no takzeky napísal:Veď to je práve ono.Keby sa proti cirkvi kresťania rázne postavili.Väčšina.Že s tým chcú niečo robiť, tak by si ich nemohli dovoliť ignorovať.
Dobro Cirkvi
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Dobro Cirkvi
Tak áno dôvodom je strach.Budem len rád ale keď sa nájdu takí ktorí si napriek tomu povedia svoj názor a v radoch kresťanov.
-
seth82
Darca
stoporko: hoci mne tu nik neodpovedá na moje dotazy, ja odpoviem na tvoj. Konkrétne dobro cirkvi po roku 1980 neregistrujem (okrem osobnej výnimky, spomenutá nižšie) a už vôbec nie tak významné, aby stálo za spomenutie. Možno tak podpora cirkvi Solidarnosci v Poľsku. Skôr by som spomenul iné "dobrá", napríklad CA (Christian Aid) pomohla rekonštrukciám po 2. Sv. Vojne, prípadne mala snahy o zníženie dlhu krajín tretieho sveta (ale to mal aj Bob Geldof a s väčšou popularitou), hoci jej protesty nič nepomohli. Nájdem aj pozitívne kroky v minulosti, sprevádzanie a podpora Davida Livingstonea v objavovaní centrálnej Afriky, prípadne (aj keď zárobkovo orientovaný) rozmach kolonizácie a nepriama podpora objaviteľských plavieb (to, čo nasledovalo po nich, je negatívneho druhu). A jedna skúsenosť z môjho života (resp. života mojej rodiny), po záplavách, ktoré nás zasiahli, nám pred rokmi venovala cirkevná charita nový elektrický kotol (keďže rodičia vykurujú elektrinou). To by mala byť dostatočne uspokojujúca odpoveď na tvoj dotaz.
Ďalej by som chcel zareagovať na tvoje porovnania cirkvi s anglickou kráľovnou a Gatesom. Gates nie je na rozdiel od cirkvi každoročne povinne platený z našich daní. Takže pokiaľ si na svoje majetky zarobil svojou šikovnosťou, je to jeho vec a nijako ma to nezaujíma a neovplyvňuje. 1,2MLD zo štátneho rozpočtu, ktoré idú ročne na cirkev, ma ale zaujímajú a ovplyvňujú. A to isté platí pre anglickú kráľovnu.
Ďalej, citujem ťa:"Ak členom nejakej cirkvi s majetkom nie si, tak podľa súčasných zásad trhu ťa nič do toho, kto má koľko majetku, nie?" - tam je jeden problém. A to je ten, že cirkev je financovaná AJ z peňazí ľudí, ktorí členmi cirkvi nie sú. Je to tak, bolo to tak a pokiaľ sa nič nezmení, tak to tak aj zostane. A preto máme všetci právo kibicovať do finančných a majetkových záležitostí cirkvi, pretože sú v nej aj naše peniaze. Hojkovi sa na auto neskladáme a ani tebe na tvoj bankový účet neposielame peniaze, takže neporovnávaj neporovnateľné.
A nie - cirkev by NEMALA mať právo rozhodovať o svojich aktivitách sama, pokiaľ nevráti/neodmietne financie z vrecák neveriacich. V štáte, do ktorého lejem peniaze z daní, ma zastupuje parlament, kto ma zastupuje v cirkvi ako organizácii, do ktorej lejem svoje peniaze, aj keď nie som jej členom?
V závere tiež chcem upresniť, že nekydám na cirkev ako celok, ale na skorumpovaných byrokratov a falošných humanistov, ktorí ju vedú. Minoritní členovia cirkvi, veriaci, lokálni skromní farári a tí, ktorí svoje poslanie vykonávajú fakt s pocitom dobra a nie s vidinou potenciálneho zisku, sa do tejto kategórie nezapočítavajú. Objasňujem to iba preto, lebo aj tu sa nájdu detailisti, tak isto ako v diskusii o cigánoch, ktorí negatívne názory na cigánov považujú za negatívne názory na všetkých do jedného. Myslím, že sa veľmi dobre chápeme, o akej cirkvi sa tu bavíme a na akú cirkev máme negatívne názory. Slovíčkarenie je ale žiaľ v móde.
uplink: Viem, že mi nemieniš odpovedať inak, ako trápnymi returnami, ale pokiaľ nedostanem odpovede na niektoré dotazy, tak tvoje nepodložené tvrdenia budem považovať za balast. A teda:
Koľko prostriedkov vpumpovala do ľudí cirkev? Nejaké cifry poprosím, žiadne odkazy na knihy a štúdie, na ktoré nemám čas a ani chuť. A ani tvoje komentáre, že toto a tamto to obsahuje, vraj v priemernej encyklopédii, knižke, alebo vysokoškolských skriptách (dúfam, že napísaných cirkevnými ovečkami), mi veľmi nepomôžu.
Ináč súhlasím s tebou, ignorovať podstatné časti diskusie znamená popierať vlastnú kvalitu príspevkov v samotnej diskusii. Dokazuješ to aj ty sám.
Citujem: "Billy prispel 50mld $ tak Cirkev prispela 1000x toľko za celú jej existenciu" - dôkazy? Alebo je to iba tvoj dojem? Ak je to tvoj dojem, neprezentuj ho tu ako fakt vetou "skús sa vyrovnať s faktami".
Bill Gates je minimálne tak "nezištný", ako cirkev, pretože tá vysáva dane aj z neveriacich a okrem toho ešte žobre od svojich ovečiek. Nevidím žiadny rozdiel medzi ňou a Gatesom, okrem jedného marginálneho - Pomáhať ľuďom by mala byť prioritou cirkvi, pričom Gates si svoje peniaze mohol utratiť kde len chcel.
