Dobro Cirkvi

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
anderson
Expert
Expert

Dobro Cirkvi

Príspevok od používateľa anderson »

Kedze sa Cirkev rozobera v teme 'Obtazovanie (zneuzivanie) deti Kňazmi' a skoro vzdy sa v suvislosti s Cirkvou hovori len o par nepodstatnych skandalikoch.
Napr.: kedysi v roku 1500 pred tisic lety, inkvizicia upalila 11,5 cloveka, dokonca odsudila za 2000 rokov omylom jedneho vedca, a podobne ihly v sene. V tych temach sa spomina poziadavka, ze co dobre Cirkev urobila.
Tak je omylom pisat o vsetkom dobre, co spravila Cirkev alebo rozoberat vseobecne temu Cirkvi vo vlaknach s takymi nazvom z Noveho Casu :)

Tak ak mal niekto poziadavky co dobre spravila Cirkev, alebo niekto chce pisat o tom vsetkom dobrom, tak tu je to lepsie ako v tej teme s bulvarnym nadpisom.

Napriklad: cela zapadna civilizacia je vysledok krestanstva. Bez cirkvi by nebolo slobody, stale by bolo otroctvo a keby aj nie, Cirkev bola jedina, kto vedel vaznejsie prostestovat trebars len v minulom komunistickom rezime. Vy ste vsetci boli poslusne v strane, Cirkev trpela, bola prenasledovana, budovala slobodne skupiny ludi, organizovala a vsetko ostatne.
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Dobro Cirkvi

Príspevok od používateľa uplink »

:arrow: Cirkev zvládla takmer 1600 rokov viesť túto planétu síce po hrbolatej, ale ako tak istej ceste, zatiaľ čo moderná civilizácia dostala našu planétu na pokraj skazy v priebehu jedného storočia! :D 1900 - 2011
:arrow: Cirkev má síce mnohé metódy zastaralé, ale stále rovnako účinné ako pred 1900 rokmi na jej počiatku a v mnohom aj rovnako prospešné ako na počiatku
:arrow: v Cirkvi sa udialo nespočet neodškriepiteľných "zázrakov", aj keď ich milióny popierajú. Chromí chodia, mŕtvi sú kriesení, slepí vidia, etc. Avšak človek v modernom svete neuverí ani tomu, čo vidí pred očami, takže je to celé aj tak len na smiech, avšak nie tým, ktorí to zažili...
:arrow: Cirkev si položila latku moc vysoko a moc sa snaží, mala by nechať ľudstvo na pospas svojmu osudu ["hriechu"]. A nový začiatok by tak nastal skôr a rýchlejšie. Je pravda že mnohí v Cirkvi trpia spasiteľským komplexom, čo je na ohromnú škodu veci. Osobne by som neprirovnával dospelého človeka k batolaťu, ako sa to robí v rámci Cirkvi. Človek si nezaslúži pomoc, ani milý a dobrý prístup. Človek si zaslúži len to, čo sám s nadšením buduje a teda smútok, žiaľ, samotu, vojny, choroby a v konečnom dôsledku záhubu...

Dôkazy a fakty? Pozrite sa von z okna na ulicu :)...
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

dosť nezmyselná téma.... pre mňa je Cirkev zlá už len z princípu... lebo sú to ľudia :) a my ľudia sme zlí :)
Inak nechápem tomu s tým "inkvizícia upálila 11.5 človeka? o.O wtf?
A myslím, že 2 riadky naozaj nestačia na obhájenie "správnosti" cirkvi
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

iWin - keď porovnáš koľko ľudí zachránila Cirkev od vojen, svetovej vojny, hladomoru, chorôb a iných katastrôf, tak je to v skutku len 11.5 človeka aj s tými čo vyzabíjali v križiackých výpravách.
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Každopádne nepatrí to všetko skôr sem? http://www.hojko.com/boh-nabozenstva-re ... 19486.html
A i keď to nechcete zlučovať [aby sa užívatelia necítli poškodení], tak aspoň do sekcie život, štýl, ....
pretože táto voľná diskusia je skutočne jeden veľký bordel.
Mám na mysli sekciu, nie túto tému.
Aj tak má na cirkev každý svoj názor.
Ale musím to sledovať ešte aj vo voľne diskusii?
sry
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Takže obťažovanie detí kňazmi si zvládol v 11 stranovom topicu vo voľnej diskusii, druhú stranu mince nemôžeš ani vidieť?
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

