Obtazovanie (zneuzivanie) deti Kňazmi

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Obtazovanie (zneuzivanie) deti Kňazmi

Príspevok od používateľa hughito »

uplink: Pokojne založ tému o štáte, jeho nutnosti, jeho chybách - veľmi rád sa zapojím, ale tu to už nepoužívaj ako argument.

To ako keby niekto kydal na boľševizmus a prišiel by druhý niekto povedal - čo kydáš, veď nacizmus je ešte horší.
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

hughito - všetko je so všetkým spojené. Požiar v lese nevznikne bez malého plamienku, tak isto ani hnutie bez pôvodnej myšlienky a ľudí ktorí za ním stoja. Všetko vychádza zo všetkého a v konečnom dôsledku aj vo všetkom zaniká.

Takže ak chceš oddeliť cirkev od štátu, alebo nejakej megakorporácie, tak si na veľkom omyle.

Tak ako je svet jeden obrovský organizmus, tak sú aj ľudia súčasťou jedného veľkého tela, povedzme že sme údy [niektorí len tie pohlavné :D] veľkého tela a keď trpíš Ty, trpím aj ja, či chcem, alebo nechcem.

Toto je fakt a jeden zo základných a evidentných pilierov na ktorom stojí svet, ak ho človek ignoruje ubližuje len sám sebe tým ktorých lúbi...
hughito
Redeemer
Redeemer

Sexuálne zneužívania v cirkvi - sú ich pôvodcovia chránení?

Výber z rozhovoru v rakúskom rozhlase Ö1 zo dňa 3.3.2010 o 18:25.

Niečo sem vypichnem z článku rovno:

Kód: Vybrať všetko

Redaktor sa pýta psychologičky na jej názor a zároveň na jej skúsenosti z práce s obeťami zneužívania. Odpovedá, že Franz Schuster má v podstate pravdu, že k zneužívaniu naozaj dochádza u všetkých ľudí, nielen u duchovných, avšak cituje jednu štatistiku, ktorá potvrdzuje, že asi o 2 percenta je sexuálne zneužívanie u duchovných väčšie, než u akejkoľvek inej populácie. Keď hovorí o skúsenostiach s obeťami duchovných a o jej predčasnom odchode z úradu viedenskej arcidiecézy – teraz pracuje už iba ako všeobecná psychoterapeutka pre zneužitú mládež – dodáva: „Z cirkevného úradu som odišla, pretože za celé roky, čo som tam bola zamestnaná, prakticky neexistovala žiadna spolupráca s najvyššími cirkevnými predstaviteľmi. Bola som tam trpená. V tej atmosfére som nemohla pracovať, preto som z tej inštitúcie v roku 2008 odišla.“  

Hans Peter Hurka tiež súhlasí s tým, že k sexuálnemu zneužívaniu dochádza u všetkých vrstiev spoločnosti, avšak potom na adresu Franza Schustera dodáva: „Povedať, že k sexuálnemu zneužívaniu dochádza na všetkých úrovniach spoločnosti, nie je pre cirkev žiadne ospravedlnenie. Cirkev sama sebe stavia vysokú morálnu latku a je dobre, že tak robí, lebo je to jej poslanie. I ja som presvedčený o tom, že celibát nie je prvoradou príčinou toho, že sa niekto stane pedofilom. Som však zároveň presvedčený i o tom, že je to určitý diabolský kokteil rôznych faktorov v cirkvi, ktoré k vzniku tohto zločinu napomáhajú: zmes autoritatívnych štruktúr, príkazov mlčania (ututlávania), tabuizácia témy sexuality až po povinný celibát, v ktorom ľudia, ktorí sa ešte nevyrovnali  s vlastnou sexualitou a nemajú zrelú sexuálnu vyspelosť,  nie sú plne slobodnými bytosťami, a ľahko sa potom utiekajú k celibátu ako k výhovorke svojich slabostí a neschopností. Myslím, že tieto štrukturálne „zvýhodnenia“, ktoré sa stali v cirkvi praxou, musia definitívne skončiť. Ako dlho máme ešte počúvať, že biskupi či iní zástupcovia cirkvi vyhlasujú na otázky  novinárov: To, čo sa stalo, je len pár ojedinelých prípadov… Ja hovorím: To, čo sa stalo, je zločin, ale ešte oveľa väčší zločin je tvrdohlavé zotrvávanie vo falošných štrukturálnych zvýhodneniach, ktoré realizáciu týchto zločinov preferujú.“  

