Dobro Cirkvi

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Dobro Cirkvi

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:To, že cirkev vlastní 1/3 Slovenska mi tiež nepríde kóšer
Neviem odkial mas toto ale pride mi to ako pekna p*covina. Poprosim zdroj.
hughito napísal:Rôzne zmluvy s Vatikánom, snahy o výhradu v svedomí...
Vyhrada vo svedomi sa tyka hlavne moznosti odmietnutia potretu a rozvodu. Ostatne moznosti ktore dava osobne velmi nevonaju ani mne. Dokonca ani s odmietnutim rozviest nie som celkom stotozneny. Ale mat moznost odmietnut potrat mi pride uplne normalne. Su totiz ludia (a nie len veriaci) pre ktorych sa potrat rovna vrazde (ci to tak je je z tohto hladiska irelevantne) a v pripade ze musia vtedy ten potrat urobit sa vystavuju velkej psychyckej ujme. Zakon je pre ludi a nie ludia pre zakon. A tento zakon pre ludi rozhodne je (zaroven je to priklad "dobra cirkvy").
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

javatar: Na margo tej tretiny = http://hnonline.sk/slovensko/c1-5080132 ... na-krajiny
Vyhrada vo svedomi sa tyka hlavne moznosti odmietnutia potretu a rozvodu.
No týka sa viacerých vecí, ale aj tieto dve sú založené na dogmách. Pozri, buď sa budeme riadiť rozumom a vedou alebo budeme aplikovať nejako storočné dogmy do modernej lekárskej praxe.
zaroven je to priklad "dobra cirkvy"
To je príklad dobra ? Že je cirkev proti potratom ? S tým teda nesúhlasím.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

o teme potratov sa mozme rozpravat v inej teme - dobro vidim v tom ze sa snazia chranit ludi ktory s tym nesuhlasia (kedze sa jedna o dost vaznu vec)
ohladom rozvodov som sa nevyjadril ze suhlasim a ine "benefity" nepodporujem

a keby sme sa riadili rozumom a vedou tak by podmienky pre vykonania potratu boli vyrazne prisnejsie (to ale nepatri do tejto temy)
hughito
Redeemer
Redeemer

o teme potratov sa mozme rozpravat v inej teme - dobro vidim v tom ze sa snazia chranit ludi ktory s tym nesuhlasia (kedze sa jedna o dost vaznu vec)
Súhlasím, je to na inú tému. Ale k tomu, že chránia ľudí, ktorí s tým nesúhlasia. Treba sa spýtať - pod akým vplyvom tí ľudia s potratmi nesúhlasia ? Odkiaľ to majú ?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

uplink: pekná taktika, editovať svoj príspevok do omrzenia aj napriek tomu, že nemáš čo napísať k samotnej téme. A keďže kopeš a kopeš, tak sa musím brániť.

Zároveň si si nemohol odpustiť ďalšie egocentrické kroky, vytrhol si z kontextu moju diskusiu s Koragom (pričom absolútne nechápem, čo to má s týmto spoločné, keďže daný diskutujúci nemá žiadne dôkazy o tom, čo píše), to isté platí o diskusii s iným užívateľmi. My totiž vieme, o čo v tých diskusiách ide, ty si si ich však tendenčne prispôsobil a dal si ich sem ako "dôkazy", že neviem akceptovať názor druhých.

Dal si si nejaký quest, uplink? Už v iných témach som si všimol, že ťa akosi baví provokovať, pričom v priebehu týždňa sa z teba stal fundovaný odborník na politiku, históriu, filmy, HAARP a iné veci.

Každý, kto niečo napíše proti cirkvi, je pre teba hater, každý, kto má opačný názor, by tu nemal prispievať, lebo toto je téma iba o "dobre cirkvi". Trochu mi to pripomína dobu temna. Ináč nechápem, čo bolo na tých obrázkoch haterské, veď predsa ten graf ti celkom nahráva do tvojej koncepcie, že ľudstvo vďaka vede a vývoju smeruje do záhuby, takže vlastne cirkev spravila dobre, keď zaviedla dobu temna a tým pádom vývoj spomalila. Tak aké haterské obrázky, veď hneď ten prvý musí byť v tvojich očiach pozitívny. Zvyšné dva boli neutrálne.

