Zivot + Praca v Ireland
-
chlapec10
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Zivot + Praca v Ireland
Ahojte
Ak sa tu niekto najde kto zije a pracuje(nemyslim teraz brigadu na leto) v Irsku, tak mohli by ste sem hodit nejake napomocne info co by cloveka mozno nenapadlo?
Konkretne ak pomoze, Dublin....
Dik
Ak sa tu niekto najde kto zije a pracuje(nemyslim teraz brigadu na leto) v Irsku, tak mohli by ste sem hodit nejake napomocne info co by cloveka mozno nenapadlo?
Konkretne ak pomoze, Dublin....
Dik
Re: Zivot + Praca v Ireland
no ja som mal job cez irsku agenturu a bolo to fajn toho pohladu, ze si nestrhali proviziu z platu, ale dohoda bola, ze ked odidem z prace, ktoru mi nasli skor ako po uplinuti 6 mesiacov, tak im budem musiet zaplatit sumu vo vyske tyzdenneho platu
-bohuzial zistujem ze asi skrachovali, ale nieco take, lebo ich stranka uz viac pouzitelna nie je... ale tak google snad pomoze
ku koncu mojho posobenia v Irsku sa politika firiem zacala menit a nebrali nikoho kto nemal PPS number, nieco ako pracovne povolenie, na zaklade ktoreho si mozes otovrit ucet v banke a chodit ti tam plat... to sa da vybavit len na normalny dom, ziaden B&B a podobne...
-bohuzial zistujem ze asi skrachovali, ale nieco take, lebo ich stranka uz viac pouzitelna nie je... ale tak google snad pomoze
ku koncu mojho posobenia v Irsku sa politika firiem zacala menit a nebrali nikoho kto nemal PPS number, nieco ako pracovne povolenie, na zaklade ktoreho si mozes otovrit ucet v banke a chodit ti tam plat... to sa da vybavit len na normalny dom, ziaden B&B a podobne...
-
chlapec10
Addict
u mna to je trocha naopak, nehladam si job tam, jedna firma tam riesi mna
A neni to tak nahodou tak, ze v kvoli EU nepotrebujeme v irsku pracovne povolenie, a od 1.maja nikde v EU?
Ake su tam ceny na bezny zivot? je bezne ze zamestnavatel dava health plan?
A neni to tak nahodou tak, ze v kvoli EU nepotrebujeme v irsku pracovne povolenie, a od 1.maja nikde v EU?
Ake su tam ceny na bezny zivot? je bezne ze zamestnavatel dava health plan?
zivot je ovela drahsi. na dedine, no dobre v mestecku, ktore je centrom pre 20 kilometrovi okruh farmlandu a byvanie v dome ma stalo 80€ na tyzden. potraviny su ovela drahsie ako u nas... ale tak asi nebudes zarabat najminimalnejsiu mzdu 
neviem ako sa menili EU zakony, ale ja som v 2007 potreboval PPS a kadze aj v UK treba jeho alternativu tak si myslim, ze to len tak neskonci
a o tom poslednom neviem nic, ja som tam bol posledny gastak, aj ked ked bolo treba na pol dna som mal pod palcom cely sklad...
neviem ako sa menili EU zakony, ale ja som v 2007 potreboval PPS a kadze aj v UK treba jeho alternativu tak si myslim, ze to len tak neskonci
a o tom poslednom neviem nic, ja som tam bol posledny gastak, aj ked ked bolo treba na pol dna som mal pod palcom cely sklad...
Chlapec, predpokladam, ze ceny na zivot su podobne ako v zvysku UK< tak ti napisem pre porovnanie, dom kde byvam ja...cisty najom stoji 500libier mesacne, plus za kazdy dom sa plati aj dan, zalezi od domu aka vysoka je dan, u nas to je tusim 50libier, cize uz mas 550 mesacne. A to mame tu lacnejsiu dan, novsie domy maju aj 80 aj 100 librovu dan. V dome kurime plynom, nedavno nam dosiel ucet, za november, december, januar...cize zimne mesiace, bolo to nieco cez 300libier...myslim ze 330 aj nejake drobne. Plus asi 120 libier za elektriku za tie iste mesiace.
Potraviny su snad cenovo podobne ako na Slovensku....mlieko 1libra, chlieb nieco cez libru...to je zbytocne porovnavat...velmi podobne si myslim. No a oblecenie to cisto zalezi na tebe. Ale myslim si, ze sa tu da za fajny peniaz nakupit velmi dobre.
