Chcel by som vymenit to hucadlo co sa kruti na pasive boxoveho chladica ( am2 ). Meral som to malo by sa jednat o 9,2cm ventilator.
Poradte aky ventilator do 10€ vziat aby bol co najtichsi, super by bolo ak by k tomu bol aj kablik s odporom ( " regulator " ).
Vyberam tu: http://datacomp.sk/pc-komponenty-pc-chl ... c4172.html
do oka mi padli tieto ( nie koli farbe, ta mi je ukradnuta ):
http://datacomp.sk/aimaxx-envicooler-9- ... 38246.html
http://datacomp.sk/be-quiet-silentwings ... 79587.html
tichy ventilator na cpu
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: tichy ventilator na cpu
oba sú v pohode, len im chýba prietok a z osob. skúseností je dosť slabý. Ináč sú tichučké, veľmi. Teda aimaxx je v praxi tichší...o dosť.
-
kolac
Star
Tichsi ako ta noctua od teba ?
Tym prietokom myslis " chladiaci potencial " ? Pretoze ak to, tak ja ten procesor nemam nataktovany ani nic podobne. Klasicka kancelarska praca, raz za dlhu dobu max. hod-2 nejaka hra. nic extra, len ten hluk mi prekaza ked nieco citam.
//autoeditácia príspevku (09 Mar 2011, 23:58)
bolo mi poradene miesto vymeny vetraka kupit racej cely chladic, http://datacomp.sk/ac-alpine-64-pro-754 ... 41912.html podla jednej recenzie je na plnych otackach nepocutelny, tak ho vezmem.
//autoeditácia príspevku (09 Mar 2011, 23:58)
bolo mi poradene miesto vymeny vetraka kupit racej cely chladic, http://datacomp.sk/ac-alpine-64-pro-754 ... 41912.html podla jednej recenzie je na plnych otackach nepocutelny, tak ho vezmem.
-
uplink
VIP
Teraz som si všimol že si si to editol. To je síce pekné že ho nie je počuť, ale chladiaci výkon od stocku je tak tretinový
ak chceš zabiť svoj CPU, tak hor sa do toho! 
Noctua je hľučnejšia, na "defaultných" otáčkach, ale je tak 2x taká efektívna.
Ako zober si taký ENERMAX UCTB14 140mm čo mám teraz v bočnici:
Typ ložiska: Twister Bearing
Rám: punched HALO frame
Lopatky: Turbine
Počet lopatek: 7
Rychlost otáček: 750 (+/- 10%) rpm
Průtok vzduchu (m3/h): 77.13
Hlučnost (dB(A)): 15
Vstupní výkon (W): 1,8
Napětí: 12V
vyzerá bombovo, nie? Super prietok, super nízka hlučnosť, proste paráda, špica. A teraz Noctuu NF-P14-FLX, jeho "rival"
Ložisko SSO-Bearing
Geometrie lopatek NF-P14 Blade Design with VCN
Rychlost otáček (+/- 10%) 1200 RPM
Rychlost otáček s L.N.A. (+/- 10%) 900 RPM
Rychlost otáček s U.L.N.A. (+/- 10%) 750 RPM
Průtok vzduchu 110,3 m3/h
Průtok vzduchu s L.N.A. 83,7 m3/h
Průtok vzduchu s U.L.N.A. 71,2 m3/h
Hlučnost 19,6 dB(A)
Hlučnost s L.N.A. 13,2 dB(A)
Hlučnost s U.L.N.A. 10,1 dB(A)
Statický tlak 1,29 mm H2O
Statický tlak s L.N.A. 0,77 mm H2O
Statický tlak s U.L.N.A. 0,53 mm H2O
Vstupní výkon 1,2 W
Vstupní proud 0,1 A
Napětí 12 V
MTBF > 150.000 h
Krásne parametre, nie?
A prax. Noctua s ULNA adaptérom už len pocitovo prefukuje 2x toľko vzduchu, ak nie viac ako Enermax bez adaptéru. Noctuu s ULNA adaptérom nie je počuť, tak isto ako Enermax keď je v normálnom štádiu. Noctuu bez ULNA a LNA adaptéru je počuť zanedbateľne viac, ako Enermax, pričom prietok vzduchu by som povedal narástol exponenciálne, nie len o tých pár percent. A teraz čerešnička na torte. Bočnica na skrinke Fractal XL Black Pearl má "honey-comb" otvory, čiže v tvare 6 uhlého otvoru. Noctua na najvyšších otáčkach s DB metrom vzdialeným 1M cca 60 db! s ULNA cca 40 db! aerodynamika FTW. Ale tak človek by si povedal že to tak bude robiť každý vetrák, ale opak je pravdou. Enermax, hoci je úplne slabunký voči Noctuy, aj keď parametrálne nie, je nepočuteľný na bočnici. Dôvod? Vstupná aerodynamika čepelí vetráčiku a rezonancia vzduchu na hranách "honey comb" otvorov v bočnici. Killerská kombinácia. Takže tých parametrov pri hlučnosti je jeden a sto.
Noctua je super vhodná tam, ale inde zas nie, naopak aj enermax, tam je super a inde zas nie. Napr. ako som konvertoval do novej skrinky, tak som stratil riadne na chladiacom výkone a hlavne na tej bočnici, ako nejaký exot tu na fóre zadelil, že "brzdí" airflow...
