Ako z knihy urobiť e-Knihu?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Brito
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Ako z knihy urobiť e-Knihu?

Príspevok od používateľa Brito »

Zdravím.
Prešiel som si tu pár tém, ale sú dosť strohé alebo neaktuálne a tiež mám obavy, že by už nik nereagoval, tak zakladám novú podobnú tému. Dúfam, že to veľmi nevadí.
Poprosím vás o rady, skúsenosti a možno aj dobrý nápad. :-) Ide o to, že môj zdravotný stav mi neumožňuje pohodlne čítať knihy. Jednoducho mám také slabé ruky, že nedokážem obracať strany. Ak sa mi to aj podarí, otočenie jedného listu mi trvá dlhšie ako prečítanie danej dvojstránky a po 5 - 7 liste som taký unavený, že to vzdávam.
Napadlo mi, že prejdem na e-Knihy. Lenže výber e-Kníh je obmedzený. Preto som sa rozhodol, že si z mojich kníh urobím e-Knihy. Skúsil som na skeneri multifunkčného
zariadenia, ale vyšli z toho jpg obrázky, z ktorých sa dá čítať tak 30%. Ja som chcel skôr doc alebo pdf súbory, ktoré budem môcť úplne jednoducho a pohodlne čítať na pc alebo na čítačke e-Book. To by bolo super.
Trochu som surfoval a mám takú nie úplne jasnú predstavu ako na to. Viem, že budem musieť investovať. Mám po ruke povedzme cca 100 - 150 €. (200 - nech nežerem :-) ) Budem potrebovať skener. Aký? Sú nejaké špeciálne na knihy? Či to zvládne klasický stolný plochý skener? Canon, HP, Epson, alebo iný? Na čo klásť dôraz pri kúpe, ked prioritou je sken kníh? Žiadne filmy, fotky, obrázky, či dokumenty. Na 90% knihy. Je dôležité rozlíšenie, veľkosť, okraj, alebo iné funkcie? Je dôležité, aby to zreteľne a dôkladne oskenovalo celú stranu. Aj okraj a stred, kde je väzba a kniha sa tam prehýna.
Mne sa pozdáva tento Canon -
http://www.alza.sk/canon-canoscan-lide-210-d186208.htm
Len neviem aké má sklo. Či skenuje až úplne po okraj, ked tam priložím knihu a či zoradí strany, ked otočím knihu. Máte niekto skúsenosť?
Dobrý je údajne aj tento -
http://www.pixmania.sk/sk/sk/237408/art ... -3600.html
Ale je dosť drahý. Za tie prachy mi to bude niekto čítať.
Ďalšia vec. Vedia skenery po slovensky a česky?
V akom formáte skenovať? Čo s tým, ked to dostanem do pc? Niekde som čítal, že existujú programy na úpravu takýchto textov. Sú to zložité programy? Sú drahé? Myslíte, že by to mohlo fungovať? Sú moje predstavy reálne? Dá sa doma a za prijateľnú cenu z normálnej knihy urobiť e-Kniha? Bude to potom fungovať aj na čítačke e-Book? Aký e-Book odporúčate?
Viem, že som náročný a mám veľa otázok, ale prosím skúste mi pomôcť. Píšte rady, skúsenosti, alebo úplne iné nápady, ako by som si mohol kľudne a bez námahy čítať.
Ďakujem. :-)
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Ako z knihy urobiť e-Knihu?

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ved tie book skenery by mali mat vsetko v sebe, ty uz v podstate nic nastavovat ani riesit nemusis. staci aby ti tam niekto polozil knihu, postlacal co treba, otacal strany a program, ktory by mal byt pribaleny na DVD, ti to rovno aj "prelozi" z obrazku na digitalny text, ktory uz dalej mozes editovat a ulozit to tak, ako si tvoja citacka vyzaduje.

tu mas podrobnu recenziu a navod na OpticBook 3600 Book Scanner --> http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=9666

ja s tym teda skusenosti nemam, ale myslim, ze by islo pouzit aj uplne klasicky skener, ked si vies dodatocne zohnat spolahlivy program, ktory ti to prekonvertuje na digitalny text. neviem, ake vyhody ma book skener oproti klasickemu skeneru. mozno akurat ten, ze su k nemu pribalovane programy, ktore dokazu priamo pracovat so skenerom a automaticky prekonvertovavat vsetko, co naskenujes a pozeram, ze ma aj trochu upraveny tvar.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Ani netušíš, aký velký problém si otvoril s tým, že keď nevládzeš pretočiť 5 - 7 listov knihy, tak vonkoncom nezvládneš ani scannovat knihu, veď to je ďaleko náročnejšie - odscanovať, otočiť knihu, ďalší list...a to nehovorím o následnom spracovaniu. Azda to nebude až také zlé, keď si napísal tento príspevok, to je viac roboty, ako pretočenie zopár stránok v knihe.

