VŠ- akadémia ozb. síl v LM
Re: VŠ- akadémia ozb. síl v LM
kto pozná z okolia človeka ktorý tam chce ísť? u mňa to je možno jeden človek a ľudí poznám dosť, takže určite by som sa nebál toho, že tam bude nejaký enormný pretlak...
http://www.enoviny.sk/?sekcia=3&uroven=2&cid=40610ColdRain napísal:kto pozná z okolia človeka ktorý tam chce ísť? u mňa to je možno jeden človek a ľudí poznám dosť, takže určite by som sa nebál toho, že tam bude nejaký enormný pretlak...
"Po dvoch rokoch otvorila AOS opäť 1. ročník denného bakalárskeho štúdia v akreditovaných študijných programoch elektronické systémy a manažment vojenskej organizácie. 50 prvákov bolo vyselektovaných z počtu 916 uchádzačov o štúdium na AOS."
ako myslíš...
no tak to čumím, nepovedal by som, že bude taký záujem, mea maxima culpa
-
pegasusss
Light Professional
pokial za vyskusanie nic nedas tak preco to nevyskusat ?andone7 napísal:Ak dobre pozerám tak opäť otvoria bakalára no pre najbližší rok plánujú vziať dokopy 50 študentov? Ak je to tak, potom držím palce ale tipujem slušný nápor uchádzačov a dostanú sa tam len najlepší
Šak jasne ja nevravím, že nie. Len vravím aby ste nečakali, že okrem vás nemal nik iný ten nápad ísť na AOS... 
-
pegasusss
Light Professional
neber nam falosne nadeje

Zaujímavé, aký záujem je o to, stať sa gumákom či policajtom.
Da sa nato pozerat aj takto, ale ja si zas neviem predstavit, ze stravim 40 rokov v kancelarii za stolom. Aj to zo stastim, pretoze kym prejde tych 40 rokov, tak na Slovensku zvysia dochodok do 90ky
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
pretoze vsetci non-vojaci a non-policajti su normalny no nie?hughito napísal:Zaujímavé, aký záujem je o to, stať sa gumákom či policajtom.
tato vseobecna mienka ma vie dostat
To neviem z čoho si si vycucal také závery, s takou argumentáciou na mňa nechoď. U mňa je ten odpor k takýmto profesiám z ideologických dôvod, lebo polícia a armádavendo napísal: pretoze vsetci non-vojaci a non-policajti su normalny no nie?![]()
tato vseobecna mienka ma vie dostat
-
vendo
Guru
poviem ti to takto, urcite veci musia byt na prikaz robene
su zle? su to zverstva? ano su, niekedy
na druhej strane zober si cernobyl, co keby tam nikto tym "gumakom" v zalohe neprikazal spratat ten odpad, myslis ze by si povedali, aha jaka zasvinena elektraren, chlapi ideme to pozametat? myslis ze tam niekto chcel alebo lepsie povedane dobrovolne zametal kusy grafitu zo strechy? nie bol to prikaz, vojaci prisli, vojaci spravili, vojaci zachranili boh vie kolko milionov ludi, zaco aj zaplatili
povedz mi, preco clovek co spravi pre ludstvo casto viac nez nejaky pako za monitorom ma byt nazyvany "gumakom"?
preco nenazyvas gumakmi tych blbcov co robia spatne rozhodnutia? vacsina vojnovych konfliktov vznika v "politike" preco potom ked politici rozhodnu, a vojaci si to "odskacu" tak ich nazves gumakmi a ti vrchni nic? je naozaj take zle, robit sluzbu krajine?
a este mi povedz, v ktorej praci si robis co ty chces? v ktorej praci neposluchas prikazy nadriadenych? preco potom niesme vsetci gumaci?
su zle? su to zverstva? ano su, niekedy
na druhej strane zober si cernobyl, co keby tam nikto tym "gumakom" v zalohe neprikazal spratat ten odpad, myslis ze by si povedali, aha jaka zasvinena elektraren, chlapi ideme to pozametat? myslis ze tam niekto chcel alebo lepsie povedane dobrovolne zametal kusy grafitu zo strechy? nie bol to prikaz, vojaci prisli, vojaci spravili, vojaci zachranili boh vie kolko milionov ludi, zaco aj zaplatili
povedz mi, preco clovek co spravi pre ludstvo casto viac nez nejaky pako za monitorom ma byt nazyvany "gumakom"?
