom kabli. Mas uz tie dva disky a biju sa ti alebo to ide normalne?
LubosZ
Light Professional
Light Professional

Mal som 2 rovnake disky. Disk sa odpajal a mizol zo systemu. Mal som ho zapnuty, vsetko islo, potom odpojilo disk a zmizol aj vo Windowse, niekedy ho ani v biose nenaslo. Skusal som vymenit aj kabel a nic.
Predajcovi som ten disk musel vratit, pisal mi ze ho dal na reklamaciu a ze na nom nenasli ziadnu chybu. Tak neviem kde bola chyba.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemas screeny zo systemu ako ti ho zobrazovalo? Alebo foto z biosu? Neskusal si testovat ho vo Windowse? Nemas screeny z testov?
LubosZ
Light Professional
Light Professional

Screeny testov:
Prílohy
doska.png
hdd test 2.png
28-febru_ra-2011_20-25.png
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Na druhom screene vidiet rozdielne velkosti diskov. Prvy ma skutocnu velkost pod 1.8GB a druhy ma nerealne 2GB. Na prvom screene je vidiet aky mas stary bios na doske. Na stranke vyrobcu mas novy bios a jedna veria dokonca opravuje problem s velkymi diskami. Je tam len popis, nie cely changelog a tak tych oprav moze byt o dost viac. Pre Krista, preco si si neflashol bios na novu verziu? Okrem toho moze byt chyba aj v radici na doske, mozno je pokazeny alebo co. Mozno si ten disk zle naformatoval, aky format si daval a akym programom? Aky mas zdroj ked ti ho odpajalo? Skusal si iny kabel od zdroju?
LubosZ
Light Professional
Light Professional

Zdroj je tam Enermax 525W, skusal som aj iny kabel od zdroja a nepomohlo. A ten prvy disk je rozdeleny, preto rozdielna velkost.

Disk som formatoval najprv rychlo, potom pomaly este sa pouzil low-level format programom HDDGURU-Low-Level-Format-Tool, potom pomaly format.

Bios som neflashoval preto, lebo volakedy mi to robili este na starej zostave a zle to dopadlo, stale to mrzlo. Som musel kupovat novu zakladnu dosku.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Zdroj by nemal byt problem, ak nerobi problem graficka karta. Naformatovat novy disk je odporucane plnym formatom, ktory formatuje cely povrch disku a nie len zaciatok. Skusal si vymenit kabel diskov, teda ten starsi 2TB disk co tam vidim a mas na nom system, tak by si zapojil na druhy ci treti SATA konektor a tento novy by si dal na prvy konektor? Velka chyba je, ze si neflashol bios, nemas tam co pokazit, okrem toho doska bude urcite disponovat dual biosom alebo recovery, takze keby sa aj nieco stalo, tak to vratis spat. Novy bios nemoze sposobovat mrznutie, chyba bola skor v niecom inom.
LubosZ
Light Professional
Light Professional

Skusal som aj vymienat kable a nepomohlo.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

LubosZ - však ten disk je úplne v poriadku :)...niekde musíš robiť chybu. Mať lowe, tak ho od Teba kúpim. Mám už jeden FASS v PC a bolo by krásne mať druhý do raid1 :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dovolim si zareagovat aj ja k tomuto problemu. Tu na fore som predaval disk, islo o Western Digital Caviar Black 2000GB, 64MB cache, oznacenie WD2001FASS, teda to najvykonnejsie co WD ponuka v tomto pripade. Disk bol uplne novy, bol zabaleny este v elektrostatickej folii a nerozbaleny. Disk sa predava momentalne na Alze za 150 eur, ja som ho predal za 120 eur, samozrejme s plnou 5 rocnou zarukou, osobne som ho uzivatelovi LubosZ doniesol. K predaju doslo v piatok.

V piatok vecer alebo v sobotu mi pisal, ze je disk pokazeny a ze mu ho odpaja. Vravim si, ze to nie je mozne, pretoze disk nebol pouzity a ani vybaleny z folie. Myslel som si, ze bude problem v niecom inom, preto som uzivatelovi radil, aby disk otestoval a poslam mi screeny z testov v HD Tune. Poslal mi dva obrazky, jeden je tu na fore a druhy sem nedal, nechapem z akeho dovodu. Tento obrazok prikladam do prilohy, je na nom vidiet cervene more chybnych sektorov. Myslim si, ze jednocnacne doslo k chybe na strane uzivatela LubosZ, ci uz pri formatovani alebo zavadzani disku, pretoze nie je mozne, aby sa disk spraval ako je vidiet v prilohe a bol do polovice testu oznaceny ako komplet chybny, ked o dva dni uz bol zrazu ako plne funkcny (pol low level formate).

Kedze som chcel pomoct, radil som, ako bolo aj tu spomenute, vyskusat aktualizovat bios. Napisal som mu odkaz na stranku Gigabytu na bios, aby si tento bios stiahol a aktualizoval, pretoze podla popisu sa tam riesi: Fix: Some of 1000 GB (1TB) HDDs will be detected size error. Ako bolo spomenute vyssie, je to len popis (description) a teda fixov tam moze byt rozhodne viac. Toto prave riesila verzia biosu F7, ktory ma aj LubosZ, ale od tej verzie su este dve dalsie nove, chyba vsak kompletny changelog, co je skoda. Myslim si, ze vyskusat hodit novy bios by bola robota na par minut a nemohlo by sa tym nic pokazit.