Jedna inšpirácia je na http://www.geocities.jp/takascience/lego/fabs_en.html ,ale kto to urobí, kto to zaplatí?
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

teoreticky by ti malo byt jedno aky pouzijes scanner, kazdy scanner nascanuje len tolko kolku mu ukazes, ak nedokazes polozit celu polochu listu na sklo tak s tym bude mat problem kazdy scanner

dolezitejsi je pre teba OCR soft, ktory ti prevedie obrazky na text a s textom si uz moses robit co len chces

pre teba by bolo asi najjednoduchsie sa naucit po anglicky a citat anglicke knihy, pretoze do prevadzania svk(cz) knih co elektornickej podoby by som sa ja nikdy nepustil, je to makacka
Brito
Medium Expert
Medium Expert

V prvom rade dakujem za váš záujem a ochotu pomôcť mi.
iba dovysvetlím, že skenovať samozrejme nechcem ja osobne. to absolútne nejde. ja iba pripravujem info o postupe a potom mi to niekto naskenuje. je jednoduchšie niečo mi pomôcť oskenovať, ako sedieť pri mne a každé 2. min. otáčať listy. jardo, ani by si neveril aké je niekedy ťažké pretočiť zopár stránok v knihe. a ten prvý príspevok som ťukal viac ako 3 hodiny. to boli nervy. :-)
čo sa týka tej angličtiny, tak ja nechcem prekladať knihy. len som chcel vedieť, či skenery bežne majú menu v sk/cz. blbá otázka, sorry. :-)
ešte raz dakujem a ak máte dalšie nápady a skúsenosti so skenovaním, píšte. budem rád.
markus
Light Professional
Light Professional

nepisal som aby si prekladal knihy ale aby si cital knihy v ang pretoze tych je samozrejme najviac(teda mozno spanielskych alebo cinskych je viac ale vieme ze anglina nieje tazky jazyk)

scaner neovlada ziadny jazyk, scaner snima obrazky

OCR je soft na rozpoznavanie pisma, uz ako je naprogramovana a naucena neuronka(aspon my sme pouzivali neuronku) v nom je druha vec, sk/cz je len otazkou diakritiky, lepsi OCR soft si s tym poradi(pri prevadzani titulkov z DVD no srt tiez potrebujes OCR a funguje to uspokojivo)
Brito
Medium Expert
Medium Expert

ok. vdaka.
takže podľa teba stačí hocaký skener (povedzme aj ten Canon) + dobrý OCR soft a malo by to fungovať? samozrejme, trochu sa s tým pohrať a tak...
aký soft podľa teba? a skenovať to v akom formáte? máš skúsenosť so skenovaním?
ozaj dakujem, začína sa to celkom dobre vyvíjať. :-)
markus
Light Professional
Light Professional

akykolvek scaner s dostatocnym rozlisenim(teoreticky to vies aj fotit fotakom)
okrem prevadzania titulkov z DVD som nikdy nepracoval s OCR softom takze tu uz ti dalej velmi pomoct neviem
scanovat by malo stacit do jpg, nevidim velky zmysel tam davat nieco kvalitnejsie

inak napr tu si mozes vyskusat ako to funguje
online OCR: http://www.free-ocr.com/
obrazok: http://www.scottmckay.ca/storage/Lorem_ ... l_Sans.png
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Obyčajný scanner, ako soft stačí aj gratis Irfan, a OCR netreba. Predsa chceš scanovať knihy, a nie ich prevádzať do Wordu a editovať, nie? Ide Ti o ich čítanie, takže previesť do formátu pdf v dostatočnej kvalite a usporiadať. To je všetko.
markus
Light Professional
Light Professional

on sa pytal na prevod knihy na ebook a na to OCR potrebujes, tvoje riesenie je citat z obazkov, ale to je ovela menej pohodlne ako ked mas ozajstny ebook
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Pravdou je, že o e-booku nič neviem, takže pokiaľ sa tam užíva nejaký Word alebo niečo takého, potom treba aj to OCR. Lebo písal aj o PC, a aj o e-booku. Lenže neviem, či fyzicky zvládne ten e-book, aj to niečo váži. Ja by som to riešil velkým monitorom ku PC a ovládaním myškou, a tam mu OCR netreba. A e-kníh je na nete dosť gratis, takže sa dá aj hned čítať.
markus
Light Professional
Light Professional