Takže, uplink, skús nám tu teda napísať odpovede na moje otázky z predchádzajúcich príspevkov - a teda ako cirkev prispela svojím "dobrom" k vývoju našej civilizácie, ako prispela svojim "dobrom" k výskumu, skús to spraviť civilizovane, bez osobných útokov a výpadov.

Je zaujímavé, že necheš prijať iný názor práve ty, pretože si strávil X rokov v cirkvi a teda tvoj názor je určite "nestranný".

Ináč nedá mi ešte dodať poznámku voči tvojmu celkom skvelému názoru na kredibilitu škôl a vzdelania - dúfam, že tvoje deti v budúcnosti nebudú potrebovať chodievať do škôl, pretože podľa teba je zjavne aj učiteľská profesia "takmer zbytočná" a zároveň verím, že nebudeš nikdy potrebovať právnu pomoc, prípadne služby notára, advokáta a podobne. Nehovoriac o psychológii, dejinách, atď. Všetko zbytočnosti, veď civilizácia prežije iba s inžiniermi :)

Som zvedavý na tvoju vyčerpávajúcu odpoveď plnú smajlov, silenej irónie a sarkazmu, dúfam, že sa zmôžeš aj na niečo konkrétne.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito - nie len veriaci su proti potratom a odkial to maju? videl si uz potrat (zaludok mam dost silny na hocico ale toto som nevydrzal)? videl som aj video kde frekvencia srdca dietata pri potrate prudko stupla a dieta sa akotak snazilo utiect (zrejme to bol porod neskor ako po 3 mesiaci ale aj tak to bolo dost desive)... ucta k zivotu nie je len vecou veriacich... nedavam zarodok rovny zivotu dospeleho cloveka ale "len zhlukom buniek" by som to tiez nenazyval...
Moje dovody proti potratom zakladaju na rozume a vede, nie nabozenstve a vyjadreniu cirkvi. Netreba zabudat na to, ze clovek ma aj city a ich otupovanie nikdy neviedlo k rozumnejsiemu spravaniu. Ale sme OT - ak mas zaujem so mnou diskutovat tak prislusna tema - napis, ja si to vsimnem a podla casu a moznosti zareagujem.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Kokos, človek si chce prečítať niečo dobré o cirkvách a nájde tu toto :(

Ohľadom debaty "cirkvi na našom území od 1980" - ako môžeš dávať Hughito cirkviam za vinu(!) ich majetok, ktorý navyše nadobudli už dávno predtým?

Dám sem konečne niečo pozitívne, aby sme neboli všetci OT:

:arrow: Bratislavský zbor ECAV mal pred cca 8 (?) rokmi iniciatívu rozdávať jedlo bezdomovcom. Začalo to viac menej tým, ako bezdomovci postávali v nedeľu pred kostolmi a žobrali peniaze. Ako všetci vieme, peniaze v ich prípade nič neriešia. Dávnejšie jeden Martin dal bezďákovi v podchode na Hodžovom Námestí igelitku s pecňom chleba, Novou Zmluvou a mikinou. Jednej farárke ECAV Ba zboru sa tá myšlienka zapáčila a presadila, že sa budú pripravovať obložené chleby a po službách Božích ich budú dobrovoľníci (teda aj ja) roznášať bezdomovcom. Fungovalo to istý čas, pomohlo to mnohým bezdomovcom. Potom to žiaľ zaniklo na nedostatok ochotných ľudí, na to, že mnohí bezdomovci chceli radšej drobné na čúčo ako chlieb a na obyčajnú ľudskú závisť vnútri cirkevného zboru.

:arrow: Iný príklad dobroty cirkvi po 1980: Dobrovoľníci z ECAV šli do africkej krajiny Malawi (kde už tou dobou pár čiernych kresťanov bolo) pomôcť dostavať kostol a hlave vykopať studne.

