Obtazovanie (zneuzivanie) deti Kňazmi

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Obtazovanie (zneuzivanie) deti Kňazmi

Príspevok od používateľa uplink »

beardie - narozdiel od Tvojho bezvýznamného a ničnevraviaceho rýpnutia som ich porozsieval v celej téme až až, ak Ťa zaujímajú, prečítaj si ju celú. V tomto prípade si dokázal do témy len prísť a napísať "bla bla bla" a tým to hasne. Sorry beardie, ale v tejto téme Ti ušiel vlak, tak pred 4mi dňami...too late :smt006

A fakty a argumenty sú najmä zem v 21vom storočí, stačí výjsť von na ulicu, alebo sa pozrieť na situáciu v krajinách "tretieho" sveta. Myslím si že sú dosť veľavravné a netreba ich nikomu ani nijako extra predstavovať, ani ich obhajovať.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ja to citam denne, nemam co dodat, kedze ma vzdy vsetci predbehnu, neuviedol si ziadne argumenty, len nejake tvoje chybne konstukcie, ktore nie si schopny podporit, viz napriklad tvoje zvasty na predchadzajucej strane, ked nie si schopny rozlisit ateizmus a hedonizmus pripadne materializmus

pises o tom ake je uzasne sa rozdat, ale z tvojho sposobu zivota je zrejme, ze sa tak vobec nespravas, preco sa potom vyvysujes nad inych, ked si sam uplne rovnaky?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

beardie - nad koho sa vyvyšujem? Len nadávam na rovnakých darmožráčov, akým som aj ja, to je všetko.

Nad koho sa vyvyšuješ Ty? Nad kňazov, ktorí poväčšine pomáhajú a prevyšujú takých ako ja a Ty svojou morálnou a celkovou hodnotou života niekoľkonásobne.

Takže kto sa nad koho vyvyšuje?

Btw. Tvoje "argumenty" a "fakty" sú na ešte mizernejšej úrovni ako tie moje. Vzhľadom na to že Tvoje "argumenty" a "fakty" pochádzajú zväčša z bulvárnych zdrojov, zatiaľ čo tie moje z RL. Je to bulvár a pochybné odkazy na nete vs. môj život.

Sorry, ale tu si [opäť] neuspel.

A ak by chcel opäť niekto vyťahovať nejaké somariny ako križiacke vojny, obmedzovanie a neviem čo, nezabudnite že každá historická udalosť má vždy dve stránky mince. Keď poznáte len jednu, nepoznáte históriu, ale len jeden uhol pohľadu na ňu. Každá "zlá" vec, ktorú spravila cirkev sa dá obrátiť na dobrú, tak isto ako aj každá "dobrá" vec ktorú spravil človek bez identity sa dá obrátiť na zlú.

Tak isto ako tu Vy hádžete celú Cirkev a veriacich do jedného vreca, tak isto aj ja hádžem tých čo žijú mimo Cirkvi do jedného vreca. Prečo by som mal rozlišovať medzi darmožráčom ateistom a darmožráčom hedonistom, keď Vy nedokážete, resp. nechcete rozlíšiť medzi kňazom svätcom a kňazom úchylom?
beardie
Redeemer
Redeemer

preco na nich nadavas, preco sa nespravas lepsie ako oni?

ja sa nad nikoho nevyvysujem, nemam taku potrebu, ty o sebe prehlasujes, ze si lepsi, lebo si veriaci, pritom mozno ateisti toho spravili ovela viac ako ty, len sa tym nechvalia, neplet sem knazov, hovorim konkretne o tebe

ja som ziadne argumenty neposkytol, nemozu byt teda na mizernej urovni, nepochadzaju ani zo ziadnych pochybnych zdrojov

daj nam teda nejaky argument, ked si to uz vytiahol, v com boli kriziacke vojny uspesne

k tvojmu editu s boldom, stale nechces pochopit, ze my tu riesime nie to, ze deti boli knazmi zneuzivane, ale to, ze to cirkev ututlavala a nezakrocila i ked o tom vedela
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

beardie - ak si svoj posledný príspevok myslel vážne, tak na Teba nemám ďalej čím reagovať. Titožto si evidentne nečítal celý thread, resp. absolútne ho nepochopil.