Ja tiež píšem všeobecne o kresťanoch. Aj tie grafy, ktoré si ty nazval haterskými, sú všeobecne o kresťanoch. Ináč mám podozrenie, že slovné spojenie "mojich známych" sa v tvojej poznámke "Hodnoty a ciele mojich známych ateistov sú obvykle rovnaké" predtým nenachádzalo. Ale možno ma klame pamäť, nabudúce si budem v diskusii s tebou robiť screenshoty.
Ty ma žiadaš vo svojom príspevku z 12:14 niečo poukazovať, potvrdiť? Po mojich všetkých neodpovedaných dotazoch? Nebuď smiešny.
A na záver - ty, uplink, automaticky urážaš každého, keď ti dôjdu argumenty. Osobné útoky v prípadoch, keď už nevieš ako ďalej, tu boli najprv na moju osobu a potom aj na ostatných, ktorí s tebou nezdieľajú tvoj názor (a nie je to tak iba v tejto diskusii). Celkom ma to dojíma, hlavne po tvojich komentároch voči mne a mojej neschopnosti prijať niečo od iných.
Ináč kroky k dospelosti v tejto diskusii si samozrejme urobil ako prvý ty, keď si rezignoval v odpovediach na moje dotazy, pretože na ne nemáš čo ponúknuť, okrem svojho zahľadeného a jednoznačne pravdivého názoru.
//K: "je mi z teba zle, ty zidovsky pravnik plateny Sorosom" - som rád, že som niekomu šliapol na otlaky. Pravda sa ťažko trávi, že?
Ďalej by som chcel zareagovať na tvoje porovnania cirkvi s anglickou kráľovnou a Gatesom. Gates nie je na rozdiel od cirkvi každoročne povinne platený z našich daní. Takže pokiaľ si na svoje majetky zarobil svojou šikovnosťou, je to jeho vec a nijako ma to nezaujíma a neovplyvňuje. 1,2MLD zo štátneho rozpočtu, ktoré idú ročne na cirkev, ma ale zaujímajú a ovplyvňujú. A to isté platí pre anglickú kráľovnu.
Ďalej, citujem ťa:"Ak členom nejakej cirkvi s majetkom nie si, tak podľa súčasných zásad trhu ťa nič do toho, kto má koľko majetku, nie?" - tam je jeden problém. A to je ten, že cirkev je financovaná AJ z peňazí ľudí, ktorí členmi cirkvi nie sú. Je to tak, bolo to tak a pokiaľ sa nič nezmení, tak to tak aj zostane. A preto máme všetci právo kibicovať do finančných a majetkových záležitostí cirkvi, pretože sú v nej aj naše peniaze. Hojkovi sa na auto neskladáme a ani tebe na tvoj bankový účet neposielame peniaze, takže neporovnávaj neporovnateľné.
A nie - cirkev by NEMALA mať právo rozhodovať o svojich aktivitách sama, pokiaľ nevráti/neodmietne financie z vrecák neveriacich. V štáte, do ktorého lejem peniaze z daní, ma zastupuje parlament, kto ma zastupuje v cirkvi ako organizácii, do ktorej lejem svoje peniaze, aj keď nie som jej členom?
V závere tiež chcem upresniť, že nekydám na cirkev ako celok, ale na skorumpovaných byrokratov a falošných humanistov, ktorí ju vedú. Minoritní členovia cirkvi, veriaci, lokálni skromní farári a tí, ktorí svoje poslanie vykonávajú fakt s pocitom dobra a nie s vidinou potenciálneho zisku, sa do tejto kategórie nezapočítavajú. Objasňujem to iba preto, lebo aj tu sa nájdu detailisti, tak isto ako v diskusii o cigánoch, ktorí negatívne názory na cigánov považujú za negatívne názory na všetkých do jedného. Myslím, že sa veľmi dobre chápeme, o akej cirkvi sa tu bavíme a na akú cirkev máme negatívne názory. Slovíčkarenie je ale žiaľ v móde.
uplink: Viem, že mi nemieniš odpovedať inak, ako trápnymi returnami, ale pokiaľ nedostanem odpovede na niektoré dotazy, tak tvoje nepodložené tvrdenia budem považovať za balast. A teda:
Koľko prostriedkov vpumpovala do ľudí cirkev? Nejaké cifry poprosím, žiadne odkazy na knihy a štúdie, na ktoré nemám čas a ani chuť. A ani tvoje komentáre, že toto a tamto to obsahuje, vraj v priemernej encyklopédii, knižke, alebo vysokoškolských skriptách (dúfam, že napísaných cirkevnými ovečkami), mi veľmi nepomôžu.
Ináč súhlasím s tebou, ignorovať podstatné časti diskusie znamená popierať vlastnú kvalitu príspevkov v samotnej diskusii. Dokazuješ to aj ty sám.
Citujem: "Billy prispel 50mld $ tak Cirkev prispela 1000x toľko za celú jej existenciu" - dôkazy? Alebo je to iba tvoj dojem? Ak je to tvoj dojem, neprezentuj ho tu ako fakt vetou "skús sa vyrovnať s faktami".
Bill Gates je minimálne tak "nezištný", ako cirkev, pretože tá vysáva dane aj z neveriacich a okrem toho ešte žobre od svojich ovečiek. Nevidím žiadny rozdiel medzi ňou a Gatesom, okrem jedného marginálneho - Pomáhať ľuďom by mala byť prioritou cirkvi, pričom Gates si svoje peniaze mohol utratiť kde len chcel.
Ja tiež píšem všeobecne o kresťanoch. Aj tie grafy, ktoré si ty nazval haterskými, sú všeobecne o kresťanoch. Ináč mám podozrenie, že slovné spojenie "mojich známych" sa v tvojej poznámke "Hodnoty a ciele mojich známych ateistov sú obvykle rovnaké" predtým nenachádzalo. Ale možno ma klame pamäť, nabudúce si budem v diskusii s tebou robiť screenshoty.
Ty ma žiadaš vo svojom príspevku z 12:14 niečo poukazovať, potvrdiť? Po mojich všetkých neodpovedaných dotazoch? Nebuď smiešny.