podľa mňa je OK že to má vlastnú tému, v rámci diskusie o zneužívaní to bolo dosť offtopic a do diskusie " boh-nabozenstva-religionistika-filozofia..." sa to nehodí.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

uplink napísal: :arrow: v Cirkvi sa udialo nespočet neodškriepiteľných "zázrakov", aj keď ich milióny popierajú. Chromí chodia, mŕtvi sú kriesení, slepí vidia, etc. Avšak človek v modernom svete neuverí ani tomu, čo vidí pred očami, takže je to celé aj tak len na smiech, avšak nie tým, ktorí to zažili..
nejaký zdokumentovaný prípad vzkriesenia poprosím, dík. azda si nenarážal na ježiša, oh mai..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Keď Ti hodím zdokumentovaný prípad, tak povieš že je to fake, fotomontáž, spravíš si z toho posmech alebo niečo iné, tak načo sa trápiť? ;)
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

uplink: tak ho sem hoď. rád by som NEJAKÝ dôkaz uzdravenia či zmŕtvychvstania videl. istý veriaci mi raz zanietene hovoril o prípade, kde spoločná modlitba predĺžila istej žene nohu, lebo ju mala kratšiu ako druhú.

dopredu hovorím: som skeptik a na zázraky neverím. keby aj existovali, už z princípu by som bol nimi opovrhoval - načo má modlitba uzdraviť jednotlivca alebo nebodaj priviesť mŕtve telo naspäť k životu (načo? veď aj tak opätovne umrie), keď milióny ľudí trpia a tisíce masovo umierajú? keby aj nejaké takéto "zázraky" existovali, sú len obyčajným PR nejakej vyššej bytosti.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nemyslim si, ze pridat hodnoverny dokaz je lahke, video typu 'filipinske operacie' su dostatocne hodnoverne, video uplne uveritelne a pritom je to blbost
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

uplink napísal:Takže obťažovanie detí kňazmi si zvládol v 11 stranovom topicu vo voľnej diskusii, druhú stranu mince nemôžeš ani vidieť?
Tam som to len prebehol. Dokonca som ani prvý príspevok nedočítal.
Vyjadril som sa len k jednému príspevku a na druhý deň som sa už
len divil, že je to tak žhavá téma pre vás. Ináčej ma to nejak extra
nezaujíma. Ako mne sa skôr jedná o to, že na takéto témy tu predsa
sekcia je. Všetko ostatné do ostatné, alebo voľná diskusia (imho to isté).
Ale tak som OT, takže mi kľudne tieto 2 komentáre zmažte. Pardón,
len mi to prosto nedalo. Nabudúce sa uź budem kontrolovať :/

//autoeditácia príspevku (13 Mar 2011, 19:13)
Ad keď sa mám k tomu vyjadriť, vlastne skôr k tvojmu komentáru,
tak to nie je o tom že by som nemohol vidieť. Ja skôr neviem či
vôbec chcem. Mám aké také informácie, ktoré mi stačia na to,
aby som sa o cirkev už ďalej nemusel zaujímať. Nič mi to do života
nedáva. Rozpravu o cirkvi už dávno nevediem a je mi ukradnuté,
či sa vo Vatikáne nakladajú alebo nie. Tiež je mi jedno čím a koľko
cirkev pomohla. Možno je to odo mňa hlúpe, že si zatváram dvere
pred rozhľadom, avšak tento smer je pre mňa bezpredmetný i keď
je ho celý svet.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ja to vyjadrím takto, hlavne ten graf celkom pokrýva môj názor, ako cirkev (alebo sa tu bavíme o náboženstve ako takom?) "pomohla" ľudstvu.
Prílohy
christianity.gif
1
(70.41 KiB) 426 stiahnutí
2
2
3
3
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

seth82 - ten graf je pravdivý, znamená to ako blízko je ľudstvo ku vlastnému sebazničeniu. Ty v ňom vidíš "evolúciu" a ja "zánik". Uhol pohľadu ;) totižto nikto nemá patent na pravdu a nik Ti nepovie či je to stúpanie toho grafu pozitívne a príonsné, alebo vrcholne negatívne a ľudstvozničujúce.