preco nenazyvas gumakmi tych blbcov co robia spatne rozhodnutia? vacsina vojnovych konfliktov vznika v "politike" preco potom ked politici rozhodnu, a vojaci si to "odskacu" tak ich nazves gumakmi a ti vrchni nic? je naozaj take zle, robit sluzbu krajine?
a este mi povedz, v ktorej praci si robis co ty chces? v ktorej praci neposluchas prikazy nadriadenych? preco potom niesme vsetci gumaci?
-
pegasusss
Light Professional
napr. aj teraz v japonsku zachranuju vojaci ludi ... takze ty vidis len tu zlu stranku veci asi ...
Len pre Hughita, tu mas jedneho z tych tvojich "gumakov".
Normalne sa divim, s akym opovrhnutim rozpravas o ludoch, ktori sa rohodli sluzit statu. Ktori sa rozhodli chranit ludi ako ty. Tito ludia chcu pomahat druhym, robit lepsi svet. Ak sa to zvrhnie do tych zverstiev, ktore si vyssie spominal, tak chybu musis hladat inde. A to mozno ani nie v nadriadenych, generaloch - ale hlavne v politike.
Normalne sa divim, s akym opovrhnutim rozpravas o ludoch, ktori sa rohodli sluzit statu. Ktori sa rozhodli chranit ludi ako ty. Tito ludia chcu pomahat druhym, robit lepsi svet. Ak sa to zvrhnie do tych zverstiev, ktore si vyssie spominal, tak chybu musis hladat inde. A to mozno ani nie v nadriadenych, generaloch - ale hlavne v politike.
vendo: Ale o to práve ide, ja hovorím o tej podstate. Dostanú rozkaz a musia robiť, nech je to čokoľvek. Vyskoč z okna, vojak by mal vyskočiť.
Ja nechápem, ako môže niekto tomuto zapredať život.
pegassus:
Auruz: Och, aké patetické, normálne si ma dojal.
Skrz prizmy ich nadriadených robia lepší svet aj tak, že zabíjajú ľudí.
Pozrime sa do Líbye. Tam je teraz revolúcia za lepší svet, lepší svet pre nich. A vojaci (aj keď rada sa pridala k povstalcom, tí majú môj obdiv) ich musia potláčať. Musia zabíjať ľudí, zabíjať lepší svet.
Ja nechápem, ako môže niekto tomuto zapredať život.
pegassus:
To, že vojaci pomáhajú pri prírodných katastrofách je, samozrejme, záslužná činnosť. Ale to môže robiť teoreticky hocikto. Aj obyčajní ľudia. Nie je to primárna činnosť vojakov.napr. aj teraz v japonsku zachranuju vojaci ludi ... takze ty vidis len tu zlu stranku veci asi ...
Auruz: Och, aké patetické, normálne si ma dojal.
Však práve to kritizujem, resp., to sa mi neľúbi, to je tá podstata.ktori sa rohodli sluzit statu.
Tito ludia chcu pomahat druhym, robit lepsi svet.
Však to chápem, že to sa tak nerozhodli tí samotní vojaci, ale oni to musia konať - oni musia konať zlo. Akékoľvek je to zlo, oni to musia konať a málo je takých, čo sa tomu vzoprú. O tom píšem - vojsko a polícia, to sú represívne zložky moci.A to mozno ani nie v nadriadenych, generaloch - ale hlavne v politike.
Pozrime sa do Líbye. Tam je teraz revolúcia za lepší svet, lepší svet pre nich. A vojaci (aj keď rada sa pridala k povstalcom, tí majú môj obdiv) ich musia potláčať. Musia zabíjať ľudí, zabíjať lepší svet.
-
vendo
Guru
v tvojej predstave vojaka je jedna zasadna chyba
ked sa stanes vojakom, nestracas svoj rozum/svedomie, a vzdy mozes rozhodovat podla seba
ked sa stanes vojakom, nestracas svoj rozum/svedomie, a vzdy mozes rozhodovat podla seba
zivot?Ja nechápem, ako môže niekto tomuto zapredať život.