Josef Haslinger sa rozpamätáva na stretnutie so ženou, ktorá mu po jednom televíznom vystúpení, v ktorom bola reč o sexuálnych zneužívaniach, napísala list. V tom liste píše o jej bratovi, ktorý bol kvôli sexuálnemu zneužívaniu odsúdený. Vo väzení neuniesol ťarchu svojich činov a spáchal samovraždu. „Je potrebné pomenovať veci pravým menom, a potom ich riešiť. Je však potrebné tiež podať pomocnú ruku tým, čo zločiny spáchali.“ Spomenul príklady niektorých kňazov, ktorí boli buď premiestnení na iné fary či kláštory alebo suspendovaní. Mnohí z nich žili celé roky a desaťročia v kláštore, kde bolo o ich živobytie postarané. Dnes žijú opustení bez finančných prostriedkov, na pokraji materiálnej existencie. 
A ešte jeden aktuálny odkaz: Írsky arcibiskup umýval nohy obetiam zneužívania kňazmi
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:

...až po povinný celibát, v ktorom ľudia, ktorí sa ešte nevyrovnali  s vlastnou sexualitou a nemajú zrelú sexuálnu vyspelosť,  nie sú plne slobodnými bytosťami, a ľahko sa potom utiekajú k celibátu ako k výhovorke svojich slabostí a neschopností....
toto mi hned udrelo do oci
vzdy som si myslel ze za tie roky co clovek studuje teologiu clovek svoj celibat prijme, svoje pudy skroti a nauci sa ovladat, ale ako pozeram tak bud nedostatok knazov alebo ina pricina nechava prejst aj ludi co na to nemaju/nie su dost zodpovedny aby sa ku svojim pudom postavili ako sa k nim ma stavat knaz
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja by som skôr povedal, že takýto absolútne základný, primárny pud sa nedá len tak ľahko potlačiť. A to neznamená, že farári hneď šukajú malé deti, ale proste majú pohlavný styk aj tak.

Napr. u nás v meste je všeobecne známe o jednej žene, že je farárova. A určite by sa nemuselo ísť ďaleko pre takéto prípady. Raz sa môj známy rozprával s dvoma mladými, čerstvými farármi (katolíkmi samozrejme) a spýtal sa ich aj na túto tému, že ako to teda "chodí" - oni sa len pousmiali. :)

Akože, ja im to neberiem, lebo celibát je úplný nezmysel, ktorý sa vymyslel len čisto z majetníckych dôvodov.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

to ze to nejde lahko znamena ze je malo ludi co to zvladnu - a knazov az tak vela netreba

unikol mi ale majetnicky zmysel celibatu... mozes mi to vysvetlit? ja vnimam jeho prakticky zmysel niekde inde ako v majetku...
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar napísal:to ze to nejde lahko znamena ze je malo ludi co to zvladnu - a knazov az tak vela netreba

unikol mi ale majetnicky zmysel celibatu... mozes mi to vysvetlit? ja vnimam jeho prakticky zmysel niekde inde ako v majetku...
No tak aký je podľa teba zmysel celibátu ? Prečo bol zavedený ?

Hehe: http://aktualne.centrum.sk/zahranicie/e ... id=1209016
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

nezijes v celibate -> mas rodinu -> mas vyrazne menej casu venovat sa pastoracnym povinnostiam

v cirkvach kde celibat nemaju je to pekne vidiet pokial sa nieco "fararovmu dietatu" stane - jednoducho je vtedy farar odstaveny (castokrat aj fyzicky)

dnes je sice mozne mat milenku bez deti, no moralne a bez psychyckych ujem to velmi nie je...

a ten link pobavil :)

tot moj nazor - teraz chcem citat od teba akym sposobom je celibat majetnicky... imho by sa viac na knazov vyzbieralo keby povedali ze musia zivit rodinu...
hughito
Redeemer
Redeemer

Áno, to sú tie oficiálne dôvody, prečo celibát.

Dokým mali kňazi, biskupi atď. ženy a deti, tak jednoducho ich majetok smeroval po ich smrti ich legitímnym deťom. Po celibáte dedila cirkev. Dôvody boli teda primárne ekonomické.
mas vyrazne menej casu venovat sa pastoracnym povinnostiam
Toto je celkom úsmevné, keďže celibát bol zavedená až vo vrcholnom stredoveku. To akože dovtedy nevadilo ? Nebol čas ? :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito netusim kedy bol zavedeny celibat v krestanskej, len viem ze bol aj v starovekych nabozenstvach