S vyvyšovaním začali tí, čo odsúdili Cirkev pre pár úchylov, nie ja. S pochybnými argumentmi začali tí, čo odsúdili Cirkev pre jej históriu a pritom ju vôbec nepoznajú, nie ja. Stále sa tu ukazuje prstom na nejaké retardované znásilnenia, ale genocídy a masové vraždy ktoré boli uskutočnené pod vedením mnohých "dobrých" ateistov a hedonistov a všetkej tej pliagy čo žije mimo Cirkvi, na to sa nepoukáže, nikdy a nikde, lebo je to v poriadku.

Ja som len pokračoval, na úrovni ateistu a hedonistu a raz a opäť aj Tebe slepému a nevidiacemu napíšem, nie som kresťan, ale veriaci. Neradím sa ku cirkvi, ale k Cirkvi, nežijem dogmami, ani v inštitucionalizovanej cirkvi, ale živou vierou, nie dogmatickou, nie tou čo je založená na spisoch pápežov a kardinálov. Ak medzi tým nevidíš, alebo nepoznáš rozdiel, nenazývaj ma kresťanom, dobrým, vyvyšujúcim sa, alebo podobnou somarinou, lebo ak si si nevšimol sme na jednej lodi :smt006 vyvyšujem sa nad materialistickú pliagu rovnako, ako sa materialistická pliaga vyvyšuje nad Cirkev. Som rovnaký ako Ty, hughito a ostatní, čo tu nadávajú na Cirkev a kňazov, zmier sa s tým. Nie som svätý, ani nič podobné, ukazujem prstom na rovnakého darmožráča, akým som ja sám. Zatiaľ čo Vy ukazujete prstom na ľudí, akými ste nikdy neboli a asi ani nikdy nebudete...

Jediné čo som spravil v tejto téme kde je len kopa kydania hnoja na Cirkev ako takú, som nastavil zrkadlo na Vás a Vaše životy, Vaše konanie a pozri sa čo z toho vzniklo. Kuca paca...lebo som trafil klinček po hlavičke a trafené húsky zagágali.

Kebyže to čo píšem nebola absolútne pravda, tak by nik ani nezareagoval, avšak opak je pravdou.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

čiernobiely svet podľa uplinka:
veriaci = dobrí, ateisti = zlí
cirkev = dobrá, zvyšok spoločnosti = zlá
spiatočníctvo = dobré, pokrok = zlý

ináč ja si nepamätám že by tu niekto explicitne tvrdil, že "všetci kňazi sú úchyláci zneužívajúci deti" tak ako nám to ty vkladáš do úst. o mimochodom v inom príspevku si písal že nemôžeš niekoho odsúdiť bez toho aby si nežil časť života ako o a ty tu zrazu odsudzuješ milióny ateistov.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmarill - pekne sa Ti píšu tie nezmysly? ;) ale tak pohoda, píš si. Btw. nikde nikdo neoznačil všetkých za zlých? Fúha, tak to Ti nesiaha pamäť ani pár príspevkov dozadu, totižto neviem kto tu ukazuje prstom na celú Cirkev ako zlú organizáciu a vlastne ako na zlo samotné :smt006

Ešte ani jedného ateistu som tu nevyjde napísať niečo v zmysle: "Cirkev je organizácia s dobrou myšlienkou a veľmi bohatou históriu, kopou dobrých, ale aj zlých skutkov, problém je že skrze jej niektoré opatrenia ktoré vytvorila primárne pre ochranu ľudí vytvorila zároveň aj priestor aj úchylákom a tým, čo zneužívajú jej ideológiu a okrádajú druhých prostredníctvom tých, čo vybudovali dobrú povesť Cirkvi"...

