Tvar molekuly v priestore

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jozotom
Light Star
Light Star

Tvar molekuly v priestore

Príspevok od používateľa jozotom »

Poprosím o pomoc nejakých chemikov ak tú nejakí sú...
Ako zistím priestorový tvar molekuly. Napr. ako zistím aký tvar ma napr. BeCl2 alebo XeF2 ??
Aiden
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Tvar molekuly v priestore

Príspevok od používateľa Aiden »

Pri takychto molekulach relativne jednoducho, napriklad pomocou teorie Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR). V pripade, ze ide aj o nejake zlozitejsie molekuly mozes pouzit napriklad program BKChem
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

joozotom - ako už aiden povedal, stačí ti na to vsepr. Kukni napr. sem: http://inorgchem.muni.cz/cho/podzim2003/vsepr.pdf prípadne sa skús nejako dostať k poznámkam zo stereochémie (svoje ti nemám ako naskenovať, sorry).
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Tu máš s 3D

http://www.3dchem.com/table.asp

//Hm k tým elektrónovým párom.Skús napísať Stoporkovi on študuje chémiu.Mal by ti to vysvetliť.
jozotom
Light Star
Light Star

Ďakujem, ako ale zistim hodnotu E (volne elektronove pary) pomocou elektronovej konfiiguracie ? Ale ako je potom mozne ze napr. Xe ma hodnotu E 3 aj 2 aj 1 ? Ďakujem
Prikladan obrazok
Prílohy
123.jpg
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

jozotom: Xe ma ele.konfig. nasledovnú: 4d10 5s2 5p6 A rozdiel v tom E je predsa jednoznačný - v každej molekule má iný počet ligandov (atómov na seba naviazaných). Ak má teda Xe ako samostatný atóm dokopy okolo seba na valenčnej 5. vrstve (6+2)/2 = 4 ele.páry, resp. 8 elektrónov. Keď na väzbu s 2 at. F použije po jednom elektróne, ostanú mu už len 6 elektrónov, teda 3 voľné ele. páry: E=3 Keď spraví väzbu so 4 atómami F, použije na to nutne 4 elektróny (na každý F po jednom elektróne). Ak mal Xe ako samostatný atóm 8 valenčných elektrónov a 4 z nich minul, ostanú mu 4 elektróny, ktoré vytvoria 2 páry (4/2 =2) - z toho plynie E=2
(toto nie je úplne exaktne presné, no vrámci zjednodušenia to sedí, pričom tie tvary molekuly čo tam máš napísané nie sú celkom pravda, keďže tam dochádza k deformácii vplyvom sférického bránenia voľných ele. párov - neväzbových, svoju rolu tam hrá aj elektronegativita...)
jozotom
Light Star
Light Star

Oks konecne som to pochopil dakujem.
Napísať odpoveď