Hughito mas velmi mylnu predstavu o tom, co vlastne sluzba vojaka zahrnuje.
no povedz co take zahrnuje? ja par vojakov poznam osobne, nie su to zli ludia, ale tak isto sa moc nezhoduju s tymi vasimi romantickymi predstavami vojakov co sluzia vlasti. podla ich vlastnych slov sa v kasarnach moc nenamakaju, s pitim cez tyzden nemaju problemy, lebo kontrola alkoholu v krvi tam bezna nie je(nevravim, ze tam nie je vobec..) a az na niekolko tyzdnov rocne, co si musia odcvicit maju pohodickovu a stalu robotu. hovorite ze pomahaju pri katastrofach..ano to je pravda, ale taktiez maju paradne platy a vysluhove dochodky, ktore mozu poberat v relativne mladom veku(kym odchod obycajnych ludi do dochodku sa stale zvysuje).
nehovorim, ze sa tam nenajde kopa obetavych ludi, ale zase si ich moc neidealizujte. ak by to povolanie bolo take zle, tak by tam nebol taky pretlak ludi
nehovorim, ze sa tam nenajde kopa obetavych ludi, ale zase si ich moc neidealizujte. ak by to povolanie bolo take zle, tak by tam nebol taky pretlak ludi
Pozri, to zalezi od vole a sebauvedomenia sa cloveka. Clovek je taky aky chce byt, hajzlom sa nenarodis, hajzlom sa rozhodnes byt. Ak je niekto lenivy ozran a nespravi nic dobre jak je den dlhy, tak prosim. Vsade sa taki najdu.
Ja nemam ziadne romanticke predstavy, len si myslim, ze ked sa clovek prida k hasicom, policajtom, zachranke ci armade, tak ma v umysle robit nieco viac ako sediet denno denne za stolom a cakat kym, dojde rucicka hodiniek na pol 4. Chce byt k dispozicii ked ho budu ludia potrebovat.
Ako pisal vendo - ked sa stanes vojakom nestratis svoj rozum ani svojpravnost, mozes sa rozhodovat za seba aj ked prijmas rozkazy. Aj vojaci su len ludia, kopa z nich ma rodiny, myslis si, ze ked idu naprikald do Afganistanu tak je im to jedno? Myslim, ze ked si prejdu takym peklom tak si zasluzia aj ten skorsi dochodok. Nevravim, ze to poniektori nerobia pre peniaze, plat maju dobry ako si pisal, ale riskuju pri tom svoje zivoty, takze si ho zasluzia. Ty mas zas mylnu predstavu, rovnako ako Hughito, ze do armady idu len vymetenci, ktori chcu nonstop vrazdit nevinnych ludi.
A viem, ze nie kazdy jeden vojak ide do Afganistanu alebo na nejaku misiu mimo nasej republiky, takze sa opat sa vratim k tym katastrofam/pohotovostiam. Predstav si, ze pri povodniach by nemal ludom kto pomoct, nemali by sa na koho spolahnut, dediny odrezane od sveta bez pitnej vody, zalievane domy. Nehovoriac o kradeziach. Armadne a policajne zlozky sluzia aj na to. Ked boli tie zaplavy a ukazovali zabery z vytopenych dedin, takmer na kazdom zabere bolo vidno prislusnikov armady ako nosia vrecia s pieskom a pomahaju evakuovat postihnutych.
Je to praca ako kazda ina, niekto to robit musi, aj ked sa ti to nepaci. Kazdy stat potrebuje mat svoju armadu. Pohrdas snad smetiarom? Keby ho nebolo tak sa topis vo vlastnych odpadkoch.
Ja nemam ziadne romanticke predstavy, len si myslim, ze ked sa clovek prida k hasicom, policajtom, zachranke ci armade, tak ma v umysle robit nieco viac ako sediet denno denne za stolom a cakat kym, dojde rucicka hodiniek na pol 4. Chce byt k dispozicii ked ho budu ludia potrebovat.