A na záver - ty, uplink, automaticky urážaš každého, keď ti dôjdu argumenty. Osobné útoky v prípadoch, keď už nevieš ako ďalej, tu boli najprv na moju osobu a potom aj na ostatných, ktorí s tebou nezdieľajú tvoj názor (a nie je to tak iba v tejto diskusii). Celkom ma to dojíma, hlavne po tvojich komentároch voči mne a mojej neschopnosti prijať niečo od iných.
Ináč kroky k dospelosti v tejto diskusii si samozrejme urobil ako prvý ty, keď si rezignoval v odpovediach na moje dotazy, pretože na ne nemáš čo ponúknuť, okrem svojho zahľadeného a jednoznačne pravdivého názoru.
//K: "je mi z teba zle, ty zidovsky pravnik plateny Sorosom" - som rád, že som niekomu šliapol na otlaky. Pravda sa ťažko trávi, že?
-
Stoporko
VIP
Zeky - sú takí, povedali/sme svoj názor a bolo nám "dané po papuli." Jedna tetuška na to šla slušne a začala priamo rýpať do ujka, čo má na zodpovednosti správu prachov - pýtala si k nahliadnutiu kópie zmlúv čo sa pod jeho patronátom uzatvorili. Nikdy ich nedostala - buď bol pán podnikateľ na dovolenke, alebo bol chorý, alebo neprišiel z iného dôvodu. To vravím z vlastnej skúsenosti vrámci Bratislavského zboru ECAV. Koľko rýpalov a zvedavcov je u katolíkov a v iných cirkvách neviem.
Je tu ešte posledná zbraň, tzv. zbraň posledného súdu, ktorej nasadenie je riskantné preto, že je v stávke samotné prežitie cirkvi ako takej. Volá sa TV Markíza a TV JOJ. Tieto "balistické rakety dlhého doletu" majú ohromný ničivý potenciál, čo je síce výborné, no nikdy nevieš, na koľko tvoj cieľ prenikol do ich riadiaceho strediska a je schopný zmeniť dráhu letu. Inak povedané - keď raz vpustíme JOJ a Markízu, tak nikto netuší, či to vezmú objektívne a budú sa snažiť nájsť skutočnú pravdu, alebo to prekrútia a víťazne z toho vyjdú papaláši. Pretože aj v médiách sedia riaditelia, ktorí sú ochotní pod vplyvom tučného kufríka zmeniť názor. A ja žiaľ nemám ani morálku ani financie na to, aby som im dal dostatočne tlstý kufrík, aby ho nikto nemohol prebiť.
Je tu ešte posledná zbraň, tzv. zbraň posledného súdu, ktorej nasadenie je riskantné preto, že je v stávke samotné prežitie cirkvi ako takej. Volá sa TV Markíza a TV JOJ. Tieto "balistické rakety dlhého doletu" majú ohromný ničivý potenciál, čo je síce výborné, no nikdy nevieš, na koľko tvoj cieľ prenikol do ich riadiaceho strediska a je schopný zmeniť dráhu letu. Inak povedané - keď raz vpustíme JOJ a Markízu, tak nikto netuší, či to vezmú objektívne a budú sa snažiť nájsť skutočnú pravdu, alebo to prekrútia a víťazne z toho vyjdú papaláši. Pretože aj v médiách sedia riaditelia, ktorí sú ochotní pod vplyvom tučného kufríka zmeniť názor. A ja žiaľ nemám ani morálku ani financie na to, aby som im dal dostatočne tlstý kufrík, aby ho nikto nemohol prebiť.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Otazka sice nebola na mna, ale u mna je definovany hlavne myslienkou (ideou), ktora je ale neodlucitelna od vedomia.uplink napísal:
hughito - tak mi teda potom zaraď duchovno a nemateriálny svet, čím je charakteristický a čím je definovaný? Pretože tak ako je materiálny svet definovaný matériou a mamonnom, tak je duchovný svet definovaný...čím?
Cirkev niesu len papalesi v santaklaus uniformach, cirkev je kazdy jeden pokrsteny clovek...
ja viem, niekto ani nevie ze je pokrsteny, niekto je pokrsteny a je hovado..... niekto to iste s rozdielom ze sa snazi byt lepsi kazdy den aj ked sa to casto nedari (ja), a potom su silno veriaci ludia ktorych je po svete obrovsky pocet, v kazdej oblasti a sfere zivota, ci hoc kde na ulici alebo aj vo veducich poziciach o ktorych vnutre, cinoch a viere nemame sajnu. Ktori konaju dobro kazdy den voci vsetkym okolo nas, hociaky profak v skole, sofer elektzricky co ta pocka, sofer co ta pusti, predavacka co ti povie ze si si nieco zabudol vziat etc. .... ktovie ako by vyzeral svet bez tychto "obycajnych ludi" ktori ziju svoju vieru a nemaju majetky pozemky a oblečky. IMHO cisty fail...
ja viem, niekto ani nevie ze je pokrsteny, niekto je pokrsteny a je hovado..... niekto to iste s rozdielom ze sa snazi byt lepsi kazdy den aj ked sa to casto nedari (ja), a potom su silno veriaci ludia ktorych je po svete obrovsky pocet, v kazdej oblasti a sfere zivota, ci hoc kde na ulici alebo aj vo veducich poziciach o ktorych vnutre, cinoch a viere nemame sajnu. Ktori konaju dobro kazdy den voci vsetkym okolo nas, hociaky profak v skole, sofer elektzricky co ta pocka, sofer co ta pusti, predavacka co ti povie ze si si nieco zabudol vziat etc. .... ktovie ako by vyzeral svet bez tychto "obycajnych ludi" ktori ziju svoju vieru a nemaju majetky pozemky a oblečky. IMHO cisty fail...