:arrow: Ďalší príklad pomoci cirkvi pre obyčajných ľudí po 1980: moja teta (vekovo po sedemdesiatke) umierala na rakovinu. Jej dcéra bola/je mrcha mrchovatá a o svoju matku sa nestarala, nepomáhala jej, keď sa nemohla hýbať... tak prišli ženy z ECAV, z Diakonie... a pomáhali jej. Rovnaký prípad, len mi umieral na starobu prastrýko - dobrovoľník, radový člen ECAV, pravidelne prichádzal a pomáhal dotyčnému (jeho manželka síce nebola mrcha, no bola už tiež stará a nevládala).

snáď si niektorí useri uvedomia, že cirkev má aj svoje pozitívne stránky :)

p.s. čo takto sa kritike cirkví venovať v príslušných témach a nesviniť tu zbytočne 3 témy tým istým?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ešte ma tak napadlo, ku tomu grafu od setha, ja osobne si myslím a teraz ma mnohí vysmejú, že tá "akože" priepasť, ak by tam nebola, tak by sme si už asi nepísali.

Totižto ten graf je veľmi veľavravný a je ohromne silná dvojsečná zbraň. Človek je tvor ktorý sa vyvíja istým tempom, ktoré ako mi iste dajú mnohí za pravdu, bolo prekročené v obrovskej miere začiatom 20tého storočia [genetická revolúcia, pesticídy, hnojivá, nové technológie s väčšou utilizáciou elektriny, etc.]. Ľudia prestávajú stíhať a mnohí nestíhajú tempo, ktoré im určil druhý človek, ktorý to ešte ako tak zvláda, len je otázne na ako dlho.

V konečnom dôsledku smeruje celá západná civilizácia do jedného jediného bodu, bez ohľadu na to ktorú cestu technologického vývoja a bez ohľadu na to pre akokoľvek morálnu, či nemorálnu cestu sa rozhodne.

Myslím si že ten graf je zároveň aj grafom toho, ako moc má toho človek, ako psyché a sarks, teda ako duša a telo nad hlavu.

Si zoberte ako moc je hektický dnešný svet. Ľudia sa stále za niečím ženú, či už peniaze, majetky, vzťahy, úspech, kariéra, stále niečo. Už nie sme tí kľudní jednoduchí a pohodoví, ale sme zväčša uzlíky nervov. Koniec koncov štatistika návštevnosti psychiatrov a psychológov o tom jasne svedčí. V USA má tuším každý podnikateľ a vyššie postavený človek svojho cvokára, aj keď "je" v poriadku.

Už len ja sám na to doplácam, že mám prirýchlu neurkinetiku, alebo psychotachiku ak chcete. Moje telo takpovediac nezvláda moju CNS, trochu úsmevné, ale moje telo a teda aj ja tým naozaj kvalitne trpím už nejaký ten rok. Zvládnem v istých veciach 10x viac ako "normálny" človek, ale zároveň nemôžem robiť bežné veci, ktoré robí 99% "normálnych" ľudí...

Som len produkt doby, dobrovoľný, či nedobrovoľný, to je téma na dlhšie.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

No ja sa hughita, setha a ostatných opýtam rovno takto: Tvrdíte, že cirkev pre spoločnosť a ľudstvo či už v minulosti alebo dnes ozaj nič dobré a prospešné nepriniesla? Z vašich príspevkov to vyznieva, akoby cirkev mala za hlavné ciele len zabíjať, trestať, neskôr brzdiť vedu a potom zneužívať deti. Ja som toho názoru, že práve cirkev bola strediskom inteligencie - zakladala školy, učila ľudí čítať a písať, latinčinu, cudzie jazyky atď. O medicíne nehovoriac. A v dnešnej spoločnosti plnej hip-hopových múdrostí, detských sídliskových gangov a podobne je už cirkev jedna z posledných, čo sa tu ako-tak snažia udržiavať nejakú morálku.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Muffi - 10/10 a K :plus:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Muffi: A ja by som sem mal poslať článok zo SME, v ktorom sa píše o problémoch ľudí s chápaním písaného textu.
Takže ja sa ťa spýtam takto - v ktorom z mojich príspevkov som "tvrdil, že cirkev pre spoločnosť a ľudstvo či už v minulosti alebo dnes ozaj nič dobré a prospešné nepriniesla"? Prosím, nedomýšľaj si, ja nič nepíšem o hlavných cieľoch cirkvi, písal som o jej hriechoch v minulosti. Teda aspoň ja osobne, téme o potratoch sa venovať nebudem, pretože to je nekonečná debata.