Okrem toho som radil, aby vyskusal low level format. Zrazu po low level formate (obrazok z HD Tune v prispevku vyssie od LubosaZ) sa disk spraval ako funkcny a bez chyby, vsetko je tam v zelenom pri teste HD Tune.

Kedze nie som podvodnik, v utorok som prisiel, stretli sme sa, vratil som mu peniaze a on mne disk, este vecer som ho odniesol na reklamaciu do firmy z ktorej som ho kupoval (bol brany z BGS). V stredu rano dali disk testovat a vysledok posielam do prilohy. Su to fotky fotene telefon, ktore mi poslali na mail, este poobede spravili jeden test, ktory isiel az do noci. Este okolo deviatej mi volal predajca, ze sa pripojil na vzdialenu plochu do firmy, ze test skoncil a nenasla sa ziadna chyba, ze mi posle screenshot, co som odmietol, ze to uz nepotrebujem, ze mi stacia fotky z poobedia. Na fotkach je vidiet, ze disk je v poriadku, za cely utorok nebol odpojeny zo systemu, nezmizol a ani sa neprejavila dalsia chyba.

Ak by som to mal zhrnut, tak to zrhniem tak, ze islo rozhodne o chybu kupujuceho, ktory si nedokazal nahodit novu verziu biosu, ktora by jeho problem mozno vyriesila a mozno ani neskusil pozapajat disky na ine kable, kto vie. Situacia je teda taka, ze disk funguje bez najmensich problemov, ale uz ho budem tazko predavat, pretoze je pouzivany a neni zabaleny. Zial, moja hlupost, ze som sa rozhodol kupujucemu vratit peniaze skor ako som disk dal otestovat.

Edit: Este som prosil LubosaZ v sukromnych spravach alebo po telefone, aby ten disk skusil v inom pocitaci. Tak mi povedal, ze vraj to nema kde skusit, ze nema iny pocitac.
Prílohy
Prvy screen od LubosaZ s testom disku, ktory sem z neznameho dovodu nepridal.
Prvy screen od LubosaZ s testom disku, ktory sem z neznameho dovodu nepridal.
Test disku vo firme po tom, co som disk odniesol na reklamaciu ako pokazeny.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Podľa toho či píše heker je ten disk na tutty v poriadku, asi si zoženiem lowe a kúpim ho. LubosZ nechaj na budúce inštaláciu niekomu, kto s tým má trošku viac skúseností, nič proti. Jedná sa asi o najlepší serverový disk momentálne k dispozícii. Je škoda ho nechať niekomu "len na zábavku". Na FASSy sa dávajú najcitlivejšie dáta vôbec. Patria medzi špičku a osobne som z Blackov ešte v živote nevracal ani jeden disk, ak nerátam tie čo klient "*ebol" o zem, keď ich prenášal mimo PC :nono:

Btw. LubosZ je dosť možné že máš chybný SATA radič na doske, to sa potom správa tak, ako sa to správa Tebe. Takže chyba nie je v disku, ale v doske najskôr, alebo v Tvojej inštalácii. Prikláňam sa osobne k tej doske.

P.S.: Ak si nie si schopný updatnúť BiOS na doske, ktorý ešte hovorí o oprave problémov s veľkými diskami, tak sa na budúce do upgradu HW ani nepúšťaj prosím Ťa. Ja som teraz kúpil zopár Sabertoothov a každý z nich potreboval upgrade FW, ináč mal "double-start" kvôli starému BiOSu.
LubosZ
Light Professional
Light Professional

test napísal:Velka chyba je, ze si neflashol bios, nemas tam co pokazit, okrem toho doska bude urcite disponovat dual biosom alebo recovery, takze keby sa aj nieco stalo, tak to vratis spat.
Doska nema dual bios!
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

no a čo tak ho flashni a basta
nemá sa čo stať, jedine, že by si vypol PC alebo vytiahol kábel z elektriky počas flashu
flashnúť bios som dokázal keď som mal 14 rokov omg ...
LubosZ
Light Professional
Light Professional

Potom treba reinstalovat windows ?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

nie netreba
naťukaj do googlu how to flash bios a nájdeš xy návodov
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Jasne vidiet, ze disk je uplne OK a nema ziadnu chybu. Flashnut Bios je robota na 5 minut, staci stiahnut zo stranky vyrobcu utility, bios, spravit to a hotovo. Podla popisu na stranke vyrobcu ma doska: Excellent hardware design reinforced BIOS protection through GIGABYTE Virtual Dual BIOS Technology and GIGABYTE BIOS Setting Recovery Technology. Predpokladam, ze bios sa bude flashovat priamo z Windowsu a ked flash neprejde, vrati sa povodny bios. Ak flash prejde, nasleduje restart PC, resetnes nastavenia, nastavis si SMART na disku, frekvenciu pamate (alebo nechas na auto), vypnes napr. grafiku ci sietovku..., nastavis bootovanie a fungujes dalej. Windows si to zrjeme ani nevsimne, ze sa nieco stalo s biosom a fungujes dalej.

Edit: @BIOS/Q-Flash - Smart and automatic BIOS update via internet / BIOS built-in flash utilit :)
Napísať odpoveď