Dúfam že som si správne zapamätal tie termity z VŠ
No každopádne, ak neveríš v Boha a veríš v duchovné princípy, tak si to trochu protirečí, e e? Lebo aj panenteizmus je vlastne viera v Boha...nie panteizmus, ale panenteizmus.
Nesúhlasím s tým, že duchovno, resp. presnejšie pre túto diskusiu duchovné hodnoty by boli definované vyššou mocou.ja len že je to trochu rozporuplné čo si napísal. Totižto byť ateistom, teda neveriť v žiadnu vyššiu moc a zároveň veriť v duchovno, ktoré je primárne definované vyššiou mocou...je protichodné. Takže B.
ty si asi o odpustkoch nepocul vsakze? a ked uz cirkev prisla podla teba takto idilicky k majetku preco si ho silou mocou drzi a neda ho na tu dobrocinnost co vsade robi?anderson napísal:K tomu ako Cirkev prisla k majetkom: nemate fantaziu? kto vlastnil kedysi majetky? Feudalni pani, kral, kniezata, slachta. Co myslite, ze ked tito ludia starli (mudrejsi aj skor), co sa stalo? Vela z nich si, ako sa blizi smrt, uvedomilo pominutelnost pozemskych veci. Videli, ze to bohatstvo im na vecnosti nepomoze, nuz chceli aspon nieco spravit na Boziu slavu, pochopili, ze su vyssie veci a darovali majetky komu asi? Nadacii humanistov?
Katolicka cirkev ma majetky uplne normalnym sposobom.
prekrútil si to spôsobom tebe vlastnýmStoporko napísal:silmarill písal, že cirkev a Ježiš hlásali chudobu - WTF? Ak si kukneme Bibliu, tak Ježiš najprv vyslal učeníkov bez ničoho a keď ich vyslal druhý krát, tak im vravel, nech si vezmú všetko čo potrebujú (aj rúcho, aj palicu...presné znenie si nepamätám a nechce sa mi to hľadať v evanjeliách). Okrem toho Ježiš platil dane - takže až taký chudobný byť nemohol, keď bol dokonca tesár. To isté platí aj o prvých kresťanoch a apoštoloch - napr. Pavel sa živil tým, že vyrábal stany. Ježiš kázal o tom, aby človek nebol ustarostený o zajtrajší deň, aby si z majetku nerobil modlu, nie aby žil ako žobrák a spoliehal sa na Boha že ho bude živiť.Takže nechápem prečo by na základe tohto nemohla mať cirkev alebo kresťania (ktorí ju tvoria) majetky?
zase prekrúcačky, netvrdil som že sa mi cirkevná charita nepáči to mi vkladáš do úst ty - alebo si len prehliadol prvé dve vety kde som dokonca písal že sa mi páčiStoporko napísal:Prečo by cirkev nemohla šíriť svoju ideológiu? Keď môžu chodiť Mormoni k nám na misiu a spievať na námestí, prečo by nemohli chodiť naši kresťania niekam inam a tam kázať? Len tak pre zaujímavosť a pre tých, čo radi čítajú - odporúčam si prečítať knižku Utíkej, malý, utíkej. Zachytáva príbeh vodcu gangu mladistvých v USA, ktorý sa vďaka práci jedného katolíckeho kňaza a vplyvu kresťanstva stal opäť normálnym a slušným človekom. Je to príbeh pravdivý, celú tú story zachytáva kníh viac (Utíkej... je z pohľadu toho chalana), ďalšie sú napr. Začalo to dýkou a křížem. Dotyčný chalanisko bol gauner najhrubšieho zrna, ktorý ak by sa začal obšmietať okolo mojej priateľky, tak ťahám preventívne teleskop. A vplyvom člena cirkvi (kňaza) sa zmenil. Stále chceš silmarill tvrdiť, že sa ti cirkevná misia nepáči? - lebo si napísal: "pár výhrad, ktoré mi nedovolia nad cirkevnou dobročinnosťou nejako extrémne jasať" a "2) kde končí charita a kde začína šírenie ideológie? nechcem tvrdiť že ich prioritou je práve šírenie ideológie, ale tá ideologická zložka tam bude vždy."