O cirkvi a jej úlohe v školách som sa už vyjadroval v inej téme, nechce sa mi opakovať. Netuším celkom, ako cirkev významne pomohla medicíne, hádam by to chcelo nejaké konkrétne objasnenie.

Netvrdím (a ani som to nikde netvrdil), že niektoré kroky cirkvi sú zlé, misie v Afrike, snahy pomôcť iným, matka Tereza, atď. Minoritných a lokálnych pomocí určite sprostredkovala relatívne dosť. Avšak nemyslím si, že je ich dosť na to, aby odčinila svoje hriechy z minulosti. Aj nacisti pozitívne vplývali na nemeckú a európsku ekonomiku (nepriamo aj na americkú) a mali aj zopár iných plusov, tie však nestačia na to, aby odčinili iné ich svinstvá.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
Ohľadom debaty "cirkvi na našom území od 1980" - ako môžeš dávať Hughito cirkviam za vinu(!) ich majetok, ktorý navyše nadobudli už dávno predtým?
Tebe nepríde ani trochu čudné, že cirkev, ktorá by tu mala byť pre ľudí vlastní obrovské plochy, majetok, bohatstvo ? Áno, mali to, ale tu sa treba aj spýtať, ako sa vôbec cirkev k takým majetkom dostala ?

Muffi:
No ja sa hughita, setha a ostatných opýtam rovno takto: Tvrdíte, že cirkev pre spoločnosť a ľudstvo či už v minulosti alebo dnes ozaj nič dobré a prospešné nepriniesla? Z vašich príspevkov to vyznieva, akoby cirkev mala za hlavné ciele len zabíjať, trestať, neskôr brzdiť vedu a potom zneužívať deti. Ja som toho názoru, že práve cirkev bola strediskom inteligencie - zakladala školy, učila ľudí čítať a písať, latinčinu, cudzie jazyky atď. O medicíne nehovoriac. A v dnešnej spoločnosti plnej hip-hopových múdrostí, detských sídliskových gangov a podobne je už cirkev jedna z posledných, čo sa tu ako-tak snažia udržiavať nejakú morálku.
Nie, nič také netvrdím ani som také nič netvrdil, to len niektorí si tak vyprojektujú, dúfam, že sa medzi nich nezaradíš.

Čo sa týka cirkvi a jej vplyvu na školstvo atď., toto sme tu aj inde jasne a podrobne rozoberali, vzniesli sme svoje námietky a nikto z "druhej strany" nebol schopný normálne oponovať ? Uplink je erudovaný človek, aspoň sa stavia do takej pozície, ale jeho spôsob diskusie nie je vôbec vecný, potom z toho vzniká flame - ja za to nemôžem.

Medicína a cirkev je samostatná téma, dosť som si o tom prečítal v knihe Stručné dejiny medicíny, tak odporúčam aj tebe, potom možno zmeníš názor.
A v dnešnej spoločnosti plnej hip-hopových múdrostí, detských sídliskových gangov a podobne je už cirkev jedna z posledných, čo sa tu ako-tak snažia udržiavať nejakú morálku.
Taktiež nepravda, sú aj iné organizácie s racionálnejšími zásadami.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Taktiež nepravda, sú aj iné organizácie s racionálnejšími zásadami.
Napr?
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

:) pekne - filozofiu nam tu predstavujes ty
mozes v skratke zhrnut co a ako robia pre jednotlive vekove kategorie (konkretne veci)?
hughito
Redeemer
Redeemer

mozes v skratke zhrnut co a ako robia pre jednotlive vekove kategorie (konkretne veci)?
Odpoviem "obkročmo" - aj tu je jadro problému. Zatiaľ, čo cirkev dotuje štát o 106, humanistické organizácie márne žiadajú o nejakú pomoc, grant - a to sa o to snažia už 20 rokov. Potom je ťažko aj konať nejaké "priame" akcie.

Okrem humanistických máš plno - kvantá iných organizácií, ktoré ani nie sú známe a robia pre ľudí. V rôznych sférach, je toho naozaj plno.

Vypichnem, čo je mne blízke. Stoporko tu písal, ako ľudia z ECAV rozdávajú jedlo, atď.