Pokiaľ ma pamäť neklame, tak tu čítam len: "Cirkev je zlo", "Cirkev brzdí vývoj", "Cirkev obmedzuje ľudí" a neviem aké obmeny toho že "Cirkev je tá najhoršia a najbakanejšia"...
beardie
Redeemer
Redeemer

S vyvyšovaním začali tí, čo odsúdili Cirkev pre pár úchylov, nie ja.
zase nechapes alebo nechces chapat, odsudenie cirkvi je kvoli tomu ze kryla tie zverstva, nie kvoli tomu, ze sa stali
tí, čo odsúdili Cirkev pre jej históriu a pritom ju vôbec nepoznajú
kazdy racionalne zmyslajuci clovek odsudi cirkev za to, co pachala v minulosti, od prenasledovania uctievatelov inych cirkvi, cez mucenie kvoli nazorom, ktore sa cirkvi nepozdavali az po vrazdenie a napomahanie nacistom, to je len velmi velmi velky vycuc, staci si precitat nejaku dejepisnu knizku
nenazývaj ma kresťanom, dobrým, vyvyšujúcim sa, alebo podobnou somarinou
nenazyvam ta krestanom, vidis to niekde v mojom poste v tejto teme?
btw, preco chces byt 'súčasťou vrážd miliónov, hladomoru, chorôb, vojen a iného svinstva'? co robis proti tomuto?
preco toto vsetko hovoris a pritom sa spravas rovnako? nie je to vyvysovanie sa nad 'ateistov'?

//
Ešte ani jedného ateistu som tu nevyjde napísať niečo v zmysle: ...
to bude tym, ze vidime skor to negativne, kedze cirkev sa stavia ako moralny zaklad nasho zivota, a pritom sa sprava uplne naopak, slava par jednotlivcom, ktori to myslia uprimne

//2
"Cirkev obmedzuje ľudí"
podla teba neobmedzuje?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

zase nechapes alebo nechces chapat, odsudenie cirkvi je kvoli tomu ze kryla tie zverstva, nie kvoli tomu, ze sa stali
Ktorá frakcia a časť Cirkvi? Nebodaj všetkých XY desiatok miliónov členov? Povedal by som že tak pár kusov, možno desiatok na celom svete a ver mi, nemali na to požehnanie od celej Cirkvi ani náhodou, za to Ti ručím.
kazdy racionalne zmyslajuci clovek odsudi cirkev za to, co pachala v minulosti, od prenasledovania uctievatelov inych cirkvi, cez mucenie kvoli nazorom, ktore sa cirkvi nepozdavali az po vrazdenie a napomahanie nacistom, to je len velmi velmi velky vycuc, staci si precitat nejaku dejepisnu knizku
Výborne, odsúdime Cirkev za 10% jej negatívneho pôsobenia v dejinách a odignorujeme 90% jej dobrodenia ktoré jej právom patrí. Páči sa mi Tvoj zmysel pre spravodlivosť a rozsudok, má čo to do seba :smt033
nenazyvam ta krestanom, vidis to niekde v mojom poste v tejto teme?
Napísal som niekde že som lepší, lebo som veriaci? Nie. Napísal si to Ty? Áno.
btw, preco chces byt 'súčasťou vrážd miliónov, hladomoru, chorôb, vojen a iného svinstva'? co robis proti tomuto?
preco toto vsetko hovoris a pritom sa spravas rovnako? nie je to vyvysovanie sa nad 'ateistov'?
Nechcem, ale som, lebo chcem prežiť, tak ako každý. Avšak narozdiel od Teba a druhých nenadávam na tých, čo sa snažia o nápravu ľudstva v ich drvivej väčšine [Cirkev, kňazi], aj keď sa medzi nich radi pripletú tí, čo to zneužijú - čo som niekoľko krát priznal otvorene. Avšak takým zaslepencom ako si Ty robí problém priznať kredit cirkvi, tomu že gro jej konania je správne a dobré pre spoločnosť ako takú a rád ukážeš prstom len na to že je to zlá a chybná, zastaralá a do 21vého storočia nepatriaca organizácia. A to je rozdiel medzi Tebou a mnou.
beardie
Redeemer
Redeemer