Takže tam je dosť parametrov, ktoré sa Ti z testov, benchmarkov a cudzích skúseností neukážu. Najlepšie je vyskúšať. Každopádne na CPU je to jedno, tam na tvare bladov nezáleží, takže hop šup tralala do nejakého výkonného vetráku, čo má kľudne aj 20 DB.
P.S.: Dávaj si pozor na fractaly, mnohé z nich vydávajú taký divný zvuk pri chode, ktorý je síce v norme "do 15 db" ale je veľmi otravný a počuteľný. Obvykle sa zvuk stratí pri max otáčkach, ale nie vždy. Jedná sa o také ako keby rapotanie, alebo ostrejšie pradenie.
Noctua je hľučnejšia, na "defaultných" otáčkach, ale je tak 2x taká efektívna.
Ako zober si taký ENERMAX UCTB14 140mm čo mám teraz v bočnici:
Typ ložiska: Twister Bearing
Rám: punched HALO frame
Lopatky: Turbine
Počet lopatek: 7
Rychlost otáček: 750 (+/- 10%) rpm
Průtok vzduchu (m3/h): 77.13
Hlučnost (dB(A)): 15
Vstupní výkon (W): 1,8
Napětí: 12V
vyzerá bombovo, nie? Super prietok, super nízka hlučnosť, proste paráda, špica. A teraz Noctuu NF-P14-FLX, jeho "rival"
Ložisko SSO-Bearing
Geometrie lopatek NF-P14 Blade Design with VCN
Rychlost otáček (+/- 10%) 1200 RPM
Rychlost otáček s L.N.A. (+/- 10%) 900 RPM
Rychlost otáček s U.L.N.A. (+/- 10%) 750 RPM
Průtok vzduchu 110,3 m3/h
Průtok vzduchu s L.N.A. 83,7 m3/h
Průtok vzduchu s U.L.N.A. 71,2 m3/h
Hlučnost 19,6 dB(A)
Hlučnost s L.N.A. 13,2 dB(A)
Hlučnost s U.L.N.A. 10,1 dB(A)
Statický tlak 1,29 mm H2O
Statický tlak s L.N.A. 0,77 mm H2O
Statický tlak s U.L.N.A. 0,53 mm H2O
Vstupní výkon 1,2 W
Vstupní proud 0,1 A
Napětí 12 V
MTBF > 150.000 h
Krásne parametre, nie?
A prax. Noctua s ULNA adaptérom už len pocitovo prefukuje 2x toľko vzduchu, ak nie viac ako Enermax bez adaptéru. Noctuu s ULNA adaptérom nie je počuť, tak isto ako Enermax keď je v normálnom štádiu. Noctuu bez ULNA a LNA adaptéru je počuť zanedbateľne viac, ako Enermax, pričom prietok vzduchu by som povedal narástol exponenciálne, nie len o tých pár percent. A teraz čerešnička na torte. Bočnica na skrinke Fractal XL Black Pearl má "honey-comb" otvory, čiže v tvare 6 uhlého otvoru. Noctua na najvyšších otáčkach s DB metrom vzdialeným 1M cca 60 db! s ULNA cca 40 db! aerodynamika FTW. Ale tak človek by si povedal že to tak bude robiť každý vetrák, ale opak je pravdou. Enermax, hoci je úplne slabunký voči Noctuy, aj keď parametrálne nie, je nepočuteľný na bočnici. Dôvod? Vstupná aerodynamika čepelí vetráčiku a rezonancia vzduchu na hranách "honey comb" otvorov v bočnici. Killerská kombinácia. Takže tých parametrov pri hlučnosti je jeden a sto.
Noctua je super vhodná tam, ale inde zas nie, naopak aj enermax, tam je super a inde zas nie. Napr. ako som konvertoval do novej skrinky, tak som stratil riadne na chladiacom výkone a hlavne na tej bočnici, ako nejaký exot tu na fóre zadelil, že "brzdí" airflow...
Takže tam je dosť parametrov, ktoré sa Ti z testov, benchmarkov a cudzích skúseností neukážu. Najlepšie je vyskúšať. Každopádne na CPU je to jedno, tam na tvare bladov nezáleží, takže hop šup tralala do nejakého výkonného vetráku, čo má kľudne aj 20 DB.
P.S.: Dávaj si pozor na fractaly, mnohé z nich vydávajú taký divný zvuk pri chode, ktorý je síce v norme "do 15 db" ale je veľmi otravný a počuteľný. Obvykle sa zvuk stratí pri max otáčkach, ale nie vždy. Jedná sa o také ako keby rapotanie, alebo ostrejšie pradenie.
-
kolac
Star
uplink, zas na pretaktovani vravia ze ten chladic bude stacit na moje potreby. Inak opticky je vacsi ako ten box co mam teraz.
Vidis, zas keby som kupil zvlast ventilator a osadil ho na takto rebrovany chladic, mozno bude vysledok po zvukovej stranke horsi, ako sam pises s tymi prieduchmi v bocnici. Inak ja nemam osadene ziadne dalsie chladenie, ktore by robilo " prievan " v bedni.
Vidis, zas keby som kupil zvlast ventilator a osadil ho na takto rebrovany chladic, mozno bude vysledok po zvukovej stranke horsi, ako sam pises s tymi prieduchmi v bocnici. Inak ja nemam osadene ziadne dalsie chladenie, ktore by robilo " prievan " v bedni.