takisto musim oponovat tomu ze celibat ma hlavne ekonomicke opodstatnenie, pretoze z jeho zrusenim a stym ze knaz si len prenajima cirkevny majetok s tym ze sa v pripade jeho smrti cirkev postara o nesamostatnych pozostalych, by dosiahli podstatne vyssie prijmy od veriacich + pridavky na deti + v statoch kde je cirkev stale podporovana statom by si vyjednali vacsi prispevok -> z dlhodobeho hladiska ziskovejsie + o ziadny majetok nepridu
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

javatar: keď som bol pred svatbou na "poučení", tak som sa farára opýtal na celibát. vysvetlil mi to tak, ako povedal hughito - farár má počas života spravovať a zveľaďovať cirkevný majetok a po jeho smrti má to, čo počas života nadobudol, pripadnúť cirkvi... takže áno, celibát má hlavne ekonomické pozadie, keďže to priamo cirkevní predstavitelia tak chápu aj vysvetľujú.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

zaujmave - zas som o kus mudrejsi... dik :)
dava to zmysel - cirkev si tym chrani svoj majetok, z pohladu ziskavania noveho majetku to ale nie je najefektivnejsie riesenie...
hughito
Redeemer
Redeemer

reagujem na karmistu:
dalsi neskutocny blud... cirkev s anerovna ludia, ktori ziju v celibate...
Mal som na mysli samozrejme RKC, čiže, akože nie ? Kňazi, farári, biskupi, arcibiskupi, pápeži - títo všetci sú predstavitelia cirkvi a títo ľudia vytvárajú tie tlaky. A všetci žijú v celibáte - teda, aspoň oficiálne.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

javatar: áno, chráni si tak svoj majetok - po smrti kňaza sa nemusí o nič deliť s jeho rodinou.
ad neefektívne získavanie majetku: dane ktoré získava aj od ateistov, dobrovoľné príspevky od veriacich, neplatenie niektorých daní, zisk z prenajímania svojho majetku, nepreukazovanie majetku... poznáš efektívnejší spôsob ako toto? :roll: teda okrem výhry v Lotto.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

myslim tym teraz mat/nemat celibat - na tom zeby ho nemali by dokazali vyryzovat znacne viac
ja som za odluku cirkvy od statu (uz som to spominal v inej teme)

//autoeditácia príspevku (12 Mar 2011, 17:58)
Hughito - ty sice vnimas cirkev len ako predstavitelov RKC cirkvi ale oficialna definicia zahrnuje znacne sirsi pocet ludi
hughito
Redeemer
Redeemer

Oficiálna definície je, že cirkev je spoločenstvo veriacich kresťanskej viery. Čiže všetci veriaci kresťania. Teda, môj kamoš je cirkev.

Veď, nehrajme sa tu na slovíčkarenie, každý vie, v akej spojitosti sa chápe v hovorovej reči cirkev.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Stoporko napísal:Inak povedané - plne súhlasím s uplinkom v tom, že v cirkvi sú "škodné," - ľudia beštie, ktorí za peniaze a moc zapredali vlastné svedomie a morálku. A nie len v cirkvi, ale aj v štáte, na univerzitách... všade, kde je moc, peniaze, vplyv. A dokiaľ bude človek človekom a nepríde finálne zúčtovanie, tak takí ľudia budú vždy a všade. Kňazom trtkajúcim deti by som odsekol vtáka, politkom kradnúcim rozpočet nariadil doživotné nútené práce, ujom rozkrádajúcim cirkvi rozpredal majetky a nechal ich žiť v chudobe...môžem len snívať :)ť
Nepomylil si sa? Uplink v tejto teme zastava priamy opak toho co si napisal.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Gangy - u got it totally wrong. On je jeden z mála kto asi pochopil čo som napísal :smt006
hughito
Redeemer
Redeemer

Len škoda, že tie škodné sú na tých vrchných priečkach. Pre takého uplinka, ktorý berie ako cirkev celé spoločenstvo kresťanov je tých pár kňazov nič, ale ja keď sa pozriem na cirkev ako tých ľudí, ktorí sú v nej "oficiálne", teda v nejakej funkcii, tak už to také zanedbateľné nie je.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

uplink napísal:Gangy - u got it totally wrong. On je jeden z mála kto asi pochopil čo som napísal :smt006
Ty si tu niekolkokrat zopakoval ze cirkev je uzasna a pomaha nam, mediami zburcovanym ovciam. A ze my hlupe ovce by sme sa nemali zaoberat par bezvyznamnymi pripadmi zneuzivania deti knazmi ale tym ako nas vykoristuju farmaceuticke spolocnosti. Pochybujem ze to je to s cim chcel stoporko suhlasit.
Zamknuté