Povedal by som že tak pár kusov, možno desiatok na celom svete a ver mi, nemali na to požehnanie od celej Cirkvi, za to Ti ručím.
hlavnym problemom bude to, ze tych par desiatok ludi su ti najvyssi, ktori rozhoduju o riadeni tej cirkvi => automaticky na to doplati cela
Avšak takým zaslepencom ako si Ty robí problém priznať kredit cirkvi, tomu že gro jej konania je správne a dobré pre spoločnosť ako takú a rád ukážeš prstom len na to že je to zlá a chybná, zastaralá a do 21vého storočia nepatriaca organizácia.
neskatulkuj, nevies o mne nic

mozno je to konanie spravne podla teba, ale urcite nie podla mna, v tom je ten rozdiel medzi nami
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

beardie - výborne, takže preto že Hitler spravil prešlap a genocídu židov, tak teraz budeme celé Nemecko považovať za náckov, je tak?

Lebo toto je presne Tvoja logika zmýšľania a som veľmi rád, že si to takto otvorene priznal.

A môžeme to zobrať aj do väčších rozmerov, povedzme černosi. Jeden černoch pri moci dá vyzabíjať milión belochov, ergo všetci belosi, celá rasa bude zlá a evil.

Good job beardie! :)

Teraz nič osobne, ale hrozne sa mi páči keď nejaký truhlík napíše "nevieš o mne nič" NO A ČO? Máš, alebo trpíš nejakým komplexom menejcennosti a musíš si ho takto dokazovať? Alebo všimol si si že by som niekde za celý môj pobyt napísal na fóre "nevieš o mne nič?". Lebo od Vás som sa tejto hlúpej, primitívnej a detskej frázy načítal až až :lol:

Tak isto ako ja neviem nič o Tebe a je mi to lautr jedno. Tak isto vieš aj Ty veľké, hnedé krútené o Cirkvi a 90% jej konania a je Ti to ditto lautr jedno. Cez to všetko ju budeš hádzať do jedného vreca. Nečuduj sa mi teda že robím to isté ;)

V kocke také pekne zhrnutie, ľudia ako Ty, alebo Vy:

:arrow: kydáte na Cirkev, pritom ju absolútne nepoznáte z osobnej dlhoročnej skúsenosti
:arrow: odsudzujete celú Cirkev, kvôli pár jednotlivcom a pritom ste veľmi úzkostlivý, keď si na Vás dovolí niekto ukázať prstom a hneď mu vytknete že "nič o Vás nevie" :lol:
:arrow: ignorujete, alebo nepriznávate kredit Cirkvi za jej pôsobenie ako v minulosti, tak v prítomnosti v jej dobrom svetle
:arrow: vidíte len to mizivé % zla ktoré povstalo na pôde Cirkvi, ale nevidíte to prečo sa to tak stalo a kto ho tam doniesol
:arrow: nezaujímajú Vás dôvody a pôvody rozličného konania Cirkvi v histórii ľudstva, zaujíma Vás len pár incidentov, ktoré generalizujete a tým strkáte celú Cirkev aj všetkých jej členov die tieňu a na okraj spoločnosti
:arrow: ignorujete fakt, že sa máte ako prasce v žite a že zvyšok sveta hladuje, nepriznáte si to ani bokom a budete s radosťou ďalej nadávať tým, ktorý sa tento fakt snažia zmeniť svojími životmi
:arrow: nie ste ochotný sa ani len dotknúť ťarchy Cirkvi, alebo jedného z kňazov, za to ste rýchli a pripravení odsúdiť ju celú, za vinu mála z jej členov, ktorí sú opäť len ľudia ako Vy z mäsa a kostí...
beardie
Redeemer
Redeemer

fuuha, nazvat Hitlerove konanie preslapom, tak to chce 'gule'

za genocidu Zidov a celkovo 2. svetovu vojnu je zodpovedny nielen Hitler ale aj cele nacisticke Nemecko, takze ano, teraz budeme cele nacisticke Nemecko povazovat za nacistov

rovnako budeme cirkev povazovat za zlu, pretoze prislusnici cirkvi sa zmierili s tym, ze na vrcholnych rozhodovacich prieckach cirkvi su ludia, ktori jej robia velmi zle meno a nemaju ochotu sa ich zbavit, zbavit ich mandatu

tak ako prisla vymena ludi na vrchole nacistickeho Nemecka, cele bolo denacifikovane a na ich cele su normalni ludia, tak isto treba vymenit aj sefstvo cirkvi, aby im nerobilo hanbu, nezakryvalo skandaly, nesuhlasis?
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

beardie - výborne, takže preto že Hitler spravil prešlap a genocídu židov, tak teraz budeme celé Nemecko považovať za náckov, je tak?
Kto s tým prišiel prvý...počkať, už viem! Pretože nejakí židia sa podieľali na zabití Ježiša, tak tisíce rokov boli organizované na židov pogromy, museli byť označovaní a žiť v getách.