-
Stoporko
VIP
seth - tvoj post keď som písal tu ešte nebol, tak reagujem až teraz, sorry:
Postupne:
snáď som ti zodpovedal všetko, ak som na niečo zabudol, sorry, kľudne to postni znova
//autoeditácia príspevku (15 Mar 2011, 16:51)
Srnec to krásne vystihol - I like it
Postupne:
Ok, tento argument čiastočne beriem. No súčasne podotýkam, že tým pádom nestačí byť len nahnevaný na šafárenie cirkví, ale aj na štát, keďže ten tú 1,2mld tej cirkvi legalizuje a dáva. Ako tu už tuším od Zekiho zaznelo - čo proti tomu robí bežný občan? Čo proti tomu robíš konkrétne ty, keď ti to vadí? (to nie je rýpanie! Je to normálna otázka)1,2MLD zo štátneho rozpočtu, ktoré idú ročne na cirkev, ma ale zaujímajú a ovplyvňujú.
Toto je úzko naviazané na predošlý bod. Takže pokiaľ nikto z ľudí mimo cirkvi nekoná nič aktívne (nepoznám vás a neviem či také niečo robíte, preto sa v minulom odstavci pýtam), tak stále nemá keď už nie finančné, tak morálne právo kritizovať financie cirkvi.A preto máme všetci právo kibicovať do finančných a majetkových záležitostí cirkvi, pretože sú v nej aj naše peniaze. Hojkovi sa na auto neskladáme a ani tebe na tvoj bankový účet neposielame peniaze, takže neporovnávaj neporovnateľné.
V cirkvi ťa zastupuje cirkvené vedenie, cirkevní správci, finanční správci, dozorcovia a podobne. Tí sú volení. A keďže nie si členom cirkvi, zastupujú ťa (resp. tvoje peniaze, nie tvoju osobu, je to tak troška rozdiel, uvedomuješ si to dúfam, troška som do toho načrel v minulom odstavci) oni aj keď by si možno volil niekoho iného. Stále máš možnosť členom cirkvi sa stať a svojim hlasovaní sa pokúsiť ovplyvniť tok prachov v cirkvi - nikto a nič ti nebráni.V štáte, do ktorého lejem peniaze z daní, ma zastupuje parlament, kto ma zastupuje v cirkvi ako organizácii, do ktorej lejem svoje peniaze, aj keď nie som jej členom?
snáď som ti zodpovedal všetko, ak som na niečo zabudol, sorry, kľudne to postni znova
//autoeditácia príspevku (15 Mar 2011, 16:51)
Srnec to krásne vystihol - I like it
-
seth82
Darca
Stoporko: pohoda, nemôžeš tu trčať celý deň.
Samozrejme, že som nahnevaný na štát, že leje peniaze do cirkvi, avšak to patrí do inej témy v politike a tam som sa už na margo tohto problému neraz vyjadroval. A hoci ma tu poniektorí za to sfúknu, volil som SAS, ktorá podporuje diskusiu o odluke cirkvi od štátu (to, či to splnia a či to nakopnú, je už druhá vec). Nič iné ako rádový občan proti aktuálnej situácii nemôžem robiť.
Tvoja druhá časť reakcie je zodpovedaná mojím prvým odstavcom
Myslím, že aktívnejšie proti jej financovaniu bojovať nemôžem (nehovoriac o mojom momentálnom pobyte v zahraničí).
Pozor - v cirkvi MŇA nezastupuje cirkevné vedenie, atď. Tí sú volení nie mnou, ale členmi cirkvi. Takže vôbec nemám pociť, že by mňa ako ateistu zastupovali (a ani ak by som bol úplne naivný, by som tomu neveril, pretože žiadny z cirkevných hodnostárov predsa nebude presadzovať a prezentovať záujmy ateistov, ktoré sú určite proti srsti cirkvi). Ja sa nechcem stať členom cirkvi. Ja mám morálne právo o jej aktivitách kibicovať, pokiaľ sa neoddelí od subjektu (štátu), do ktorého kibicujem celkom dosť.
Zodpovedal si všetko (pokiaľ viem, som v práci a mám v tom trochu bordel, tak je možné, že som ja na niečo zabudol), vďaka.
Mimochodom, so SRneCom (SRnCom?) súhlasím, ja som bol tiež pokrstený (mal som na výber?) a neuvedomujem si, aby som porušoval niektoré z dôležitých prikázaní (okrem 1. a 3., prvé je pre mňa nepodstatné a ďalšie aktívne porušujem), pomáham, kde môžem a nepovažujem sa za nejakú duchom neosvietenú bábku, ktorá by bezcieľne blúdila svetom...
Samozrejme, že som nahnevaný na štát, že leje peniaze do cirkvi, avšak to patrí do inej témy v politike a tam som sa už na margo tohto problému neraz vyjadroval. A hoci ma tu poniektorí za to sfúknu, volil som SAS, ktorá podporuje diskusiu o odluke cirkvi od štátu (to, či to splnia a či to nakopnú, je už druhá vec). Nič iné ako rádový občan proti aktuálnej situácii nemôžem robiť.
Tvoja druhá časť reakcie je zodpovedaná mojím prvým odstavcom
Pozor - v cirkvi MŇA nezastupuje cirkevné vedenie, atď. Tí sú volení nie mnou, ale členmi cirkvi. Takže vôbec nemám pociť, že by mňa ako ateistu zastupovali (a ani ak by som bol úplne naivný, by som tomu neveril, pretože žiadny z cirkevných hodnostárov predsa nebude presadzovať a prezentovať záujmy ateistov, ktoré sú určite proti srsti cirkvi). Ja sa nechcem stať členom cirkvi. Ja mám morálne právo o jej aktivitách kibicovať, pokiaľ sa neoddelí od subjektu (štátu), do ktorého kibicujem celkom dosť.
Zodpovedal si všetko (pokiaľ viem, som v práci a mám v tom trochu bordel, tak je možné, že som ja na niečo zabudol), vďaka.