Existuje anarchistická - medzinárodná - organizácia Food not bombs. :arrow: http://www.jedlo.sk/

http://www.food-not-bombs.cz/

Ale, o tomto to naozaj nie je, proste existuje x organizácií, ktoré robia dobro a navyše ani nie sú dotované štátom a to, musím podotknúť, aj v oblastiach, ktoré cirkvi akosi nezaujímajú - v oblasti ochrany prírody či čo sa týka zvierat.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Originál by som rozdelil svet na dve polky, alebo ho najradšej naklonoval, ateistov s "akože" kresťanmi by som nechal na jednom a veriacich na druhom. Celkom by ma zaujímalo ktorý svet, alebo ktorá polka by došla ku svojmu "záveru" skôr. Úprimne by som doprial idiotom [bez urážky] čo ignorujú duchovný svet, aj napriek jeho vedeckým, bytostným a emprickým dôkazom, aby strávili pár rokov vo svete bez "Boha", teda bez ľudí, ktorí sa riadia 10timi, poprípade Cirkvou.

Teraz to ešte nemáte šancu zažiť, ale snáď v takej 40-50ke Vás to už zastihne. Teraz to ešte držia na úzde aspoň niektorí veriaci, ale čoskoro sa pominie aj tá staršia generácia a potom ostanete ako kačiatko uprostred ropnej škrvny v jazere a nebudete vedieť od kiaľ tá rana prišla.

Ja to poviem len tak alibisticky a sprosto, keby každý retardovaný ateista, akože kresťan, alebo inoverec dodržiavali 10 Božích prikázaní, naozaj nie len na oko, neboli by tu vojny, hľad, súženie ani zlo...ak ich poznáte, asi mi dáte za pravdu, ak nie, odporúčam prečítať ;)
hughito
Redeemer
Redeemer

Vieš, ale ani ateisti nie sú jednoliata skupina, takisto ako kresťania - vidíš, aj ty ich delíš na pravých a na tých "akože" kresťanov - to aj súhlasím.

A duchovno nemusí byť len náboženské, ale aj iné. Ja som materialista - filozoficky - čiže neverím, že základom sveta/bytia/súcna je nejaký duch, boh alebo niečo iné. Myslím si, že základom "všetkého" je matéria, atď.

Ale čo sa týka tej praxe, určite som viac idealista ako materialista. Nie som konzumný človek, nezaujíma ma bohatstvo, sláva či mamon. Moje hodnoty sú plne v niečom inom. A som ateista. Takže, prečo by som mal byť v skupine s ateistami či akože kresťanmi mamonistami ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - ak si ateista a nie si ani kapitalista, materialista ani nič čo súvisí s majetkami, tak congrats, ale potom si tak trochu "lost in translations" nie? :)

Hodnoty a ciele mojich známych ateistov sú obvykle rovnaké:

:arrow: kariéra, alebo rodina
:arrow: veľký byt, rodinný dom, auto
:arrow: kariéra, ake nie je na prvom mieste, alebo rodina, ak nie je na prvom mieste
:arrow: nechcú nič robiť do konca života, dostávať za to peniaze a byť štastný [pojem štastie je u nich veľmi ľahko definovateľný, mať veľa peňazí, aby som si mohol kúpiť čo mi hrdlo ráči] a zdravý [na to treba tiež peniaze, lebo po tej naháňačke za mammonom si zničím ako fyzičku, tak psychiku a treba to nejako dať dokopy, more cash]

Takže vzhľadom na to že sa radíš k ateistom, tzn. že neveríš v absolútne žiadnu vyššiu moc a pritom ako si napísal neobhajuješ materiálne hodnoty, teda dedukujúc z toho obhajuješ tie duchovné...

...tak mi to nejde do hlavy :). Duchovné hodnoty totižto majú neviditeľný charakter, a ten pokiaľ viem ateisti odsudzujú...
hughito
Redeemer
Redeemer

Tieto hodnoty, čo si sem vypísal, sú hodnotami takmer všetkých dnenšých ľudí. To si vystihol. Ale zas nechápem, prečo to radíš len k ateistom.
Takže vzhľadom na to že sa radíš k ateistom, tzn. že neveríš v absolútne žiadnu vyššiu moc a pritom ako si napísal neobhajuješ materiálne hodnoty, teda dedukujúc z toho obhajuješ tie duchovné...
A ? Duchovné, resp. nemateriálne hodnoty môžu byť aj iné ako náboženské.
Zamknuté