Ako pisal vendo - ked sa stanes vojakom nestratis svoj rozum ani svojpravnost, mozes sa rozhodovat za seba aj ked prijmas rozkazy. Aj vojaci su len ludia, kopa z nich ma rodiny, myslis si, ze ked idu naprikald do Afganistanu tak je im to jedno? Myslim, ze ked si prejdu takym peklom tak si zasluzia aj ten skorsi dochodok. Nevravim, ze to poniektori nerobia pre peniaze, plat maju dobry ako si pisal, ale riskuju pri tom svoje zivoty, takze si ho zasluzia. Ty mas zas mylnu predstavu, rovnako ako Hughito, ze do armady idu len vymetenci, ktori chcu nonstop vrazdit nevinnych ludi.
A viem, ze nie kazdy jeden vojak ide do Afganistanu alebo na nejaku misiu mimo nasej republiky, takze sa opat sa vratim k tym katastrofam/pohotovostiam. Predstav si, ze pri povodniach by nemal ludom kto pomoct, nemali by sa na koho spolahnut, dediny odrezane od sveta bez pitnej vody, zalievane domy. Nehovoriac o kradeziach. Armadne a policajne zlozky sluzia aj na to. Ked boli tie zaplavy a ukazovali zabery z vytopenych dedin, takmer na kazdom zabere bolo vidno prislusnikov armady ako nosia vrecia s pieskom a pomahaju evakuovat postihnutych.
Je to praca ako kazda ina, niekto to robit musi, aj ked sa ti to nepaci. Kazdy stat potrebuje mat svoju armadu. Pohrdas snad smetiarom? Keby ho nebolo tak sa topis vo vlastnych odpadkoch.
Toto tu niekto napísal ?Ty mas zas mylnu predstavu, rovnako ako Hughito, ze do armady idu len vymetenci, ktori chcu nonstop vrazdit nevinnych ludi.
A zaujímala by ma tá vlastná vôľa a vedomie v praxi. Vojak musí plniť rozkazy. Či snáď nie ?
Samozrejme, ze musi, ty v praci nemusis plnit to, co ti nadriadeny povie? Ked ti povie urob to a to?
Ked si sekretarka a povie ti riaditel urob kavu, mozes to odmietnut? Nemozes. Potom podla tvojej definicie nema slobodnu volu ani ta sekretarka.
Je jasne, ze hierarchia velenia v armade musi byt o dost jasnesia, preto je aj to vlastne rozhodovanie viac ohranicene. Keby to tak nebolo, tak kazdy by si robil co chce.
Ako Hughito neviem co chces teraz pocut. Silou mocou sa snazis dokazat svoju pravdu a to tym, ze oznacujes vojakov za slepych baranov bez rozumu, sice si to tak nenapisal, ale z tvojich vyrokov to nepriamo vyplyva. Rovnako ako si priamo nenapisal, ze vojaci su "vymetenci, ktori chcu vrazdit ludi" ale oznacil si ich za Gumakov, ktori zabijaju ludi. Myslis, ze kazdy ide do armady len preto, aby si mohol zastrielat na zive terce?
Fakt uz neviem aky ma zmysel tato debata, mas svoju vlastnu pravdu a tu ti ocividne nevyvratim.
Ked si sekretarka a povie ti riaditel urob kavu, mozes to odmietnut? Nemozes. Potom podla tvojej definicie nema slobodnu volu ani ta sekretarka.
Je jasne, ze hierarchia velenia v armade musi byt o dost jasnesia, preto je aj to vlastne rozhodovanie viac ohranicene. Keby to tak nebolo, tak kazdy by si robil co chce.
Ako Hughito neviem co chces teraz pocut. Silou mocou sa snazis dokazat svoju pravdu a to tym, ze oznacujes vojakov za slepych baranov bez rozumu, sice si to tak nenapisal, ale z tvojich vyrokov to nepriamo vyplyva. Rovnako ako si priamo nenapisal, ze vojaci su "vymetenci, ktori chcu vrazdit ludi" ale oznacil si ich za Gumakov, ktori zabijaju ludi. Myslis, ze kazdy ide do armady len preto, aby si mohol zastrielat na zive terce?
Fakt uz neviem aky ma zmysel tato debata, mas svoju vlastnu pravdu a tu ti ocividne nevyvratim.