A navyše je daný graf vo svojej skutočnej myšlienke zavádzajúci. By ma celkom zaujímal nejaký zdroj, ako presne cirkev brzdila vývoj? Bol nejaký zákaz: "Nesmiete vynaliezať zlepšováky?" Mimo to že si mysleli že zem je plochá a neviem aké hlúpist, v čom presne spočívala brzda Cirkvi? Pretože čo som sa ja učil na výške, tak Cirkev napomáhala vývoju nových technológií v mnohých oblastiach, preto mi príde ten graf trochu zavádzajúci.

Fakt že ľudia nazývajú Boha každý svojím menom je neodškriepiteľný, ale nijako nepopiera existenciu jediného najvyššieho Boha.

Darwinovan evolúcia bola vyvrátená samá sebou, hneď v prvých odstavcoch, kde je napísané: "Ak bude čo i len jedna jediná časť mojej teórie vyvrátená, celá je neplatná". Bola vyvrátená tuším vo viac ako 80%.

A takto by sa dalo písať doaleluja.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

uplink napísal: :arrow: Cirkev má síce mnohé metódy zastaralé, ale stále rovnako účinné ako pred 1900 rokmi na jej počiatku a v mnohom aj rovnako prospešné ako na počiatku
ake metody? co tym konkretne myslis?
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

uplink ale ani nepotvrdzuje existenciu boha s akymkolvek menom nie? :) aj tak sme trosku OT kedze boh a cirkev su podla mna 1000 a 1
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

uplink: kroky k spoločnosti bez náboženstiev a hlavne s racionalitou, pričom všetko ostatné bude podporované progresom a vedou ja nevidím ako kroky ľudstva k vlastnému sebazničeniu.

Ako presne cirkev brzdila vývoj? To sa hádam nepýtaš vážne :) Čo tak prenasledovanie a odsudzovanie vedy, zamietanie všetkého, čo narúšalo jej doktríny, ničenie civilizácií (google Pizzaro, Severoamerickí indiáni, atď), prispôsobovanie všetkého cirkvi, pokiaľ mala nad ľuďmi moc, čo sa našťastie humanizmom a renesanciou, plus osvietením značne zredukovalo. Nebol zákaz "nesmiete vynaliezať zlepšováky". Ja si vedu ako takú nepredstavujem ako dumanie nad zlepšovákmi, ja si ju predstavujem pod Galileom, Kopernikom, Alanom Turingom, Giordanom Brunom, Johannesom Keplerom, Edmundom Halleym, Tychom de Brahe, a inými. Každý jeden z nich bol buď prenasledovaný alebo odstránený cirkvou. Mne je toto ako základ zoznamu dostatočné.

Ale ja mám protiotázku - ako cirkev napomáha (la) vývoju nových technológií?

Ja nemienim popierať existenciu žiadneho boha, pretože mi nik jeho existenciu dodnes nedokázal, takže nemám čo popierať a ani dokazovať opak niečoho, čo dokázané nie je :)

Nevedel som o tom, že Darwinova teória bola vyvrátená...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

seth - check google a "How the Catholic Church Built Western Civilization"

M142 - prídeš za pánom farálom, spýtaš sa ho či môžeš sekzovať s ku*vami, on Ti povie nie, lebo sa budeš variť v pekle. Ak si jednoduchý, tak to zožerieš. Ušetril mu peniaze, zdravie a existenčnú hodnotu. Síce debilinou, ale pomohol. Tak som to myslel.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Cirkev zvládla takmer 1600 rokov viesť túto planétu síce po hrbolatej, ale ako tak istej ceste, zatiaľ čo moderná civilizácia dostala našu planétu na pokraj skazy v priebehu jedného storočia! :D 1900 - 2011
Tmárenie. Že zvládla viesť planétu po hrbolatej. No to zvládol by to už hocikto, akýkoľvek tyran, deposta, Hitlerík...otázne je ako. Cirkev 1000 rokov držala status quo, chudoba, poroba, bieda, žiadny pokrok, vojny, hnus, nič.

Technologický pokrok prináša okrem výhod aj nevýhody, to je jasné, ale je úplne trápne niečo takéto vôbec čítať, pozrime sa na napr. priemerný vek, ako sa postupne zvyšoval, takisto ako vôbec človek prežíva, zvláda choroby, atď.