Alebo inak:
Pretože nacizmus a nacistické organizácie sa dopúšťali genocíd, sú zakázané., pretože tieto veci sú zlé.
Pretože cirkev sa neustále dopúšťala aj dopúšťa prenasledovania, morálnych prehreškov a neustále iba vodu káže a víno pije, tak je to iba vina jednotlivcov.

Alebo ešte inak:
Nemôžeme predsa odsudzovať nacizmus ako taký ani nacistickú organizáciu, NIE NIE! Odsudzujme len jednotlivých nacistov...veď sa pozrite aj aké pekné veci spravil Hitler, postavil diaľnice, dal do každej rodiny rádio :mrgreen:

Alebo ešte raz inak:
Ako môžete odsudzovať nacizmus alebo Hitlera? Nemáte s nimi dlhoročnú skúsenosť, nežili ste ako nacisti! Ako sa opovažuje napádať niekto niečo, čo mám rád? Potom samozrejme o tom nemôže vedieť nič :mrgreen:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tuším som zopakoval 10x to isté, tzn. že v tejto téme na dnes končím. V podstate si vyberte ako reakciu jeden z mojich príspevkov v tejto téme a myslím že plne odpoviem na ktorúkoľvek z Vašich reakcií :smt006

Idem sa venovať niečom zmysluplnejšiemu ;)

P.S.: Ak chcete očierňovať Cirkev zo spojenectva s nacistami, napríklad Tisa, tak vedzte jedno, keby nespravil to čo spravil, dnes by sme si tu nepísali...
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Skonči, aj tak si nemal argumenty.

Keby Tiso nebol kolaborant, tak by sme skončili ako iné nekolaborujúce štáty...napríklad...Poľsko (ešte stále tu je) alebo Česká Republika (aj tá ešte stále existuje), možno Belgicko (nezmizlo z mapy Európy)...no tak neviem... :smt006
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

A tie státisíce až milióny mŕtvych, ktorí nekolaborovali? Aha prepáč, to Teba nezaujíma, to je úplne v poriadku :smt006

A v celej téme narozdiel od Teba a beardieho som jeden z mála, kto tu má aspoň nejaké argumenty a skúsenosti. Nie len retardované odkazy z googlu z bulváru a z dejín na základnej škole, kde sme as učili že Cyril a Metod priniesli kresťanstvo medzi Slovanov, čo aj tak nie je pravda, problém je že to sa človek má šancu dozvedieť až na vysokej škole.

Ale ináč máš úplnú pravdu, všetko čo si sa naučil na škole je absolútna a jediná pravda a ten jediný a správny pohľad na históriu. Odignorujeme teda všetkých historických vedcov a dejepiscov, to sú starí seniláci, budeme sa sústrediť na ZŠ a SŠ dejiny v tenkej 50 stranovej brožúrke :lol: Celý dejepis je opuncovaný pánom čo sa volá Pravda, a všetky výroky v dejepisných knižkách ZŠ a SŠ sú opuncované slečnou Pravdová ;) vlastne aj celá Darwinova teória ktorá je do očí bijúci nezmysel, ktorá sa účí podnes na ZŠ a SŠ je pravda.