Potraviny su snad cenovo podobne ako na Slovensku....mlieko 1libra, chlieb nieco cez libru...to je zbytocne porovnavat...velmi podobne si myslim. No a oblecenie to cisto zalezi na tebe. Ale myslim si, ze sa tu da za fajny peniaz nakupit velmi dobre.
-
pryja
Darca
Nezijem tam sice, ale viem vela zo sestrinho rozpravania.
Pracovne povolenie nepotrebujes urcite, akurat viem, ze musis na urade nahlasit adresu, na ktorej byvas, ale to je asi v kazdom EU state povinne. A ako pise kolega hore nado mnou: jedlo drahe, chlast este drahsi, byvanie taktiez/malokto si moze dovolit svoj jednoizbovy byt, vacsinou byvaju Slovaci v spolocnych bytoch alebo domoch. Tak cca z pocutia jednoizbak 800-1000 evri/. Do klubov, alebo lepsich podnikov mozes vstupit len slusne obleceny a obuty, kontroluju to dost prisne securitaci pri kazdom vchode.
Urcite budes potrebovat nejaku kvalitnu nepremokavu bundu a tiez obuv , vacsina ma aspon jeden par nejakych gumovych ciziem, lebo tam prsi prevaznu cast roka.
Zdravotnictvo je jedna velka katastrofa, dlha cakacia doba, vysoke poplatky, obvodny lekar je vacsinou odbornik na vsetko, vratane gynekologie
Takisto v lekarni sa za vsetko vela plati, cize pre istotu si zobrat so sebou par zakladnych liekov, tak ako na dovolenku.
Velka vyhoda je, ze Irsko ma, myslim, este stale najvyssi minimalny plat v EU a vyplata sa posiela na ucet tyzdenne, cize pokial mas istu pracu, stacia ti na zaciatok len nejake peniaze na najom a zalohu /vacsinou vo vyske jednomesacneho najmu/
Na ulici a v obchodoch stretnes asi viac Poliakov ako domacich, to len tak pre zaujimavost.
Pracovne povolenie nepotrebujes urcite, akurat viem, ze musis na urade nahlasit adresu, na ktorej byvas, ale to je asi v kazdom EU state povinne. A ako pise kolega hore nado mnou: jedlo drahe, chlast este drahsi, byvanie taktiez/malokto si moze dovolit svoj jednoizbovy byt, vacsinou byvaju Slovaci v spolocnych bytoch alebo domoch. Tak cca z pocutia jednoizbak 800-1000 evri/. Do klubov, alebo lepsich podnikov mozes vstupit len slusne obleceny a obuty, kontroluju to dost prisne securitaci pri kazdom vchode.
Urcite budes potrebovat nejaku kvalitnu nepremokavu bundu a tiez obuv , vacsina ma aspon jeden par nejakych gumovych ciziem, lebo tam prsi prevaznu cast roka.
Zdravotnictvo je jedna velka katastrofa, dlha cakacia doba, vysoke poplatky, obvodny lekar je vacsinou odbornik na vsetko, vratane gynekologie
Velka vyhoda je, ze Irsko ma, myslim, este stale najvyssi minimalny plat v EU a vyplata sa posiela na ucet tyzdenne, cize pokial mas istu pracu, stacia ti na zaciatok len nejake peniaze na najom a zalohu /vacsinou vo vyske jednomesacneho najmu/
Na ulici a v obchodoch stretnes asi viac Poliakov ako domacich, to len tak pre zaujimavost.
Nie kazda firma posiela vyplatu tyzdenne, aspon v zvysku UK nie, myslim ze v Irsku nieje rozdiel....zalezi od zamestnavatela....ja uz som bol zamestnany v dvoch firmach, a obe mi platili mesacne.
-
Fabo
Hardcore addict
Sice nie v Irsku, ale v Londyne, prva veta co som pocul v hoteli "Prisiel ste na interview?" Samozrejme po polskypryja napísal:Na ulici a v obchodoch stretnes asi viac Poliakov ako domacich, to len tak pre zaujimavost.