Mimochodom, so SRneCom (SRnCom?) súhlasím, ja som bol tiež pokrstený (mal som na výber?) a neuvedomujem si, aby som porušoval niektoré z dôležitých prikázaní (okrem 1. a 3., prvé je pre mňa nepodstatné a ďalšie aktívne porušujem), pomáham, kde môžem a nepovažujem sa za nejakú duchom neosvietenú bábku, ktorá by bezcieľne blúdila svetom...
Stoproko:
Neviem však, či sa to dá spojiť priamo s RKC, až také vedomosti o tom nemám, resp. neviem do hĺbky o tom, ako oni pracovali. Zrejme ale išlo skôr o iniciatívu tých ľudí ako jednotlivcov.
uplink:
A tvoje vyjadrenia ja ateistov boli generalizujúce, mám tu opäť zacitovať ten príspevok od teba ešte z témy Boh, náboženstvá, filozofia ?
SRneC:
Lebo je naozaj smiešne pridávať body cirkvi za to, že pokrstený kresťan zastaví na prechode babičke. To je absurdnosť.
Bavíme sa o cirkvi inštitucionalizovanej, o tých, ktorí rozhodujú, ktorí riadia masy - ovečky.
Takto s fleku ma napadá katolícky disident (čo sa dá považovať za pozitívum), ktorý bol na SK silný, Mikloško, Čarnogurský..A poprosil by som menovite Hughita ako historicky podkutého a Setha ako právnicky podkutého, aby tu uviedli nejaké konkrétne dobré skutky cirkví (nie že pomáha nemajetným, ale čo najviac konkretizovať) od roku 1980 až po súčasnosť.
Neviem však, či sa to dá spojiť priamo s RKC, až také vedomosti o tom nemám, resp. neviem do hĺbky o tom, ako oni pracovali. Zrejme ale išlo skôr o iniciatívu tých ľudí ako jednotlivcov.
Ale no tak, Stoporko, nehrajme sa na blbých. Chudoba predsa neznamená žrať hovná. Ale Ježiš bol jasne zameraný proti hromadeniu majetku a mamonizmu.silmarill písal, že cirkev a Ježiš hlásali chudobu - WTF?
uplink:
Vieš toto tvrdenie nejako podložiť ?Ver mi, nerozhádzal milióny dolárikov len tak z dobrej a nezištnej vôle. Za druhé, ak Billy prispel 50mld $ tak Cirkev prispela 1000x toľko za celú jej existenciu
No ja určite nevykresľujem členov cirkvi ako bandu amorálnych svíň. To si kde nabral ?haha to ma celkom pobavilo. Takže ja vykreslujem skoro všetkých ateistov ako bandu amorlálnych svíň, zatiaľ čo Ty, hughito a markus nevykreslujete skoro všetkých členov cirkvi ako bandu amorálnych svíň.
A tvoje vyjadrenia ja ateistov boli generalizujúce, mám tu opäť zacitovať ten príspevok od teba ešte z témy Boh, náboženstvá, filozofia ?
SRneC:
Toto som tu minimálne ja písal asi stokrát, že keď sa bavíme o cirkvi, tak tým myslíme niečo iné, ako každého pokrsteného človeka.Cirkev niesu len papalesi v santaklaus uniformach, cirkev je kazdy jeden pokrsteny clovek...
Lebo je naozaj smiešne pridávať body cirkvi za to, že pokrstený kresťan zastaví na prechode babičke. To je absurdnosť.
Bavíme sa o cirkvi inštitucionalizovanej, o tých, ktorí rozhodujú, ktorí riadia masy - ovečky.
Tak potom opravte nazov temy.
Toto trápne hranie sa na terminológiu už fakt nikoho nebaví. Takže, keď hovorím o cirkvi, hovorím aj o kamošovi, ktorý je pokrstený, ale veriaci je dosť ťažko ?
Vsetko je trapne, ale ked ty s par ludmi tu vies viest hadanie sa na slove verim ze milionkrat nepodstatnejsom a menej jasnom ako slovo cirkev len aby si vyhral nejaky pseudo forum-boj tak je to all right.
500 miliónov členov? nepreháňaš to trochu? veď je to viac než tretina veriacich hlásiacich sa ku kresťanstvu a to vrátane starých ľudí, malých detí alebo tých ktorí sa ako kresťania označujú len preto, že boli pokrstení. mimochodom zekymu si odporučil aby si vygooglil kresťanské charity - ja ti odporúčam to isté.uplink napísal:silmarill - vedel by si menovať jednu jedinú charitatívnu organizáciu, ktorá vpumpovala toľko prostriedkov do ľudí ako Cirkev? Teda boli tu menované nejaké tri nonamy, ktoré pozostávajú z 5tich ľudí, myslel som niečo veľké, čo má aspoň 500 miliónov členov, hm?
oukej, takže ti to sem postnem odznova.Stoporko napísal:sMožno by nebolo na škodu aby si si sám v sebe ujasnil čo si skutočne myslíš a adekvátne tomu sa aj vyjadroval - pretože tvoja "taktika" vypustiť do sveta nejakú vetu a keď ti na ňu po jej odcitovaní niekto zareaguje, obviniť ho, že prekrúca... je to úbohé, bezcharakterné a podlé. BUM, je to vonku. Už ma to fakt nebaví - buď sa budeme my dvaja baviť na úrovni alebo si ťa dávam do nepriateľov - nemám záujem si čítať tvoje príspevky, ak máš ku mne taký prístup aký máš doposiaľ.![]()
ja: To, že cirkev koná dobro najmä vo forme charitatívnych organizácií, je naozaj neodškriepiteľný fakt. mne osobne sa páči ich práca s rómami, o ktorej som neraz čítal že dosahujú výborné výsledky. Na druhej strane mám pár výhrad, ktoré mi nedovolia nad cirkevnou dobročinnosťou nejako extrémne jasať: (nasledujú 3 body, v ktorých sa to snažím bez flamu zdôvodniť)
ty: A vplyvom člena cirkvi (kňaza) sa zmenil. Stále chceš silmarill tvrdiť, že sa ti cirkevná misia nepáči?- lebo si napísal: "pár výhrad, ktoré mi nedovolia nad cirkevnou dobročinnosťou nejako extrémne jasať"
ja: zase prekrúcačky, netvrdil som že sa mi cirkevná charita nepáči to mi vkladáš do úst ty - alebo si len prehliadol prvé dve vety kde som dokonca písal že sa mi páči
ty: ja som to tušil, že si sa od našej poslednej debaty a od tvojho odsúdenia mojej osoby nezmenil, nemal som vôbec začínať s tebou debatu Odcitoval som tvoje vlastné výroky a ty mi vravíš, že niečo prekrúcam?