Takže sa ospravedlňujem za moju "neznalosť" dejín Cirkvi. Lebo ja som ju len študoval 5 rokov na výške, narozdiel od Teba a beardieho, ktorí máte prvotriedny materiál zo základnej a strednej školy a aby som nezabudol, z inetrnetu! :lol:
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Myslíš tých, ktorých sme poslali do koncentrákov a ešte sme nacistom ako štát za to platili? Alebo tie vypálené dediny? Jáj, tí ťa nezaujímajú...veď ako povedal Sokol, vtedy bolo lepšie :smt059

Ďakujem za ďalšiu ukážku tvojho neargumentovania, skončil som. Myslím, že ostatní si už spravili obraz o tebe :smt007
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

U can't be serious, right? :lol:

Nože ma ešte trochu pouč z Cirkevných dejín, a hneď Ti hodím titul "znalec cirkevych dejín na Slovensku a na celom svete" a nebudeš už len user :smt044

Neboj, hneď aj dám návrh do SAV pre unifikáciu Tvojho pohľadu na dejiny a Cirkevné dejiny na Slovensku a 100% ich uznajú ako jediný a správny pohľad na dejiny. Tých starých plesnivých dedov posunieme bokom, lebo MIRV sa stane novým guru Cirkevných a celosvetových dejín a toho najsprávnejšieho výkladu :)

A na margo celosvetových dejín a ich výpovednej hodnoty, je tuším 1000x viac dôkazov o existencii Ježiša Krista, ako o existencii teraz možno trepnem Marka Aurélia, ktorý žil údajne 121 rokov po Kristovi. A paradox dejín je ten, že 99,999% ľudí pokladá za samozrejmosť že nejaký Marcus Aurelius bol rímsky cisár a spravil XY vecí, presne ako to píšu historické anály, avšak už len o samotnej existencii ako "obyčajného" človeka tobôž akéhosi Mesiáša a Spasiteľa Ježiša Krista Nazaretského, ktorý bol tesár, o ňom pochybuje viac ako 50% ľudí :)...

To len fakt na zamyslenie a zhodnotenie celých dejín ľudstva, ich interpretácii a nespočetnom pohľade na ktorúkoľvek udalosť v histórii a dejinách ľudstva.
beardie
Redeemer
Redeemer

A v celej téme narozdiel od Teba a beardieho som jeden z mála, kto tu má aspoň nejaké argumenty a skúsenosti. Nie len retardované odkazy z googlu z bulváru a z dejín na základnej škole
netrep, ja som tu nedaval ziadne odkazy, klames!
s tymi argumentami neviem-neviem..., ostatni si uz obraz spravili
Ale ináč máš úplnú pravdu, všetko čo si sa naučil na škole je absolútna a jediná pravda a ten jediný a správny pohľad na históriu.
pekne ho znevazujes, kedze nieco take nepovedal
Nože ma ešte trochu pouč z Cirkevných dejín, a hneď Ti hodím titul "znalec cirkevych dejín na Slovensku a na celom svete" a nebudeš už len user
ale si ho zrusil... => za debila si tu ty ;-)
Spasiteľa Ježiša Krista Nazaretského, ktorý bol tesár, o ňom pochybuje viac ako 50% ľudí
nemyslim si, ze o nom pochybuju ako o historickej postave, ale skor o tych "zazrakoch", ktore mal akoze spravit, pripadne o zmrtvychvstani

//
btw, dal som sem nejake otazky, na ktore si asi zabudol odpovedat, mozno si to vlozil do tych tvojich odpovedi ale ja som to tam nenasiel, skus konkretne
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Všetko je to iba o človeku. A človek je tvor s kladmi aj zápormi. Človek vie človeku uškodiť, okradnúť, zabiť, a iba pre moc, peniaze, majetky, a zneužíva ku tomu všetko, čo má na dosah. Každá ideologie sa tvári byť prospešnou ostatným, a aj tak sa vo všetkých nájdu jedinci, ktorí aj tie všeľudské myšlienky vedia sprzniť a použiť proti ostatným. Iba vo vlastný prospech. Tak je to od zrodu človeka, tiahne sa to celým jeho vývinom, a postupne sa to zjemňuje, lebo už podaktorí chápu, keď všetko zničia, že nebudú ani oni, takže podstata ich snaženia - moc, a nad kým? Peniaze na čo? Majetky na čo?

Na hodnotenie týchto zložitostí je potrebné študovať, a na pochopenie súvislostí nepostačuje jeden, desiatky, stovky, ba i miliony dľžok ľudského života.
Zamknuté