-
chlapec10
Addict
dakujem za vam za rady....
ono, ja som tomu pomerne nakloneny, lebo ta pracovna ponuka je pomerne exkluzivna a zaujmava , a neni to o tom ze idem si hladat pracu v Irsku, skor ze bolo mi nepriamo ponuknute miesto, a office je nahodou v Dubline...
ci uz plat mesacne alebo tyzdenne, to mi je jedno,
a urcite neplanujem byvat so 5 inymi slovakmi ako sardinka v konzerve... co som pozeral na rent.ie tak prenajom one bedroom bytu idu je 650-1000 eur podla stvrte (dublin), to je prijatelne
ono, ja som tomu pomerne nakloneny, lebo ta pracovna ponuka je pomerne exkluzivna a zaujmava , a neni to o tom ze idem si hladat pracu v Irsku, skor ze bolo mi nepriamo ponuknute miesto, a office je nahodou v Dubline...
a urcite neplanujem byvat so 5 inymi slovakmi ako sardinka v konzerve... co som pozeral na rent.ie tak prenajom one bedroom bytu idu je 650-1000 eur podla stvrte (dublin), to je prijatelne
-
pryja
Darca
ale Irsko predsa nema s UK nic spolocne.Lub0$ napísal:Nie kazda firma posiela vyplatu tyzdenne, aspon v zvysku UK nie, myslim ze v Irsku nieje rozdiel....zalezi od zamestnavatela....ja uz som bol zamestnany v dvoch firmach, a obe mi platili mesacne.
-
chlapec10
Addict
a este blba otazka... ale... na nete pisu ze auta jazdia na LAVEJ strane sposob ako UK..... jeden znamy ma presviedcal ze jazdia na PRAVEJ, ako europania... takze?
za 80 tyzdenne som byval v dome 1 poliakom a mladym irskym parom. kazdy mal vlastnu izbu a bol pokoj... no meste boli aj poliaci, ktory byvali v rovnako velkom dome 10ti a platili po 40 eur aj menejchlapec10 napísal:dakujem za vam za rady....
moje polske kolegyne, ktore byvali s partnermi a mali dom na ret tam mali vzdy este tretieho cloveka aby to nemali vela...
http://driving.drive-alive.co.uk/driving-in-ireland.htmchlapec10 napísal:a este blba otazka... ale... na nete pisu ze auta jazdia na LAVEJ strane sposob ako UK..... jeden znamy ma presviedcal ze jazdia na PRAVEJ, ako europania... takze?
A ked uvazujes so sebou vziat aj auto...nieje to prakticke a budes s tym mat same problemy.
-
chlapec10
Addict
to zas nie, ak tak po case kupit
Niektory tu pisu ze nepotebujes PPS (Your Personal Public Service Number (PPS Number) is a unique reference number that helps to you to gain access to social welfare benefits, public services and information in Ireland), alebo ze pps je nepotrebne, alebo ze je ho problem dostat, pps je prva vec co si pojdes vybavit, predpokladam ze sa jedna o seriozny job, tak vsetko pekne legalne, no kde sme predsa. S tym byvanim to nieje takze zle, urcite tu taka pryja dost prehana, ze 1izbovy si moze dovolit len malokto, omg, vsetko zalezi od lokality v ktorej budes byvat, za tych 1000e a aj menej mas 2izb prevazne novy byt. Strava cenovo ako u nas (alk, cigarety hodne drahsie, ale zase nic extra oproti celej EU), sluzby su o dost drahsie, ale pri tych prijmoch to je zanedbatelne) Vyplata chodi/chodila tyzdene, 2 tyzdenne, mesacne, je len a len na zamstnavatelivi ako sa s nim dohodnes, ako to ma zauzivane, taktie healtf plan, niektory ti spravia/ponuknu , iny nie. K tomu jazdeniu samozrejme ze sa jazdi v lavom pruhu. K pocasiu, dublin ma velku vyhodu ze je primorske/pristavne mesto a tak vatsinu bordelu z oblohy odtiahne prec dalej do stredu ostrova, je tu vela vela slnecnych dni, vobec to nieje pravda ze prsi polovicu roka, to su len zvasty, netvrdim ale ze nepotrebujes bundu s kapucnou
Jednym slovom , pocasie je velmi premenline, za den sa ti kludne moze zmenit aj 4x, slniecko, za fuka, poprsi, a zase slnko. ... uz sa mi nechce pisat 
pocasie: no hej aj u nas vo vnutrozemi boli na jar "all season days", teda dni kedy aj prsalo, aj snezilo aj svietilo slnko a bola aj hmla...
-
chlapec10
Addict
Dakujem za info... vidim ze sa vyznas 
ano, jedna sa o normalny full time job... legalny
o tom PPS som uz nieco nastudoval, nema s to nic spolocne pracovnym povolenim, je to nieco ako v USA social security card... a tiez ze PPS mi daju AZ ked budem mat vybavene ubytovanie.