Čo sa týka tých nevýhod, to je už len na nás, na ľuďoch, aby sa ten pokrok využíval pre dobro a nie pre zlo.
Cirkev má síce mnohé metódy zastaralé, ale stále rovnako účinné ako pred 1900 rokmi na jej počiatku a v mnohom aj rovnako prospešné ako na počiatku
To by ma teda teda metódy zaujímali, aké to sú a na čo sa dajú aplikovať.
v Cirkvi sa udialo nespočet neodškriepiteľných "zázrakov", aj keď ich milióny popierajú. Chromí chodia, mŕtvi sú kriesení, slepí vidia, etc. Avšak človek v modernom svete neuverí ani tomu, čo vidí pred očami, takže je to celé aj tak len na smiech, avšak nie tým, ktorí to zažili...
Že neodškriepiteľných zázrakov. Veď to je čistý výsmech. :D A že v cirkvi, ešte ako to zdôraznil, ako keby sa to inde nedialo. "Zázraky" sa deju odjakživa, dejú sa aj dnes a stále sa nájde veľa sľabomyseľnýcn ľudí, ktorí naň veria.

Faktom je, že žiadne zázraky neexistujú, lebo nikdy žiaden nebol preukázaný a dokázaný, to je zaujímavé.
Cirkev si položila latku moc vysoko a moc sa snaží, mala by nechať ľudstvo na pospas svojmu osudu ["hriechu"]. A nový začiatok by tak nastal skôr a rýchlejšie. Je pravda že mnohí v Cirkvi trpia spasiteľským komplexom, čo je na ohromnú škodu veci. Osobne by som neprirovnával dospelého človeka k batolaťu, ako sa to robí v rámci Cirkvi. Človek si nezaslúži pomoc, ani milý a dobrý prístup. Človek si zaslúži len to, čo sám s nadšením buduje a teda smútok, žiaľ, samotu, vojny, choroby a v konečnom dôsledku záhubu...
Cirkev položila latku veľmi nízko, to je úplne jasné. Už len obdobie humanizmu a renesancie tú latku preložilo o metre vyššie.
Dôkazy a fakty? Pozrite sa von z okna na ulicu
Áno, toto sú dôkazy pre náboženských fanatikov, len prázdne reči a tliachanie, keď sa súdny človek spýta na dôkaz, dostane odpoveď, že sa má pozrieť z okna.
keď porovnáš koľko ľudí zachránila Cirkev od vojen, svetovej vojny, hladomoru, chorôb a iných katastrôf, tak je to v skutku len 11.5 človeka aj s tými čo vyzabíjali v križiackých výpravách.
Toto sú už totálne výkvety, výplody fóra. Že cirkev zachránila od vojen. Veď najviac vojen je vojen náboženských a cirkev ako inštitúcia pchajúca sa do politiky sa vždy zdatne činilo. Toto je úplne ahistorické vyhlásenie, čo nemá nič spoločné s realitou.

Hladomor ? Áno, ora et labora, učenie o trojakom ľude :arrow: šľachta sa musela akceptovať, lebo mala moc a peniaze, duchovní sa modlili (ohromná činnosť) a bežný človek drel tak, že skapal ako pes v 30 rokoch (aj to bolo moc), alebo bol prepichnutý mečom v nejakej nezmyselnej vojne.

O tom, ako sa cirkev svojím chorým učením pričinila na šírení hladomoru sa snáď netreba ani vyjadrovať. O tom, aký mala cirkev vzťah k ženám, k vede, k zvieratám - ani k tomu sa netreba vyjadrovať, lebo príde uplink a povie, že on a ja sme si ničo kúpili, čiže nemáme právo kritizovať, len držať hubu a krok - presne taký postoj, aký vždy vyžadovala inštitucionalizovaná cirkev od svojich ovečiek: pracujte na nás, my sa za vás pomodlíme, sľúbime vám raj, hlavne držte hubu, makajte a nepremýšľajte !
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

uplink: ja som ti dal aspoň stručné dôvody, ako cirkev spomaľovala vedu a ty mi pošleš odkaz na knihu (X výsledkov tvojej frázy v gúgli) ako dôkaz, že urýchlila vývoj civilizácie? No aj ja ti pošlem jednu, ak chceš: http://www.amazon.co.uk/Reformation-Eur ... 0713993707
Ja nemám čas čítať takéto veci, ja musím do 16 mája vedieť všetko na obrázku. Sorry.
Prílohy
meh
meh
Zamknuté