si jediný, kto mal kedy na tomto fóre (a aj mimo neho) pochopiť moje posty. sme asi natoľko rozdielni ľudia, že proste nedokážeme pochopiť slová jeden druhého. (teda okrem toho, že dokážeš odcitovať časť mojej vety vytrhnutú z kontextu). ak chceš, kľudne si ma daj do nepriateľov, je to tvoja voľba - do what thou wilt. ja s tebou osobne problém nemám, komunikácia s tebou je síce ťažšia ako s ostatnými ale dokážem to predýchať.
môj záver k tomuto: áno, cirkev koná charitu a jej význam vo svete sa nedá poprieť - neni však jediná, kto dobročinnú činnosť koná a niektoré princípy v jej fungovaní mi vadia. howgh.
je to práve cirkev ktorá má neuveriteľne veľa rečí o láske a pomoci blížnemu, prezentuje sa ako morálna autorita a ako si povedal má charitu vo svojom "programovom vyhlásení". pritom má v ruke obrovské prostriedky na pomoc, ktoré nepoužije, respektíve používa len čiastočne!!! toto je ten dôvod prečo poukazujem na jej majetky, že jedno hovorí a druhé robí. mňa nebude zaujímať aké majetky má anglická kráľovná pokiaľ tiež nezačne ostatným kázať o dobre láske a potrebe pomoci - potom si pozriem ako ich na tie účely využila, či to od nej nie sú len prázdne slová do vetra a potom ju skritizujem tiež.Stoporko napísal:Spýtam sa ťa a prosím si odpoveď - nevadí ti, že anglická kráľovná má obrovské majetky? Nevadí ti, že Bill Gates má obrovské majetky? A položím druhú otázku: Na základe čoho chceš ty osobne určiť kto smie mať ako veľký majetok? Keď si uvedomíme, že nám tu vládne voľný trh, ktorý tu všetci ospevujú a hlásajú ako je ekonomika super veda, tak sa potom čudujem, prečo si napísal čo si napísal - je predsa súkromnou vecou cirkvi koľko má majetku a ako s ním bude hospodáriť, nie?
má na to právo, mne sa jej postup páčiť nemusí no tiež mám právo ho skritizovať. (ty si zrejme Slotu nevolil, ale tiež ho máš právo skritizovať.) zase poukazujem na nezhodu v tom, ako sa cirkev prezentuje a čo koná.Stoporko napísal:Cirkev, tak ako každá organizácia, má plné právo si o svojich aktivitách rozhodovať sama. Tebe sa môže jej postup nepáčiť, no právo na to má. O tom sa snáď baviť nemusíme.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
budem asi OT ak budem pisat k teme, ale hadam daco mozem pridat, kedze som 8 rokov studoval na cirkevnom gympli, takze tie pomery poznam celkom dobre, tak isto som vychovany v rimokatolickej rodine, za mladi som bol u salezianov.
som vdacny a rad, ze som stretol tych vsetkych ludi, lebo vsetci mi nieco dali, kazdy bol iny, niekto bol lepsi, niekto horsi. viem, ze su to vzdelani ludia a dost otvoreni.
doteraz si pamatam ako sme cele roky nicili vsetky mnisky na hodinach nabozenstva s nasimi otazkami. niektore potom aj odisli z radu, no neviem ci kvoli nam
ergo, ludia boli vyborny.
zvacsa to boli ludia v nizsej hierarchii. doteraz si pamatam na byvaleho kosickeho dekana, ktory bol strasny ..., nas farar ma audinu a4 quatro, tychto zase nemusim.
a kedze sa zaujimam aj o ine nabozenstva, historiu sveta mam aj isty nazor na cirkev.
jedna strana su uprimne veriaci, ci uz bezny ludia alebo bezny klerus, druha strana je vyssia hierarchia, kde sa zacala ta hra o ludske duse.
Dokial krestanstvo nebolo oficialne uznane za nabozenstvo rimskej rise, tak dovtedy sa im neda nic vycitat. Bohuzial odvtedy, ked prebralo moc, tak to bol neustaly zapas o jedinu pravdu vo svete. Najprv boj proti pohanstvu, ktore bolo vyhrate, az sa samo krestanstvo stalo pohanstvom, potom to bol boj proti vsetkym kacirom -> manichejcom, neskor katarom. na vychode boj proti bogomilom a vlastne boj proti vsetkym dualistickym verziam povodneho krestanstva a krvavy zapas o jedinu spravnu formu nabozenstva. Upalovanie carodejnic je uz len chutovkou, pokial viem, tak protestanti ich upalili este viac.
Dali by sa sem este zaradit kriziacke vypravy, dobytie Konstantinopolu v 11. storoci, pokrestancovanie domorodcov po celom svete..., ale tazko to davat za vinu len RKC, kedze v tomto pripade to nerobilo priamo.
Hovori sa, ze krestanstvo je zakladom Europy. Ked uz tak sucasnej, kedze netusime ake by to bolo bez krestanstva. Obrovsky vplyv najme od renesancie malo znovuobjavenie antiky -> Grecka a Rima, tie vyrastli na zakladoch z Egypta a ten zo Sumeru.