Otazka, ako to je s MHD v Dubline, kedze auto kupovat na zaciatku nebudem, a pozeral som ze metro nemaju...
ano, jedna sa o normalny full time job... legalny
o tom PPS som uz nieco nastudoval, nema s to nic spolocne pracovnym povolenim, je to nieco ako v USA social security card... a tiez ze PPS mi daju AZ ked budem mat vybavene ubytovanie.
Otazka, ako to je s MHD v Dubline, kedze auto kupovat na zaciatku nebudem, a pozeral som ze metro nemaju...
Spravne, o PPS sa voebc nestrachuj je to len formalita. Doprava je zvatsa autobusova, busy chodia vsade a vela, a su nepresne ale to sa v ziadnom velkom meste neda ustruehnut, nestihnes jeden - za chvilu ti pojde dalsi. Okrem busov je tu aj LUAS co je vlastne elektricka, ten ma zatial 2 trate ktore vedu od centra mesta na juh, a od centra na zapadnu stranu dublinu. LUAS je drahsi, autobusy lacnejsie. Cena za jednu jazdu +-2eur, zalezi kam pojdes, moze to byt aj menej, aj viac.Je tu dost moznosti si kupit kombinovane predplatene listkky. Auta su hodne lacne (v porovnani s EU), cena sa potom ale odraza hlavne na poistnom, cim si mladsi platis vyssie poistne. Taxi niesu cenovo prehnane, podpbne ako v inych vatsich mestach, zalezi na koho natrafis
Viacero ludi ti tu uz popisalo spravne a rozumne info, tak len tak okrajovo na doplnenie. Zil a pracoval som v Irsku nieco vyse 2 rokov, sice nie v Dubline, takze k tomu konkretne sa vyjadrovat nemozem, ale v Corku. Na vybavenie PPS number, ktore ako si spravne pochopil je obdoba SSC v USA, potrebujes nejaku adresu, co vsak neznamena ze na nej aj musis byvat. Ja som na uvod byval u kamosov Irov a normalne sme napisali na papier vyjadrenie v tom zmysle ze u nich byvam a prislo mi to tam, no problem. Na uvod sice budes trochu kukat na vyplatnu pasku, lebo ak to nezmenili, tak najskor bol clovek v nejakom divokom rezime, kde bol zdanovany snad asi 40 percentami, ale ked dostanes PPS a vsetky institucie ta budu evidovat atd, tak ti tie dane vratia automaticky naspat, za mojich cias to tak bolo, asi po 2 mesiacoch ako som zacal robit.
Co sa tyka nakladov na zivot, tak jasne ze su vcelku vysoke, ale nakolko predpokladam ze budes zarabat nejaku normalnu mzdu, tak to podla mna nema vyznam riesit, urcite z toho vyzijes velmi dobre
Co sa tyka auta, to ti riadny odbornik musel tvrdit o soferovani na pravej strane haha. Ja som tam mal auto zo SR, a hoci tu niekto predo mnou spominal o nejakych problemoch, ja som nikdy nijake nemal. Soferovanie pohodicka, vodici o 300% viac ohladuplni ako tu atd. Pravda je ze neviem ako by to vsekto fungovalo v pripade nejakej nehody a podobne, ale take veci ja riesim az ked sa vyskytnu a nie dopredu, kazdy sme predsa nejaky heh.
Dazdnik ti je inak viacmenej na nic, vacsinou ked prsi tak aj slusne fuka vietor, ja ked som ich polamal asi 3, tak som sa na to vykaslal.
Good luck
Co sa tyka nakladov na zivot, tak jasne ze su vcelku vysoke, ale nakolko predpokladam ze budes zarabat nejaku normalnu mzdu, tak to podla mna nema vyznam riesit, urcite z toho vyzijes velmi dobre
Co sa tyka auta, to ti riadny odbornik musel tvrdit o soferovani na pravej strane haha. Ja som tam mal auto zo SR, a hoci tu niekto predo mnou spominal o nejakych problemoch, ja som nikdy nijake nemal. Soferovanie pohodicka, vodici o 300% viac ohladuplni ako tu atd. Pravda je ze neviem ako by to vsekto fungovalo v pripade nejakej nehody a podobne, ale take veci ja riesim az ked sa vyskytnu a nie dopredu, kazdy sme predsa nejaky heh.
Dazdnik ti je inak viacmenej na nic, vacsinou ked prsi tak aj slusne fuka vietor, ja ked som ich polamal asi 3, tak som sa na to vykaslal.
Good luck
-
chlapec10
Addict
no, dnes ma 45 minut dusili cez telefonicky pohovor