no mam teraz v robote pri sebe 4 knihy a ani jedna nieje taka lahka ako kindle(241 g - to je myslim ako jedno maslo)
samozrejme ze citacka precita aj jpg, aj pdf, ale cisty text vie krajsie formatovat vies si menit velkost pisma a pod.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Je to síce málo, ale obracanie listov je ešte menej, zvažujem aj jeho zdravotné problémy. A či u toho bude sedieť alebo ležať. Lebo pokiaľ to nebude vládať držeť, potom sa dá aj na NB alebo stolovom PC. Namiesto vedeckých elaborátov prakticky, ako si to predstavuje na používanie.
Brito
Medium Expert
Medium Expert

super sa to rozbehlo. :) opäť môžem len dakovať.
no v podstate máte obaja pravdu.
jarda v tom, že najjednoduchšie by bol iba naskenovať a čítať ako obrázky na pc. stránky obracať myškou. tak to robím teraz, ked stiahnem nejaký časopis a pod. to je taký základný level. jasne, je to možná cesta. spoľahliv a jednoduché. problém nastáva vtedy, ked sa obrázok nepodarí. alebo keby som chcel priblížiť. tak dopadol môj prvý pokus. treba sa viac pohrať so skenom.
markus to posúva dalej. ak to dostanem na text, cez OCR, môžem zväčšovať a zvýrazňovať písmo, upravovať text a pod. asi viac roboty na začiatku, ale pravdepodobne pohodlnejšie čítanie.
čítanie je samozrejme najjednoduchšie na monitore. nad e-Bookom zatiaľ len uvažujem. príde leto, sadnem si do záhrady a čítam. alebo na dovolenke. e-Book dá viac voľnosti. síce ho neudržím, ale ked ho položím na stôl, malo by to fungovať. no neviem ako sa tam otáčajú strany. budem musieť vyskúšať tlačidlo priamo v obchode. alebo e-Book nahradiť notebookom.
čo viac môžem chcieť. viem oveľa viac ako včera a obom vdaka. škoda, že viac ľudí nedalo skúsenosti s konkrétnym skenerom. ako funguje, aký je spoľahlivý a pod. no možno ešte...

ozaj, ten OCR FREE som skúsil a funguje.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Keď sa obrázok nepodarí, nezvládne ho ani OCR.
Priblíženie klasicky CTRL + aj viacráz. Na velkom monitore netreba.
Úprava textu je už niečo mimo problematiku. Nebola reč o zmene obsahu knihy.
Na konkrétnom scanneru v podstate nezáleží, parametry sú v dnešnej dobe viac ako potrebné ku takémuto účelu. Odskúšal som si napríklad 2 modely Canon Lide /25 a 700/, a boli v pohode. Ide aj o to, čo sa komu páči. Ceny sú nízke. Výber je na nete.
Brito
Medium Expert
Medium Expert

rád by som uzavrel túto tému, aspoň z môjho pohľadu, lebo je to vyriešené. :-)
kúpil som skener. tento
http://www.canon.sk/For_Home/Product_Fi ... Lide_700f/
k nemu sa mi podarilo zohnať OCR program Abbyy finereader 10 v plnej verzii a funguje to fantasticky. už mám hotovú prvú knihu. :-) najprv som sa síce trápil s trial verziou programu (čo je samozrejme o ničom), ale ked som zohnal full verziu, išlo to raz-dva.
k skeneru len toľko, že pri dnešnom výbere je asi jedno aký vybrať. na bežné používanie od 90 - 120 € v pohode. výhodu majú tie, ktoré majú úzky okraj a skenujú až k okraju. tak by sa dala kniha prehnúť cez okraj a skenovať po jednej strane. je to pracnejšie, ale nerobia sa čierne šmuhy medzi stranami a šetri sa kniha. ja takú výhodu nemám, ale aj tak som spokojný a som strašne rád, že to funguje.
ešte raz dakujem všetkým, ktorí prispeli do diskusie a verím, že to ešte niekomu pomôže.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Azda optimálny výber, aj ja som ho zobral pred rokom, je lacný, kvalitný a zvláda aj kinofilm. Tú 25ku som nechal deťom.
Napísať odpoveď