Po formalnej stranke sa to podoba na babylonsky kult -> spovede, mnissky stav, celibat, titul Pontifex bol titulom najvyssieho Rimskeho knaza, papezska ciapka, biskuspske mitry atd atd.
Rimokatolicke nabozenstvo je zmesou asi vsetkych predchadzajucich nabozenstiev. Tvari sa ako monoteisiticke nabozenstvo a pritom ma vsetky znaky polyteistickeho. (osobne mi je jedno kto je co, len nech sa netvari na nieco, co nieje)
Co mi ale najviac vadi je, ze sa papez vyhlasuje za zastupcu B-ha na Zemi. Mna by zaujimalo v akeho boha veri papez a akemu sa klania.
edit: este by som doplnil, ze moja viera sa za cca 10 rokov rapidne zmenila. Nikdy som sice nejako chodenie do kostola nevyhladaval, ale vzdy som sa povazoval za krestana. Dnes sa uz nepovazujem ani za veriaceho, niezeby som bol ateista, ale verit v B-ha je pre mna asi ako verit v existenciu automobilu. Zistil som, ze omse su pre mna uplnou prazdnotou, vsetky veci vyzadovane ako napr. post, spoved, odriekanie z nabozenskeho hladiska uplnou zbytocnostou. Na druhej strane tieto veci vedu k sebazdokonalovaniu a sebapoznaniu, co by vlastne malo byt cielom nabozenstva. Samozrejme ja nebudem nikoho presviedcat o mojej pravde, je to len nazor. Vazim si kazdeho veriaceho, aj neveriaceho. Zistil som, ze odpustenie je paradna vec, aj ked niekedy clovek chce, len to nejde
Co je uplne skvele, zistil som, ze k nicomu co Jezis a pred nim mnoho inych hovorilo, nepotrebujem papeza ani biskupa ani kostol ani omsu. Potrebujem akurat tak prebudit seba.
som vdacny a rad, ze som stretol tych vsetkych ludi, lebo vsetci mi nieco dali, kazdy bol iny, niekto bol lepsi, niekto horsi. viem, ze su to vzdelani ludia a dost otvoreni.
doteraz si pamatam ako sme cele roky nicili vsetky mnisky na hodinach nabozenstva s nasimi otazkami. niektore potom aj odisli z radu, no neviem ci kvoli nam
ergo, ludia boli vyborny.
zvacsa to boli ludia v nizsej hierarchii. doteraz si pamatam na byvaleho kosickeho dekana, ktory bol strasny ..., nas farar ma audinu a4 quatro, tychto zase nemusim.
a kedze sa zaujimam aj o ine nabozenstva, historiu sveta mam aj isty nazor na cirkev.
jedna strana su uprimne veriaci, ci uz bezny ludia alebo bezny klerus, druha strana je vyssia hierarchia, kde sa zacala ta hra o ludske duse.
Dokial krestanstvo nebolo oficialne uznane za nabozenstvo rimskej rise, tak dovtedy sa im neda nic vycitat. Bohuzial odvtedy, ked prebralo moc, tak to bol neustaly zapas o jedinu pravdu vo svete. Najprv boj proti pohanstvu, ktore bolo vyhrate, az sa samo krestanstvo stalo pohanstvom, potom to bol boj proti vsetkym kacirom -> manichejcom, neskor katarom. na vychode boj proti bogomilom a vlastne boj proti vsetkym dualistickym verziam povodneho krestanstva a krvavy zapas o jedinu spravnu formu nabozenstva. Upalovanie carodejnic je uz len chutovkou, pokial viem, tak protestanti ich upalili este viac.
Dali by sa sem este zaradit kriziacke vypravy, dobytie Konstantinopolu v 11. storoci, pokrestancovanie domorodcov po celom svete..., ale tazko to davat za vinu len RKC, kedze v tomto pripade to nerobilo priamo.
Hovori sa, ze krestanstvo je zakladom Europy. Ked uz tak sucasnej, kedze netusime ake by to bolo bez krestanstva. Obrovsky vplyv najme od renesancie malo znovuobjavenie antiky -> Grecka a Rima, tie vyrastli na zakladoch z Egypta a ten zo Sumeru.
Po formalnej stranke sa to podoba na babylonsky kult -> spovede, mnissky stav, celibat, titul Pontifex bol titulom najvyssieho Rimskeho knaza, papezska ciapka, biskuspske mitry atd atd.
Rimokatolicke nabozenstvo je zmesou asi vsetkych predchadzajucich nabozenstiev. Tvari sa ako monoteisiticke nabozenstvo a pritom ma vsetky znaky polyteistickeho. (osobne mi je jedno kto je co, len nech sa netvari na nieco, co nieje)
Co mi ale najviac vadi je, ze sa papez vyhlasuje za zastupcu B-ha na Zemi. Mna by zaujimalo v akeho boha veri papez a akemu sa klania.
edit: este by som doplnil, ze moja viera sa za cca 10 rokov rapidne zmenila. Nikdy som sice nejako chodenie do kostola nevyhladaval, ale vzdy som sa povazoval za krestana. Dnes sa uz nepovazujem ani za veriaceho, niezeby som bol ateista, ale verit v B-ha je pre mna asi ako verit v existenciu automobilu. Zistil som, ze omse su pre mna uplnou prazdnotou, vsetky veci vyzadovane ako napr. post, spoved, odriekanie z nabozenskeho hladiska uplnou zbytocnostou. Na druhej strane tieto veci vedu k sebazdokonalovaniu a sebapoznaniu, co by vlastne malo byt cielom nabozenstva. Samozrejme ja nebudem nikoho presviedcat o mojej pravde, je to len nazor. Vazim si kazdeho veriaceho, aj neveriaceho. Zistil som, ze odpustenie je paradna vec, aj ked niekedy clovek chce, len to nejde
zelovoc: Perfektný názor, vidno, že sa na veci pozeráš triezvo a snažíš o objektívny výklad.
//autoeditácia príspevku (15 Mar 2011, 20:56)
//autoeditácia príspevku (15 Mar 2011, 20:56)
Načo to tu vôbec vyťahuješ ? Každému je jasné, že keď sa použije slovné spojenie "cirkev spravila" tak sa tým nemyslí uplinkových 500 000 000.SRneC napísal:Vsetko je trapne, ale ked ty s par ludmi tu vies viest hadanie sa na slove verim ze milionkrat nepodstatnejsom a menej jasnom ako slovo cirkev len aby si vyhral nejaky pseudo forum-boj tak je to all right.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
btw, ked vy sa tu viete pohadat v kazdej teme ohladom nabozenstva, este stale nechapete preco pretieklo tolko krvi kvoli tomuu? Ja som zeleny, ty si cerveny, boze ved sme vsetci farebni. Je to uplne jedno. Kazdy moze verit v co len chce, kazdy je panom nad svojim zivotom. Sme tu na to, aby sme to skusili, tak uz zahodte tie zabomysie spory a teste sa z toho, ze sa mozete napr. tak nezmyselne hadat.
To je pravda, ale ateisti pod zástavou ateizmu a v jeho mene nikdy nevyvražďovali veriacich ľudí. Takže tento apel by mal skôr smerovať do iných radov..
ateisti nemali nikdy žiadnu pomyslenú zástavu. ideologicky neni nič, čo by nás nejakým spôsobom zjednocovalo tak ako veriacich. (mimochodom, mal si ísť osláviť niekam po maturách, nie si hneď ničiť nervy na hojku
)
tu sme neriešili prečo bolo krviprelievanie - riešilo sa tu aký to má vplyv na kredit cirkvi v našej spoločnosti.zelovoc napísal:btw, ked vy sa tu viete pohadat v kazdej teme ohladom nabozenstva, este stale nechapete preco pretieklo tolko krvi kvoli tomuu? Ja som zeleny, ty si cerveny, boze ved sme vsetci farebni. Je to uplne jedno. Kazdy moze verit v co len chce, kazdy je panom nad svojim zivotom. Sme tu na to, aby sme to skusili, tak uz zahodte tie zabomysie spory a teste sa z toho, ze sa mozete napr. tak nezmyselne hadat.
Áno, ja som to napísal obrazne.ateisti nemali nikdy žiadnu pomyslenú zástavu. ideologicky neni nič, čo by nás nejakým spôsobom zjednocovalo tak ako veriacich. (mimochodom, mal si ísť osláviť niekam po maturách, nie si hneď ničiť nervy na hojku
A po maturách mám až dnes, ale oslavovať sa nechystám. Ja som askét.
nebola by lepsia, najlepsie uvidis, ked budes sam umieratsilmarill napísal:že im umožnila "aspoň dôstojne umrieť", toto je však v mojich očiach skôr "pokresťančovanie na poslednú chvíľu". nebola by vari lepšia charita, ktorá je oslobodená od nejakej ideológie? taká, kde by ľudia dostali presne to čo potrebujú bez nejakého podmieňovania?
Objektivitu 'nadavacov na cirkev', v podstate len produktov medii v rukach ..., najlepsie vidiet akurat tusom uvádzal že existuje aj veľa organizácií ktoré sa venujú charite bez akéhokoľvek ideologického pozadia. vari je hodná zmienky a oslavovania len cirkevná dobročinnosť?
Ked su skandaliky ako zneuzivanie deti knazmi a podobny bulvar, nevravi sa ved to tiez robia aj ostatni, vtedy je to vina Katolickej cirkvi, celibatu... ale ked ide o charitu, tak sa zas, aj tu, ine nevravi, len to, ze to robia aj ini.
Mimochodom tu charitu, ktoru robi napr. Katolicka cirkev, nijake mimonabozenske organizacie nikdy nahradit nemozu. A ani nikdy nic podobne v charite nijaka organizacia okrem cirkvi neurobila.
To nie je o tom, ze obcas nejaky jednotlivec sa fakt zatne a ide pomoct aj ked je neveriaci... to je organizovana charita svetovych rozmerov..
Bill Gates sa velmi nezodrie, aj ked zo svojich 75 mld da 25mld a to je este vynimka, malokto vobec odide zo svojej firmy ako on, aby sa venoval nadacii. Neveriaci akurat tak da zo svojho nadbytku, alebo ide na dva mesiace niekam pomoct alebo pracuje za slusny plat v mimovladnej organizacii ako z OSN, kde polovica rozpoctu ide na ich platy.
Cirkev? Desattisice reholnicok sluzia cely zivot bezplatne, teda byvanie/jedlo/osatenie, nic ine nemaju do smrti. to nikto z akoze neveriacich nespravi.
Dobry priklad: sv. pater Damian de Veuster. Jediny, kto bol ochotny ist na ostrov malomocnych, dovtedy tam umierali vydedeni. Kto by aj isiel medzi malomocnych ?
Hahaha, zabudol si na ateistickeho sudruha Stalina.To je pravda, ale ateisti pod zástavou ateizmu a v jeho mene nikdy nevyvražďovali veriacich ľudí. Takže tento apel by mal skôr smerovať do iných radov..
O neprenasledovani veriacich ateistami sa ti len sniva.
Tolko zverstiev, co napachali 'ateisti' sa nielen neda porovnat s par mrtvymi pre inkviziciu, ale to uz ani nedobehne nik, co by sa ako snazil, najma preto, ze 'ateisti' sa este urcite v buducnosti prekonaju...
Ad. cirkevna hierarchia... vraj ta je v cirkvi jednoznacne zla:), kym bezni veriaci su mozno aj dobri.
Matka Tereza je zakladatelka radu, ako jeho prva predstavena, alebo Jan Pavol II bol posledne tri desatrocia najvyssi predstavitel Katolickej Cirkvi.
To su predstavitelia katolickej hierarchie, neviem odkial (asi z medii v rukach ...